Terug
Gepubliceerd op 14/02/2022

2022_CBS_01102 - District Wilrijk. Berkenlaan 36 - 2020114 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 11/02/2022 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_01102 - District Wilrijk. Berkenlaan 36 - 2020114 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2022_CBS_01102 - District Wilrijk. Berkenlaan 36 - 2020114 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en drie woonentiteiten.

 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1931.

 

Het gebruik van dit pand werd niet gewijzigd.

 

Het gebruik van dit pand werd in de loop der jaren gewijzigd van huis naar handelshuis met voorafgaande vergunning.

 

Uit de kadastergegevens blijkt dat reeds drie woningen aanwezig zijn. In 2000 zijn deze gegevens gewijzigd waardoor het niet als bewijs kan dienen voor de situatie van voor 9 november 1979. 
 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, voor de datum van het gewestplan (9 november 1979), drie gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven.

 

Uit de gegevens van het KBO blijkt dat de handelsfunctie al aanwezig vanaf 1980. Dit blijkt ook uit de vergunning van 22 april 1985 voor veranderingswerken aan het gelijkvloers.

 

In het archief werden bouwplannen teruggevonden van 18 juli 1938. Hieruit blijkt dat er veranderingswerken ter hoogte van het gelijkvloers werden toegelaten.

Op de zijgeveltekening in de koer is een raam en een deur opgetekend, in de huidige plannen is hier enkel een deur voorzien. Op de plannen van 22 april 1985 zijn in de zijgevel bredere openingen opgetekend, dit komt niet overeen met de huidige situatie waar er nu deuren ingetekend staan. Het open of dichtmaken van een constructieve zijgevel zijn niet toegestaan zonder melding. Er is geen bewijs dat deze openingen tot de vloer zijn gewijzigd voor of na 9 november 1979. Het wijzigen van de zijgevel ten behoeve van de deur wordt uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

 

In het archief werden bouwplannen teruggevonden van 22 april 1985. Hieruit blijkt dat het verbouwen van de voorgevel werd vergund. Op de snede is te zien dat het gelijkvloers niet volledig over het gehele perceel doorloopt, dit komt overeen met de grondplannen uit dit dossier waar een hof/koer is opgetekend. Op de huidige plannen is het volledige perceel ter hoogt ervan het gelijkvloers dicht gebouwd, is een draagwand verwijderd en zijn er vier dakramen geplaatst. Het dichtbouwen van de koer met het plaatsen van vier dakramen en het verwijderen van een draagwand worden uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

Op de foto’s van de vergunning uit 5 februari 1990, Berkenlaan 38 is zichtbaar dat het schrijnwerk ter hoogte van de verdiepingen is gewijzigd naar PVC ten opzichte van de foto uit het dossier van 22 april 1985. De vergunning uit 1985 werd verleend voor het verbouwen van de voorgevel te hoogte van het gelijkvloers, de bovenliggende verdiepingen zijn op plan niet gewijzigd. Het vervangen van het schrijnwerk aan de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen wordt uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

 

Op de plannen van de bestaande toestand zijn vier deuren naar het naastgelegen perceel op nummer 38 opgetekend en één deur die naar het achtergelegen perceel aan de Acacialaan toegang geeft. In het archief werden bouwplannen teruggevonden van 5 februari 1990, berkenlaan 38. Hierop is één toegangsdeur vanuit de berging naar het naastgelegen perceel, Berkenlaan 36, opgetekend. Op de plannen van 27 januari 2000 is de doorgang naar de traphal van Berkenlaan 38 opgetekend. Echter missen op deze vergunning de verdiepingen en het achterste deel waar de overige drie deuren zich bevinden. De overige drie deuren zijn zonder voorafgaande vergunning na 1985 en 1990 geplaatst. Het openbreken van de scheidingswanden met het plaatsen van één deur op het gelijkvloers naar de koer van het naastgelegen perceel (nummer 38), één deur op niveau 1 naar de traphal (nummer 38) en één deur op het gelijkvloers naar het achtergelegen perceel (Acacialaan) worden uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

                                                

Voorgaande bewijst voldoende dat de constructie, inclusief de functie van handelshuis en drie woonentiteiten, dateert van voor de inwerkingtreding van de Wet op Stedenbouw (22 april 1962), met uitzondering van het vervangen van het schrijnwerk aan de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen, het dichtbouwen van de koer met het plaatsen van vier dakramen, het vergroten van de openingen tot aan de vloer voor het plaatsen van een deur op het gelijkvloers in de oorspronkelijke zijgevel, de toegangsdeuren naar de naastgelegen percelen (Berkenlaan 38 en de garage aan de Acacialaan) op het gelijkvloers en op niveau +1 zoals in het rood staat aangegeven op de huidige plannen.

 

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van handelshuis en drie woonentiteiten in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitzondering van het vervangen van het schrijnwerk aan de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen, het dichtbouwen van de koer met het plaatsen van vier dakramen, het vergroten van de openingen tot aan de vloer voor het plaatsen van een deur op het gelijkvloers in de oorspronkelijke zijgevel, de toegangsdeuren naar de naastgelegen percelen (Berkenlaan 38 en de garage aan de Acacialaan) op het gelijkvloers en op niveau +1 zoals in het rood staat aangegeven op de huidige plannen.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

 

Regelgeving: bevoegdheid:

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Aanleiding en context

Op datum van 4 juni 2020 vroeg Remi Van Den Heuvel om het pand gelegen Berkenlaan 36, district Wilrijk, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • kadastrale gegevens en/of kadastraal plan;
  • bewonersgegevens en/of bewonersgrafiek;
  • gegevens vanuit het KBO;
  • toelating van 18 juli 1938
  • vergunning van 22 april 1985
  • vergunning van 5 februari 1990, Berkenlaan 38
  • vergunning van 27 januari 2000.

1. Bestaande juridische toestand
Geldende bestemmingsplannen:

Gewestplan:
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.) 

 

Kadastrale gegevens:
Het pand, Berkenlaan 36 district Wilrijk, met kadastrale ligging (afd. 42) sectie B 237 S14  is kadastraal gekend als handelshuis met drie woongelegenheden.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:
- toelatingen 18 juli 1938 voor binnen veranderingen ter hoogte van het gelijkvloers
- vergunningen van 22 april 1985 voor verbouwingswerken te hoogte van het gelijkvloers
- vergunningen van 27 januari 2000 voor het wijzigen van de pui en het plaatsen van een luifel

 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met vier bouwlagen onder een plat dak en bestaat momenteel uit een handels gelijkvloers, een appartement op verdieping 1, een appartement op verdieping 2 en een appartement op verdieping 3.

 

Overtredingen:

Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Berkenlaan 36, district Wilrijk, inclusief de functie van handelshuis en drie woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van het vervangen van het schrijnwerk aan de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen, het dichtbouwen van de koer met het plaatsen van 4 dakramen, het vergroten van de openingen tot aan de vloer voor het plaatsen van een deur op het gelijkvloers in de oorspronkelijke zijgevel, de toegangsdeuren naar de naastgelegen percelen (Berkenlaan 38 en de garage aan de Acacialaan) op het gelijkvloers en op niveau +1 zoals in het rood staat aangegeven op de huidige plannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.