De raad van bestuur is bevoegd voor de goedkeuring van een aanvullende rechtspositieregeling voor het gesubsidieerd personeel van het AG SO.
De aanvullende rechtspositieregeling is het resultaat van een traject tussen de verschillende stakeholders.
Intern overleg
Binnen het AG SO werden de volgende stakeholders betrokken bij de totstandkoming:
Sinds maart 2021 werden de onderhandelingen gevoerd met de representatieve vakorganisaties over de aanpassingen aan de aanvullende rechtspositieregeling. Per onderwerp volgt een korte toelichting.
De meeste vakorganisaties wensen een extra voorrangscategorie op het niveau van de scholengemeenschap voor personeelsleden met een aanstelling van bepaalde duur te behouden. Dergelijke extra categorie is wat het AG SO onderscheid van de andere onderwijsverstrekkers en wordt beschouwd als een verworven recht. Het AG SO argumenteert dat een personeelslid en het schoolteam vragende partij zijn om in de school waar de aanvangsbegeleiding plaatsvond, verder te kunnen ontwikkelen als deel van het team. De vraag past binnen de visie op 'de school centraal' en sluit aan bij 'sterke teams leveren excellent onderwijs'. De nieuwe termijnen om een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur te verwerven, zijn bovendien dermate ingekort, dat een extra voorrangscategorie in realiteit geen meerwaarde meer betekent.
Het AG SO stelde als compromis een extra voorrangsregel op het niveau van de school voor: De directeur kan vacatures voor 1 september bij voorrang bekendmaken aan personeelsleden die het afgelopen schooljaar minstens 104 dagen in zijn instelling in het te begeven ambt hebben gepresteerd.
De vakorganisaties gaan akkoord met dit compromisvoorstel.
In een apart overleg werd de overkoepelende visie en de werking van aanvangsbegeleiding binnen het AG SO aan de vakorganisaties toegelicht. De vakorganisaties gaan akkoord met de voorgestelde visie en werking maar wensen een duidelijk tijdspad om dit voor alle ambten (bv administratieve medewerkers) operationeel te krijgen. Het AG SO zal in het schooljaar 2021-2022 de nodige acties ondernemen om het beleid uit te breiden naar alle ambten. Het proces zal gelijklopen met de ontwikkeling van de nieuwe functiebeschrijvingen die in samenwerking met OVSG in de loop van volgende schooljaar zullen worden gefinaliseerd.
De vakorganisaties gaan akkoord met de voorgestelde wijzigingen.
De vakorganisaties gaan akkoord met de afschaffing van de interne mobiliteit voor de ambten TA en TAC.
Op 31 augustus 2021 werd een protocol van akkoord door alle vakorganisatie ondertekend. Op 14 september wordt de globale visie op aanvangsbegeleiding voorgelegd op het afzonderlijk bijzonder comité.
Op 21 juni 2019 keurde de raad van bestuur de gecoördineerde versie van de aanvullende regelgeving van het gesubsidieerd personeel van het AG SO goed. Door wijzigingen in de hogere regelgeving voor personeelsmateries van het gesubsidieerd personeel (DRP) en aanpassingen in functie van een veranderende context wordt dit reglement aangepast.
De aanvullende rechtspositieregeling geeft een overzicht van alle afspraken op het niveau van de inrichtende macht.
Door wijzigingen in het Decreet Rechtspositie (tijdelijke aanstelling doorlopende duur en benoeming en wijzigingen aan het evaluatiebeleid) en de vernieuwde visie van het AG SO waarbij we de school centraal stellen en streven naar een autonoom en flexibel personeelsbeleid op elke school, werden een aantal afspraken uit het ARPSO opnieuw onderhandeld. De belangrijkste wijzigingen worden hier kort beschreven:
Geen extra voorrangscategorie voor tijdelijke personeelsleden op het niveau van de scholengemeenschap
Huidige werking:
Nieuwe werking:
Sterkere verankering van aanvangsbegeleiding
Door de verkorte periode van een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur, neemt het belang aan aanvangsbegeleiding nog toe. De huidige werking werd verder uitgewerkt en opgenomen in de Aanvullende Rechtspositieregeling Personeel Stedelijk Onderwijs. De overkoepelende visie op aanvangsbegeleiding werd onderhandeld en wordt op 14 september 2021 voorgelegd op het afzonderlijke bijzonder comité.
Herziening evaluatieprocedure
Het kader voor de toewijzing van de eerste en tweede evaluator werd (lichtjes) aangepast aan de behoeften van de dagelijkse realiteit.
Afschaffing interne mobiliteit voor de ambten technisch adviseur (TA) en technisch adviseur coördinator (TAC)
De ambten TA en TAC worden per onderwijsniveau en per instelling op een verschillende manier ingevuld. Vacatures worden per instelling en per ambt open verklaard. in realiteit betekent dit dat er via interne mobiliteit (bijna) geen kandidaten solliciteren. In het kader van planlastvermindering en de snellere werving van een geschikte kandidaat wordt artikel 20 geschrapt. Interne kandidaten kunnen via de externe open verklaring nog steeds mee solliciteren.
De raad van bestuur is bevoegd voor de aanvullende rechtspositeregeling van het gesubsidieerd personeel van het AGSO.
niet van toepassing
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de Aanvullende Rechtspositie van het Gesubsidieerd Personeel van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen in bijlage goed.
Het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de visie op aanvangsbegeleiding van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen in bijlage goed.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Informeren van directies over het nieuwe ARPSO | Jan Torfs | Augustus 2021 |
Communicatiemiddel:
via medewerkersportaal en doelgroepencommunicatie