Terug
Gepubliceerd op 19/10/2021

2021_GR_00590 - Stedelijk patrimonium. Warmteinfrastructuur Antwerpen Noord bv. Poldervlietweg-Nieuwelandenweg, 2030 Antwerpen - Erfdienstbaarheid. Toelating - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 18/10/2021 - 19:30 Hybride: Bernarduscentrum + virtueel
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Gerolf Annemans, raadslid; Imade Annouri, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_GR_00590 - Stedelijk patrimonium. Warmteinfrastructuur Antwerpen Noord bv. Poldervlietweg-Nieuwelandenweg, 2030 Antwerpen - Erfdienstbaarheid. Toelating - Goedkeuring 2021_GR_00590 - Stedelijk patrimonium. Warmteinfrastructuur Antwerpen Noord bv. Poldervlietweg-Nieuwelandenweg, 2030 Antwerpen - Erfdienstbaarheid. Toelating - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).

Argumentatie

De stad Antwerpen zal met WAN bv een overeenkomst afsluiten waarbij een erfdienstbaarheid wordt gevestigd voor de aanleg van een restwarmteleiding onder de percelen, eigendom van de stad Antwerpen op basis van voorwaarden die daarvoor gebruikelijk zijn. Perceel 138C is door de stad Antwerpen in erfpacht gegeven aan de Intercommunale vereniging Hooge Maey, thans Indaver. Indaver kan op basis van deze erfpacht zakelijke rechten toestaan aan derden met toestemming van de stad Antwerpen. Voor dit perceel volstaat het bijgevolg dat de stad Antwerpen aan Indaver toelating verleent tot het vestigen van een erfdienstbaarheid.

AG Vespa/Vastgoed raamt de marktconforme vergoeding voor het vestigen van de erfdienstbaarheid op een eenmalige vergoeding van 8.545,79 euro (met inbegrip van een vergoeding van 3.487,00 euro voor het perceel dat tot de erfpacht van Indaver behoort).

Aangezien het in de Strategische Energie Visie van de stad Antwerpen kadert warmtenetten uit te rollen onder meer in samenwerking met Fluvius en het Havenbedrijf Antwerpen wordt voorgesteld voor deze erfdienstbaarheid geen vergoeding aan te rekenen.

Aanleiding en context

Beheer stedelijk patrimonium

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.".

Aanleg restwarmteleiding

Op 26 oktober 2015 (jaarnummer 541) keurde de gemeenteraad het geactualiseerde klimaatplan 2015-2020 van de stad Antwerpen goed. Warmtenetten worden hierin genoemd als belangrijke netwerkinfrastructuur om de beoogde klimaatdoelstellingen van 2020 (onder meer 20% daling CO2 -uitstoot stedelijk grondgebied) en 2050 (CO2-neutrale stad) te bereiken. Ze laten toe om duurzame warmtebronnen te koppelen aan de aanwezige warmtevraag van de bebouwde omgeving.

Op 15 april 2016 keurde het college (jaarnummer 3290) principieel het voorstel goed om transport van warmte in en rond Antwerpen uit te werken op basis van een samenwerking tussen Eandis Assets/Eandis en IVEG/Infrax, om op deze manier de Antwerpse belangen te kunnen behartigen.

Op 10 juni 2016 (jaarnummer 5192) keurde het college de intentieovereenkomst goed tussen Indaver, warmte@vlaanderen en stad Antwerpen ter realisatie van het warmteproject Noord. Hierbij engageerden de partijen zich tot het uitdiepen van een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek voor de uitkoppeling van de restwarmte van Indaver naar een aantal afzetgebieden in Antwerpen Noord en tot het onderhandelen van een kaderovereenkomst. In afwachting van definitieve oprichting van het warmtebedrijf warmte@vlaanderen werd deze versie van de intentieovereenkomst niet door alle partijen ondertekend.

Op 28 september 2018 (jaarnummer 8738) keurde het college de intentieovereenkomst tussen Indaver, Fluvius, Havenbedrijf Antwerpen en stad Antwerpen in het kader van de ontwikkeling van het warmteproject Noord goed.

Warmtenetwerk Antwerpen Noord bv - Poldervlietweg 5, 2030 Antwerpen (verder 'WAN bv'), BE 0739 948 464 zal een restwarmteleiding aanleggen van Indaver naar de wijken Luchtbal en Rozemaai en naar een industriële afnemer in de haven via een uitkoppelpunt met de stad Antwerpen door middel van het Fluvius distributienetwerk.

WAN bv werd opgericht door de nv Indaver en de nv Havenbedrijf Antwerpen. 

De leiding zal lopen door volgende percelen, eigendom van de  stad Antwerpen:

  • vier percelen gelegen Poldervlietweg, kadastraal gekend als Antwerpen 16de afdeling, sectie B, nummers 138C, 169B, 171F en 170C;
  • twee percelen gelegen Nieuwelandenweg, kadastraal gekend als Antwerpen 15de afdeling, sectie A nummer 519A  en als Antwerpen 17de afdeling sectie F, nummer 875A.

WAN bv vraagt de stad Antwerpen haar een erfdienstbaarheid te verlenen voor bovengenoemde zes percelen. 

Op 20 juni 2017 besliste de gemeenteraad (jaarnummer 414) om een erfpachtrecht te vestigen ten gunste van de opdrachthoudende vereniging Intercommunale Hooge Maey (verder 'Hooge Maey'). Bovengenoemd perceel 138C behoort tot het voorwerp van de erfpacht. Na vereffening en ontbinding van de Hooge Maey en overname van de activiteiten ervan door Indaver werd het erfpachtrecht rechtstreeks toegewezen aan Indaver.

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, PVDA, CD&V en Open VLD. 
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist een erfdienstbaarheid te vestigen op basis van onderstaande voorwaarden.

  • De stad Antwerpen verleent aan WAN bv, Poldervlietweg 5, 2030 Antwerpen, BE 0739 948 464, het recht om een restwarmteleiding en toebehoren aan te leggen, te exploiteren en te onderhouden in de ondergrond van de percelen gelegen Poldervlietweg, kadastraal gekend als Antwerpen 16de afdeling, sectie B, nummers 169B, 171F en 170C en van de  percelen gelegen Nieuwelandenweg, kadastraal gekend als Antwerpen 15de afdeling, sectie A nummer 519A en als Antwerpen 17de afdeling sectie F, nummer 875A . 
  • De erfdienstbaarheid wordt gevestigd voor een duur die eindigt bij de volledige en definitieve stopzetting van de exploitatie.
  • WAN bv engageert zich om van deze erfdienstbaarheid op zulke wijze gebruik te maken dat de stad Antwerpen en haar eventuele rechthebbenden daar zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. De stad Antwerpen gaf de grond niet in gebruik aan derden.
  • De stad Antwerpen verbindt zich ertoe zich te onthouden van handelingen die de uitoefening van de erfdienstbaarheid in het gedrang brengen.
  • Een zone bestaande uit de sleufbreedte aan weerszijden uitgebreid met een zone van 2 meter maakt het voorwerp uit van een erfdienstbaarheid non-aedificandi. Binnen deze zone:
    •  is het niet toegestaan om:
      •  gebouwen, gesloten lokalen, tuinhuisjes, carports, tenten met verankering op te richten;
      • het reliëf van de bodem (bv. grachten graven, taluds maken of graafwerken uitvoeren) te wijzigen;
    •  moeten extra beschermingsmaatregelen worden genomen bij bepaalde activiteiten zoals het opstapelen van zwaar materieel en materiaal en het overrijden van de warmteleidingen;
    • is een zone van 0,5m langs beide zijden van de sleuf gedefinieerd waarbinnen extra omzichtig gewerkt dient te worden bij graafwerken.
  • De stad Antwerpen doet afstand van haar recht van natrekking wat de aangelegde infrastructuur betreft.
  • Voor het verlenen van de erfdienstbaarheid rekent de stad Antwerpen geen vergoeding aan.
  • Kosten, ereloon en rechten verbonden aan de het verlijden van de authentieke akte zijn ten laste van WAN bv.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist toelating te verlenen aan Indaver een erfdienstbaarheid te verlenen aan WAN bv om een restwarmteleiding en toebehoren aan te leggen, te exploiteren en te onderhouden in de ondergrond van het perceel gelegen Poldervlietweg, kadastraal gekend als Antwerpen 16de afdeling, sectie B, nummers 138C aan dezelfde voorwaarden als de erfdienstbaarheid bepaald in artikel 1.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.