Terug
Gepubliceerd op 28/03/2022

2022_CBS_01382 - Bestek GAC_2021_02091. Raamovereenkomst voor het leveren van dienstverlening ter ondersteuning van het creëren van jobkansen bij Antwerpse werkgevers voor specifieke doelgroepen - Bestek en procedure - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/03/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Elisabeth van Doesburg, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_01382 - Bestek GAC_2021_02091. Raamovereenkomst voor het leveren van dienstverlening ter ondersteuning van het creëren van jobkansen bij Antwerpse werkgevers voor specifieke doelgroepen - Bestek en procedure - Goedkeuring 2022_CBS_01382 - Bestek GAC_2021_02091. Raamovereenkomst voor het leveren van dienstverlening ter ondersteuning van het creëren van jobkansen bij Antwerpse werkgevers voor specifieke doelgroepen - Bestek en procedure - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Februari 2022 heeft het record verpulverd van het aantal nieuwe vacatures in de regio Antwerpen. Bedrijven zochten 23.844 nieuwe werknemers. Samen met de niet-ingevulde vacatures van januari komt dat op 32.000 openstaande vacatures. 

De krapte op de arbeidsmarkt is niet meer weg te denken. Er zijn verschillende persartikels die aangeven dat bedrijven smeken om personeel en ondersteuning in hun zoektocht naar personeel. Om een structureel antwoord te bieden op deze krapte, is het belangrijk om HR-beleid te herdenken. Bedrijven moeten inclusiever worden en dat betekent anders gaan werven, anders gaan selecteren, anders gaan opleiden,... Naast de activering van de huidige werklozen en inactieven is er ook een goede begeleiding nodig. Anderzijds willen bedrijven aangetrokken talent aan de slag houden. Dat betekent nadenken over langer werken, levenslang leren, welzijn op het werk, jobs herdenken, takenpakket herschrijven,… Bedrijven moeten breder gaan kijken om hun personeelsuitdagingen aan te pakken.

Onze Antwerpse bedrijven zijn zich hiervan bewust. Maar het ontbreekt hen aan kennis en praktische tools om dit te bewerkstelligen. Net hier zet het accountmanagement van stad Antwerpen zijn expertise in. Binnen deze VUCA-wereld (volatiel, onzeker, complex en ambigu) hebben bedrijven nood aan een neutrale partner die hen gericht ondersteunt. Het accountmanagement biedt een brede menukaart van mogelijkheden aan zodat de ondernemingen met de juiste ingrediënten toch hun recept kunnen maken.

De accountmanagers van stad Antwerpen gaan in gesprek met Antwerpse ondernemers over hun specifieke HR-noden als een neutrale partner. Zij informeren bedrijven over mogelijke subsidies, tewerkstellingsmaatregelen, ondersteunende organisaties en partners & tools. De werkgever ziet vaak door de bomen het bos niet meer, de accountmanagers geven heel gericht de juiste informatie mee zodat de werkgever snel verder kan. 

De grootste zorg van bedrijven is de invulling van vacatures. Hierbij bespreken de accountmanagers het openzetten van deze vacatures voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en verspreidt deze onder verschillende toeleiders. Samen met partners zoals VDAB en sectorfondsen bekijken ze verdere instroommogelijkheden door middel van opleidingen of jobdagen. 

Daarnaast brengen de accountmanagers de bedrijven gericht in contact met de juiste arbeidsmarktspelers. Afhankelijk van de specifieke HR-nood gaat het bijvoorbeeld om partners rond taal- en diversiteitsbeleid, onderwijsinstellingen in kader van duaal leren, samenwerking met sociale economie, partners rond mobiliteitsvraagstukken,… Maar bedrijven worden ook gericht gekoppeld aan lopende projecten en werkgroepen rond innovatieve ideeën zoals job-redesign en open hiring. Er wordt hierbij ingezet op lerende netwerken die elkaar versterken en dit met een heel breed gamma aan partners.

Het accountmanagement van stad Antwerpen werkt nauw samen met VDAB, zij zijn één van de belangrijkste partners. Toch ligt de focus van het accountmanagement van stad Antwerpen anders. De stad focust op alle Antwerpse werkgevers én werkgevers die Antwerpse werkzoekenden aan het werk zetten in het brede thema werk, dit ten opzichte van VDAB die provinciaal werkt en vooral gericht is op de invulling van vacatures. In kader van de samenwerkingsovereenkomst met VDAB bestaat er een structureel overleg tussen de accountmanagers van stad Antwerpen en deze van VDAB om snel informatie uit te wisselen over bedrijven, projecten e.a.

Gezien de hoge nood bij bedrijven, die veel verder gaat dan de invulling van vacatures, ontvangt het accountmanagement veel vragen ter ondersteuning. Het gaat van een vacature bij een plaatselijke horecazaak tot een diversiteitsbeleid bij een grotere KMO. Vanuit stad Antwerpen willen we alle Antwerpse werkgevers en werkgevers die Antwerpse werkzoekenden aan de slag zetten, zo snel mogelijk verder helpen. Op bepaalde piekmomenten in het jaar is daarom extra ondersteuning nodig om binnen een accepteerbare termijn de Antwerpse werkgevers te kunnen ondersteunen in hun noden.

Daarom vraagt het accountmanagement een externe dienstverlener aan te stellen. De taken van de dienstverlener bestaan uit het contacteren van Antwerpse werkgevers om hen de dienstverlening van het accountmanagement van stad Antwerpen toe te lichten. Om snel in te spelen op openstaande vacatures nemen zij deze op om te verspreiden bij verschillende toeleiders van kandidaten (zoals ook VDAB). Vervolgens volgen zij ook de resultaten ervan op om zeker te zijn dat de ondernemer geholpen is. Daarnaast geven ze verdere noden door aan de accountmanagers van stad Antwerpen zodat zij de diepgaandere dienstverlening kunnen opzetten en opvolgen.  

Om in de toekomst dergelijke dienstverlening op een uniforme en vlotte wijze te kunnen inzetten, is het aangewezen om een raamovereenkomst hiervoor op te maken.

De Gemeenschappelijke Aankoopcentrale stelt voor om hiervoor onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking GAC_2021_02091 uit te schrijven.

Argumentatie

De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:

  1. prijs op een totaal van 55 punten.
  2. dienstverlening op een totaal van 30 punten.
  3. ervaring van de voorgestelde medewerker(s) op een totaal van 15 punten.

Juridische grond

In toepassing van artikel 42, §1, eerste lid, 1°, a) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking omdat de goed te keuren uitgave niet hoger is dan het bij het artikel 90, eerste lid, 1° van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 18 april 2017 vastgelegd bedrag van 140.000 EUR (zonder belasting over de toegevoegde waarde), met name de drempel vermeld in artikel 11, eerste lid, 2° van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 18 april 2017.

In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt bestek GAC_2021_02091 voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor het leveren van dienstverlening ter ondersteuning van het creëren van jobkansen bij Antwerpse werkgevers voor specifieke doelgroepen goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wordt uitgeschreven.

Artikel 2

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving

Bedrag

Boekingsadres

Bestelbon

GAC_2021_02091 Raamovereenkomst voor het leveren van dienstverlening ter ondersteuning van het creëren van jobkansen bij Antwerpse werkgevers voor specifieke doelgroepen


budgetplaats: 5318400000
budgetpositie: 6141
functiegebied: 2LWS050302A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA060550
budgetperiode: 2200, 2300, 2400

met orderbons



Bijlagen

  • 02091_bestek.pdf
  • 02091_Bijkomende_bijlagen_toelichtingen.pdf
  • 02091_inventaris.xlsx