Terug
Gepubliceerd op 21/12/2021

2021_RVBAGSO_00168 - Koninklijke Balletschool Antwerpen - Nieuw Zuid, Striga 5, blok 28 – Nieuwbouw - capaciteit 164 plaatsen - Ambitienota - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 17/12/2021 - 16:00 de Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Paul Cordy; Greet Valck; Ikrame Kastit; Sanne Descamps; Greet De Vrij; Veronique Van Langenhove, Kabinetschef schepen onderwijs; Benjamin Theys, Medewerker kabinet onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur

Afwezig

Elke Verhaert

Verontschuldigd

Marc Swyngedouw; Joost Germis

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2021_RVBAGSO_00168 - Koninklijke Balletschool Antwerpen - Nieuw Zuid, Striga 5, blok 28 – Nieuwbouw - capaciteit 164 plaatsen - Ambitienota - Goedkeuring 2021_RVBAGSO_00168 - Koninklijke Balletschool Antwerpen - Nieuw Zuid, Striga 5, blok 28 – Nieuwbouw - capaciteit 164 plaatsen - Ambitienota - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen. De goedkeuring van deze ambitienota impliceert nog geen financieel engagement.

In de meerjarenplanning 2020-2025 van het AG SO werd nog geen budget gereserveerd voor dit project. 

In een latere fase zullen de procedure, de timing, de te realiseren oppervlaktes en de financiële consequenties van het project uitgewerkt worden. Het projectvoorstel zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur van het AG SO wanneer het project in de meerjarenplanning van het AG SO wordt opgenomen.

De totale projectkost (inclusief btw, studiekosten en werkingsmarges, begeleidingskost AG Vespa, exclusief indexeringen en prijsherzieningen) wordt voorlopig op basis van een te bouwen bruto vloeroppervlakte van 7.432 m² ingeschat op ongeveer 19 mio euro.

Regelgeving: bevoegdheid

Financiële bevoegdheid:

Gezien het engagement met betrekking tot een investeringsproject met een projectkost € 250 000 excl. btw heeft de raad van bestuur beslissingsbevoegdheid.

Inspraak

nvt

Aanleiding en context

Situering

Masterplan Nieuw Zuid

Het college keurde op 5 oktober 2012 (jaarnummer 10436) de finale versie van het masterplan Nieuw Zuid goed. De gemeenteraad keurde op 26 mei 2014 (jaarnummer 447) de definitieve vaststelling van het gemeentelijk RUP Nieuw Zuid goed. Hiermee heeft de stad Antwerpen de ontwikkelingsvisies en de ruimtelijke kwaliteiten voor het plangebied "Nieuw Zuid" juridisch verankerd. De deputatie keurde het RUP goed op 17 juli 2014. Het goedkeuringsbesluit van de deputatie verscheen in het Belgisch Staatsblad op 19 september 2014. Het plan is op 3 oktober 2014 in werking getreden.

In het masterplanplan Nieuw Zuid werd ruimte gereserveerd voor 2 scholen. Dit besluit betreft één van beide locaties, namelijk blok 28, gelegen in Striga 5. Op dit perceel kan een schoolgebouw van maximaal 7.582 m² bruto vloeroppervlakte gerealiseerd worden. 

Het perceel is in beheer van de ontwikkelaar Triple Living en werd op 20 maart 2018 via de Lokale Taskforce voor onderwijscapaciteit voorgesteld als opportuniteit.  De taskforce gaf er de voorkeur aan op deze locatie een secundaire school op te richten om concurrentie met het basisonderwijs in de regio te vermijden. 

Op 15/06/2021 werd de oproep van de Taskforce herhaald aangezien er nog steeds geen onderwijsaanbieder zich kandidaat gesteld had voor het ontwikkelen van een concreet schoolprogramma.

 

Beleidsvisie patrimonium 2020-2050 en programma aantrekkelijke schoolomgeving

Het Stedelijk Onderwijs bouwt mee aan de stad van morgen door het realiseren van voldoende, gezonde, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen voor haar lerenden en medewerkers. Duurzame en inspirerende schoolgebouwen verhogen het welbevinden, wat bijdraagt tot betere leerprestaties.

Aantrekkelijke schoolomgevingen en -gebouwen faciliteren het leerproces. Zo zorgen we ervoor dat schoolteams zich kunnen concentreren op hun kerntaak.

Deze uitdagingen vragen om een doordachte aanpak en een heldere richting. Het Stedelijk Onderwijs expliciteerde hiervoor haar beleidsvisie op het onderwijspatrimonium. (2019_RVBAGSO_00163) De visienota biedt een inspirerend kader. Ze geeft aan waar het Stedelijk Onderwijs op lange termijn (perspectief 2020-2050) met haar schoolgebouwen naar toe wil. Ze geeft richting aan zowel grote nieuwbouwprojecten als renovaties, preventief onderhoud, kleine herstellingen en het dagelijks beheer van het patrimonium.

Binnen de ambitienota 2020-2025 van het Stedelijk Onderwijs is de beleidsvisie patrimonium concreet vertaald in het programma aantrekkelijke schoolomgeving (PROG 4.1) en in het masterplan onderwijspatrimonium.

 

Strategisch kader onderwijsaanbod

Ter voorbereiding van de concrete acties in de nieuwe bestuursperiode 2020-2025 en in uitvoering van de speerpuntennota heeft het Stedelijk Onderwijs zijn ambitie met betrekking tot het gewenste onderwijsaanbod uitgeschreven in de aanbodnota ‘Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar – een blik op de toekomst’ en het programma Levenslang Leren (PROG 31). (2020_RVBAGSO_00017)


Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA)

De Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA) biedt een erkende balletopleiding op nationaal en internationaal niveau en heeft een imago van excellentie. Het hele opleidingstraject (Prins Dries / KBA), met een directe link naar de professionele danswereld (Ballet Vlaanderen), is gekend en gewaardeerd. De aangeboden opleiding is uniek gezien hier een professionele balletopleiding gecombineerd wordt met een volledig secundair curriculum, zijnde een diploma KSO.

De Koninklijk Balletschool is sterk verankerd in het culturele veld met name deze van de uitvoerende kunsten. Bij de locatie van de school is het van belang dat het praktische mogelijk blijft of dat de locatie versterkend werkt bij de afstemming tussen de onderdelen van het opleidingstraject en het werkveld.

De KBA heeft een breed netwerk: de school heeft contacten bij nationale en internationale balletscholen, balletgezelschappen en kunstopleidingen. Ze willen een brede community van stakeholders creëren met een engagement naar de opleiding, het werkveld en onze geschiedenis. Deze samenwerkingen en contacten leiden tot een groot netwerk wat ze  leerlingen kunnen bieden, naast podiumervaring in binnen-en buitenland. De leerlingen die hier een dansopleiding volgen komen ook van overal ter wereld.

Huisvesting KBA

De Koninklijke Balletschool Antwerpen is gehuisvest in de Stadschouwburg  in cohabitatie met Het Paleis, het  Antwerps Muziek Theater, Gusto en Interparking. De Balletschool bevindt zich op de bovenste verdiepingen van het gebouw (+ 6 tot + 12).

De gebouwstaat van de Stadschouwburg is slecht. Het gebouw vertoont gebreken op vlak van brandveiligheid, de infrastructuur is verouderd, het gebouw kampt met betonrot. De combinatie met de beperkte esthetische uitstraling van het gebouw en het ontbreken van een duidelijk zichtbare toegang voor de Balletschool maakt dat de kwaliteit van deze locatie ondermaats is.

Het directiecomité besliste op 26/03/2014 (20140326_DC- projectvoorstel doorlichting) om op zoek te gaan naar een andere locatie en om verdere investeringen in het gebouw Stadschouwburg te vermijden. Aansluitend werden de ruimtelijke noden voor het groeiscenario in samenspraak met de directie van KBA in mei 2018 vertaald in een programma van eisen en wensen.

In maart 2021 werd het programma van eisen voor deze nieuwe Balletschool aan AG Vespa bezorgd met de opdracht mee te zoeken naar een geschikte locatie in de Stad Antwerpen. Er werden verkennende gesprekken gevoerd met Ballet Vlaanderen over een mogelijk gezamenlijk huisvestingsproject. Onder regie van AG Vespa werden een aantal scenario’s onderzocht:

  • Antwerp EXPO/Vogelzang: niet weerhouden wegens beleidswens uitbreiding Antwerp Expo
  • Kempeneiland: niet weerhouden wegens niet passend in beleidsvisie watergebonden activiteit, het productiecentrum van Opera Ballet Vlaanderen kan hier mogelijk omwille van de dominante KMO functie wel landen
  • Desguinlei nieuwbouw: niet weerhouden wegens te dicht bij de ring 
  • Montevideo (huidige locatie Opera Ballet Vlaanderen): in onderzoek, toekomst en beschikbaarheid van de site nog onduidelijk

 

Na een eerste analyse blijkt Blok 28 op Striga 5 op Nieuw Zuid een geschikte locatie voor de Koninklijke Balletschool.

De vloeroppervlakte die volgens de stedenbouwkundige randvoorwaarden gerealiseerd kan worden (7.582 m² bruto vloeroppervlakte en 922 m² buitenruimte op de eerste verdieping), voltstaat in theorie voor het gewenst programma van eisen (7.431,69 m² bruto vloeroppervlakte en 896 m² buitenruimte). Het stedenbouwkundig plan schrijft een U-vormig gebouw van 14 meter diep voor. Er moet evenwel nog onderzocht worden of het mogelijk is om de specifieke lokalen (dansstudio’s) op een kwalitatieve manier te organiseren in de vooropgestelde volumes en/of deze volumes aangepast kunnen worden.

De internationale uitstraling en excellentie die de KBA ambieert, liggen in de lijn van het doorgedreven innovatieve en duurzame karakter van de nieuwe wijk.  Tevens kan een versterkende artistieke wisselwerking ontstaan tussen de Balletschool en de vele kunstgalerijen en musea op Nieuw en Oud Zuid.

Gezien het internationale karakter van de school, verblijft een groot deel van de leerlingen op internaat (De Spits GO!, Jeanne Brabants) of op ‘kot’. In de toekomst zal verder uitgewerkt worden welke oplossing het meest geschikt is voor de opvang van de interne leerlingen, maar de centrale ligging en goede bereikbaarheid van Nieuw Zuid zijn alvast een troef.

Capaciteit

De Koninklijke Balletschool heeft vandaag (schooljaar 2021-2022) een capaciteit van 100 plaatsen. Het AG SO ambieert een groei naar een maximale capaciteit van 164 plaatsen: 28 leerlingen per leerjaar in de 1ste graad, 24 per leerjaar in de 2de graad, 22 per leerjaar in de 3de graad en 12 à 16 in 7de jaar.

Te realiseren programma

Indicatie netto programma van eisen KBA:   +/- 5.297 m²

Indicatie bruto vloeroppervlakte:                   +/- 7.432 m²

Indicatie buitenruimte:                                 +/-     896 m²

 

Zakelijke rechten

In functie van een duurzame huisvesting en het verkrijgen van Agion investeringssubsidies voor het project wenst het AG SO zakelijke rechten (erfpacht) te verkrijgen op de gronden. De voorkeursstrategie is dat, conform de beheersovereenkomst tussen Stad Antwerpen en AG SO, Stad Antwerpen, via AG Vespa, de grond aankoopt met middelen van TV Onderwijs en vervolgens erfpacht geeft aan AG stedelijk Onderwijs Antwerpen. De exacte procedure zal verder verfijnd moeten worden wanneer de grond effectief aan het AG SO wordt toegewezen.

Argumentatie

In functie van :

  • een aantrekkelijke en veilige schoolomgeving voor de leerlingen van KBA 
  • het uitbreiden van de capaciteit van de KBA van 100 naar 164  plaatsen
  • het faciliteren van de internationale ambities en uitstraling van de KBA

 en gezien 

  • de centrale ligging en goede bereikbaarheid van de projectlocatie
  • het innovatieve, duurzame en kunstzinnige karakter van de nieuwe wijk, welke nog versterkt kan worden door de aanwezigheid van de Balletschool
  • de ruimtelijke overeenkomsten tussen het gewenste programma van eisen en de bouwbare oppervlakte op de projectlocatie

 is het aangewezen dat het AG SO zich engageert om op Nieuw Zuid een nieuw gebouw op te richten voor de Koninklijke Balletschool.

Juridische grond

nvt

Fasering

Een concrete planning moet nog uitgewerkt worden. De  doorlooptijd voor het traject, vanaf dat er een akkoord is over het verwerven van de zakelijke rechten en op voorwaarde dat er budget wordt toegewezen aan het project, is:

Interne voorstudie en haalbaarheid: 7 à 15 maanden

Studie architect:  30 à 38 maanden

Uitvoering: 18  à 24 maanden

Indicatie totale doorlooptijd van start interne voorstudie tot aan oplevering: +/- 5 à 6 jaar.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020504 - Voldoende, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen geeft goedkeuring aan de ambitienota voor het oprichten van een nieuwbouw voor de Koninklijke Balletschool Antwerpen voor 164 leerlingen op Striga 5, blok 28, Nieuw Zuid.

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen geeft in het kader van een ruimtevraag opdracht aan AG Vespa om een ruimtelijke haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de oprichting van een nieuwbouw voor de Koninklijke Balletschool Antwerpen voor 164 leerlingen op Striga 5, blok 28, Nieuw Zuid. 

Artikel 3

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen vraagt aan de Lokale Tasforce voor Onderwijscapaciteit om de locatie Striga 5, blok 28, Nieuw Zuid aan het Stedelijk Onderwijs toe te wijzen voor de oprichting van een nieuwbouw voor de Koninklijke Balletschool Antwerpen. 

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 5

Uitvoering beslissing:
Taak Verantwoordelijke Timing
Uitvoeren ruimtelijke haalbaarheidsstudieAG Vespaasap
Voorleggen ambitienota en ruimtevraag aan Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit in functie van de toewijzing van blok, 28, te Striga 5 op Nieuw zuid aan AGSOAG SOasap