Terug
Gepubliceerd op 11/02/2022

2022_CBS_00628 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2021145096. Wilsonweg 294. District Wilrijk - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 28/01/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00628 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2021145096. Wilsonweg 294. District Wilrijk - Weigering 2022_CBS_00628 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2021145096. Wilsonweg 294. District Wilrijk - Weigering

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021145096

Gegevens van de aanvrager:

Thomas Collin met als adres Gaston Fabrélaan 46 te 2610 Antwerpen

Eigenaars:

Luc Knops met als adres Paaiestraat 84 te 2500 Lier, Marc Knops met als adres Varenbroekstraat 12 te 2840 Rumst en Ria Knops met als adres Aspergevelden 19 te 2860 Sint-Katelijne-Waver

Ligging van het project:

Wilsonweg 294 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 42 sectie C nrs. 118W5 en 118P5

Vergunningsplichten:

Verkavelen van gronden

Voorwerp van de aanvraag:

verdelen van een terrein in 4 loten voor woningbouw, een restperceel en een aan de stad over te dragen lot

 

Omschrijving aanvraag

 

Huidige toestand

-          terrein met een oppervlakte van 7794,03 m²;

-          vooraan bebouwd met een woning en een serre;

-          verder in gebruik als weiland;

-          asfaltverharding in de wegbedding van de Wilsonweg, die op heden nog op het private te verkavelen terrein ligt;

-          eerder vlak terrein met een minimale helling van zuidwest naar noordoost zonder abrupte hoogteverschillen.

 

Gewenste toestand

-          loten 1-4 voor eengezinswoningen:

  • lot 1, gekoppelde bebouwing, met een oppervlakte van 490,31 m² en een straatbreedte van 10,14 m;
  • lot 2, gekoppelde bebouwing, met een oppervlakte van 520,00 m² en een straatbreedte van 10,40 m;
  • lot 3, gesloten bebouwing, met een oppervlakte van 470,00 m² en een straatbreedte van 9,40 m;
  • lot 4, halfopen bebouwing, met een oppervlakte van 856,95 m² en een straatbreedte van 11,01 m;
  • woningen met een maximum profiel van twee bouwlagen en een schuin of plat dak, kroonlijsthoogte 7 m en nokhoogte 11,50 m en bouwdieptes van 17 m op het gelijkvloers en 9 m op de verdiepingen;

-          lot 5, een strook grond met een oppervlakte van 82,66 m² die kosteloos zal worden afgestaan aan stad Antwerpen;

-          lot 6, een achterliggend restperceel als weiland en met een toegangsweg naast lot 4, onttrokken van de verkaveling.

Er worden geen stedenbouwkundige handelingen aangevraagd.

 

Inhoud van de aanvraag

-          verdelen van een terrein in 4 loten voor woningbouw, een restperceel en een aan de stad over te dragen lot (wijzigen van een gemeenteweg).

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen

4 oktober 2021

4 oktober 2021

Stadsontwikkeling/ Publieke Ruimte

4 oktober 2021

21 oktober 2021


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet

De aanvraag gaat gepaard met de wijziging van een gemeenteweg, namelijk Wilsonweg. Er werd dan ook een rooilijnplan ‘VA_VP_N_4411V2290 Grondafstand A’ ingediend. Er wordt voorgesteld:

  • nieuwe rooilijnen vast te leggen;
  • een strook grond kosteloos over te dragen aan stad Antwerpen.

Er zijn geen wijzigingen aan de uitrusting van de weg voorzien.

Wilsonweg maakt een lus van Edegemsesteenweg in het noorden tot Edegemsesteenweg/Wilrijkstraat in het zuiden. Het noordelijke gedeelte is aangelegd met een rijweg in asfalt over een breedte van ongeveer 3,50 m. Dit gedeelte is doodlopend voor autoverkeer. Er zijn geen voetpaden, fietspaden of parkeerstroken. Het zuidelijke deel is aangelegd met een halfverharding en enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Dit gedeelte is smaller dan het noordelijke gedeelte.

Wilsonweg ligt op kadastrale percelen en is in private eigendom van de verschillende aangelanden. Enkel een strook grond gelegen voor de huisnummers 282 tot 290 werd na een op 20 januari 2012 (jaarnummer 355) afgeleverde verkavelingsvergunning overgedragen aan stad Antwerpen.

De over te dragen strook grond, aangeduid als kavel GA op het ingediende rooilijnplan, is 1,84 m breed en heeft een oppervlakte van 82,66 m². De strook grond ligt nagenoeg volledig in de wegverharding. De nieuwe rooilijnen worden rondom deze strook grond gelegd.

Het vastleggen van de rooilijn en het overdragen van de grond dragen bij tot de vrijwaring van de publieke doorgang van de weg en zijn principieel aanvaardbaar.

Er is geen gemeentelijk rooilijnplan geldig in Wilsonweg. Artikel 2 van het Gemeentewegendecreet stelt onder punt 9 dat als een rooilijnplan ontbreekt, de rooilijn de huidige grens is tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. In dit geval betekent dat dat de rooilijn samenvalt met de grens van de wegverharding in asfalt. De bestaande rooilijn is niet opgetekend op het ingediende rooilijnplan. Wel worden nieuwe rooilijnen vastgelegd. Deze nieuwe rooilijnen zijn zo ingetekend dat ze enkel de strook over te dragen grond afbakenen. Een rooilijn moet echter de publieke doorgang afbakenen en valt niet noodzakelijk samen met een eigendomsgrens. Op het ingediende rooilijnplan wordt voorgesteld nieuwe rooilijnen te leggen in het midden van en dwars over de weg, waardoor het lijkt alsof de publieke doorgang beperkt blijft tot die strook. Hiermee kan niet worden ingestemd. Het recht trekken van de rooilijn ter hoogte van de verkaveling, aan de zijde van de nieuwe loten, is echter wel aanvaardbaar. Dit houdt slechts een zeer beperkte wijziging in ten opzicht van de bestaande toestand.

Er kan principieel akkoord worden gegaan met de grondoverdracht. De wegverharding van de Wilsonweg ligt op private grond. In de aanvraag wordt voorzien om een strook grond in de wegverharding kosteloos af te staan aan stad Antwerpen, zoals verderop in de straat reeds gebeurd is bij een gelijkaardige verkavelingsvergunning. Echter, deze grondafstand doet niet meer ter zake aangezien het rooilijnplan niet correct is en dus niet kan worden goedgekeurd.

Volgens het schattingsverslag, opgemaakt en bijgevoegd door de landmeter, wordt in voorliggend project de meer- of minderwaarde die ontstaat uit het opnemen van de strook grond als nieuwe gemeenteweg als nihil beschouwd. Hiermee kan worden ingestemd.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

14 september 2021

Volledig- en ontvankelijk

4 oktober 2021

Start openbaar onderzoek

13 oktober 2021

Einde openbaar onderzoek

11 november 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

21 februari 2022

Uiterste beslissingsdatum

18 maart 2022

Verslag GOA

29 december 2021

naam GOA

Wim Van Roosendael

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

13 oktober 2021

11 november 2021

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist het wijzigen van de gemeenteweg en de grondafstand zoals voorgesteld op het bijgevoegde plan ‘VA_VP_N_4411V2290 Grondafstand A’ te weigeren.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen