Terug
Gepubliceerd op 24/01/2022

2022_CBS_00548 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Toelichtingsdocumenten voor de thematische projectoproepen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/01/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00548 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Toelichtingsdocumenten voor de thematische projectoproepen - Goedkeuring 2022_CBS_00548 - Klimaat en Leefmilieu - Klimaatfonds. Toelichtingsdocumenten voor de thematische projectoproepen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Er worden 2 toelichtingsdocumenten ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

Het toelichtingsdocument voor de algemene projectoproep
De stad wil samen met bewoners, organisaties en bedrijven werk maken van een duurzame stad. Via deze oproep ondersteunt ze vernieuwende en veranderingsgerichte projecten met een sterke voorbeeldfunctie. Met deze oproep houdt de stad de vinger aan de pols voor sterke ideeën die klaar zijn voor ontwikkeling en projecten die uit de startblokken willen schieten. Er wordt kennis ontwikkeld rond nieuwe thema’s, een vernieuwende aanpak of meer samenwerking binnen en buiten de stad en stakeholders kunnen elkaar vinden.
Indieners krijgen kansen om hun projectidee te verfijnen en kunnen een netwerk en een doelgroep aansnijden die zonder de ondersteuning moeilijk te bereiken zouden zijn. De thema’s onder het vaandel van duurzame stad worden via de projecten op de agenda geplaatst van een brede groep belanghebbenden zoals bewoners van de stad en verenigingen. Voor sommige belanghebbenden is het een eerste aanraking met de thematiek, voor anderen is het een verdieping of een verbreding.
Door het gelopen traject groeit er diepere kennis bij een brede groep actoren rond het thema. Projecten moeten daarom ook aandacht hebben voor leren, communiceren en duurzame verankering van het project (van de activiteit, het aanbod, de manier van (samen)werken) of de resultaten. Hierbij zal het klimaatfonds zelf ondersteuning bieden.
Burgers, burgercollectieven, ondernemingen, verenigingen, overheidsinstellingen behoren tot de brede doelgroep.
Deze oproep heeft geen oproep-specifieke beoordelingscriteria.

Het toelichtingsdocument innovatieve klimaatadaptatie ontharding 
Met deze oproep wil de stad Antwerpen (financiële) ondersteuning geven aan personen, organisaties, bedrijven en onderzoeksinstellingen die met hun innovatief project bijdragen tot (ruimte maken voor) klimaatadaptatie op private percelen in Antwerpen in de brede zin. Projecten met verschillende vormen, finaliteit, doelgroepen en insteken komen in aanmerking. De projecten dienen te passen binnen de doelstelling van het Klimaatplan 2030.

Klimaatadaptatie is een belangrijk onderdeel van het Antwerps klimaatbeleid anno 2022. Al geruime tijd werkt de stad Antwerpen aan oplossingen om de gevolgen van de klimaatverandering beter op te vangen. Antwerpen wil zo ruimte geven aan de stad van morgen, want een klimaatrobuuste stad is ook een aantrekkelijke stad. De focus ligt daarbij op Antwerpen als levendige woonstad op maat van de Antwerpenaren, als slimme netwerkstad en als robuust landschap met ruimte voor groen, water en recreatie.

De kansen voor klimaatadaptatie situeren zich niet enkel op het openbaar domein. Antwerpenaars maken ook op privaat domein plaats voor adaptatiemaatregelen. Ook hier kunnen maatregelen genomen worden rond wateropvang, groeninrichting, verkoeling, etc. Denk aan ontharding (tegels eruit, planten erin), groendaken, planten van groen en bomen voor biodiversiteit en koeling, regenwaterinfiltratie en regenwaterhergebruik.

Naast de beoordelingscriteria vastgelegd in het algemeen reglement, worden indieners nog beoordeeld op de mate waarin een beroep wordt gedaan op stedelijke ondersteuning/samenwerking.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.

In de zitting van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) heeft de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd. Hierin wordt o.a. bepaald dat bij wijze van overgangsmaatregel, het algemeen reglement op de toelagen van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) van toepassing blijft op de lopende toelagereglementen, waarbij de looptijd ten laatste op 31 december 2022 afloopt.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 (jaarnummer 471)  de vernieuwing van het subsidiereglement van het projectenfonds "Duurzame stad" goed met inwerkingtreding op 1 januari 2021.
Met een nieuwe focus op strategische, veranderingsgerichte projecten zal dit nieuwe projectenfonds nog meer een instrument worden om de stedelijke duurzaamheidsambities te realiseren.
Het reglement bepaalt dat elke oproep voor kandidaten vanuit het nieuwe Projectenfonds wordt opgedeeld in enerzijds een algemene open oproep voor projecten in kader van de doelstelling Duurzame Stad en anderzijds thematische oproepen waarin naar oplossingen wordt gezocht voor een specifieke uitdaging. Elke oproep wordt samen met interne en externe partners uitgewerkt in een apart toelichtingsdocument.
Het toelichtingsdocument beschrijft de grootte van de oproep, de rollen en verantwoordelijkheden van de partners, de voorbereiding van de oproep en de nazorg die vanuit de stad en partners wordt verleend aan indieners. Dit toelichtingsdocument geldt als een fundamentele, oproep-specifieke aanvulling op het algemeen reglement. De toelichtingsdocumenten worden voorgelegd aan het college.

Algemene financiële opmerkingen

Bedragen van de ondersteuningen voor de desbetreffende projectoproepen en de boekingsadressen waarop de budgetten voorzien zijn:

Algemene open projectoproep
bedrag ondersteuning: 100.000,00 EUR
budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2200 

Klimaatadaptatie private percelen
bedrag ondersteuning: 100.000,00 EUR
budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 664500
functiegebied: 2LMS020201A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2200 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de toelichtingsdocumenten voor de thematisch projectoproepen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.