Op 21 februari 2014 (jaarnummer 1775) nam het college kennis van de projectaanvragen in het kader van de 8ste oproep Stadsvernieuwing en keurde het de indiening van de weerhouden voorstellen tot projectsubsidie goed, waaronder het voorstel "Antwerpen Nieuw Zuid - Smart city District" met een subsidievraag van 3,6 miljoen EUR.
De Vlaamse regering keurde op 17 december 2014 aan de stad een projectsubsidie van 3.223.380,00 EUR goed voor het stadsvernieuwingsproject Antwerpen, Nieuw Zuid, Smart City District.
Op 29 mei 2015 (jaarnummer 4135) keurde het college de principes voor de realisatie van de ondergrondse parkings Steendok en Kooldok en de aanleg van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken goed. Het college gaf opdracht aan AG Mobiliteit en Parkeren (toenmalige 'GAPA') om een private partner aan te stellen voor de realisatie van Parking Kooldok en Steendok.
Het college gaf opdracht aan AG VESPA om via de procedure Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester een ontwerper voor de heraanleg van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken aan te stellen en om een projectdefinitie voor de heraanleg van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken op te maken en ter goedkeuring aan het college voor te leggen.
Op 24 oktober 2016 (jaarnummer 640) keurde de gemeenteraad de deelname aan het Interreg 2 Zeeën-project Sponge2020 goed en ondertekende hiertoe de partnerschapsovereenkomst.
Op 15 september 2017 (jaarnummer 8082) keurde het college de bestelbon aan AG VESPA voor de studie 'Waterhergebruik op de Zuiderdokken' in het kader van Interreg 2 Zeeën-project Sponge2020 goed.
Op 23 maart 2018 (jaarnummer 2740) keurde het college het definitief ontwerp voor de herinrichting van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken goed.
Met het pilootproject voor de Gedempte Zuiderdokken wil de stad alternatieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen op vlak van klimaatadaptatie, specifiek inzake water. Het past daarbij binnen het projectvoorstel van het Interreg 2 Zeeën-project Sponge2020 dat gericht is op een betere aanpassing van steden en in het bijzonder dichtbebouwde gebieden.
Het waterconcept voor Dok Zuid werd in het definitief ontwerp gefinaliseerd en uitgewerkt zoals bepaald in het voorontwerp. Bijkomend werd in het definitief ontwerp, in samenwerking met water-link, opgenomen om te onderzoeken of het opgevangen hemelwater kan worden omgezet naar drinkwater. Hiervoor werd onder het Waterpoortplein een grote buffer voorzien van 1.500 m³ hemelwater. Het hemelwater kan door een filtersysteem omgevormd worden tot drinkwater waarna omliggende gebouwen kunnen worden aangesloten.
Op 27 april 2020 (jaarnummer 266) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, water-link, MPA en Q-Park voor de realisatie en het beheer van de technische ruimte op de Zuiderdokken goed. De technische ruimte werd betaald met middelen van het stadsvernieuwingsproject Antwerpen, Nieuw Zuid, Smart City District.
In het kader van de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken werd er een collectieve hemelwateropvang voorzien van 1.500 m³. Dit water zal door de stad Antwerpen gebruikt worden voor het reinigen en vullen van de veegwagens, het bevloeien van het park en bomen in de stad en het reinigen van rioolkolken. Verder werd er bij de start van het project met water-link besproken om dit water op te zuiveren tot drinkwater om zo aan lokale waterrecuperatie te doen. Hiervoor zou water-link een hemelwaterrecuperatieproject ontwikkelen en uitbaten met inbegrip van de hiervoor noodzakelijke waterbuffers, waterzuiveringsinstallatie, waterleidingen en technische ruimte zoals gespecifieerd in de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 april 2020 (jaarnummer 266).
De haalbaarheid voor de productie van drinkwater moest door water-link nog een technisch en financieel onderzoek ondergaan. De businesscase wees uit dat noch de capex- noch de opex-kosten zouden kunnen gerecupereerd worden door de verkoop van het drinkwater aan de huidige marktprijzen. Daarom opteert water-link voor de productie van tweede circuitwater. Dit water heeft een betere kwaliteit dan regenwater maar moet niet aan de strenge drinkwaternormen voldoen.
De technische ruimte voor de productie van het tweede circuitwater werd gefinancierd met middelen van het stadsvernieuwingsproject Antwerpen, Nieuw Zuid, Smart City District. Deze subsidie dient geïnvesteerd te worden binnen het masterplan Nieuw Zuid en zal de ambitie om van Nieuw Zuid een klimaatneutrale en klimaatrobuuste voorbeeldwijk te maken een extra duw in de rug geven en versneld waarmaken. Om aanspraak te kunnen doen op de subsidie is het van belang dat het tweede circuitwater een invulling krijgt binnen het projectgebied Nieuw Zuid zoals in het eerste projectvoorstel werd opgenomen. Er werd door Projectontwikkelaar Triple Living en water-link een intentieovereenkomst ondertekend voor het gebruik van het tweede circuitwater. Triple Living zal gebouw 0 voorzien van tweede circuitwater voor wc’s, wasmachines, buitenkranen en andere toepassingen waarvoor drinkwaterkwaliteit niet vereist is. Dit tweede circuitwater is afkomstig van de collectieve hemelwateropslag op de Gedempte Zuiderdokken en wordt aangeleverd door water-link. Hierdoor blijft de belangrijkste doelstelling van het project, duurzaam waterbeheer en grijswaterrecuperatie, behouden.
De stad Antwerpen is geen partij binnen de intentieovereenkomst maar tekent de intentieovereenkomst als kennisnemende derde.
Het college beslist de intentieovereenkomst tussen water-link en Triple Living voor het gebruik van het tweede circuitwater in gebouw 0 op Nieuw Zuid afkomstig van de collectieve hemelwateropslag op de Gedempte Zuiderdokken goed te keuren als kennisnemende derde.