Terug
Gepubliceerd op 18/03/2022

2022_CBS_01201 - Young Cities: project ter preventie van gewelddadige radicalisering door de kloof tussen jongeren en lokale overheden te dichten - Deelname - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/02/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_01201 - Young Cities: project ter preventie van gewelddadige radicalisering door de kloof tussen jongeren en lokale overheden te dichten - Deelname - Goedkeuring 2022_CBS_01201 - Young Cities: project ter preventie van gewelddadige radicalisering door de kloof tussen jongeren en lokale overheden te dichten - Deelname - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Het college keurde op 12 december 2015 (jaarnummer 10260) het lidmaatschap van de stad Antwerpen bij het Strong Cities Network goed.

De ambassade van de Verenigde Staten draagt de stad Antwerpen voor om deel te nemen aan het Young Cities program dat opgericht werd in de schoot van het Strong Cities Network. Dit programma beoogt het dichten van de kloof tussen jongeren en de lokale overheid. Het stelt middelen ter beschikking ter ondersteuning van door jongeren ontworpen en uitgevoerde projecten, ter bestrijding en preventie van gewelddadige radicalisering, polarisering, haat en extremisme, met de stad als bondgenoot en partner.

Het Strong Cities Network werd gelanceerd tijdens de conferentie van de Verenigde Naties op 29 september 2015. Het is een wereldwijd netwerk van lokale overheden die zich verenigen tegen gewelddadig extremisme. Het doel is om de strategische planning en praktijken tussen de lokale vertegenwoordigers van de overheid te versterken, en sociale cohesie en maatschappelijke weerstand op te bouwen om de verspreiding van gewelddadig extremisme te voorkomen. Het netwerk wil de gemeenschapsgerichte aanpak van de problematiek versnellen, inspireren en vergroten, met inachtneming van de grondrechten van de burgers. 

Het Young Cities program valt uiteen in verschillende fases:

  1. kennismakingsgesprekken (virtueel) met verschillende stakeholders in Antwerpen: we consulteren hiervoor een breed scala van jeugdwerkorganisaties, jeugdbewegingen, verenigingen en zelforganisaties.
  2. oproep tot indiening van projecten via een aantal vooraf geselecteerde jeugdwerkorganisaties: ook hier zorgen we voor een verspreiding van de oproep die een breed publiek van jongeren bereikt en waarbij een samenwerking tussen jongeren uit diverse groepen, organisaties en gemeenschappen wordt aangemoedigd.
  3. selectie van de projecten (maximum 6) door Young Cities, waarbij de stad een adviserende rol kan opnemen;
  4. 4-daagse training van de geselecteerde jongeren;
  5. opvolging en ondersteuning van de jongeren bij de uitvoering van de projecten.

Binnen het Young Cities program is ook een zogenaamde City Grant voorzien: middelen die worden toegekend aan een project van een organisatie of vereniging, en dat in samenwerking met de stad, inspeelt op noden van jongeren en een hiaat opvult in de stedelijke aanpak en preventie van gewelddadige radicalisering, polarisering, haat en extremisme. Het projectvoorstel voor de City Grant zal voor indiening aan het college voorgelegd worden.

De rol van de stad bestaat erin het proces te faciliteren. Dit betekent concreet: 

  • het aanreiken van een netwerk ter verspreiding van de projectenoproep; 
  • het voorzien van ruimtes om ontmoeting tussen projectenaanreiker en projectuitvoerders te faciliteren; 
  • het aanreiken van een netwerk aan expertise aan de jongeren, in functie van de projectuitvoering; 
  • op zoek gaan/voordragen van een partner (vzw) in de stad die bereid is om de financiële afrekeningen op zich te  nemen.

Een medewerker van de dienst Preventie gewelddadige radicalisering fungeert hierbij als 'single point of contact' en zorgt voor warme doorverwijzing en eventuele dispatching naar andere relevante diensten of collega's. Medewerkers vanuit de diensten TV/Jeugd en SD/Verenigingen nemen hierbij een ondersteunende rol op. Om het proces te faciliteren en te overzien hebben de diensten MV/preventie gewelddadige radicalisering, TVJeugd en SD/Verenigingen een overkoepelende werkgroep opgericht.

Argumentatie

Deelname aan Young Cities stelt de stad in staat de band aan te halen met jongeren uit de diverse groepen en gemeenschappen die onze stad rijk is. Daarnaast kunnen met de bovenvermelde middelen, waardevolle projecten ter preventie van gewelddadige radicalisering, polarisering, haat en extremisme ondersteund worden. Dat de jongeren zelf de projecten ontwerpen, op basis van de door hen ervaren uitdagingen, is bovendien een pluspunt en past in de visie van het stedelijk jeugdbeleid 'voor, door en met jongeren!'. De winst is dus dubbel: de kloof tussen jongeren en de stad wordt kleiner, en we doen terzelfdertijd aan preventie van gewelddadige radicalisering.

Fasering

  • Bekendmaking projectoproep: maart 2022.
  • Indiening projectvoorstellen: eind maart 2022.
  • Selectie van maximum 6 projecten: april 2022. De geselecteerde projecten worden ter kennisgeving aan het college voorgelegd.
  • Uitrol projecten: mei - oktober 2022.
  • Uitwerken voorstel City Grant: december 2022. De indiening en toekenning gebeurt na goedkeuring van het voorgestelde project door het college. 

Algemene financiƫle opmerkingen

Young Cities voorziet per jongerenproject een ondersteuningsbudget van maximum 6.000,00$ (5.250,00 EUR). De middelen worden via een partnerorganisatie aan de jongeren uitgekeerd, op basis van reëel gemaakte kosten. De partnerorganisatie fungeert als administratief ondersteuner en beheert de financiën: zij ontvangt de subsidies rechtstreeks en regelt de ontvangsten en uitgaven zelf. Deze externe partner wordt gekozen en aangeduid op basis van kennismakingsgesprekken die plaatsvinden in de laatste week van januari 2022 en die stad mee zal faciliteren.

Beleidsdoelstellingen

2 - Veilige stad
1SVG05 - De zonale veiligheidspartners maken maximaal gebruik van hun bevoegdheden om, samen met andere partners, jongerencriminaliteit en overlast te voorkomen, te beheersen en te bestrijden
1SVG0504 - Jongeren en verenigingen worden begeleid in het kader van deradicalisering
1SVG050402 - Verenigingen worden specifiek begeleid in hun weerbaarheid ten aanzien van radicaliseringstendensen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname van de stad Antwerpen aan het Young Cities program goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht om de stedelijke deelname aan Young Cities als volgt te regelen: 

Maatschappelijke Veiligheid/ Sociale Interventie - Preventie van gewelddadige radicalisering
  • Contactpersoon stad Antwerpen voor Young Cities.
  • Contactpersoon voor de jongeren tijdens de uitvoering van de geselecteerde projecten, zoeken naar de juiste dienst of partner in ons netwerk.
  • Aanreiken netwerk en leggen van contacten ifv bekendmaking van Young Cities en de projectoproep naar de jongeren toe.
  • Faciliteren en ondersteunen van de benoeming van een externe partnerorganisatie als administratief ondersteuner en financieel beheerder voor de jongeren.
  • Adviserende rol bij de selectie van de ingestuurde projecten.
Talentontwikkeling & Vrijetijdsbeleving/ Jeugd
  • Aanreiken van netwerk aan jeugdwerkorganisaties
  • Leggen van contacten in functie van de bekendmaking van Young Cities en de projectoproep naar jongeren toe.
  • Adviserende rol bij de selectie van de ingestuurde projecten.
  • Tijdens de uitvoering van de projecten ter beschikking staan om verder te ondersteunen (bijvoorbeeld het vinden van locatie, expertise inbrengen).
Sociale Dienstverlening/Verenigingen
  • Aanreiken van netwerk aan verenigingen.
  • Bekendmaking van de projectoproep.
  • Ter beschikking stellen van buurtsecretariaten aan de jongeren tijdens de uitvoering van de geselecteerde projecten.