De Du Chastellei in het district Merksem:
Het vervolledigen van het fietsnetwerk en werk maken van leesbare, veilige fietscorridors met voldoende ruimte blijft één van de belangrijkste opgaves voor de komende jaren. Daarom is het noodzakelijk om de juiste fietsmaatregel op de juiste plaats in te zetten. Met de fietsstraat beschikt de stad Antwerpen over een maatregel die sinds 10 januari 2012 wettelijk toepasbaar is.
in zitting van 2 juni 2020 (jaarnummer 4697) besliste het college om bijkomende fietsstraatassen uit te rollen. Deze fietsstraten werden in een eerste fase versneld uitgerold door middel van signalisatie en markering. De komende jaren zullen de stad Antwerpen en de districten de nieuwe fietsstraten ook definitief aanleggen, met een kenmerkende rode asfalt. Voor de straten die niet in onderhoud, heraanleg of rioleringswerken zitten, zal de stad Antwerpen instaan om de rode asfalt aan te brengen. In de meerjarenbegroting van de stad Antwerpen werden middelen voorzien om stapsgewijs de rode lopers uit te rollen.
In samenspraak met het district Merksem wordt voorgesteld om de Du Chastellei als proefopstelling in te richten als fietsstraat. Dit voor een periode van zes maanden.
De Molenlei werd in 2021 versneld als fietsstraat uitgevoerd met signalisatie en markering. Het ontwerp voor de aanleg met rode asfalt wordt momenteel voorbereid.
De Du Chastellei ligt in het verlengde van de Molenlei en maakt als ‘lokale fietsroute’ deel uit van het functionele fietsroutenetwerk van de stad Antwerpen. Momenteel is de Du Chastellei een missing link in het netwerk. Bovendien vormt ze ook een verbinding tussen de Speelpleinstraat (fietsstraat) en Molenlei (fietsstraat). Het omvormen van de Du Chastellei tot fietsstraat is daarom een mogelijke optie om deze missing link weg te werken.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt voor om een fietsstraat in de Du Chastellei eerst als proefopstelling uit te voeren.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) zal de omvorming tot fietsstraat en de werking ervan evalueren, gezien de huidige relatief hoge auto-intensiteit, het aanwezige onevenwicht tussen wagens en fietsers en de snelheidsproblematiek in de straat (waarvoor snelheidsremmende maatregelen worden uitgevoerd in april 2022).
Na evaluatie kunnen de stad Antwerpen en het district Merksem samen bekijken of en hoe een definitieve aanleg van de fietsstraat vorm kan krijgen.
In een eerste fase zal de fietsstraat dus uitgerold worden met de nodige signalisatie- en sensibiliseringsborden en markeringen.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De verkeerspolitie heeft geen bezwaar om in de du Chastellei een fietsstraat uit te rollen als proefopstelling, maar merkt het volgende op:
De afdeling Mobiliteit zal rekening houden met deze aanvullingen bij de evaluatie van de proefopstelling.
Het college keurt de proefopstelling in de Du Chastellei in het district Merksem goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst |
Taak |
---|---|
SW/Communicatie en Participatie |
alle opmerkingen en klachten over de proefopstelling bundelen en overmaken aan SW/Mobiliteit |
SW/Mobiliteit en LP/VK |
in samenspraak de proefopstelling evalueren |
SW/Mobiliteit |
bij een positieve evaluatie een aanvullend verkeersreglement opmaken [bij een negatieve evaluatie de niet bestendiging van de proefopstelling ter goedkeuring voorleggen] |
SW/B&O |
aanbrengen van de vereiste signalisatie, markeringen en het plaatsen van eventueel bijkomende infrastructurele maatregelen |