In 2009 voerde het Speelplanoverleg, onder de vleugels van de regie kinderopvang, het attest voor sociaal tarief in. Het attest werd toen uitgewerkt in samenwerking met OCMW, kansarmenwerking APGA, speelpleinen Koraal vzw en Kindervreugd vzw (het huidige Gekkoo vzw), de jeugddienst en de stedelijke buitenschoolse kinderopvang en paste in het kader van de strategische doelstelling AS07-03-08: 'Ten laatste tegen 1 januari 2011 heeft de regie kinderopvang, in samenwerking met andere partners, een vakantiefonds opgericht ter ondersteuning van de vakantieopvang voor kinderen van ouders met financiële problemen.'
Het attest werd uitgereikt aan ouders met een laag inkomen op basis van het vroegere omniostatuut en het statuut verhoogde tegemoetkoming. De uitreikers van het attest waren OCMW, ziekenfondsen (op basis van het vroegere omniostatuut en VT-statuut) en een aantal eerstelijnsorganisaties (kansarmenwerkingen, Centra Algemeen welzijnswerk (CAW’s), Centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG's)...). Het attest werd gebruikt bij het aanbod van de stedelijke buitenschoolse kinderopvang en bij de speelpleinwerkingen van Koraal vzw en Kindervreugd vzw (het huidige Gekkoo vzw).
Ondertussen aanvaarden meer vrijetijdsaanbieders het attest voor sociaal tarief als instrument voor de toekenning van het kansentarief en is er ook nood aan een uitbreiding van het attest en een verduidelijking van de positie van het attest voor sociaal tarief binnen de instrumenten die de stad aanreikt als identificator voor de toekenning van het kansentarief.
Als eerste en belangrijkste instrument wordt de A-kaart met kansentarief aangereikt aan zowel vrijetijdsaanbieders als gebruikers van vrijetijdsaanbod. De A-kaart met kansentarief is een laagdrempelig instrument, want ze is niet stigmatiserend, verkrijgbaar aan alle stedelijke balies en gratis. Sinds eind 2021 heeft de stad Antwerpen ook de toestemming om het statuut verhoogde tegemoetkoming te controleren in de Kruispuntdatabank voor Antwerpse inwoners en wordt op basis van deze controle het kansentarief automatisch toegekend op de A-kaart van rechthebbenden. Naast de A-kaart wordt het attest voor sociaal tarief gebruikt voor kinderen en gezinnen die (nog) geen A-kaart hebben en voor vrijetijdsaanbieders die de gegevens op de A-kaart (nog) niet kunnen controleren.
Er is nood aan een verduidelijking van het kader rond het attest voor sociaal tarief en aan een uitbreiding van de doelgroep, zowel gebruikers als aanbieders.
Kader en werkwijze
Het attest wordt door de stedelijke jeugddienst opgesteld en bezorgd aan organisaties die met kwetsbare Antwerpenaren werken. Deze organisaties vullen het attest in voor de gezinnen waarmee zij samenwerken, zodat deze gezinnen het attest kunnen gebruiken om kansentarief te verkrijgen bij de organisaties die het attest aanvaarden.
Naam
Binnen de stad wordt de term 'kansentarief' gebruikt in plaats van 'sociaal tarief'. Daarom wordt de naam gewijzigd in 'attest kansentarief'.
Doelgroep
Voor het bepalen van de doelgroep wordt gebruik gemaakt van de definitie van kwetsbare Antwerpenaren zoals vastgelegd door het college op 21 februari 2020 (jaarnummer 01641). Dat betekent dat het attest niet alleen maar op basis van het statuut verhoogde tegemoetkoming wordt toegekend, maar ook op basis van de andere criteria in deze definitie (klant bij sociaal centrum, in schuldbemiddeling of toeleiding door verenigingen die mensen in armoede als hun doelgroep hebben).
Het attest is geldig voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar die zijn ingeschreven op het grondgebied van de stad Antwerpen of zijn ingeschreven in een school die gelegen is op het grondgebied van de stad Antwerpen (in functie van de decretale opdracht van Vlaanderen in het kader van het decreet Buitenschoolse opvang en activiteiten, waarbij zowel inwonende als schoolgaande kinderen tot de doelgroep behoren).
De leeftijdsgroep van het attest wordt uitgebreid naar jongeren tot en met 18 jaar.
Momenteel lopen er drie pilootprojecten in functie van de implementatie van het attest bij volwassenen.
Uitreikers
De organisaties die het attest kunnen uitreiken zijn organisaties en verenigingen die personen in armoede als hun doelgroep hebben.
Partners
De organisaties die het attest kunnen aanvaarden zijn vrijetijdsaanbieders die een kansentarief aanbieden aan de doelgroep die beantwoordt aan de definitie kwetsbare Antwerpenaren. Deze groep wordt uitgebreid met scholen (onder andere in functie van het project Smakelijke Scholen en de pilootprojecten in het kader van het decreet Buitenschoolse opvang en activiteiten) en sociale organisaties.
Geldigheidsduur
Het attest is één jaar geldig, telkens van 1 september tot en met 31 augustus van het volgende kalenderjaar.
Het college keurt het kader voor het attest kansentarief voor kinderen en jongeren, zoals toegelicht in de argumentatie, goed.
Het college keurt de uitbreiding van het attest kansentarief qua doelgroep (jongeren tot en met 18 jaar) en partners die het attest kunnen aanvaarden (scholen en sociale organisaties) goed.
Het college keurt het attest kansentarief goed.
Dienst | Taak |
TV / stafdienst | de resultaten van een sociaal attest in het kader van kansentarief A-kaart voor volwassenen te rapporteren in functie van een verdere uitrol in 2023. |