Terug
Gepubliceerd op 11/02/2022

2022_CBS_01041 - Tijdelijk politiereglement. Voetbalwedstrijd 6 maart 2022 - Royal Antwerp Football Club – Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen. Veiligheidsmaatregelen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/02/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen; Peter Wouters, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2022_CBS_01041 - Tijdelijk politiereglement. Voetbalwedstrijd 6 maart 2022 - Royal Antwerp Football Club – Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen. Veiligheidsmaatregelen - Goedkeuring 2022_CBS_01041 - Tijdelijk politiereglement. Voetbalwedstrijd 6 maart 2022 - Royal Antwerp Football Club – Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen. Veiligheidsmaatregelen - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De voorafgaandelijke risicoanalyse en de classificatie als ‘voetbalwedstrijd met verhoogd risico/toezicht’ vereisen voor de voetbalwedstrijd tussen RAFC en K. Beerschot V.A. op 6 maart 2022 bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Door de plaatsgesteldheid buiten het stadion is een supportersscheiding onmogelijk te hanteren, waardoor (gewelddadige) confrontaties niet uit te sluiten zijn.

Er wordt bij deze voetbalwedstrijd een grote aanwezigheid van risicosupporters verwacht bij beide aantredende clubs. Beide clubs hebben bovendien een groot aantal supporters met een stadionverbod en hebben supporters die gekend zijn voor het veelvuldig gebruik van pyrotechniek.

Daarnaast hebben de risicogroepen van beide clubs nauwe banden met risicogroepen van buitenlandse clubs en hebben beide clubs antecedenten van fysiek en verbaal voetbalgeweld.

Deelname van deze risicosupporters brengt een verhoogd risico met zich mee.

De rivaliteit tussen beide clubs is zeer groot, hetgeen leeft tussen de supporters van beide clubs (zowel de risicosupporters als de modale supporters). Tijdens een voorgaande derbywedstrijd vonden gewelddadige incidenten plaats tussen beide supportersgroepen. De diefstal van de vlag van vak I (K. Beerschot V.A.) door supporters van RAFC, zorgt nog voor bijkomende frictie tussen beide risicogroepen. 

Dit alles doet de noodzaak tot het nemen van ondersteunende maatregelen toenemen. 

Overeenkomstig de omzendbrief OOP41 en CP4 is de organisator van het evenement in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het rustig verloop en de veiligheid.

Hiertoe werden reeds een aantal maatregelen genomen zoals een strikte supportersscheiding, het exclusief aanbieden van toegangstickets in voorverkoop, het verplicht kunnen voorleggen van een toegangsbewijs of dienstkaart, het niet overschrijden van de vastgelegde globale veiligheidscapaciteit, het verplicht tappen in niet versplinterbare recipiënten en de inzet van stewards en private bewakingsagenten.

De maatregelen opgelegd door de organisator met het oog op een strikte supportersscheiding in het Bosuilstadion zelf, dienen, gelet op  het verhoogde risico op geweldincidenten tussen beide supportersgroepen, te worden aangevuld. 

De verkoop van tickets in voorverkoop mag enkel gebeuren door de organisator RAFC via haar loket of haar online verkoop:

  • Om de aanwezigheid van rivaliserende risicogroepen in één supportersvak te voorkomen, is het noodzakelijk dat op de speeldag zelf geen toegangsbewijzen worden verkocht. Deze regeling geldt zowel voor de loketten als voor de online verkoop; 
  • Uit veiligheidsoverwegingen worden tickets zowel aan de loketten als online verkocht volgens het 1 op 1 principe, met name slechts één ticket per persoon en dit op vertoon van de identiteitskaart; 
  • Daarnaast wordt ook slechts één ticket verkocht per online account, en is dit enkel mogelijk indien de account werd aangemaakt voor 1 januari 2021; 
  • Abonnementshouders kunnen geen los ticket kopen voor de betreffende voetbalwedstrijd op 6 maart 2022 aangezien zij reeds over een geldig toegangsbewijs beschikken; 
  • Het is evenmin toegestaan om tickets door te verkopen; 
  • Commerciële partners of groepen die worden uitgenodigd, moeten op verzoek van de politiediensten een namenlijst kunnen voorleggen van de personen aan wie hun kaarten verdeeld zijn. De supportersscheiding dient ook hier strikt te worden gerespecteerd. De commerciële partners zijn zelf verantwoordelijk voor de personen aan wie zij tickets verdelen. 

Daarnaast blijkt een supportersscheiding niet realiseerbaar in de onmiddellijke omgeving van het voetbalstadion. Rondom het Bosuilstadion, en dan voornamelijk op de Oude Bosuilbaan, is het niet mogelijk om de supportersstromen van zowel de thuisploeg als de bezoekende ploeg K. Beerschot V.A. te scheiden. 

De supporters van de bezoekende ploeg verlaten de bezoekerszone via Gate H op de Oude Bosuilbaan. De supporters van de thuisploeg gebruiken de gates F en G. Deze uitgangen komen eveneens uit op de Oude Bosuilbaan.

Vermits de cafés en parkings van de thuissupporters voornamelijk gelegen zijn in de nabijheid van het daar gelegen rondpunt, verplaatsen veel van de thuissupporters zich in die richting.

Nu er echter geen parkeerplaatsen voorzien zijn voor de bezoekende supporters die met eigen vervoer naar het stadion komen, dienen deze eveneens gebruik te maken van de parkings voorzien voor de supporters van het thuispubliek, of moeten zij trachten in de onmiddellijke omgeving van het stadion reguliere parkeerplaatsen te gebruiken. 

Dit heeft een onvermijdelijke vermenging van de verschillende supportersgroepen tot gevolg, die quasi onmogelijk door de politionele ordediensten te beheren is. 

Een sluitende combiregeling voor de bezoekende supporters is dan ook cruciaal om beide supportersgroepen zoveel als mogelijk gescheiden te houden en controle te hebben over het ogenblik van aankomst en vertrek van de bezoekende supporters, om zo de veiligheid van zowel supporters, personeel als omwonenden te kunnen garanderen. De combiregeling houdt in dat enkel de bezoekende supporters die een toegangsticket hebben én gebruik maken van het voorziene busvervoer, van het afgesproken rendez-vous-punt naar het stadion (en terug), tot het stadion toegelaten worden. 

Tenslotte wordt deze combiregeling ook opgelegd door het protocol Pro League met betrekking tot de organisatorische maatregelen in het kader van het CST. Iedere supporter die meereist legt een geldig toegangsticket voor, en ondergaat tevens een controle van het CST en diens identiteit alvorens op te stappen op de bus. De controle hiervan gebeurt in casu door K. Beerschot V.A.. Bij aankomst aan het stadion ondergaat elke supporter opnieuw dezelfde drievoudige controle, tevens op last van K. Beerschot V.A., ditmaal onder toezicht van RAFC.

Om geen afbreuk te doen aan deze combiregeling is het van belang dat er niet meer dan 18 supportersbussen worden ingelegd. Enkel autocars zullen worden toegelaten. Het gebruik van gelede bussen (harmonica) is niet toegestaan. Dit voorkomt dat het aantal bezoekende supporters met toegangsticket excessief wordt.

Beide ploegen hebben daarenboven antecedenten van fysiek en verbaal voetbalgeweld en de risicogroepen van beide clubs hebben nauwe banden met de risicogroepen van buitenlandse clubs. Er wordt dan ook verwacht dat bepaalde supporters van de bezoekende ploeg zonder geldig toegangsticket voor de wedstrijd naar de omgeving van het stadion zullen afzakken. Er kan verwacht worden dat deze personen overlast en gewelddadige incidenten zullen veroorzaken, dit zowel door hun provocerende aanwezigheid in de nabijheid van het stadion als in de welgekende supporterscafés.

Om deze reden wordt een restrictieperimeter opgelegd voor supporters van K. Beerschot V.A. die zich als dusdanig kenbaar maken door middel van uiterlijke club gerelateerde kenmerken of gedragingen, om zich binnen een bepaalde perimeter van het stadion te begeven zonder in het bezit te zijn van een geldig ticket voor de betreffende voetbalwedstrijd. Deze perimeter die in werking treedt op 6 maart 2022 om 00.01 uur om verkenningen binnen de perimeter tegen te gaan, en eindigt op 6 maart 2022 om 18.00 uur, wordt begrensd door de volgende straten, met inbegrip van deze straten, voor zover deze het grondgebied van de stad Antwerpen omvatten:

N10 Noordersingel/ N12 Turnhoutsebaan tot aan Houtlaan (Wijnegem) - Houtlaan - Ertbruggestraat - Ertbruggelaan - Schotensesteenweg - Muggepad - Deurnesteenweg - door de wei tussen Wokpaleis en Benzinestation Gabriëls - Merksemsebaan (N120) - Industrielaan (tot firma Geodis);

R10 Noordersingel/Schijnpoortweg - Burgemeester Gabriël Theunisbrug - Vaartdijk - Merksemsesteenweg - Belcrownlaan - Santvoortbeeklaan - Middelmolenlaan - Melkerijstraat - Kruiningenstraat - Bisschoppenhoflaan - Merksemsebaan.

Huidig tijdelijk politiereglement is erop gericht om gevaar of schade voor de spelers, supporters en inwoners te voorkomen en meer bepaald om mogelijke openbare ordeverstoringen, zoals vechtpartijen en beschadigingen aan de infrastructuur van het voetbalterrein en de omliggende openbare ruimte, te voorkomen.

Huidig tijdelijk politiereglement is er enkel op gericht de openbare orde te handhaven naar aanleiding van de wedstrijd tussen RAFC en K. Beerschot V.A. op zondag 6 maart 2022.

 

Juridische grond

Overeenkomstig art.135 § 2 Nieuwe Gemeentewet zijn gemeenten bevoegd om te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheden niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten zijn gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: 

  1. Alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;
  2. Het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;
  3. Het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen;
  4. Het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;
  5. Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;
  6. Het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven;
  7. Het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.

Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 2, §1 van de wet van 24 juni 2013: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen,  tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald. 

Artikel 6, §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar. 

Aanleiding en context

Op zondag 6 maart 2022 om 13.30 uur staat de voetbalwedstrijd Royal Antwerp Football Club (hierna ‘RAFC’) tegen Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen (hierna ‘K. Beerschot V.A.’) gepland voor de reguliere competitie eerste klasse A van het voetbalseizoen 2021-2022. Deze voetbalwedstrijd vindt plaats in het Bosuilstadion, Oude Bosuilbaan 54a te 2100 Deurne.

Na een voorafgaande risicoanalyse door de politiediensten en diverse partners, werd beslist deze wedstrijd in te schalen als wedstrijd met verhoogd risico/toezicht.

De redenen kunnen als volgt worden samengevat: 

  • door de plaatsgesteldheid buiten het stadion is een supportersscheiding onmogelijk te hanteren, waardoor (gewelddadige) confrontaties niet uit te sluiten zijn;
  • de verwachte aanwezigheid van een grote groep risicosupporters bij de beide aantredende clubs;
  • beide clubs hebben een groot aantal supporters met een stadionverbod;
  • beide clubs zijn gekend voor veelvuldig gebruik van pyrotechniek;
  • beide clubs hebben voorgaanden inzake fysiek en verbaal voetbalgeweld;
  • er is een zeer hoge geladenheid bij beide clubs;
  • de risicogroepen van beide clubs hebben nauwe banden met risicogroepen van andere clubs uit het buitenland;
  • de rivaliteit tussen beide clubs is zeer groot en leeft tussen alle supporters (zowel de risicogroepen als de modale supporters);
  • tijdens de voorgaande derby tussen RAFC en K. Beerschot.V.A. waren er gewelddadige incidenten tussen de supporters van beide clubs tijdens de wedstrijd; en
  • de diefstal van de vlag van vak I (K. Beerschot V.A.) door de supporters van RAFC, zorgt voor bijkomende spanningen tussen beide supportersgroepen.

(Gewelddadige) confrontaties tussen beide supportersgroepen kunnen hierdoor niet worden uitgesloten, waardoor zich bijkomende beveiligingsmaatregelen opdringen.

Deze bijkomende beveiligingsmaatregelen worden thans opgelegd onder voorbehoud van de federale maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19 die van kracht zullen zijn op 6 maart 2022. Gelet op het feit dat de gemeentelijke politieverordeningen in beginsel een bevoegdheid zijn van de gemeenteraad en deze reeds samenkomt op 21 februari 2022, kan er niet worden gewacht op een eventuele aanpassing van de thans geldende federale maatregelen. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

De gemeenteraad keurt het tijdelijk politiereglement betreffende veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Royal Antwerp Football Club – Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen op 6 maart 2022 goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.