Terug
Gepubliceerd op 31/01/2022

2022_CBS_00666 - Onderwijs. Oproep organisaties voor- en naschoolse opvang in kader van decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten - Lancering - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 28/01/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00666 - Onderwijs. Oproep organisaties voor- en naschoolse opvang in kader van decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten - Lancering - Goedkeuring 2022_CBS_00666 - Onderwijs. Oproep organisaties voor- en naschoolse opvang in kader van decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten - Lancering - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 4 van het Besluit van de Vlaamse Regering over het lokaal beleid, de samenwerking en de subsidie voor buitenschoolse opvang en activiteiten van 09 juli 2021.

Argumentatie

De stad Antwerpen zal de overgangsfase en de bijhorende subsidiegebruiken om via pilootprojecten een vrijetijdsbeleid op maat van alle kinderen en jongeren uit te werken, voor- en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties. Voor het voor- en naschoolse vrijetijdsbeleid lanceert de stad in 2022 een aantal pilootprojecten.

In het najaar van 2021 ging de stad in overleg met de vertegenwoordigers van de onderwijsnetten om samen een voorstel uit te werken voor deze pilootprojecten. Vanuit de onderwijspartners kwam de vraag om de scholen ook te ondersteunen in het opzetten van samenwerkingen met organisaties die een rol kunnen opnemen in het organiseren van de voor- en naschoolse opvang. 

Daarom lanceert de stad Antwerpen een oproep voor organisaties die willen bijdragen aan een kwalitatieve en toegankelijke voor- en naschoolse opvang, en van daaruit ook willen toewerken naar een breed voor- en naschools vrijetijdsaanbod voor kinderen in Antwerpen. Het gaat daarbij over organisaties die, in samenwerking met scholen of in opdracht van scholen, de voor- en naschoolse opvang deels of geheel willen organiseren. 

De oproep zal resulteren in een lijst van organisaties waarop scholen een beroep kunnen doen. Deelname aan deze oproep houdt geen automatische verplichting tot samenwerking in. Aan de oproep is geen rechtstreekse en geldelijke ondersteuning van de geselecteerde organisaties verbonden. 


Juridische grond

  • De wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van toelagen.
  • Het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).

Aanleiding en context

De stad Antwerpen nam in het bestuursakkoord ‘De grote verbinding’ de doelstelling op dat ieder kind in Antwerpen kan rekenen op kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang: ‘De stad ondersteunt de verschillende onderwijsnetten bij het realiseren van kwaliteitsvolle opvang in de scholen. Deze bestuursperiode wordt extra ingezet op een gevarieerd spel- en activiteitenaanbod in de opvang, onder andere door samenwerking met vrijetijdspartners.’

Op 3 mei 2019 keurde het Vlaams parlement het 'Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten' goed. Het opzet van het decreet is een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse activiteiten voor álle kinderen en gezinnen.

Het decreet legt de regie voor dit geïntegreerde aanbod in handen van het lokaal bestuur, waarvan verwacht wordt dat het met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uitstippelt.

Het decreet trad in werking op 1 januari 2021. Vanaf 2026 kent de Vlaamse overheid de subsidies voor de realisatie van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) rechtstreeks toe aan het lokaal bestuur, waarbij het lokaal bestuur verantwoordelijk wordt voor de besteding van de beschikbare financiële, personele en infrastructurele middelen. Het decreet legt een aantal voorwaarden op voor de besteding van deze subsidies en vraagt bijzondere aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.

Op 30 juli 2021 (jaarnummer 6220) besliste het college om als stad de lokale regierol op te nemen over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren binnen het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten. Het college keurde de acht doelstellingen in functie van de regie over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren goed en de aanvraag van de subsidie voor de overgangstermijn bij het Agentschap Opgroeien.

Op 4 oktober 2021 kende het Agentschap Opgroeien een jaarlijkse subsidie van 1.635.277,81 EUR toe aan de stad Antwerpen voor de periode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2025.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0202 - Welzijn en excelleren in het onderwijs
2LWS020202 - Kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0402 - Divers vrijetijdsaanbod

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de oproep organisaties voor- en naschoolse opvang in kader van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.