Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2021181059 |
Gegevens van de aanvrager: | NV DCA met als adres Lilsedijk 50 te 2340 Beerse |
Ligging van het project: | Binnenvaartstraat 95-97 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 7 sectie G nrs. 157/12 G en 157/12 K |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | plaatsen van zonnetenten aan de gevel |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 13/08/2021: weigering (20211562) voor het inrichten van het Cadix centrum voor facilitaire diensten en kantoren voor de medische sector en het exploiteren van warmtepompen;
- 20/05/2021: vergunning door deputatie (20201909) voor het plaatsen van een mezzanine in een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers;
- 09/01/2020: vergunning (20191290) voor het regulariseren van 46 assistentieflats en 38 appartementen naar 65 assistentieflats en 15 appartementen;
- 29/04/2016: vergunning (20153358) voor het afbreken van de bestaande bebouwing, het oprichten van 46 assistentenflats, 38 appartementen, 1 gemeenschappelijke ruimte, een handelsruimte en een ondergrondse parking van 137 parkeerplaatsen.
Vergunde toestand
- meergezinswoning in open bebouwing begrensd door 4 straten;
- 6 bouwlagen onder plat dak (plus 3 ondergrondse verdiepingen);
- dubbel hoog gelijkvloers;
- 65 assistentieflats en 15 appartementen op de verdiepingen;
- voorgevels in geprefabriceerd beton met aluminium buitenschrijnwerk.
Gewenste toestand
- 7 zonnetenten aan de voorgevel.
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van zonnetenten aan de voorgevels.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen | 27 december 2021 | 7 januari 2022 |
Stadsontwikkeling/ Team Stadsbouwmeester/ Integrale Kwaliteitskamer | 27 december 2021 | Geen advies ontvangen |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Eilandje, goedgekeurd op 1 september 2011. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone voor wonen-art. 2-samengesteld bouwblok.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:
- artikel 0.2 Algemene ruimtelijke kwaliteit:
alle constructies moeten uitgevoerd worden met het oog op de functionaliteit (het gebruik van de ruimten), de herkenbaarheid (aard van de activiteiten en locatie) en het verhogen van de beeldkwaliteit (plaatsing en vormgeving). De zonnetenten, zoals voorgesteld, doen in grote mate afbreuk aan de architectuur van het gebouw. De gevel werd uitgevoerd in architectonisch beton welke taps toelopen naar de buitenzijde van het gebouw. Het voorzien van rechte luifels doet afbreuk aan dit concept.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
zowel het hoofdgebouw als de uitsprongen (erkers, zonneweringen, …) en aanbouwen dienen qua vorm, grootte, materiaalkeuze, plaatsing en kleur afgestemd te zijn op de architectuur van de totale constructie als op de omgeving. De zonnetenten, zoals voorgesteld, doen in grote mate afbreuk aan de architectuur van het gebouw. De gevel werd uitgevoerd in architectonisch beton welke taps toelopen naar de buitenzijde van het gebouw. Het voorzien van rechte luifels doet afbreuk aan dit concept.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Visueel-vormelijke elementen
De beoogde zonnetenten, zoals voorgesteld, doen in grote mate afbreuk aan de architectuur van het gebouw. De dagkanten van de gevelopeningen worden gevormd door afgeschuinde betonelementen, de beoogde zonnetenten worden recht voorzien in stof.
Voorliggend gebouw werd in de ontwerpfase ter advies voorgelegd aan de welstandscommissie. Deze uitte toen een grote appreciatie voor de opbouw van de gevel en de detaillering.
Om deze reden werd voorliggende aanvraag ook deze keer ter advies voorgelegd aan de kwaliteitskamer.
De kwaliteitskamer is van oordeel dat het bevestigen van een externe zonnewering in opbouw afbreuk doet aan het fijn gedetailleerde betonnen gevelskelet. De voorgestelde oplossing houdt geen rekening met de schuine vormgeving van de penanten. Gezien het ontbreken van de uitvoeringsdetails is het moeilijk in te schatten hoe deze luifels exact zullen bevestigd worden en hoe men rekening zal houden met de windbelasting in deze omgeving. De kwaliteitskamer geeft de voorkeur aan een minder zichtbare toepassing aan de binnenzijde door middel van screens of mogelijks door het aanbrengen van een print op het raam.
De noodzaak tot het voorzien van zonneluifels is gezien de zuidoriëntatie zeer begrijpelijk. Noch de inplanting van het gebouw, noch de oriëntatie werd onlangs gewijzigd. Bij het ontwerp werd hiermee geen of onvoldoende rekening mee werd gehouden. De oplossing van dit probleem mag niet ten koste gaan van de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.
De aanvraag dient geweigerd te worden
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing omdat deze aanvraag betrekking heeft op werken die geen aanleiding geven tot de vermeerdering van het aantal woongelegenheden.
Procedurele aspecten
Ook omwille van een procedurefout moet de aanvraag worden geweigerd. Er werd vastgesteld dat de aanplakking van het tweede openbaar onderzoek pas op 25 februari werd gemeld op het omgevingsloket terwijl deze ten laatste op 20 februari, of ten laatste 1 dag voor aanvang van de termijn van het openbaar onderzoek had moeten worden gemeld op het omgevingsloket.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening en omwille van procedurefouten.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 29 november 2021 |
Volledig en ontvankelijk | 27 december 2021 |
Start 1e openbaar onderzoek | 6 januari 2022 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 4 februari 2022 |
Beslissing toepassing administratieve lus | 10 februari 2022 |
Start laatste openbaar onderzoek | 21 februari 2022 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 22 maart 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 10 juni 2022 |
Verslag GOA | 26 mei 2022 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
Administratieve lus
Op de aanvraag werd een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):
Omwille van een procedurefout moet het openbaar onderzoek opnieuw worden georganiseerd. Het openbaar onderzoek moest ten laatste 1 dag voor het ingaan van de termijn van het openbaar onderzoek worden aangeplakt en gemeld op het loket. Dit gebeurde pas op 26/01 of 21 dagen te laat.
De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn werden opnieuw uitgevoerd om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
6 januari 2022 | 4 februari 2022 | 1 | 0 | 0 | 0 |
21 februari 2022 | 22 maart 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bespreking van de bezwaren
Bezwaren uit vorige openbare onderzoeken over de aanvraag, die nog relevant zijn, worden hier ook besproken.
Randvoorwaarden zonneschermen: De bezwaarindiener gaat akkoord met het plaatsen van zonneschermen indien ze dezelfde kleur hebben, men individueel kan beslissen om deze al dan niet te plaatsen en het uitvalschermen betreft.
Beoordeling: Het bezwaar is ongegrond. De aanvraag gaat duidelijk over zonnetenten en geen stores of dergelijke. Zij worden voorzien in een uniforme uitvoering. Indien de zonnetenten zouden vergund worden, dienen ze allemaal geplaatst te worden. Zoniet wordt de vergunning slechts gedeeltelijk uitgevoerd, wat niet correct zou zijn.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.