In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werd de delegatie van de bevoegdheden van de gemeenteraad aan de districtsraden goedgekeurd. Artikel 6 bepaalt dat de districtsraad bevoegd is voor lokaal participatie en verenigingsleven.
De COVID-19 pandemie raakt iedereen maar in het bijzonder ook cultuur. Het districtscollege wenst deze cultuurverenigingen daarom financieel te ondersteunen als tussenkomst voor de geleden schade, de extra maatregelen en kosten als gevolg van de coronacrisis.
De ondersteuning kan worden aangewend voor:
In een ondersteuningsreglement werden de aanwendingsmodaliteiten van de ondersteuning opgenomen.
Dit ontwerp ondersteuningsreglement van het district Merksem voor ondersteuning van culturele verenigingen bij extra onkosten door coronamaatregelen werd ter kennisgeving voorgelegd aan het districtscollege op 8 juli 2021 en voor advies aan de adviesraden sport, jeugd, cultuur en senioren (jaarnummer 185).
Het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen.
Op 29 mei 2017 (jaarnummer 300) besliste de gemeenteraad om de volgende bevoegdheden over te dragen aan de districtsraden:
Cultuur:
Deze nieuwe bevoegdheden voor het district gingen in op 1 januari 2019. Het bestuursakkoord 2019-2024, goedgekeurd op de districtsraad van 31 januari 2019 jaarnummer 10, kiest voor de herziening en vereenvoudiging van de subsidiereglementen. Actieve steun wordt gegeven aan burgers en verenigingen die zich in ons district engageren en hun werking ontplooien. De coronacrisis treft de sector cultuur zwaar. Om de lokale besturen te helpen om die sector bij te staan, besliste de Vlaamse regering op 2 juni 202 om hen 87,3 miljoen euro uit het Vlaamse noodfonds ter beschikking te stellen. De stad Antwerpen ontving vanuit dit fonds voor de compensatie van de coronaschade een tussenkomst ten bedrage van 7.348.713,13 euro van de Vlaamse overheid voor cultuur, sport en jeugd. 730.000,00 euro van dit bedrag wordt verdeeld onder de districten, waarvan district Merksem een bedrag ontving van 38.000,00 euro voor cultuur. Dit bedrag werd gegeven aan de vzw lokaal cultuurbeleid Merksem om de tekorten op ticketverkoop te compenseren omdat verwacht werd dat de zaal maar op beperkte capaciteit mocht draaien. Omdat door de coronamaatregelen de schouwburg volledig toe bleef, bleek er geen tekort te zijn in 2020 en gaat me ervan uit dat het tekort in 2021, als het er al zal zijn, ook zal meevallen. De vzw LCB Merksem zal dan ook een bedrag terugstorten aan het district, een deel hiervan kan gebruikt worden voor dit ondersteuningsreglement.
De uitgaven in het kader van dit reglement worden verrekend op boekingsadres 2MER010301A00000/5076500000/6496500 of 6496800/2ME090909.
De cultuurraad is positief en hoopt dat dit verenigingen terug een boost kan geven tijdens de opstart na corona. Ze geven een aantal punten mee:
- Punt 7 van het reglement: daar staat vermeld dat de stad contact zal nemen met de aanvrager. Moet dit niet het district zijn?
- Punt 5: toevoegen dat de activiteiten ingericht worden voor voornamelijk inwoners van Merksem.
- De vraag is ook gekomen om ook in dit ondersteuningsreglement te vermelden waar en hoe ze deze subsidie kunnen aanvragen.
- Is deze ondersteuning voor een vereniging of per activiteit? Dit misschien duidelijker formuleren zodat deze vraag niet telkens opnieuw wordt gesteld.
Het reglement is aangepast naar aanleiding van de eerste, tweede en laatste opmerking. We vermelden in de infopagina op de website duidelijk waar en hoe deze ondersteuning aangevraagd kan worden.
De sportraad hoopt dat dit reglement de culturele verenigingen van het district Merksem toekomstgericht steun biedt.
Het MAS geeft dit ondersteuningsreglement een positief advies, mits volgende opmerkingen:
- onder punt 1. Definities - een culturele vereniging: Het woord 'grotendeels' is niet duidelijk. Hier een betere omschrijving en maatstaf toevoegen om onnodige aanvragen en onnodig administratief werk te vermijden.
- onder punt 5. Wie komt in aanmerking voor de ondersteuning: het woordje 'of' tussen de twee opgegeven items zetten zodat dit duidelijker een 'of' is.
- Gezien de korte termijn waarin de tegemoetkoming kan aangevraagd worden, dient een goede communicatie te gebeuren via de geijkte kanalen.
We namen alle adviezen mee en pasten het reglement hierop aan.
De jeugdraad heeft kennis genomen van het reglement maar heeft geen advies ingediend.
Het districtsraad keurt het ondersteuningsreglement van het district Merksem voor ondersteuning van culturele verenigingen bij extra onkosten door coronamaatregelen, dat in voege treedt op 1 oktober 2021, goed.