Terug2022_GR_00390 - Stadshaven. Bonapartedok - Bouw en uitbating drijvende constructie met oog op waterrecreatie. Selectieleidraad - Goedkeuring

Gepubliceerd op 21/06/2022
Gemeenteraadscommissie bestuurszaken, evenementen, externe relaties en erfgoed
ma 20/06/2022 - 18:30 Bernarduscentrum
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Koen Laenens; Wouter Vanbesien; Martine Vrints; André Gantman; Patrick Van den Abbeele; Kristel Somers; Mark Tijsmans; Manuëla Van Werde; Sam Van Rooy; Sanne Descamps; Claude Marinower; Bart De Wever; Hicham El Mzairh; Mie Branders; Imade Annouri; Tatjana Scheck; Niel Staes; Nathalie van Baren; Danielle Meirsman; Wim Jochems

Afwezig

Kevin Vereecken; Anke Van dermeersch; Filip Dewinter; Peter Mertens; Omar Fathi

Verontschuldigd

Güler Turan; Nahima Lanjri; Johan Klaps

Voorzitter

Koen Laenens
2022_GR_00390 - Stadshaven. Bonapartedok - Bouw en uitbating drijvende constructie met oog op waterrecreatie. Selectieleidraad - Goedkeuring 2022_GR_00390 - Stadshaven. Bonapartedok - Bouw en uitbating drijvende constructie met oog op waterrecreatie. Selectieleidraad - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op 10 juli 2020 (jaarnummer 6026) keurde het college het Stadshavenplan 2020-2030 goed. Het Stadshavenplan is opgesteld om de ontwikkeling van activiteiten met betrekking tot de watervlakken te bepalen. Het Bonapartedok wordt in het Stadshavenplan onder meer voorzien voor watergebonden evenementen en recreatie.

Op 14 december 2020 (jaarnummer 774) keurde de gemeenteraad de kosteloze overdracht goed van het Havenbedrijf naar de stad Antwerpen van de watervlakken van het Kattendijkdok, Houtdok, Kempisch Dok, Asiadok en Bonapartedok, alsook de opstallen van de Nassau- en Willembrug. De notariële akte werd verleden op 8 juli 2021. 

Het politiereglement voor de Stadshaven werd initieel goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2015 (jaarnummer 598) en trad in werking op 1 januari 2016. Het politiereglement werd een laatste keer gewijzigd door de gemeenteraad op 26 april 2021 (jaarnummer 214). 

Op 24 februari 2022 (jaarnummer 1619) keurde het college principieel goed om een marktoproep te lanceren voor het Bonapartedok waarbij waterrecreatie- en beleving centraal staan. AG Vespa en de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling en Maatschappelijke Veiligheid/Stadshavendienst kregen in hetzelfde besluit op basis van de beheersovereenkomst 2019-2024, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), de opdracht om de marktoproep voor te bereiden en de voorwaarden en principes voor te leggen aan het bevoegde orgaan.

De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 337) de principes en voorwaarden goed voor het uitschrijven van een concessie voor werken voor de bouw en exploitatie van een drijvend ponton met het oog op waterrecreatie in het Bonapartedok.

In het kader van de gunningsprocedure wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG Vespa voorgelegd aan de gemeenteraad.

Argumentatie

De opdracht voor de bouw en uitbating van een drijvende constructie met het oog op waterrecreatie op het Bonapartedok, laat zich kwalificeren als een concessie voor werken in de zin van artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten.

De concessiehouder staat in voor zowel het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de financiering en de exploitatie rekening houdend met de nautische en technische veiligheidsvoorwaarden die door de Stadshaven worden opgelegd. Daarbij draagt de concessiehouder het exploitatierisico. 

Er wordt geopteerd voor een onderhandelingsprocedure met bekendmaking, in twee fasen. 

In de eerste fase wordt de oproep tot mededinging gepubliceerd. Kandidaat- inschrijvers kunnen een aanvraag tot deelneming indienen. Om in aanmerking te komen voor selectie, dienen de kandidaten te voldoen aan de selectiecriteria inzake:

  • economische en financiële draagkracht:
    • omzet: de kandidaat moet, in minstens 2 van de laatste 3 afgesloten boekjaren, een omzet van minimaal 750.000,00 EUR behaald hebben;
    • eigen vermogen: de kandidaat moet in het laatste afgesloten boekjaar, een gemiddeld eigen vermogen van minimaal 500.000,00 EUR hebben.
  • erkenningsvereiste: de kandidaat moet beschikken over een erkenning in categorie B, klasse 8;
  • technische en beroepsbekwaamheid
    • ervaring en know-how van de kandidaat: de kandidaat beschikt minstens over:
        • één referentie, met betrekking tot het ontwerp (als architect) van een complexe infrastructuur (inpassing in een stedelijke omgeving, technische complexiteit en publieke toegankelijkheid) in het kader van een project met betrekking tot recreatie of gemeenschapsvoorziening waarbij water een belangrijke rol heeft in het ontwerp. Het referentieproject werd uitgevoerd in de 10 jaar voorafgaand aan de datum van de bekendmaking van de concessieaankondiging en de voorlopige oplevering vond plaats uiterlijk op datum voor indiening van de Aanvragen tot Deelneming;
        • één referentie, met betrekking tot de bouw van infrastructuur op het water, onder de vorm van een drijvende constructie, met een minimale oppervlakte van 500 m² waarop constructies zijn gebouwd. Het referentieproject werd uitgevoerd in de 10 jaar voorafgaand aan de datum van de bekendmaking van de concessieaankondiging en  de voorlopige oplevering vond plaats uiterlijk op de datum voor indiening van de Aanvragen tot Deelneming;
        •  één referentie, met betrekking tot de exploitatie - voor een periode van minstens 2 jaar- van sportinfrastructuur met meerdere sportvoorzieningen waaronder minstens 1 voorziening met betrekking tot waterrecreatie. Het voorgestelde project werd uitgevoerd in de 10 jaar voorafgaand aan de datum van de bekendmaking van de concessieaankondiging.
    • beroepsbekwaamheid: de kandidaat- inschrijver dient  te beschikken over één architect die minstens vijf jaar beroepservaring heeft en over één waterbouwkundig ingenieur met minstens drie jaar ervaring inzake waterbouwkundige projecten.

Indien het aantal kandidaten hoger is dan vijf, dan behoudt de aanbestedende overheid zich het recht voor (zonder ertoe verplicht te zijn) om het aantal geselecteerde kandidaten te beperken tot vijf. De selectiebeperking zal desgevallend doorgevoerd worden aan de hand van de door de kandidaat voorgestelde referenties.

De selectieleidraad is vatbaar voor niet-essentiële wijzigingen.

In de tweede fase zal het bestek bezorgd worden aan de geselecteerde kandidaten. Het bestek zal de gunningscriteria, de technische specificaties en het voorwerp van de concessie nader bepalen. Het bestek zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Juridische grond

Overeenkomstig artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten definieert de concessie voor werken als een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel waarbij een of meer aanbesteders werken laten uitvoeren door een of meer ondernemers, waarvoor de tegenprestatie bestaat hetzij uitsluitend in het recht het werk dat het voorwerp van de overeenkomst vormt te exploiteren, hetzij in dit recht en een betaling.

Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessies organiseert de aanbesteder vrij de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt, naar eigen goeddunken, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd. Dit betreft ook de regels opgenomen in het Koninklijk Besluit van 25 juni 2017 betreffende de plaatsing en de algemene uitvoeringsregels van de concessieovereenkomsten.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 10° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdracht.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010312 - beheer wateroppervlakken stadshaven

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de selectieleidraad voor 'de bouw en uitbating van een drijvende constructie voor waterrecreatie op het Bonapartedok' in bijlage goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.