In de beleids- en beheerscyclus (BBC) 2020 verschuift de focus in de rapportering over de beleidsplanning naar de prioritaire actieplannen. Het meerjarenplan en de jaarrekening worden opgesteld volgens nieuwe schema’s (die eenvoudiger en minder complex zijn) en het autorisatieniveau van de kredieten wordt verhoogd waardoor er meer mogelijkheden zijn om interne kredietverschuivingen uit te voeren die niet worden voorgelegd aan de districtsraad. Om ervoor te zorgen dat de districtsraad toch voldoende geïnformeerd blijft over het beleid heeft BBC 2020 de bijkomende verplichting opgelegd om minstens éénmaal per jaar, in de loop van het derde kwartaal, te rapporteren over de stand van zaken van het eerste semester van het lopende jaar, zowel op financieel als op inhoudelijk vlak. De rapportering is gebaseerd op wettelijke rapporten die worden gebruikt bij het meerjarenplan en de jaarrekening.
Alle raadsleden krijgen een aantal maal per jaar een rapportering over de beleidsdoelstellingen en de uitvoering ervan:
1. bij de aanpassing(en) van het meerjarenplan;
2. bij de vaststelling van de jaarrekening (in het voorjaar);
3. bij de tussentijdse opvolgingsrapportering (in september).
De opvolgingsrapportering bevat volgende documenten:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) bepaalt dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 143 DLB bepaalt dat de verplichte opvolgingsrapportering in artikel 263 DLB ook van toepassing is op de districten.
Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen (BBC 2020) bepaalt dat de opvolgingsrapportering minstens volgende elementen bevat:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd.
Het college keurde in de zitting van 27 maart 2020 (jaarnummer 2852) de werkwijze van opvolgingsrapportering goed.
Het college keurde in de zitting van 21 mei 2021 (jaarnummer 4062) de timing van de opvolgingsrapportering goed.
De districtsraad van Hoboken keurde in zitting van 28 juni 2021 (jaarnummer 50) de aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 overeenkomstig de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus goed.
De districtsraad van Hoboken neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester 2021 van meerjarenplan 2020-2025.
Artikel 173 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur de behandeling van de briefwisseling organiseert. Artikel 125, §3 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat artikel 173 van overeenkomstige toepassing is op de districtssecretaris.
Alle briefwisseling gericht aan het districtsbestuur wordt geregistreerd overeenkomstig de artikelen 290 en 132 van het Decreet lokaal bestuur.
Het college van burgemeester en schepenen formuleerde in zitting van 30 juli 2021 (jaarnummer 6207) een reactie op de collegiale brief van het districtscollege.
Het districtscollege keurde op 18 mei 2021 (jaarnummer 134) een brief aan het college van burgemeester en schepenen goed waarin naar een oplossing werd gevraagd voor het verdwijnen van het sorteerstraatje in de Fodderiestraat.
Het districtscollege neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen van 30 juli 2021.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 04463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 5 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal seniorenbeleid.
Op 21 september 2021 zal elke 66-plusser de sensibiliseringsbrieven ontvangen. Het district Hoboken zet maximaal in op digitale communicatie om ook de inwoners tussen 50 en 65 jaar alert te maken op het nut van vaccineren.
Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit het bevolkingsregister en uit het vreemdelingenregister bepaalt dat de gemeentelijke diensten en de diensten die afhankelijk zijn van het OCMW de bevolkingsregisters alleen kunnen raadplegen voor interne doeleinden.
Omzendbrief BB 2011/2 van 1 juli 2011 van de Vlaamse minister van bestuurszaken betreffende de raadpleging van de bevolkingsregisters voor interne doeleinden.
Jaarlijks schrijft het district Hoboken elke 66-plusser in Hoboken aan om hem/haar te herinneren aan het nut van een griepvaccinatie. Dit ter aanvulling van de actie van de stad Antwerpen waarbij elke 65-jarige wordt aangeschreven. Een griepvaccinatie beschermt enkel tegen de seizoensgriep en niet tegen het coronavirus. Het nut van vaccinatie tegen het coronavirus wordt ook vermeld in de brief.
Elke twee jaar organiseert district Hoboken een preventiecampagne, dit jaar wordt het programma van het project 'Mentaal Welzijn' kenbaar gemaakt in een preventiebrief.
Beide preventiebrieven worden verstuurd in één zending aan alle thuiswonende 66-plussers in Hoboken.
Het districtscollege keurt de aanschrijfactie voor griepvaccinatie en de preventieactie rond mentaal welzijn goed.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
Het college is bevoegd voor mobiliteit en bovenlokale budgetten.
Ambitie
Om te komen tot een meer evenwichtige verdeling en samenspel tussen de verschillende stedelijke vervoersmodi, wil stad Antwerpen letterlijk de drempels tussen de modi verlagen door te werken aan ‘Slimme Schakels’, de mobiliteitsknooppunten van de (zeer nabije) toekomst. Slimme Schakels zijn:
Door een efficiënte en kwaliteitsvolle aanleg en inrichting van de knooppunten kan de reiziger tijd winnen, wordt er tegemoetgekomen aan de kwaliteits- en comforteisen tijdens de deur-tot-deur verplaatsingen en vergroot de kans op een omschakeling naar combimobiliteit. Het combineren van verschillende vervoersmodi wordt zo een evidentie. Dit project vormt zo een belangrijk onderdeel van de strategie om te komen tot een modal split met maximaal 50% autoverkeer, zoals is vastgelegd in het Toekomstverbond en het Vlaams regeerakkoord.
De knooppunten zijn zeer divers van aard en van schaal gaande van een buurtpunt tot een park and ride en vragen zowel een overkoepelende visie als een aanpak op maat.
Aangezien vandaag de meeste knooppunten nog zeer beperkt zijn qua uitrusting en inpassing, is er een zeer grote inhaalbeweging nodig om dit te realiseren. Antwerpen wil hierin een voortrekkersrol opnemen, in afstemming met de vervoerregio en de mobiliteitspartners.
Aanpak
De uitwerking van de Slimme Schakels vraagt een projectaanpak op verschillende sporen:
Selectie en categorisering
In samenspraak tussen de vervoerregio, stad Antwerpen en districten, zijn de locaties aangeduid waar op termijn een opwaardering tot Slimme Schakel beoogd wordt. Verspreid over het grondgebied van de stad zijn er zo’n 130 punten aangeduid.
Deze punten zijn ingedeeld in vier categorieën: interregionaal, regionaal, lokaal en buurt. Deze indeling is onder meer afhankelijk van (en indicatief voor) de (toekomstige) plaats van elk punt in het netwerk en de in elk punt aangeboden verbindingen.
De regionale en interregionale punten worden vastgelegd door de vervoerregioraad, in samenspraak met de betrokken gemeenten. De lokale punten en buurtpunten worden aangeduid door de lokale besturen, in samenspraak met de vervoerregio.
Op initiatief van stad Antwerpen is er daarnaast ook een indeling gemaakt in vijf types, afhankelijk van het overheersende doelpubliek:
De huidige lijst met knooppunten, hun categorie en type wordt als bijlage toegevoegd aan dit besluit. Voor de lokale punten en buurtpunten blijft dit een werklijst, die nog kan aangepast worden waar nodig.
Uitrustingsniveau
Vanuit het Vlaams Gewest wordt een minimaal uitrustingsniveau vastgelegd voor de aanleg van een mobipunt:
Op initiatief van stad Antwerpen worden deze prestatie-eisen voor de mobipunten op Antwerps grondgebied (de Slimme Schakels) aangevuld en verfijnd per categorie en type van mobiliteitsknooppunt. Dit is een theoretische indeling, die gezien de grote variatie aan mobipunten steeds aan de praktijk moet getoetst en eventueel bijgesteld worden. Bij de concrete uitwerking van de specifieke mobiliteitsknooppunten worden de districten om advies gevraagd.
Het overzicht met prestatie-eisen per categorie en type wordt als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Prioritering
Gezien het grote aantal beoogde mobipunten is het nodig een prioritering op te maken. Om enerzijds tegemoet te komen aan de vele overstapbewegingen die eigen zijn aan het concept Basisbereikbaarheid, en anderzijds het gebruik van de park and rides te stimuleren, wordt voorgesteld prioriteit te geven aan de punten die het meest belangrijk zijn als overstappunten binnen het openbaar vervoer, en aan de punten die het meest belangrijk zijn als overstap tussen auto en openbaar vervoer (park and rides). Concreet zijn dit de punten van het type 4 en 5. Dit past ook in het kader van de Minder Hinder-aanpak aangaande de werken aan (onder meer) de Oosterweelverbinding.
In een eerste fase wordt dus geen prioriteit gegeven aan de andere punten, met uitzondering van de punten waar zich koppelkansen voordoen met lopende of geplande projecten. De eerste punten waarvoor het traject wordt opgestart, zijn: Olympiade, Bist, Harmonie, Zwaantjes en Operaplein.
De punten die gelegen zijn langs een gewestweg worden volgens het besluit van de Vlaamse regering gerealiseerd door het gewest (Agentschap Wegen en Verkeer). Stad Antwerpen en het Vlaams Gewest hanteren samen dezelfde prioritering en prestatie-eisen.
In zitting van 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord 2019-2024 goed. Het bestuursakkoord vermeldt in resolutie 15: “De stad selecteert overstappunten en bouwt deze verder uit in samenspraak met zijn mobiliteitspartners. Superschakels waar vlot van vervoersmodus gewisseld kan worden, worden herkenbaar en comfortabel aangelegd, zodat je veilig en kwalitatief kan overstappen. Dit kunnen park-and-rides zijn, carpoolparkings voor auto en fiets of treinstations met parking voor auto en fiets.”
Ook Slim naar Antwerpen en het stedelijke mobiliteitsplan (goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 maart 2015, jaarnummer 113) zetten in op combimobiliteit om een performant mobiliteitssysteem te bekomen met een beter evenwicht en samenspel van de verschillende vervoersmodi.
Stad Antwerpen verkreeg eind 2019 thematische projectsubsidies voor haar projectvoorstel rond ‘Slimme Schakels’ (indiening subsidieaanvraag goedgekeurd door het college op 14 juni 2019, jaarnummer 4977).
Parallel hiermee is op Vlaams niveau het decreet Basisbereikbaarheid bekrachtigd, waarmee het openbaar vervoer verder evolueert naar een overstapmodel. Het Vlaamse regeerakkoord bepaalt ook dat er actief werk moet gemaakt worden van kwalitatieve ‘mobipunten’, waar verschillende vervoersmodi vlot met elkaar verbonden worden. Binnen de vervoerregio Antwerpen geldt volgens de afspraken uit het Toekomstverbond én het regeerakkoord bovendien het streefdoel om tegen 2030 een modal split te bereiken met (gemiddeld over heel de vervoerregio) een autogebruik van maximaal 50%. Combimobiliteit is hierbij een belangrijk principe. Momenteel wordt binnen de vervoerregio gewerkt aan de plannota van het Routeplan 2030. Binnen de ‘gebiedsgerichte aanpak’ wordt daarin ook verdere uitwerking gegeven aan het concept van de mobiliteitsknooppunten.
Op 11 september 2020 keurde het Vlaams parlement het besluit van de Vlaamse regering over mobipunten goed. Hierin worden enkele elementen opgenomen:
Op 21 mei 2021 (jaarnummer 4032) keurde het college de overeenkomst goed voor de deelname aan het project Horizon 2020, waarbinnen onder meer gewerkt wordt aan slimme mobiliteitsknooppunten.
Het college keurde op 9 juli 2021 (jaarnummer 5753) het plan van aanpak goed voor de verdere uitwerking en realisatie van Slimme Schakels, als hoogwaardige mobiliteitsknooppunten in de stad. Dit omvat onder meer de selectie van punten (ingedeeld naar categorie en type), de theoretische prestatie-eisen per categorie en type, en de principes qua prioritering. De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling afdeling Mobiliteit legt het plan van aanpak nu ter kennisneming voor.
De punten die gelegen zijn langs een gewestweg worden volgens het besluit van de Vlaamse regering gefinancierd en gerealiseerd door het gewest (Agentschap Wegen en Verkeer). De punten die niet gelegen zijn langs een gewestweg worden gerealiseerd door de lokale overheid. Binnen stad Antwerpen wordt dit bovenlokaal gefinancierd, dus niet door de districten. Hiervoor zijn budgetten voorzien bij Stadsontwikkeling/Mobiliteit, MPA en Slim naar Antwerpen. Indien er Vlaamse subsidies worden verkregen voor de aanleg of herinrichting van mobipunten die niet langs gewestwegen gelegen zijn, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden in het budget.
Waar mogelijk wordt de realisatie van de Slimme Schakels wel geïntegreerd in lopende of geplande inrichtingsprojecten. De standaardkosten zoals aanleg voetpaden enzovoort worden dan gefinancierd vanuit het projectbudget, de extra kosten in het kader van het project Slimme Schakels kunnen gefinancierd worden vanuit het budget Slimme Schakels.
Voor de aanleg of herinrichting van mobipunten die niet langs gewestwegen gelegen zijn (en aan een aantal voorwaarden voldoen), kan de gemeente Vlaamse subsidies verkrijgen:
De precieze voorwaarden, subsidiabele onderdelen en concrete werkwijze zijn momenteel nog in opmaak binnen het Vlaamse Gewest.
De eerste schijf van de subsidiemiddelen uit de thematische oproep stadsvernieuwing werd reeds ontvangen. Deze middelen staan op 2LMS010402A00000/5153000000/SBT11098/224. In de aanpassing meerjarenbegroting 4 worden deze verschoven naar 2022.
Het districtscollege neemt kennis van het plan van aanpak voor de verdere uitwerking en realisatie van Slimme Schakels, als hoogwaardige mobiliteitsknooppunten in de stad. Dit omvat onder meer de selectie van punten (ingedeeld naar categorie en type), de theoretische prestatie-eisen per categorie en type, en de principes qua prioritering.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor het lokaal cultuurbeleid.
Het district Hoboken sluit met het programma van Open Monumentendag op zondag 12 september 2021 aan bij het centrale thema: '800 jaar stadsrechten':
programma
Kasteel Sorghvliedt
De rijke burgers van Antwerpen zochten in de 15de en 16de eeuw naar rust in de groene omgeving van de stad Antwerpen en bouwden hoven van plaisantie. Het historische districtshuis van Hoboken, kasteel Sorghvliedt, was een hof van plaisantie.
Het kasteel Sorghvliedt is onder begeleiding van een gids te bezoeken om 10.15 uur, 11.30 uur, 13.15 uur, 14.30 uur, 15.30u en 16.30 uur. Om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur is er een miniconcert van het duo 'Mart & Johan'.
Deelname is gratis. In het kader van de coronamaatregelen is reserveren verplicht via de website van het jeugd- en cultuurcentrum Gravenhof.
Fort 8
Omdat een integrale verdediging van België bij een aanval niet haalbaar was, besliste de regering in 1859 om de landsverdediging te concentreren in Antwerpen. Rondom de stad werd de Brialmontomwalling gebouwd: een nieuwe stadsmuur en acht vooruit geschoven forten beschermden de stad. Het Fort 8 in Hoboken vormde het sluitstuk.
De gidsenwerking organiseert rondleidingen om 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.
De bezoekers kunnen het Fort 8 ook op eigen tempo bezoeken via een aangeduid parcours: 'tour de fort'. Er is muzikale animatie door de a capella groep Les Voix Perdues.
Deelname is gratis. In het kader van de coronamaatregelen is reserveren voor de rondleiding verplicht via telefoon of via het mailadres van de gidsenwerking van het Fort 8.
Op zondag 12 september 2021 organiseert Herita vzw de Vlaamse Open Monumentendag. In Antwerpen staat deze editie volledig in het teken van 800 jaar Stadsrechten.
Het budget werd voorzien bij aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de districtsraad van Hoboken op 28 juni 2021 (jaarnummer 50).
De bestelbonnen 4005461490 en 4005463511 worden verrekend en goedgekeurd onder het gedelegeerd budgethouderschap. Budgetplaats: 5067000000 – functiegebied: 2HOB010205A00000 – begrotingsprogramma: 2HO090739 – budgetpositie: 6141.
Het districtscollege keurt het programma voor Open Monumentendag op zondag 12 september 2021 op het Fort 8 en kasteel Sorghvliedt goed.
Het districtscollege neemt kennis van de uitgaven die goedgekeurd worden onder het gedelegeerd budgethouderschap.
Met het collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 7 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale feestelijkheden.
Programma:
Elk jaar wordt door het district tijdens deze herdenking één krans neergelegd aan het Heldenmonument in park Broydenborg en één op het erepark van de begraafplaats van Hoboken.
Er wordt voorgesteld om de heer Tom De Boeck, districtsschepen, aan te duiden als vertegenwoordiger van het district om een toespraak te houden tijdens de plechtigheid.
Er wordt voorgesteld om aan de aanwezigen ter gelegenheid van deze 77e herdenking een receptie en een roos aan te bieden. Er worden 40 personen verwacht.
Op 17 december 2019 (jaarnummer 716) keurde de gemeenteraad het retributiereglement voor logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages voor 2020-2025 goed.
Het Algemeen Verbond van Oudstrijders- en Gelijkgestelde Verenigingen van Hoboken (A.V.O.G.) organiseert op zaterdag 4 september 2021 de 77e herdenking van de bevrijding van Hoboken. Aan het Heldenmonument worden twee kransen neergelegd en één op het erepark van de begraafplaats van Hoboken. De optocht van het districtshuis naar het Heldenmonument wordt begeleid door de Clan Hay Pipe Band.
Het budget werd voorzien bij aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de districtsraad van Hoboken op 28 juni 2021 (jaarnummer 50).
Bestelbon 4005464384 voor het bedrag van 239,71 EUR inclusief btw en bestelbon 4005462085 voor het bedrag van 420,00 EUR inclusief btw worden verrekend en goedgekeurd onder het gedelegeerd budgethouderschap. Budgetplaats: 5064500000 – functiegebied: 2HOB010201A00000 – Begrotingsprogramma: 2HO090719 – Budgetpositie: 6141.
Het districtscollege keurt het programma van de 77e herdenking van de bevrijding van Hoboken goed.
Het districtscollege keurt goed om de heer Tom De Boeck, districtsschepen, aan te duiden om het district op deze plechtigheid te vertegenwoordigen en een toespraak te houden.
Het districtscollege keurt goed om aan de genodigden een receptie aan te bieden. De dranken worden aangeboden uit voorraad.
Het districtscollege neemt kennis van de uitgaven die goedgekeurd worden onder het gedelegeerd budgethouderschap.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
HO/BZ |
|
Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Met het collegebesluit van 17 augustus 2007 (jaarnummer 10512) besliste het college om de bevoegdheden waarover het beschikt met betrekking tot overheidsopdrachten, binnen de beleidsdomeinen van de districten, over te dragen aan de districtscolleges met ingang van 1 oktober 2007.
Met het collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 7 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale feestelijkheden.
Het districtscollege stelt voor om het onthaal nieuwe inwoners te organiseren op zondag 5 september 2021 van 10.30 uur tot 12.30 uur in het cultureel centrum Gravenhof.
Er wordt voorgesteld aan de aanwezigen een ontbijtbuffet aan de bieden.
Er werd een offertevraag gesteld op 9 maart 2020 voor het verzorgen van recepties aan de volgende leveranciers:
De offertes dienden ten laatste op 27 maart 2020 ingediend te worden. Enkel De Boeck Frank diende een offerte in binnen de vooropgestelde deadline. Het districtsraamcontract is geldig van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2022.
Artikel 43 §4 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt dat als een raamovereenkomst is gesloten met één enkele deelnemer, de erop gebaseerde opdrachten aan hem worden gegund volgens de in de raamovereenkomst gestelde voorwaarden.
Het district Hoboken organiseert jaarlijks een onthaal nieuwe inwoners om kennis te maken met het districtsbestuur en de dienstverlening.
Het budget werd voorzien bij aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de districtsraad van Hoboken op 28 juni 2021 (jaarnummer 50).
Het districtscollege keurt het onthaal nieuwe inwoners op zondag 5 september 2021 goed.
Het districtscollege keurt goed om aan de aanwezigen een ontbijtbuffet aan te bieden door salons De Boeck.
Het districtscollege keurt de vastlegging van de uitgave van 6.367,95 EUR (incl. BTW) aan De Boeck Frank (raamovereenkomst 4600008882), ondernemingsnummer 0506.571.513, goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
De Boeck Frank
| 6.367,95 EUR (incl. BTW) | Budgetplaats: 5064500000 | 4005464624 |
Het districtscollege keurt de notulen van de digitale zitting van 10 augustus 2021 goed.
Dienst | Taak |
Districtssecretaris | De notulen binnen de wettelijk voorgeschreven termijn te bezorgen aan de districtsraadsleden. |
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt voor om de beslissing van 29 juni 2021 (jaarnummer 170) in te trekken aangezien het oorspronkelijk voorstel niet uitgevoerd zal worden, de parkeerplaats voor personen met een handicap tegenover nummer 106 reeds werd verwijderd en een bijkomende parkeerplaats voor personen met een handicap zal ingericht worden tegenover nummer 94. Een nieuw verkeersreglement zal hiervoor aangemaakt worden.
De Commandant Weynsstraat in het district Hoboken:
Het districtscollege besliste in zitting van 29 juni 2021 (jaarnummer 170) om het aanvullend verkeersreglement voor de Commandant Weynsstraat voor gunstig advies voor te leggen aan de districtsraad van 13 september 2021.
Naar aanleiding van de oorspronkelijke aanvraag, om een voorbehouden plaats voor personen met een handicap in te richten ter hoogte van nummer 156, werd een onderzoek opgestart naar het gebruik van de andere parkeerplaatsen in de straat. De parkeerplaats voor personen met een handicap tegenover nummer 106 werd verwijderd omdat we geen melding kregen van andere gebruikers. Dit moet nog opgenomen worden.
Ook werd er op 28 juli 2021 een aanvraag ingediend door een bewoner van de Commandant Weynsstraat van nummer 92 om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten. Deze aanvraag moet nog opgenomen worden in het verkeersreglement.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt nu voor om de beslissing van 29 juni 2021, met jaarnummer 170, in te trekken.
Het districtscollege beslist om het besluit van 29 juni 2021 (jaarnummer 170) in te trekken.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De Commandant Weynsstraat in het district Hoboken:
Op 10 mei 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Commandant Weynsstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Op 28 juli 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Commandant Weynsstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap
tegenover nummer 106 werd verwijderd, na onderzoek bleek dat deze plaats niet werd gebruikt.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Commandant Weynsstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 12 maart 2021 (jaarnummer 2132).
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
links van de inrit ter hoogte van nummer 51 wordt een volwaardig verdrijvingsvlak aangebracht (artikel 2).
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De Meerlenhoflaan in het district Hoboken:
De stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Ad-hoc aanvragen rond extra inrichting bij hinderlijk parkeren aan inritten blijven evenwel mogelijk. Deze inkomende dossiers worden apart behandeld. De Meerlenhoflaan 51 is een van de nieuwe inkomende dossiers.
Op 4 maart 2021 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Meerlenhoflaan ter hoogte van huisnummer 51. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. Links van de inrit ter hoogte van huisnummer 51 wordt een verdrijvingsvlak aangebracht, zo blijft er links nog voldoende parkeerruimte over.
De districtsraad geeft omwille van de voldoende breedte van de straat negatief advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Meerlenhoflaan in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 18 oktober 2019 (jaarnummer 8560).
De Hollebeekstraat in het district Hoboken:
Op 5 juli 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Hollebeekstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Hollebeekstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 3 maart 2020 (jaarnummer 2251).
De Lumbeeckstraat in het district Hoboken:
Op 12 juli 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Lumbeeckstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Lumbeeckstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 10 juli 2020 (jaarnummer 6055).
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgelegd.
De Kioskplaats is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het betreft één Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn - stamomtrek 187 cm). De boom bevindt zich in zeer slechte gezondheidstoestand. Deze boom is ook gedeeltelijk afgestorven en moet om veiligheidsredenen geveld worden.
De boom wordt in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door één Quercus petrea 'Mespilifolia (wintereik - plantmaat stamomtrek 20/25 cm). Deze wordt op dezelfde locatie aangeplant.
Het wijkoverleg van het district Hoboken dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Artikel 6.1, 7° van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is bepaalt dat er geen stedenbouwkundige vergunning vereist is voor het vellen van hoogstammige bomen die geen deel uitmaken van een bos, op openbaar domein, mits in de onmiddellijke omgeving in het eerstvolgende plantseizoen een heraanplanting gebeurt.
Op de Kioskplaats, ter hoogte van de kerk, district Hoboken moet één boom vervangen worden.
Het districtscollege keurt goed dat één Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn - stamomtrekken 187 cm) wordt geveld op de Kioskplaats, ter hoogte van de kerk, district Hoboken. De boom wordt in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door één Quercus petrea 'Mespilifoilia' (wintereik - plantmaat stamomtrek 20/25 cm). Deze wordt op dezelfde locatie aangeplant.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SB/GB | district Hoboken inlichten over het tijdstip van het vellen van de boom |
HO/wijkoverleg | in onderling overleg met SB/GB de buurtbewoners inlichten over de geplande ingreep |