Het kader 'Samenwerken in vertrouwen binnen het samenwerkingsverband 1 gezin, 1plan' kadert in het jeugdhulpproject 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen, waarvoor de stad een coördinerende rol opneemt.
Dit project, gesubsidieerd door Vlaanderen, wil inzetten op nabije en toegankelijke jeugdhulp. Over het werkingsgebied 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen dat de stad Antwerpen, Schoten, Stabroek en Wommelgem beslaat, verenigen jeugdhulppartners de krachten en gaan ze op een andere manier werken. Insteken daarbij zijn het versterken van het netwerk van (gezinnen met) kinderen en jongeren en het inzetten van informele hulpbronnen. De bedoeling is dat het gezin of de jongere zelf de inhoud van het hulpverleningstraject bepaalt en niet ‘geleefd’ wordt door de hulpverlening. Preventief werken en vroegdetectie zijn sleutelwoorden. In de intersectorale wijkteams zit telkens ook een eerstelijnspsycholoog.
In dit kader worden de grote lijnen en praktische afspraken opgenomen rond werken in vertrouwen en het uitwisselen van cliëntinformatie binnen het samenwerkingsverband 1 gezin, 1 plan. Aanvullend worden enkele fiches aangereikt, waarin er meer praktische tips of informatie staat.
Binnen het samenwerkingsverband 1 gezin, 1 plan wordt samengewerkt en informatie over de cliënt uitgewisseld tussen verschillende hulpverleners, over de grenzen van organisaties en teams heen. Wanneer je structureel gaat samenwerken tussen hulpverleners, zal je ook cliëntinformatie moeten delen, dan krijg je te maken met beroepsgeheim. Het beroepsgeheim wil in eerste instantie de vertrouwensrelatie tussen de cliënt en hulpverlener beschermen. Uitzonderingen binnen het beroepsgeheim laten toe om cliëntinformatie uit te wisselen over de grenzen van organisaties en team heen, maar hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Het is in dat opzicht belangrijk om goede afspraken te maken tussen de betrokken partners over de manier waarop cliëntinformatie wordt uitgewisseld, wie er betrokken wordt, welke informatie gedeeld mag worden en op welke manier dit kan gebeuren.
Wanneer het gaat over samenwerken in vertrouwen, staat de vertrouwensrelatie tussen de cliënt en de hulpverlener centraal. Een goede vertrouwensrelatie met de cliënt is een belangrijke voorwaarde om tot een succesvolle hulpverlening te komen. Het is bovendien pas wanneer deze basis er is, men op een goede en correcte manier informatie kan delen met anderen.
Dit kader rond ‘werken in vertrouwen’ is geen juridisch kader. Het biedt handvaten voor de medewerkers van 1 gezin, 1 plan om de vertrouwensrelatie met de cliënt te versterken, om het onderlinge vertrouwen tussen hulpverleners te versterken en om het maken van morele keuzes te ondersteunen.
Dit kader en instrumenten zijn het resultaat van de werkgroep 'beroepsgeheim' met partners van 1 gezin, 1 plan en Geïntegreerd Breed Onthaal. Het vormt een basis om samen te werken in vertrouwen, om cliëntinformatie te delen en tot een goede samenwerking te komen. Het is belangrijk dat dit kader en instrumenten getoetst worden aan de dagelijkse praktijk en er voldoende ruimte is voor evaluatie en bijsturing.
Het college keurt het kader 'Samenwerken in vertrouwen binnen het samenwerkingsverband 1 gezin, 1plan' goed tussen de stad Antwerpen en de volgende partners: