Terug
Gepubliceerd op 11/02/2022

2022_CBS_00906 - De Grote Verbinding - Ten Eekhovelei, 2100 Deurne - Tijdelijke invulling en beheer van de verworven panden. Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/02/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen; Peter Wouters, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2022_CBS_00906 - De Grote Verbinding - Ten Eekhovelei, 2100 Deurne - Tijdelijke invulling en beheer van de verworven panden. Principebeslissing - Goedkeuring 2022_CBS_00906 - De Grote Verbinding - Ten Eekhovelei, 2100 Deurne - Tijdelijke invulling en beheer van de verworven panden. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel §4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren.  De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Argumentatie

In het principebesluit van 22 januari 2021 (jaarnummer 613) gaf het college opdracht aan AG Vespa om, in afwachting van herontwikkeling, het beheer en de tijdelijke invulling van de verworven panden te organiseren. In het principebesluit  werd het volgende opgenomen over de tussentijdse invulling: 

"In functie van de sociale en maatschappelijke veiligheid in de Ten Eekhovelei en om verkrotting en oneigenlijk gebruik (zoals kraken) van de aangekochte panden tegen te gaan, zal AG Vespa op zoek gaan naar een tussentijdse invulling van de aangekochte panden. De mogelijke tussentijdse invulling en het partnerschap zal afgestemd worden op de staat en het soort pand dat wordt aangekocht. Mogelijke partners voor deze tijdelijke invulling zijn:

  • Lantis en hun aannemers voor materiaalopslag, werflokalen, informatielokalen, communicatiepunten, en dergelijke; 
  • andere partijen gespecialiseerd in tijdelijke invulling en/of leegstandsbeheer zonder dat de woningen worden gebruikt voor bewoning door particulieren".

Plan van aanpak

Met het besluit worden de principes van het plan van aanpak voor het beheer en de tijdelijke invulling vastgelegd. Het plan van aanpak omvat drie onderdelen:

  • de invulling van de panden voor stedelijke programma's en functies;
  • de organisatie van een oproep naar partners voor tijdelijke invulling;
  • de versnelde sloop van panden op specifieke locaties.

Over het beheer en de tijdelijke invulling zal AG Vespa terugkoppelen en afstemmen met lokale stedelijke partners zoals de stadsmarinier, buurtregie, district Deurne, vzw Lokaal Cultuurbeleid Deurne en dergelijke meer.

1. Invulling met stedelijke functies

Een eerste spoor in het plan van aanpak is het tijdelijk gebruik van de verworven panden voor de huisvesting van stedelijke functies of programma's zoals bijvoorbeeld buurtfietsenstalling of infopunt/werfkantoor waar buurtbewoners terecht kunnen voor informatie over de werken aan de ring. Een inventaris van gekende programma's (stedelijk en niet-stedelijk) wordt als niet-limitatieve en informatieve lijst aan de oproep (zie verder) toegevoegd. De tijdelijke invuller zal een onderzoek doen naar de haalbaarheid van deze programma's en functies en zal vrij kunnen bepalen voor welke programma's en functies de koppeling met de beschikbare panden zal gemaakt kunnen worden.

2. Open oproep

AG Vespa zal op zoek gaan naar (een) partner(s) om het tijdelijk invullen te organiseren.  Er wordt voorjaar 2022 een open oproep gelanceerd naar kandidaten die de tijdelijke invulling willen en kunnen organiseren en het beheer van de panden zullen overnemen voor een periode van minimaal 8 jaar.  

Partijen worden in het kader van deze oproep gevraagd om een voorstel uit te werken en in te dienen waarin wordt toegelicht en geargumenteerd welke vormen van tijdelijke invulling worden voorgesteld, welk plan van aanpak wordt voorgesteld en welk economisch model aan de basis ligt van dit plan van aanpak. 

De uitgangspunten voor het partnerschap zijn:

  • De leefbaarheid voor de omwonenden mag niet in het gedrang komen.
  • Leegstand van de verworven panden wordt maximaal  beperkt.
  • De beheerslasten en -kosten in hoofde van AG Vespa en de stad worden beperkt. Er wordt maximale ontzorging gegarandeerd wat betreft het onderhoud, het beheer en het (tijdelijk) invullen van de verworven panden gedurende de volledige looptijd van het partnerschap. 
  • De aantoonbare sociale en maatschappelijke meerwaarde van de tijdelijke invulling voor de huidige bewoners (boven, onder en naast de verworven panden), de Ten Eekhovelei en de wijk Deurne Noord staat voorop.
  • De partner stelt een businessplan voor gebaseerd op een realistische inschatting van de potentiële inkomsten uit de tijdelijke invulling en van de beheerskosten voor de panden gedurende de gehele looptijd van het partnerschap. De financiële opbrengsten voor de stad zijn ondergeschikt aan de aangetoonde maatschappelijke meerwaarde van de tijdelijke invulling. Eventuele opbrengsten kunnen terugvloeien naar de beheers- en onderhoudskosten (stolpprincipe).
  • Er worden duidelijke en werkbare afspraken gemaakt over de wijze waarop zal worden omgegaan met wijzigingen in het aantal panden waarvoor een tijdelijke invulling dient te worden georganiseerd. Bijvoorbeeld over wat en hoe bij nieuwe aankopen? Wat en hoe in geval van grote bouwtechnische of -fysische problemen met bijhorende hoge kosten voor instandhouding?
  • De tijdelijke invulling zal geen permanente bewoning door particulieren toestaan. Specifieke uitzonderingen voor tijdelijke woonvormen zijn te overwegen.

 De uitgangspunten bij de beoordeling van de ingediende kandidaturen zijn: 

  • de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het voorstel wat betreft ontzorging van AG Vespa en de stad Antwerpen op vlak van beheer en onderhoud;
  • de sociale en maatschappelijke meerwaarde van het voorstel;
  • realiteitszin van het voorgestelde businessplan.

Mogelijke partners

Als mogelijke niet-stedelijke partners wordt in de eerste plaats gekeken naar professionele partijen of samenwerkingsverbanden met ervaring in leegstandsbeheer en tijdelijke invulling. Concrete partners zijn onder andere in de cultuursector te vinden waar bijvoorbeeld partijen actief zijn gespecialiseerd in het aanbieden van tijdelijke atelierruimtes of repetitieruimtes. 

In het principebesluit van 22 januari 2021 werd Lantis ook vermeld als mogelijke partner. Gelet op verspreide ligging van de panden is het momenteel voor Lantis en hun aannemers niet interessant om panden in beheer te nemen in functie van de werf voor Oosterweel.  Afhankelijk van het verder verloop van de aankoopoperatie blijven Lantis en haar aannemers mogelijke partners om panden tijdelijk in beheer te nemen. 

3. Sloop van verworven panden

Een aantal panden gelegen op specifiek hoeklocaties aan het begin of het einde van een huizenrij en in minder goede bouwtechnische of -fysische toestand zullen kunnen gesloopt worden. Met het slopen van deze panden worden oplopende kosten voor beheer en instandhouding vermeden. 

De sloop van panden wordt vooropgesteld voor hoekpanden zodat er geen 'gaten' in de straatwand langs de Ten Eekhovelei worden geslagen. Bovendien wordt de sloop van een pand enkel overwogen wanneer de sloop niet  zal zorgen voor nadelige effecten voor de achtergelegen buurt op vlak van lawaaihinder of andere vormen van hinder door de Oosterweelwerf . 

In regel kan een sloopvergunning enkel afgeleverd worden als een plan voor de wederopbouw wordt aangetoond om langere periode van onbruik van deze percelen te vermijden. Gelet op de specifieke context in Ten Eekhovelei met op korte en middellange termijn de grootschalige werfactiviteiten voor realisatie van de Oosterweelverbinding wordt door de dienst Stadsontwikkeling, afdeling vergunningen aangeven dat het slopen van de hoekgebouwen zonder onmiddellijke wederopbouw principieel gunstig bekeken kan worden.

Aanleiding en context

Vrijblijvende aankoopoperatie in Ten Eekhovelei

Op 22 januari 2021 keurde het college het principebesluit (jaarnummer 613) goed m.b.t. de aanpak voor het vrijblijvend aankopen van woningen in Ten Eekhovelei, gelegen aan de onpare zijde langs de Ring (vanaf huisnummer Ten Eekhovelei 69 (naast het speelterreintje en de toegang naar de Jumbo supermarkt) tot en met huisnummer Ten Eekhovelei 361. Het aanbod geldt eveneens voor de hoekpanden in Bisschoppenhoflaan 34 en 36). 

Stand van zaken m.b.t. de aankopen

Een aanzienlijk aantal eigenaars (+/- 95) is de afgelopen maanden ingegaan op de mogelijkheid om een gratis schatting te krijgen. Alle eigenaars wiens pand werd geschat, hebben intussen een concreet bod gekregen voor hun eigendom. Een (beperkt) aantal eigenaars hebben het bod geweigerd, een aantal eigenaars hebben het bod in overweging genomen en bedenktijd gevraagd en een aantal eigenaars hebben aangegeven op het bod te willen ingaan.

Voor 38 panden is de besluitvorming voor de aankoop van de woning gebeurd of gepland. Er werden intussen zeven panden effectief aangekocht en voor 14 panden is het verlijden van de akte gepland. 

De verworven panden zullen stelselmatig in het patrimonium van de stad opgenomen worden. Met de eigenaars wordt op maat afgesproken wanneer het pand kan worden overgedragen. Verschillende eigenaars vragen om een bepaalde periode te kunnen blijven wonen omdat ze nog op zoek zijn naar een nieuwe woning, om (kleine) renovatiewerken uit te voeren in de nieuwe woning of om de verhuis naar de nieuwe woning op een goede manier te organiseren.  Na de eigendomsoverdracht wordt het beheer en het eigenaarsonderhoud naar de stad over gedragen. 

Op basis van een eerste analyse van de aan te kopen panden wordt vastgesteld:

  • dat een relatief groot aandeel (58%) van de verworven panden deel uitmaken van een groter geheel. Deze panden zijn onderdeel van een appartementsgebouw waar voorlopig slechts één of meerdere eigenaars aangeven te willen verkopen;
  • dat er sprake is van een sterke ruimtelijke spreiding van de panden in de straat. Er is (voorlopig) een beperkt aantal geclusterde / aaneengesloten verwervingen;
  • dat het voornamelijk gaat over kleinere panden (gemiddeld 160 m² bruto-vloeroppervlakte).

Algemene financiële opmerkingen

De mogelijke concrete financiële gevolgen zullen bij de verdere uitwerking in beeld gebracht worden. 

Voor het tijdelijk beheer van de verworven panden is budget voorzien op dit boekingsadres: SUB_NR/INTERN/2200/5291630000/214/2LMS010102PA3716/2SA020200

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de stand van zaken in het kader van de vrijwillige aanbod aan de eigenaars van Ten Eekhovelei.

Artikel 2

Het college keurt de aanpak voor de tijdelijke invulling voor de verworven woningen in Ten Eekhovelei principieel goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het college geeft opdracht aan :

DienstTaak
AG Vespa
Verder uitwerken van het plan van aanpak voor de tijdelijke invulling door uit te klaren welke stedelijke functies of programma’s er mogelijk kunnen gehuisvest worden en welke panden mogelijk gesloopt worden.
AG Vespa
Hierover in overleg te gaan met districtscollege Deurne en de stadsmarinier en terug te koppelen naar het stedelijke college.
AG Vespa
Opstarten zoektocht naar een professionele partner voor het leegstandsbeheer door een open oproep te lanceren op basis van de principes en uitgangspunten van het plan van aanpak en het uitgewerkte stedelijke programma