De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Sinds 15 april 2022 hebben zich al 2.998 personen aangemeld bij de stad Antwerpen om hier te verblijven. Veel personen zullen rechten openen op maatschappelijke dienstverlening, in de vorm van een equivalent leefloon, bij de sociale centra van OCMW Antwerpen. Niet al deze personen zullen financiële ondersteuning vragen, aangezien in de aantallen ook kinderen zijn opgenomen. Ervan uitgaand dat 50% van de aanmeldingen kan leiden tot een steunaanvraag, kan de stad Antwerpen al 1.500 (afgerond) steunaanvragen verwachten. Dat aantal zal waarschijnlijk nog toenemen.
De vluchtelingen uit Oekraïne hebben een attest ‘tijdelijk ontheemd’ gekregen met een verblijfsrecht van 1 jaar dat verlengd kan worden. Vanuit de federale Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke integratie (POD-MI) werd een extra subsidie voorzien inzake equivalent leefloon voor deze vluchtelingen. Het equivalent leefloon wordt voor 100% vergoed door POD-MI. Deze kost hoeft OCMW Antwerpen dus niet zelf te dragen. De subsidie voor het equivalent leefloon wordt tevens met 35% verhoogd gedurende de eerste vier maanden. Na vier maanden vermindert de verhoging naar 25%, en dat voor de volledige duur dat de betrokkene een equivalent leefloon ontvangt als tijdelijk beschermde. Deze gelden mogen besteed worden ter compensatie van administratieve en personeelskosten verbonden aan de crisis.In voorliggend besluit wordt de goedkeuring gevraagd om het personeelskader van de afdeling Maatschappelijke Hulp binnen Sociale Dienstverlening uit te breiden, zodat de sociale centra de extra toestroom van de nu al gekende en verwachte 1.500 (afgerond) steunaanvragen en de daarbij behorende begeleiding kunnen opnemen.
De werkwijze voor deze specifieke doelgroep zal niet anders zijn dan voor andere nieuwkomers in Antwerpen. Zoals steeds wordt dus ingezet op (maatschappelijke) integratie en toeleiding naar werk.
Een dossierbegeleider ((B1-B2-B3) heeft een gemiddelde dossierlast van 50 dossiers die tegelijkertijd behandeld en opgevolgd moeten worden. Uitgaand van een reeds verwachte instroom van 1.500 klanten (afgerond), betekent dit een nood aan 30 VTE dossierbegeleiders extra om de crisis aan te kunnen. Bovenop de 30 VTE dossierbegeleiders zijn ook leidinggevende hoofdmaatschappelijk werkers (3,75 VTE) en administratieve ondersteuning (5 VTE) nodig. Voor 1.500 dossiers zijn in totaal 38,75 VTE nodig. Per 100 klanten is afgerond 2,6 VTE nodig.
Met dit besluit wordt de goedkeuring gevraagd om het personeelskader met 38,75 VTE tijdelijk uit te breiden, overeenstemmend met 1.500 dossiers van vluchtelingen uit Oekraïne, en tevens om te kunnen opschalen met 5 VTE per 200 nieuwe klanten indien het aantal dossiers verder stijgt. Om de vinger aan de pols te houden en de doelstellingen rond de personeelsoptimalisaties niet uit het oog te verliezen, wordt dit op maandelijkse basis opgevolgd door de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening en de bedrijfseenheid Personeel & Organisatie. De financiering van deze aanwervingen zal gebeuren via de verhoogde subsidie van het equivalent leefloon van deze extra dossiers.
Deze medewerkers zullen worden aangeworven met een contract onbepaalde duur. De spanningsindicator van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) toont een duidelijke krapte op de arbeidsmarkt voor maatschappelijk werkers. Aangezien dit profiel dus sowieso erg moeilijk te vinden is, wordt voor de aanwerving van deze extra profielen gekozen voor een contract onbepaalde duur. Nadat de financiering vanuit de verhoogde terugbetaling equivalent leefloon eindigt, zullen de extra aangeworven medewerkers ingezet worden in de openstaande reguliere vacatures die ontstaan zijn door pensionering en natuurlijke uitstroom.
De druk op de dienst Personeel & Organisatie/Selectie was reeds een sleutelkwestie vóór de Oekraïnecrisis. Bij de dienst Selectie leidt de extra werkdruk door deze vraag op korte termijn mogelijk tot het temporiseren van andere reguliere vacatureaanvragen.
Voorontwerp van wet tot bevordering van de integratie van de begunstigden van het tijdelijk beschermingsstatuut.
De subsidie ter compensatie van administratieve en personeelskosten verbonden aan de crisis, wordt bepaald door een aantal variabelen zoals het aantal leefloners, categorie leefloon en aantal maanden recht op leefloon. Aan het subsidiepercentage van 25% wordt de subsidie geraamd op 33.132 EUR per maand voor 100 klanten. Vertaald naar voltijdsequivalenten geeft dit 5,78 VTE (B1-B2-B3). De geraamde extra subsidie compenseert dus meer dan voldoende de extra personeelskosten van de afdeling Maatschappelijke Hulp. Dit is een voorzichtige raming, omdat er rekening gehouden wordt met 25% en niet met 35% subsidies.
Bij de 6de aanpassing van het meerjarenplan zullen de ontvangst van de subsidie en de bijbehorende uitgaven verwerkt worden.Het vast bureau keurt de tijdelijke uitbreiding van het personeelskader met 38,75 VTE goed, via financiering vanuit de verhoogde subsidie equivalent leefloon, in het kader van de Oekraïnecrisis. Indien het aantal te behandelen dossiers verder stijgt, kan er verder uitgebreid worden met 5 VTE per 200 klanten.
Het vast bureau keurt goed dat de extra aangeworven medewerkers worden ingezet in de openstaande reguliere vacatures, zodra de financiering vanuit de verhoogde terugbetaling equivalent leefloon eindigt.