Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2021193665 |
Gegevens van de aanvrager: | Marc Van der Poel met als adres Antwerpsebaan 402 te 2040 Antwerpen |
Ligging van het project: | Kraakstraat ZN te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 20 sectie C nr. 528L |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren en vellen van een strook hoogstammige bomen (ontbossen) in agrarisch gebied |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- er werd geen relevante voorgeschiedenis teruggevonden;
Huidige toestand
- weiland in agrarisch gebied met bomen rijen aan grenzend aan de perceelgrenzen.
Gewenste toestand
- regulariseren en vellen van een strook hoogstammige bomen (ontbossen) in agrarisch gebied:
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren en vellen van een strook hoogstammige bomen in agrarisch gebied.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Agentschap voor Natuur en Bos/ Adviezen en Vergunningen Antwerpen | 24 februari 2022 | 22 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 22 februari 2022 | 24 februari 2022 | Geen advies |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsbeheer/ Groen en Begraafplaatsen | 22 februari 2022 | 17 maart 2022 |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Milieu | 22 februari 2022 | 23 februari 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in agrarisch gebied. De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
(Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Visueel-vormelijke elementen
De te verwijderen bomenstrook situeert zich aan de zuidelijke zijde van een perceel landbouwgrond gelegen aan de Kraakstraat. Het zijn opgeschoten fijnsparren en coniferen. Heel wat coniferen zijn aangetast door de droogte van de afgelopen 2 jaar, de fijnsparren zijn aangetast door de letterzetter, waardoor een groot deel ,van deze sparren dood zijn. Een aantal aangetaste bomen zijn tijdens de stormen van 2020 en 2021 reeds omgewaaid, waardoor ook de omheining tussen het perceel in kwestie en het aanpalende perceel beschadigd werd.
Na uitvoering van de kapwerken zal het perceel gewoon verder gebruikt worden als landbouwgrond, zoals dat voorheen steeds het geval geweest is (agrarisch gebied). Het perceel bevindt zich in het openruimtegebied tussen de vallei van de Schelde en het natuur- en boscomplex ‘De Steenovens/Antitankgracht.’ Het gebied wordt gekenmerkt door landbouw, waarvan noord-zuid-gerichte kleine landschapselementen en bosfragmenten deel uitmaken. Het openruimtegebied is in die zin ook een fauna-corridor tussen de hogervermelde gebieden.
Op de biologische waarderingskaart wordt het bos aangeduid als biologisch waardevol. Het werd gekarteerd als naaldhoutaanplant (h) gemengd met loofhoutaanplant (n). De ecologische waarde van de resterende bebossing is beperkt en bestaat uit voornamelijk uit naaldbomen (fijnspar, coniferen), met bijmenging van inheemse soorten (zomereik, berk, tamme kastanje). De meeste inheemse boomsoorten zijn terug te vinden langs westelijke zijde. Langs de zuidzijde van het perceel bevinden zich aansluitende bospercelen. Om het openruimtegebied met kleine landschapselementen en bosfragmenten enigszins landschappelijk te behouden, is het aangewezen om het bosfragment langs de westzijde te behouden (aangezien er aan de zuidzijde nog bospercelen aanwezig zijn, aangezien de oost- en noordzijde van het perceel ingesloten zijn
tegen bebouwing door woonlinten en aangezien het westelijk bosfragment op dit moment al de meeste inheemse loofboomsoorten in bijmenging heeft).
De staat van de bomen wordt bevestigd in het advies van de groendienst alsook in het advies van het “Agentschap voor Natuur en Bos”. Om die reden wordt door deze laatste een ontheffing van het verbod tot ontbossing bekomen.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De bedrijfseenheid stadsbeheer/afdeling groen en begraafplaatsen geeft enkel een gunstig advies als er een goedgekeurd boscompensatie bekomen wordt van Agentschap Natuur en Bos en als een deel van de nog te vellen bomen vervangen worden door bijgevoegd heraanplantingsplan.
De groendienst geeft omwille van volgende reden een gunstig advies:
- Verschillende bomen zijn dood.
- Verschillende bomen hebben een zeer slechte conditie en heeft daardoor geen grote toekomstverwachting meer.
- Verschillende bomen hebben een verhoogd risico op omwaaien of stambreuk. Voor de veiligheid is het nodig om deze bomen te vellen.
Bij het dossier wordt een boscompensatievoorstel gevoegd in de vorm van het betalen van een bosbehoudsbijdrage.
Vanuit stedenbouwkundig oogpunt worden het advies en de voorwaarden van de groendienst integraal gevolgd en kan de aanvraag aanvaard worden
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien deze aanvraag betrekking heeft op het vellen van bomen.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Er dient voldaan te worden aan de voorgestelde boscompensatie in de vorm van het betalen van een bosbehoudsbijdrage van 5152 EUR.
2. Het heraanplantingsplan (plan nieuwe toestand) voor de nog te vellen bomen uit te voeren voor het eerstvolgend groeiseizoen volgend op de kap.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 20 december 2021 |
Volledig en ontvankelijk | 22 februari 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 23 april 2022 |
Verslag GOA | 8 april 2022 |
naam GOA | Brenda Dierckx |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. Er dient voldaan te worden aan de voorgestelde boscompensatie in de vorm van het betalen van een bosbehoudsbijdrage van 5152 EUR.
2. Het heraanplantingsplan (plan nieuwe toestand) voor de nog te vellen bomen uit te voeren voor het eerstvolgend groeiseizoen volgend op de kap.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.