Terug
Gepubliceerd op 01/02/2022

2022_GR_00060 - Politiezone Antwerpen. Uitbreiding samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake samenwerking over uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering. Ondertekening - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 31/01/2022 - 19:30 Hybride (Bernarduscentrum)
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, waarnemend voorzitter; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Glenn Verspeet, korpschef ad interim; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Peter Wouters, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2022_GR_00060 - Politiezone Antwerpen. Uitbreiding samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake samenwerking over uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering. Ondertekening - Goedkeuring 2022_GR_00060 - Politiezone Antwerpen. Uitbreiding samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake samenwerking over uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Politiezone Antwerpen zal een forfaitair bedrag aanrekenen per gezocht profiel. Wanneer Politiezone Antwerpen een kandidaat succesvol kan overdragen aan de vragende zone, zal een bijkomend forfaitair bedrag worden aangerekend. Deze vergoeding bedraagt 13% van het gemiddelde maandloon van een INP (waarvan 25% te betalen is bij het aanhangig maken van de behoefte en de overige 75% bij het toewijzen van een kandidaat aan de vragende zone).

Indien de kandidaat bovendien afkomstig is uit een procedure van rechtstreekse werving (zes jaar aanwezigheidstermijn) of eigen werving (acht jaar aanwezigheidstermijn), dan zal er een afkoopsom worden verrekend voor het overnemen van de investering. De berekening hiervan is gebaseerd op een graduele afbouw, ten bedrage van 8.526,05EUR per verstreken jaar op een startbedrag van 68.208,37EUR.

De bijzondere rekenplichtige van Politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten via de weddekredieten van de politiebegroting. De herziening van de kostprijs gebeurt na aanpassing van de wettelijke bepalingen mbt de vernieuwing van de selectieprocedure en op jaarlijkse basis indien een indexaanpassing van toepassing is.

Aanleiding en context

In het bestuursakkoord 2019 – 2024 werden de ambities met betrekking tot het personeelsbeheer (selectie, aanwerving & doorstroom) van politiemedewerkers voor de komende legislatuur vastgelegd:

2. Veilige stad - 97. De politie wordt door betere en gerichte, eigen rekrutering steeds meer een afspiegeling van de Antwerpse stadsgemeenschap en bouwt zo meer vertrouwen op in alle lagen van de bevolking en de verschillende Antwerpse gemeenschappen. In haar rekruteringsbeleid kiest de politie voor het ontplooien van talent, ongeacht afkomst, geslacht, geaardheid of persoonlijke levensbeschouwingen.

Op 1 maart 2021 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen Politiezone Antwerpen en andere politiezones inzake uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering goed (jaarnummer 66).

Veel politiezones ondervinden moeite om via de klassieke wervings- en selectieprocedure van de federale politie voldoende inspecteurs van politie te werven. Noch de omzendbrief GPI73, die het mogelijk maakt rechtstreeks te werven of via aspirantenmobiliteit de behoeften in te vullen, noch de recente mogelijkheden via versnelde aanwerving (fast track) bieden op korte termijn voldoende antwoord op de stijgende personeelsbehoeftes van de zones. 

Politiezone Antwerpen kent ondertussen al verschillende jaren een succesvol traject dat startte als het project voor eigen werving. Daarbij kon zij genieten van een akkoord met de minister van Binnenlandse Zaken en de Federale Politie om buiten de gekende klassieke modaliteiten, eigen kandidaten te rekruteren en selecteren. Deze werkwijze werd ondertussen positief geëvalueerd en verankerd in de reguliere werking van de zone. 

Argumentatie

Omliggende zones hebben contact genomen met Politiezone Antwerpen om de selectiemogelijkheden uit te kunnen breiden. Op basis van deze acute noden werd in 2020, in afwachting van lopende wetswijzigingen, nagedacht over mogelijkheden binnen het bestaande wettelijk kader.

Een volledige eigen werving voor andere zones is momenteel niet mogelijk binnen het heersende wettelijke kader waarvoor de aanpassingen lopende zijn. Wel kan binnen het geldende kader gewerkt worden met mobiliteit en detacheringen. Daarbij wordt een bepaalde behoefte kenbaar gemaakt door een andere zone en zal Politiezone Antwerpen optreden als tussenpersoon om een geschikte kandidaat voor te stellen uit het eigen personeelsbestand.

Zowel de vervroegde mobiliteit als de detacheringen zijn voorziene concepten in het statuut. De beslissing vervroegde mobiliteit of detachering valt wettelijk onder de bevoegdheid van de korpschef en de bewegingen vinden steeds plaats op vrijwillige basis. Doel is om via de bestaande statuten, zoals bepaald door het RPPol (vervroegde detachering en mobiliteit), inspecteurs die actueel niet aan de voorwaarden voldoen (vb: wanneer de verplichte aanwezigheidstermijn nog niet volledig is volbracht) om deel te nemen aan de externe mobiliteit, toch te laten doorstromen naar zones die daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met Politiezone Antwerpen hebben getekend. 

In de periode april 2021 tot en met oktober 2021 werd er een pilootproject opgezet met PZ Rupel en PZ Schoten. Uit de evaluatie van dit pilootproject kan geconcludeerd worden dat de samenwerking inspeelt op de bestaande behoeften en een win-winsituatie is voor de verschillende betrokken partijen (zowel voor de politiezones, als de medewerkers, vb: vergoeding voor aanwervings- en administratieve kosten, overnamekost aanwezigheidstermijn, ruimere mogelijkheden HR-beleid, …). 

Daarom bestaat de wens om de samenwerking uit te breiden naar andere omliggende politiezones, namelijk PZ Zwijndrecht, PZ MINOS, PZ Grens, PZ Brasschaat, PZ Voorkempen en PZ ZARA.

Via het afsluiten van een protocolakkoord, kunnen politiezones gebruik maken van de modaliteiten om inspecteurs van politie (INP) af te nemen van Politiezone Antwerpen. Dit protocol regelt de organisatorische en financiële modaliteiten betreffende deze samenwerking.

Juridische grond

  • wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus;
  • Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd;
  • Koninklijk Besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake mobiliteit van het personeel van de politiediensten;
  • omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2001 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het protocol tot regeling van de samenwerking in het kader van mobiliteit en detachering tussen de Politiezone Antwerpen en PZ Zwijndrecht, PZ MINOS, PZ Grens, PZ Brasschaat, PZ Voorkempen en PZ ZARA goed.

Artikel 2

 De bijzondere rekenplichtige van de Politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:

omschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon

Samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones


Forfaitair bedrag per gezocht profiel

Bij overdragen aan de vragende zone zal er een bijkomend forfaitair bedrag worden aangerekend (13% van het gemiddeld maandloon INP, waarvan 25% te betalen is bij het aanhangig maken van de behoefte en de overige 75% bij het toewijzen van een kandidaat aan de vragende zone).

Indien de kandidaat bovendien afkomstig is uit een procedure van rechtstreekse werving (zes jaar

aanwezigheidstermijn) of eigen werving (acht jaar aanwezigheidstermijn), dan zal er een afkoopsom worden verrekend voor het overnemen van de investering. 

budgetplaats: 60030
budgetpositie: 33000_16201_01
functiegebied: TDLP1SVG080101
subsidie: SUB_NR
fonds: LPA
begrotingsprogramma: NR
budgetperiode: 2200

NVT