Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2021175897 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Leen Nagels met als adres Turnhoutsebaan 422 te 2110 Wijnegem, mevrouw Leen Wouters met als adres Voetbalstraat 9 te 2110 Wijnegem en Wijnegem met als adres Turnhoutsebaan 422 te 2110 Wijnegem |
Ligging van het project: | Krijgsbaan 28 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | sectie B nrs. 47B2 en afdeling 31 139Z3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | het slopen en bouwen van een meergezinswoning met 3 woonentiteiten, het slopen van een bijgebouw en het bouwen van een overdekte en afgesloten fietsenstalling in de voortuin |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 10/08/1987: vergunning (19871770) voor aanbouwen overdekt terras - 10.7.1987.
Vergunde/vergund geachte toestand
- geen vergunde toestand aangeleverd.
Huidige toestand
- functie: meergezinswoning met 3 woonentiteiten:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Gewenste toestand
- functie: meergezinswoning met 3 woonentiteiten:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting conform bestaande toestand uitgezonderd van:
Inhoud van de aanvraag
- het slopen van de bestaande meergezinswoning van 3 woonentiteiten;
- het slopen van een bijgebouw achteraan in de tuin;
- het (her)bouwen van een meergezinswoning van 3 woonentiteiten;
- het bouwen van een overdekte en afgesloten fietsenstalling in de voortuinzone.
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Fluvius System Operator/ Fluvius | 4 maart 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Ondernemen en Stadsmarketing/ Klantencontacten en Dienstverlening/ Loket Thema Wonen - huisnummering | 4 maart 2022 | 7 maart 2022 |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 4 maart 2022 | 8 maart 2022 |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Milieu | 4 maart 2022 | 7 maart 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Bestaand regionaal bedrijf Makro, goedgekeurd op 30 maart 2007. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 4 gebied voor gemengde stedelijke activiteiten.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
een houten voorgevel is niet kenmerkend in de omgeving;
het volume wijkt qua bouwdiepte en -hoogte af van de kenmerkende bebouwing in de omgeving;
§4. Het materiaalgebruik van alle onderdelen van een gebouw, constructie, afsluiting of aanleg moet duurzaam, kwalitatief, constructief en esthetisch verantwoord zijn. Omwille van de stedelijke opwarming, de beeldkwaliteit en de historische waarde moet de lichte kleurstelling van bepleisterde en geschilderde gevels bewaard of hersteld worden. Het is onduidelijk in welke kleur de houten gevelbekleding is voorzien;
§4. Voortuinen zijn vrij van constructies met uitzondering van tuinafsluitingen, brievenbussen. Een fietsenberging in de voortuin is niet toegestaan;
§4.1. Enkel de strikt noodzakelijke verhardingen zijn toegelaten: paden, palend aan de bebouwing en toegangspaden met een maximumbreedte van 1,50 m. De voortuin is grotendeels verhard door klinkers;
§1. Bij nieuwbouw, herbouw, vermeerdering van het aantal woongelegenheden of functiewijziging naar wonen dient elke zelfstandige woning over een buitenruimte te beschikken. De minimale netto-vloeroppervlakte van deze buitenruimte is 4 vierkante meter, vermeerderd met 2 vierkante meter per slaapkamer, te rekenen vanaf de tweede slaapkamer.
De 2-slaapkamerappartementen op de eerste en 2de verdieping hebben telkens een terras van circa 3 m², waar minimum 6 m² vereist is volgens de bepalingen van dit artikel;
er is onvoldoende fietsenstalling voorzien en de fietsenstalling voldoet niet aan de minimumafmetingen.
Sectorale regelgeving
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex wonen van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Dit deel van de Krijgsbaan wordt gekenmerkt door een- en meergezinswoningen in gesloten bebouwing. De bestemming van de woning blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag betreft het slopen en herbouwen van een meergezinswoning met drie woonentiteiten, en het bouwen van een fietsenberging. Het gabarit blijft grotendeels gelijk aan het bestaande gabarit, met drie bouwlagen over een bouwdiepte van 17 m en een kroonlijsthoogte van circa 10 m. Dit volume is groter dan de kenmerkende bebouwing in de omgeving, vooral wat de bouwdiepte betreft op de verdiepingen. Het aangevraagde volume is daarmee groter dan het maximaal toelaatbaar bouwvolume. Artikel 6 van de bouwcode stelt namelijk dat te verbouwen gebouwen in een omgeving waar de bestaande bebouwing homogene kenmerken vertoont, zodanig moeten worden ontworpen dat ze in harmonie zijn met de kenmerken van de omgeving. Ook artikel 10 stelt dat de volume-uitbreiding wat betreft de bouwdiepte in harmonie moet zijn met het referentiebeeld. Wegens onverenigbaarheid met artikels 6 en 10 van de bouwcode, komt de aanvraag niet voor vergunning in aanmerking.
In de voortuin wordt een overdekte fietsenstalling voorzien voor vier fietsen. Dit is niet in overeenstemming met artikel 27 van de bouwcode, dat bepaalt dat voortuinen vrij moeten zijn van constructies, met uitzondering van tuinafsluitingen en brievenbussen. De voortuin moet verder maximaal groen en onverhard worden ingericht. Enkel een toegangspad naar de voortuin is toegelaten, met een maximale breedte van 1,50 m. In de voorliggende aanvraag wordt in functie van de fietsenberging extra verharding voorzien. Noch de verharding, noch de fietsenberging zijn in overeenstemming met de bouwcode.
De plannen voorzien in een gelijkvloers een-slaapkamerappartement en twee twee-slaapkamerappartementen op de verdiepingen. Het gelijkvloerse een-slaapkamerappartement is rolstoeltoegankelijk en heeft een bruto-vloeroppervlakte van 54 m². Deze unit beschikt over voldoende buitenruimte met een tuin en terras.
De appartementen op de eerste en de tweede verdieping zijn twee-slaapkamerappartementen met een bruto-vloeroppervlakte van 57 m², en met een terras met een oppervlakte van circa 3 m².
In het voorliggende project worden er slaapkamers met een oppervlakte van slechts 6,2 m² gerealiseerd, en een breedte van slechts 1,73 m. Dit is te klein om een kwalitatieve en aangename woonbeleving te garanderen. Voor slaapkamers wordt een minimumoppervlakte van 7 m² en een minimumbreedte van 2,20 m vooropgesteld. Bovendien wordt er in deze slaapkamers een stapelbed getekend, wat suggereert dat de woonunit bedoeld is voor vier bewoners.
Om het wooncomfort van een woning te bewaken is het belangrijk dat het aantal slaapkamers in verhouding staat met het aantal beschikbare vierkante meters leefruimte per bewoner. Dit is niet het geval in het voorliggend project. Met een totale oppervlakte van minder dan 60 m² bieden de woongelegenheden onvoldoende ruimte en wooncomfort voor het aantal bewoners.
De terrassen aan de twee-slaapkamerappartementen hebben een oppervlakte van circa 3 m², wat onvoldoende is volgens artikel 28 van de bouwcode. Bij nieuwbouw dient elke zelfstandige woning over een buitenruimte te beschikken, met een minimale oppervlakte van 4 m², vermeerderd met 2 m² per slaapkamer, te rekenen vanaf de tweede slaapkamer. Voor een appartement met twee slaapkamers moet de buitenruimte dus minstens 6 m² zijn. Het voorliggende project voldoet hier niet aan.
Visueel-vormelijke elementen
Zowel de voor- als de achtergevel wordt afgewerkt met een houten bekleding en houten buitenschrijnwerk. Aan de voorgevel worden glazen borstweringen voorzien, aan de achtergevel houten borstweringen. De voorgevel heeft een betonnen plint van circa 20 cm.
Ook de fietsenberging wordt volledig in hout afgewerkt. De kleur van deze houten bekleding wordt niet gespecifieerd in de aanvraag.
Deze materialisatie is atypisch in het straatbeeld dat vooral gekenmerkt wordt door bakstenen gevels. Houten gevelbekleding is afwijkend en minder geschikt in een stedelijke context, en is niet wenselijk voor dit project.
Mobiliteitsimpact
Toetsing parkeerbehoefte
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Fietsenstalling
Het project voorziet stalling voor 4 fietsen, terwijl er volgens artikel 29 van de bouwcode 8 plaatsen nodig zijn. Bovendien voldoet de fietsenstalling niet aan de minimumafmetingen zoals voorzien in dit artikel.
Advies van het college
Ongunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning, hoofdzakelijk omwille van onverenigbaarheden met de stedenbouwkundige voorschriften en goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 1 maart 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 31 maart 2022 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een ongunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.