Niveau-overschrijdend gedeelte
Aanvullend op de niveau-overschrijdende doelstellingen in de aanbodnota worden hieronder vier inhoudelijke thema’s behandeld: capaciteit, coherentie, communicatie en het duaal leren.
- ‘Capaciteit’ behandelt de gewijzigde context met betrekking tot de benodigde capaciteit. HIVA heeft de capaciteitsmonitor 2021 gepubliceerd op 15 maart 2022. De Vlaamse regering heeft in haar beslissing van 25 februari 2022 op deze monitor haar strategie tot verdeling van de capaciteitsmiddelen gebaseerd. De monitor van 2021 bevat belangrijke wijzigingen ten opzichte van de monitor 2018.
- Bij ‘coherentie’ worden aanvullingen geformuleerd die richtinggevend zijn om doordachte en samenhangende aanbodbeslissingen te nemen.
- Het thema ‘communicatie’ biedt kapstokken om de bekendmaking van het aanbod (zowel intern als extern) systematischer, nauwkeuriger en overzichtelijker te realiseren.
- Tenslotte wordt in het niveau-overschrijdende deel ook een aanvulling gedaan met betrekking tot ‘duaal leren’. In de aanbodnota staat het duaal leren enkel vermeld bij het secundair onderwijs.
Basisonderwijs
Ten opzichte van de basistekst wordt het eerste principe “Doorstroom: 10-jarige structuur” aangevuld tot “Doorstroom: 10-jarige structuur op 1 vestigingsplaats”. Het geheel van principes wordt dan:
- Doorstroom: 10-jarige structuur 'op 1 vestigingsplaats'
- Kleine tot middelgrote scholen
- Voldoende capaciteit in de buurt
Secundair onderwijs
Ten opzichte van de basistekst worden er bij 3 principes aanvullingen en/of wijzigingen geformuleerd. Concreet gaat het over volgende principes:
- Een breed aanbod waarin elke leerling zijn gading vindt: ASO blijft een belangrijke pijler voor het stedelijk lyceum, maar we wensen bijkomend sterk in te zetten op het verhogen van de aantrekkelijkheid van het BSO-aanbod. We nemen naar de toekomst toe dan ook vooral gerichte capaciteitsinitiatieven en laten ruimte voor doorschuifcapaciteit. We optimaliseren het bestaande aanbod en richten ons op het inzetten van de beschikbare capaciteit in functie van de noden.
- Doorlopende leerlijnen: Voetnoot 8 (p. 32 van de aanbodnota) over de piramidestructuur wordt geschrapt. De ideale schoolstructuur hangt nauw samen met het aanbod en verschilt daarom sterk van school tot school.
- Streven naar een volledige eerste graad (A-stroom + B-stroom): We gaan hier voor een shift in prioriteiten waarbij het hoofdprincipe (‘volledige eerste graad’) gewijzigd wordt in een subprincipe. ‘Het aanbod in de bovenbouw wordt weerspiegeld in de basisopties’ wordt hier het hoofdprincipe, vanuit het belang van doorstroom, zonder dat de focus op een volledige eerste graad verdwijnt. We blijven erover waken dat het aandeel van de B-stroom niet afneemt en verkennen mogelijkheden voor extra klassen in de B-stroom indien de vraag toeneemt. Dit ligt in lijn met sterker in te zetten op BSO.
Buitengewoon Onderwijs
De huidige principes voor het buitengewoon onderwijs worden als volgt geformuleerd in de aanbodnota :
- de groei naar een campusmodel met een ‘gekoppeld’ en breed aanbod
- een optimale doorstroom binnen elke school
- een arbeidsmarktgerichte OV2 en OV3
- impactvolle en realistische inclusieprojecten
- een sterk ondersteuningsnetwerk
- Het campusmodel willen we verfijnen. We richten ons hierbij in de eerste plaats op nieuwe initiatieven. De interne doorstroom binnen de campussen gericht op de zorgtypes krijgt prioriteit boven het verbreden van het aanbod. Daarnaast willen we een sterker onderscheid maken tussen zorgcampussen en scholen voor buitengewoon onderwijs die vooral gericht zijn op de reguliere arbeidsmarkt (OV3). Voor 3 campussen loopt al een project, in verschillende stadia. We wijzigen het aanbod in functie van de capaciteitsnoden, met zo weinig mogelijk impact op deze projecten en in belang van doorstroom en kwaliteitsvol, coherent en aantrekkelijk aanbod.
- Er is een tekort aan plaatsen OV4. Het Stedelijk Onderwijs heeft hier geen aanbod. Dit is een vorm van buitengewoon onderwijs waarbij de doelen van het gewoon onderwijs worden nagestreefd. We onderzoeken of we OV4 kunnen programmeren in een nauwe samenwerking tussen onze gewone en buitengewone scholen secundair onderwijs.
- Het MFC wordt in de aanbodnota niet behandeld. In dit addendum willen we expliciet stellen dat het MFC een vast onderdeel uitmaakt van het aanbod buitengewoon onderwijs van het AG Stedelijk Onderwijs.
Deeltijds kunstonderwijs
- Een kunstencampus in elk district blijft overeind als lange termijn ambitie; de vestigingsplaatsen van het DKO nemen wel toe aan belang om ons bereik te vergroten. In die zin willen we het principe licht bijsturen.
- De prognoses die vanaf blz. 59 - 61 gemaakt werden voor DKO in de aanbodnota, uitgesplitst per leeftijdscategorie, zijn toe aan een update. De impact van de COVID-19 pandemie, maar tevens de daling van het aantal 6-11 jarigen in het basisonderwijs hebben een impact op de deelnamekans DKO. We behouden wel het Vlaams gemiddelde voor de deelnamekans als richtinggevend streefcijfer. De cijfers worden aangepast.
Volwassenenonderwijs
Voor het volwassenenonderwijs zijn er geen niveau specifieke toevoegingen in dit addendum.