Terug
Gepubliceerd op 21/06/2022

2022_IV_00262 - Informatieve vraag van raadslid Sam Van Rooy: Agressie en geweld tegen zorgverleners

Gemeenteraadscommissie bestuurszaken, evenementen, externe relaties en erfgoed
ma 20/06/2022 - 18:30 Bernarduscentrum
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Koen Laenens; Wouter Vanbesien; Martine Vrints; André Gantman; Patrick Van den Abbeele; Kristel Somers; Mark Tijsmans; Manuëla Van Werde; Sam Van Rooy; Sanne Descamps; Claude Marinower; Bart De Wever; Hicham El Mzairh; Mie Branders; Imade Annouri; Tatjana Scheck; Niel Staes; Nathalie van Baren; Danielle Meirsman; Wim Jochems

Afwezig

Kevin Vereecken; Anke Van dermeersch; Filip Dewinter; Peter Mertens; Omar Fathi

Verontschuldigd

Güler Turan; Nahima Lanjri; Johan Klaps

Voorzitter

Koen Laenens
2022_IV_00262 - Informatieve vraag van raadslid Sam Van Rooy: Agressie en geweld tegen zorgverleners 2022_IV_00262 - Informatieve vraag van raadslid Sam Van Rooy: Agressie en geweld tegen zorgverleners

Motivering

Indiener(s)

Sam Van Rooy

Tijdstip van indienen

zo 19/06/2022 - 18:20

Toelichting

In de nacht van 12 op 13 juni jongstleden werd een spoedverpleger van het Merksemse Jan Palfijnziekenhuis het slachtoffer van zwaar geweld. Gekneusde ribben, tien dagen werkonbekwaamheid en psychische begeleiding zijn het gevolg voor het slachtoffer. In een reactie aan ATV liet men vanuit het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) weten dat dit voorval geen uitzondering is. Hulpverleners zijn regelmatig en steeds vaker het slachtoffer van agressie en geweld. Naast de aangevallen hulpverlener is telkens ook de gehele sector de dupe: hulpverleners gaan werken met angst en mensen denken wel twee keer na alvorens ze kiezen voor het mooie en eervolle beroep van hulpverlener. Elk geval van geweld zorgt er overigens ook voor dat hulpdiensten moeten bijsturen, waardoor de voorziene dienstverlening voor hulpbehoevenden mogelijk in het gedrang komt. In Gazet van Antwerpen en op ATV deed het slachtoffer in kwestie, Stef Vanlee, alvast een oproep om veel daadkrachtiger en strenger op te treden tegen zulke geweldplegers.

Vandaar mijn vragen:

  1. Heeft ZNA zich burgerlijke partij gesteld naar aanleiding van deze geweldpleging? Zo nee, waarom niet?
  2. Hoeveel gevallen van (verbale) agressie en geweld tegenover hulpverleners waren er sinds 1 januari en wat waren de cijfers voor de jaren 2019, 2020 en 2021? Op welke locaties deden deze zich voor? In welke en in hoeveel gevallen werd een klacht ingediend of stelde ZNA zich burgerlijke partij?
  3. Bent u net als het slachtoffer Stef Delee en het Vlaams Belang van oordeel dat er strenger moet worden opgetreden tegen dit soort van criminele feiten? Zo ja, wat onderneemt het stadbestuur binnen haar bevoegdheden? Worden er bijvoorbeeld bepaalde ziekenhuizen, buurten en tijdstippen afgebakend als verhoogd risico zodat er daarvoor een verhoogd politietoezicht of politie-escorte kan worden ingesteld? Of is er een algemeen systeem denkbaar waarbij hulpverleners/ambulanciers op een snellere manier de politie kan verwittigen? Kunnen zij preventief de politie inschakelen als ze een bepaalde buurt op een bepaald tijdstip moeten binnenrijden, of wanneer op een bepaald tijdstip zich iemand in het ziekenhuis meldt?
  4. Tot slot: zou elke hulpverlener ter zelfverdediging geen pepperspray of taser bij zich moeten kunnen dragen?