Terug
Gepubliceerd op 17/01/2022

2022_CBS_00251 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Aanvraag van een kwaliteitslabel in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet - Rubenshuis, Museum Vleeshuis & Museum Mayer van den Bergh - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 14/01/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00251 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Aanvraag van een kwaliteitslabel in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet - Rubenshuis, Museum Vleeshuis & Museum Mayer van den Bergh - Goedkeuring 2022_CBS_00251 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Aanvraag van een kwaliteitslabel in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet - Rubenshuis, Museum Vleeshuis & Museum Mayer van den Bergh - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 56, §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

Het AG CIA / Erfgoed voorziet binnen dit kader een procedure voor de goedkeuring van werkings- en projectsubsidies waarin de aanvraag voor werkingssubsidies steeds een voorafgaande goedkeuring nodig heeft van zowel het directiecomité van het AG als van het college van burgemeester en schepenen. De aanvraag van een kwaliteitslabel binnen het Cultureelerfgoeddecreet wordt op dezelfde manier behandeld. 

Argumentatie

Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis en Museum Vleeshuis dienen op 15 januari 2022 een aanvraag voor een kwaliteitslabel als museum in binnen het kader van het Cultureelerfgoeddecreet. Deze aanvraag bestaat uit een beschrijving van de bestaande werking en omvat dus geen nieuwe beleidskeuzes.

Het Cultureelerfgoeddecreet bepaalt een aantal voorwaarden en criteria voor het verkrijgen van een kwaliteitslabel als museum. Zo moet de aanvrager beschikken over een collectie cultureel erfgoed die door en voor een cultureel-erfgoedgemeenschap als voldoende belangrijk wordt beschouwd om een cultureel-erfgoedwerking op uit te voeren. Daarnaast moet de organisatie in kwestie op permanente basis bestaan, moet de organisatie een publiek doel dienen en toegankelijk zijn voor het publiek. De functies zoals bepaald in het decreet moeten op een kwalitatieve en evenwichtige manier worden uitgevoerd door toepassing van de minimaal geldende standaarden voor cultureel-erfgoedwerking. De organisatie moet bovendien professioneel en naar schaalgrootte en reikwijdte minstens van lokale betekenis zijn. De organisatie moet ook beschikken over een aangepaste infrastructuur en moet ten slotte kunnen aantonen dat ze effectief en verantwoord wordt bestuurd.

De aanvraagdossiers bevinden zich in bijlage. 

De toekenning van een kwaliteitslabel heeft geen financiële gevolgen.

Juridische grond

Het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017: Decreet houdende de ondersteuning van cultureelerfgoedwerking in Vlaanderen.

Aanleiding en context

Het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017 is een van de instrumenten binnen het Vlaamse cultuurbeleid waarmee het cultureel erfgoedlandschap wordt ondersteund. Musea, erfgoedbibliotheken en culturele archiefinstellingen kunnen via dit decreet subsidies aanvragen voor hun algemene werking of voor specifieke projecten. De eerstvolgende deadline voor het indienen van aanvragen voor een werkingssubsidie is op 15 december 2022, voor de werking van 2024 - 2028. Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidies moet een organisatie over een kwaliteitslabel voor collectiebeherende instellingen beschikken zoals beschreven in het decreet. De deadline voor deze aanvraag is op 15 januari 2022.

De musea van het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed bereiden dit jaar een aanvraag voor een werkingssubsidie voor. Drie van deze musea vragen een kwaliteitslabel als museum aan: Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis en Museum Vleeshuis:

  • Het Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis en Rubenianum hebben momenteel een kwaliteitslabel als samenwerkingsverband Kunst in Oude Context en krijgen als landelijk ingedeeld museum werkingssubsidies van Vlaanderen. In artikel 4 SD 1 van de beheersovereenkomst met Vlaanderen – goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019 (jaarnummer 2019_GR_00027) – staat de ambitie om dit samenwerkingsverband stop te zetten en verder te gaan met twee afzonderlijke entiteiten. Hierdoor moeten het Museum Mayer van den Bergh enerzijds en het Rubenshuis anderzijds afzonderlijk een kwaliteitslabel als museum aanvragen. 
  • Het Museum Vleeshuis vraagt voor de eerste keer een kwaliteitslabel als museum aan.

De andere musea van de stad hebben reeds een kwaliteitslabel.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de aanvraag van Museum Vleeshuis voor een kwaliteitslabel als museum binnen het Cultureelerfgoeddecreet goed.

Artikel 2

Het college keurt de aanvraag van Rubenshuis voor een kwaliteitslabel als museum binnen het Cultureelerfgoeddecreet goed.

Artikel 3

Het college keurt de aanvraag van Museum Mayer van den Berg voor een kwaliteitslabel als museum binnen het Cultureelerfgoeddecreet goed.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • VH_kwaliteitslabel_DEF.docx.pdf
  • aanvraagformulier_kwaliteitslabel_Rubenshuis.pdf
  • aanvraagformulier_kwaliteitslabel_Mayer_van_den_Bergh.pdf