Terug
Gepubliceerd op 31/01/2022

2022_CBS_00631 - District Antwerpen. Gierstraat 1 - 2021281 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 28/01/2022 - 09:00 Hofstraat
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00631 - District Antwerpen. Gierstraat 1 - 2021281 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2022_CBS_00631 - District Antwerpen. Gierstraat 1 - 2021281 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en vier woonentiteiten. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1850. 

Het gebruik van dit pand werd niet gewijzigd. 

Uit de kadastergegevens blijkt dat reeds vier woningen aanwezig zijn. In 2003 zijn deze gegevens gewijzigd waardoor het niet als bewijs kan dienen voor de situatie van voor 9 november 1979. 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan (9 november 1979), drie gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven. 

In het archief werden plannen teruggevonden van 9 september 1955. Hieruit blijkt dat het bezetten van de gevel werd toegelaten.

Op de geveltekening ter hoogte van het gelijkvloers is te zien dat de pui naar de garage/bergruimte niet overeenkomt met de huidige toestand. Op het plan van 1 maart 1946 is de huidige indeling reeds aanwezig en de toegangsdeuren zijn op de foto’s van de vergunningen van 30 juni 1994 en 30 december 1999 zichtbaar tot op heden aanwezig. Wij stellen vast dat de werkzaamheden aan de pui naar de garage/bergruimte niet zijn uitgevoerd en worden mee opgenomen in et vergunningenregister. 

Op de foto’s is te zien dat tussen 1994 en heden meerdere keren het schilderwerk van de pui naar de garage/bergruimte van kleur is gewijzigd. Deze wijzigingen in kleur zijn zonder vergunning uitgevoerd en worden daarom uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

Op de foto’s van 1994 en 2000 is zichtbaar dat de gevelbezetting opnieuw geschilderd is. Hierin bewijzen de foto’s dat na 9 november 1979 de wijzigingen hebben plaatsgevonden. Deze wijzigingen zijn zonder vergunning uitgevoerd en daarom wordt het schilderen van de gevel in een andere kleur uitgesloten van opname in het vergunningenregister. 

In het archief werden plannen teruggevonden van 14 januari 1955. Hieruit blijkt dat de heropbouw van de hoekwoning aan de Leeuwenstraat en de Gierstraat werd toegelaten. Op deze plannen is de voorgevel van de Gierstraat 1 mee opgetekend en hierop zijn 2 dakramen zichtbaar waarvan de indeling is gewijzigd. Eén dakraam is dichtgemaakt en de andere is van positie verplaatst en vergroot. Er zijn geen bewijzen dat deze wijzigingen voor 9 november 1979 hebben plaatsgevonden. Het wijzigen van het dakramen wordt uitgesloten van opname in het vergunningenregister. 

Op een foto van de vergunning van 30 juni 1994, Gierstraat 3 is de achtergevel van Gierstraat 1 te zien, de dakkapel is hierop nog niet aanwezig. Dit betekent dat na het maken van de foto de dakkapel is geplaatst. De dakkapel was niet aanwezig voor 9 november 1979 en wordt daarom uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

Voor de vierde woning en de mezzanine in de daklaag zijn onvoldoende bewijzen aangeleverd dat deze bestonden of in gebruik waren genomen voor 9 november 1979. De vierde woning en de mezzanine in de daklaag worden uitgesloten van opname in het vergunningenregister. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de constructie, inclusief de functie van wonen en drie woonentiteiten, dateert van voor de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962), met uitzondering van het schilderen van de houten pui ter hoogte van het gelijkvloers naar de garage/bergruimte, het schilderen van de gevelbezetting, het dichtmaken en het plaatsen van een groter dakraam aan de voorzijde van het pand, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde en de woning met mezzanine in de daklaag zoals aangegeven met rood op de plannen. 

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van wonen en drie woonentiteiten in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitzondering van het schilderen van de houten pui ter hoogte van het gelijkvloers naar de garage/bergruimte, het schilderen van de gevelbezetting, het dichtmaken en het plaatsen van een groter dakraam aan de voorzijde van het pand, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde en de woning met mezzanine in de daklaag zoals aangegeven met rood op de plannen.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Aanleiding en context

Op datum van 21 oktober 2021 vroeg Katrin Jamart om het pand gelegen Gierstraat 1, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • kadastrale gegevens en/of kadastraal plan;
  • bewonersgegevens en/of bewonersgrafiek;
  • Google Streetview van 2009, 2017 en 2020
  • vergunning van 30 juni 1994, Gierstraat 3
  • vergunning van 30 december 1999, Gierstraat 3
  • toelating van 1 maart 1946, Gierstraat 3
  • toelating van 9 september 1955, Gierstraat 1, 3 en 5
  • toelating van 14 januari 1955, hoekwoning Leeuwenstraat en Gierstraat.

1. Bestaande juridische toestand
Geldende bestemmingsplannen:

Gewestplan:
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)  

Kadastrale gegevens:
Het pand, Gierstraat 1 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 4) sectie D 503 B  is kadastraal gekend als huis met vier woongelegenheden.
Het pand, Gierstraat +1 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 4) sectie D 503 A  is kadastraal gekend als bergplaats.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:
- toelatingen van 9 september 1955 voor het bezetten van de gevel van nr. 1, 3 en 5. 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met vier bouwlagen onder een zadeldak en bestaat momenteel uit een garage/bergruimte op het gelijkvloers, een studio op verdieping 1, een studio op verdieping 2, een studio op verdieping 3 en een studio in de daklaag.

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Gierstraat 1, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen en drie woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van het schilderen van de houten pui ter hoogte van het gelijkvloers naar de garage/bergruimte, het schilderen van de gevelbezetting, het dichtmaken en het plaatsen van een groter dakraam aan de voorzijde van het pand, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde en de woning met mezzanine in de daklaag zoals aangegeven met rood op de plannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.