Terug
Gepubliceerd op 22/06/2021

2021_GR_00466 - Politieverordening 9 juni 2021 - Politieverordening houdende coronamaatregelen inzake de heropening van raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen - Bekrachtiging

gemeenteraad
ma 21/06/2021 - 21:00 Virtuele zitting
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Karen Maes, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_GR_00466 - Politieverordening 9 juni 2021 - Politieverordening houdende coronamaatregelen inzake de heropening van raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen - Bekrachtiging 2021_GR_00466 - Politieverordening 9 juni 2021 - Politieverordening houdende coronamaatregelen inzake de heropening van raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen - Bekrachtiging

Motivering

Argumentatie

Naar aanleiding van een verdere toename van het virus werd beslist om verregaande maatregelen op te leggen teneinde de veiligheid en gezondheid van iedereen in België te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van de epidemie tegen te gaan.

Artikel 8, §3 van het Ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen, bepaalde dat de onderdelen van ondernemingen en verenigingen die diensten aanbieden aan consumenten gesloten zijn voor het publiek, met inbegrip van dienstverlening aan huis, zoals onder meer de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de tatoeage- en piercingsalons, enzovoort (niet-limitatieve lijst). Overeenkomstig voormeld artikel en latere wijzigingen zijn de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen thans gesloten.

Uit artikel 8 van het Ministerieel besluit van 4 juni 2021 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, volgt dat het verhuren van raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen terug toegelaten is vanaf 9 juni 2021.

Gelet op de huidige situatie is het opleggen van passende veiligheidsmaatregelen voor het verhuren van raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen noodzakelijk, zodat de openbare veiligheid en gezondheid gegarandeerd kunnen worden. De gemeentelijke overheid heeft immers tot taak de openbare veiligheid, gezondheid en rust van haar inwoners te waarborgen op haar grondgebied. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente en de burgemeester om passende maatregelen te nemen ter voorkoming van epidemieën.

Gezien elke vertraging van de invoering en handhaving van de nodige veiligheidsmaatregelen het risico op een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 verhoogt, is het voorzien van dwingende richtlijnen urgent en hoogdringend. De volgende bijeenkomst van de gemeenteraad kan niet worden afgewacht. De richtlijnen worden thans ter bekrachtiging aan de eerstvolgende gemeenteraad voorgelegd.

Om de naleving van deze voorschriften te kunnen afdwingen en de openbare veiligheid en de openbare gezondheid maximaal te vrijwaren, is het wenselijk dat er bij overtredingen kan overgegaan worden tot het opleggen van een administratieve sanctie.

De burgemeester beslist dat tot het verhuren van de raamprostitutiepanden en het exploiteren van de seksuitbatingen kan worden overgegaan mits naleving van aanvullende, controleerbare maatregelen. De huidige politieverordening sluit aan bij de bepalingen opgenomen in de politieverordening van 8 juni 2020 betreffende aanvullende, begeleidende maatregelen voor raamprostitutiepanden en seksuitbatingen in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) (2020_GR_00412). De politieverordening van 8 juni 2020 houdende heropening raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen in de strijd tegen het Coronavirus (COVID-19) wordt opgeheven en integraal vervangen door huidige verordening.

Het verhuren van de raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen dient noodzakelijk gepaard te gaan met de nodige aanvullende, controleerbare maatregelen, die aansluiten bij de bepalingen van toepassing op de raamprostitutiepanden, de bepalingen van toepassing op seksuitbatingen en de maatregelen uit de Ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en ieder later (Ministerieel) besluit dat deze maatregelen tegen het coronavirus COVID-19 vervangt of herneemt. Deze aanvullende, controleerbare maatregelen zijn erop gericht de gezondheid van de sekswerkers, de klanten en bij uitbreiding de openbare gezondheid van de inwoners van de stad Antwerpen te beschermen en dit voor zolang noodzakelijk ter vrijwaring van de openbare gezondheid.

Ingevolge het sluitingsuur voor de inrichtingen die behoren tot de horecasector, is de kans reëel dat bepaalde klanten van de horecasector elders niet meer terecht kunnen en zich naar raamprostitutiepanden en seksuitbatingen zullen begeven. Dit werkt de creatie van een onveilige toestand tijdens de latere uren in de hand waarbij politie over onvoldoende handhavingsmogelijkheden zou beschikken. Het is aangewezen om opnieuw het tijdelijk opgelegde sluitingsuur voor de inrichtingen die behoren tot de horecasector op te leggen voor de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen. Naar analogie met het sluitingsuur zoals opgenomen in het Ministerieel besluit van 4 juni 2021 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen, voor de inrichtingen die behoren tot de horecasector, is de uitoefening van enige vorm van activiteit in de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen verboden. Het sluitingsuur opgelegd door de hogere overheid kan door de uitbaters en de sekswerkers geraadpleegd worden, naast de officiële bekendmakingen, via de website: https://www.antwerpen.be/corona.

In overleg met diverse experten, zoals hulpverleningsorganisaties, virologen, politiediensten, enzovoort werden reeds controleerbare begeleidende maatregelen geformuleerd voor de hoofdhouder/uitbater van een raamprostitutiepand of een seksuitbating en voor de sekswerkers. Het is aangewezen om een aantal van de algemene richtlijnen uitgaande van de FOD Volksgezondheid, van de preventiemaatregelen zoals bepaald in de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, die ter beschikking wordt gesteld op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, en andere richtlijnen uitgaande van de hogere overheden, verplicht op te leggen ten aanzien van de verhuring van de raamprostitutiepanden en de exploitatie van de seksuitbatingen.

Om de toepassing van de preventieve maatregelen bij de seksuele dienstverlening te bevorderen, moet de hoofdhouder/uitbater vooraleer een raamprostitutiepand of een seksuitbating te heropenen per werkruimte minstens 60 mondmaskers permanent ter beschikking hebben. De mondmaskers dienen minstens te voldoen aan de conformiteitsvereisten van de mondmaskers voor het grote publiek volgens de FOD Economie (https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/coronavirus-conformiteitseisen) en FOD Volksgezondheid (https://maakjemondmasker.be/). Enkel de mondmaskers voorzien door de hoofdhouder/uitbater mogen gebruikt worden door zowel de sekswerkers als de klanten. Omwille van de beperkte bescherming zijn andere mond- en neusbedekkende attributen uitgesloten, zoals een sjaal, een bandana, enzovoort.

Bij aanvang van de huur- of dienstverleningsperiode van maximaal 12 uur moet de hoofdhouder/uitbater minstens 20 van de 60 gratis mondmaskers in afgesloten verpakking ter beschikking stellen aan de betrokken sekswerker. In de gemeenschappelijke ruimte moet de hoofdhouder/uitbater per werkruimte een extra voorraad van minstens 10 mondmaskers in een afgesloten verpakking voorzien. De hoofdhouder/uitbater staat in voor de terbeschikkingstelling en het onderhoud (herstellen, reinigen, enzovoort) van deze mondmaskers. Eveneens moet de hoofdhouder/uitbater in elke werkruimte voldoende medisch beschermingsmateriaal voorzien, zoals desinfecterend middel, zeep, een afsluitbare pedaalemmer en papieren doeken.

Eveneens moeten de sekswerkers, de klanten en/of de uitbaters begeleidende maatregelen naleven, zodat elk mogelijk risico op verspreiding van het coronavirus COVID-19 geminimaliseerd wordt. Zo is de sekswerker na elke seksuele dienstverlening verplicht om de werkruimte op een natuurlijke of een vergelijkbare, mechanische manier te verluchten.

Bijkomend moet de sekswerker er voor zorgen dat na elke klant alle raakvlakken, zoals matrassen, deurklinken, leuningen, enzovoort gedesinfecteerd worden met een desinfecterend middel en afgedroogd worden met een papieren doek. Het gebruik van een matrashoes, -laken of -handdoek is verboden, tenzij deze na elke klant gewassen wordt op minimum 60 graden.

In het kader van de openbare gezondheid is het van essentieel belang dat iedereen de begeleidende maatregelen strikt naleeft om een snellere uitweg uit de gezondheidscrisis te bewerkstelligen. Door de bepalingen in dit reglement bestuurlijk te handhaven kan er effectief en op relatief korte tijd opgetreden worden.  

Naast de controleerbare, begeleidende maatregelen werd in samenwerking met de experten een lijst met aanbevelingen voor sekswerkers en klanten opgesteld:

  1. Het is verboden om in een raamprostitutiepand of een seksuitbating aanwezig te zijn met één of meerdere gekende symptomen van het coronavirus, zoals omschreven door de FOD Volksgezondheid en/of het crisiscentrum. 
  2. Gelet op de aard van de seksuele dienstverlening in een raamprostitutiepand en een seksuitbating kan de fysieke afstand van anderhalve meter niet gerespecteerd worden. Bij het betreden van een raamprostitutiepand of de seksuitbating moeten zowel de sekswerkers als de klanten achtereenvolgens: 
  • de handen reinigen met desinfecterende handgel;
  • een nieuw mondmasker voorzien in artikel 2, §1 en §2 aanbrengen op de door de FOD Volksgezondheid voorgeschreven wijze; en
  • de handen wassen met water en zeep.

     3. Tijdens elke seksuele dienstverlening:

  • is mond-mond contact zoals kussen verboden;
  • is het dragen van een mondmasker voorzien door de hoofdhouder/uitbater op de door de FOD Volksgezondheid voorgeschreven wijze verplicht, behalve tijdens orale seks; en
  • worden na orale seks het gezicht en de lichaamsdelen van een sekswerker en een klant gereinigd met water en zeep, met uitzondering van de vrouwelijke intieme zone enkel met water.

Een bewustwording van de gezondheidsrisico’s is cruciaal, te meer nu blijkt dat de gevolgen op lange termijn kunnen optreden. De aanbevelingen voor de sekswerkers en de klanten worden opgenomen in door de stad beschikbaar gestelde posters, die zichtbaar aangebracht moeten worden aan elke vitrine van een raamprostitutiepand, in de ontvangstruimte van een seksuitbating en in elke werkruimte.

Het is de verantwoordelijkheid van de hoofdhouder/uitbater om de sekswerkers en de klanten te wijzen op de naleving van alle geldende aanbevelingen.

De begeleidende maatregelen sluiten niet uit dat wanneer de federale overheid specifieke veiligheidsmaatregelen oplegt, de maatregelen uit dit reglement eveneens nageleefd moeten worden.

Juridische grond

Regelgeving bevoegdheid

De burgemeester treedt op als bestuurlijke overheid en meer bepaald in het kader van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Overeenkomstig artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet is de burgemeester belast met de uitvoering van de wetten, de decreten, de ordonnanties, de verordeningen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.

Overeenkomstig artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet hebben de gemeenten ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald worden volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

Overeenkomstig artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester politieverordeningen maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.

Aanleiding en context

België wordt, net zoals vele andere landen, geconfronteerd met een snelle verspreiding van het coronavirus COVID-19. Het coronavirus COVID-19 behoort tot een familie van virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren. COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. Het betreft een infectieziekte die meestal de longen en luchtwegen treft.

Het coronavirus verspreidt zich van mens tot mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en op oppervlakken. Wie deze druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Het risico op besmetting verkleint door meer dan een meter afstand te houden van andere personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.

Teneinde de openbare gezondheid te beschermen, werden de raamprostitutiepanden zoals bedoeld in titel 6, hoofdstuk 2 van de Code van politiereglementen en de seksuitbatingen zoals bedoeld in het Reglement op de seksuitbatingen (2019_GR_00315) derhalve gesloten op 16 maart 2020.

Het verhuren van raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen was opnieuw toegelaten vanaf 8 juni 2020. Aangezien het nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen uiterlijk op 8 juni 2020 niet haalbaar was maar wel hoogdringend, besliste de burgemeester bij politieverordening dat tot het verhuren van de raamprostitutiepanden en het exploiteren van de seksuitbatingen kon worden overgegaan vanaf 15 juni 2020, mits naleving van aanvullende, controleerbare maatregelen. Deze maatregelen werden opgenomen in de Politieverordening van 8 juni 2020 houdende heropening raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen in de strijd tegen het Coronavirus (COVID-19) (2020_GR_00412).

Naar aanleiding van een verdere toename van het virus werd beslist om opnieuw verregaande maatregelen op te leggen teneinde de veiligheid en gezondheid van iedereen in België te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van de epidemie tegen te gaan. Conform het Ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen, zijn de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen thans gesloten.

Uit de vaststellingen van de politiediensten en de mediaberichtgeving blijkt dat meer sekswerkers door de blijvende vraag van klanten en door het gebrek aan sociaalrechtelijke en financiële bescherming, seksuele diensten verlenen in hun privé-omgeving, waardoor de verschuiving naar de verdoken sector (thuisontvangst, escort, enzovoort) aanzienlijk is toegenomen. Ingevolge het blijvend aanbod van seksuele diensten is er geen controle op de naleving van de maatregelen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus COVID-19 en op de verspreiding van het coronavirus COVID-19 door de sekswerkers en de klanten als dusdanig, waardoor de openbare gezondheid ernstig in het gedrang komt. Bovendien ontstaat er door de verschuiving naar uitsluitend de verdoken sector een vacuüm, waardoor tevens de toegankelijkheid tot veiligheid en gezondheid die momenteel gegarandeerd wordt door het pragmatisch begeleidend prostitutiebeleid dat gevoerd wordt in de stad Antwerpen, verdwijnt.

Uit artikel 8 van het Ministerieel besluit van 4 juni 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, volgt dat het verhuren van raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen terug toegelaten is vanaf 9 juni 2021.

De Politieverordening van 8 juni 2020 houdende heropening raamprostitutiepanden en seksuitbatingen op het grondgebied van de stad Antwerpen in de strijd tegen het Coronavirus (COVID-19) wordt opgeheven en integraal vervangen door huidige verordening.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt onderstaande politieverordening van de burgemeester van 9 juni 2021:

"
Politieverordening:

Artikel 1

§1. De burgemeester beslist dat de Politieverordening van 8 juni 2020 houdende heropening raamprostitutiepanden wordt opgeheven en integraal vervangen door onderhavige verordening.

§2. De burgemeester beslist dat tot het verhuren of het op enige andere wijze ter beschikking stellen van de raamprostitutiepanden zoals bedoeld in titel 6, hoofdstuk 2 van de Code van politiereglementen en het exploiteren van de seksuitbatingen zoals bedoeld in het Reglement op de seksuitbatingen (2019_GR_00315) kan worden overgegaan vanaf 9 juni 2021, mits naleving van de bepalingen uit de artikelen 2 tot en met 4.

Artikel 2

De burgemeester beslist dat het verboden is in de raamprostitutiepanden en seksuitbatingen enige vorm van activiteit uit te oefenen tijdens het sluitingsuur dat opgelegd wordt door de hogere overheid voor de inrichtingen die behoren tot de horecasector. Tijdens deze tijdspannes moeten de raamprostitutiepanden en seksuitbatingen gesloten zijn. De tijdelijke sluitingsuren nemen ingang op 9 juni 2021 en blijven van kracht zolang het sluitingsuur van toepassing is in de inrichtingen die behoren tot de horecasector.

Artikel 3

§1. Om een raamprostitutiepand of een seksuitbating te heropenen, moet de hoofdhouder/uitbater per werkruimte minstens 60 mondmaskers permanent ter beschikking hebben, waarvan er bij aanvang van elke huur- of dienstverleningsperiode van maximaal 12 uur, minstens 20 gratis mondmaskers in afgesloten verpakking aan elke sekswerker ter beschikking worden gesteld. De mondmaskers dienen te voldoen aan de conformiteitsvereisten van de mondmaskers voor het grote publiek volgens de FOD Economie en FOD Volksgezondheid met uitsluiting van andere mond- en neusbedekkende attributen, zoals een sjaal, bandana, enzovoort.

§2. In de gemeenschappelijke ruimte moet de hoofdhouder/uitbater per werkruimte een extra voorraad van minstens 10 mondmaskers in een afgesloten verpakking voorzien.

§3. Enkel de mondmaskers voorzien in §1 en §2 mogen gebruikt worden door zowel de sekswerkers als de klanten.

§4. De hoofdhouder/uitbater staat in voor de terbeschikkingstelling en het onderhoud van volgende producten die in elke werkruimte minstens aanwezig moeten zijn:

  • zeep en papieren doek bij de wasbak;
  • een desinfecterend middel zoals ontsmettingsalcohol?70% of oplossing van Javel 1%:?10 milliliter bleekwater op 1 liter kraantjeswater of waterstofperoxide 0,5%;
  • een voorraad papieren wegwerpbare doeken; 
  • een afsluitbare pedaalemmer;
  • 60 mondmaskers zoals bedoeld in §1; 
  • een bed en/of rustbank met een matrashoes die onmiddellijk met water en zeep afwasbaar is; het gebruik van een matrashoes, -laken of -handdoek is verboden, tenzij deze na elke klant gewassen wordt op minimum 60 graden; en
  • de door de stad ter beschikking gestelde posters met informatie (i) voor klanten, (ii) voor sekswerkers en (iii) voor het wassen van handen. De posters moeten minstens zichtbaar worden aangebracht in elke werkruimte. De poster met informatie over het wassen van de handen moet bijkomend aangebracht worden aan de wasbak.

§5. Voor elk raamprostitutiepand of elke seksuitbating moet de hoofdhouder/uitbater het volgende plaatsen:

  • aan de ingang: een desinfecterend middel zoals vermeld in §4; en
  • op elke vitrine van een raamprostitutiepand en in de ontvangstruimte van de seksuitbating: de poster zoals bedoeld in §4 zichtbaar uitgehangen.

Artikel 4

Na elke seksuele dienstverlening of seksuele handeling zijn de sekswerker, de klant en/of de uitbater verplicht:

  • de werkruimte op een natuurlijke of een vergelijkbare mechanische manier te verluchten;
  • alle contactoppervlakken zoals klinken, leuningen en andere contactoppervlakken die werden aangeraakt te desinfecteren volgens de generieke gids die ter beschikking wordt gesteld op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg met het desinfecterend middel zoals bedoeld in artikel 3, §4; en
  • de matrashoes zoals bedoeld in artikel 3, §4 onmiddellijk met het desinfecterend middel af te wassen of te vervangen door een gereinigde matrashoes.

Artikel 5

De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met de voorziene administratieve sancties in artikel 4, §1, °1 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en artikel 712 en volgende van de code van politiereglementen.

Artikel 6

Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking.

Artikel 7

Politiezone Antwerpen is belast met het toezicht op de naleving van deze verordening.

Artikel 8

De burgemeester laat weten dat tegen deze beslissing beroep kan worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch worden ingediend via https://eproadmin.raadvst-consetat.be..
"

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.