Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022005669 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Kristel Kees met als adres Augustijnslei 237 te 2930 Brasschaat |
Ligging van het project: | Londenstraat 42A te 2000 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 2 sectie B nrs. 57B5 en 57C4 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren van aanpassingen aan een meergezinswoning met handelsgelijkvloers |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 29/09/2017: vergunning (20171458) voor het bouwen van een appartementsgebouw met twee winkels en acht appartementen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie: meergezinswoning met 8 wooneenheden op de verdiepingen en 2 winkels op het gelijkvloers;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Huidige toestand
- in overeenstemming met de laatst vergunde toestand met uitzondering van:
Gewenste toestand
- in overeenstemming met de laatst vergunde toestand met uitzondering van:
Inhoud van de aanvraag
- uitbreiden van de scheimuren ter hoogte van de dakterrassen;
- inrichten van dakterrassen op het platte dak van de gelijkvloerse verdieping en uitpandige terrassen tegen de achtergevel op de 2de, 3de en 5de verdieping.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 1 maart 2022 | 6 april 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 1 maart 2022 | 18 maart 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Eilandje, goedgekeurd op 1 september 2011. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: zone voor wonen-art. 1-bestaand weefsel en zone voor publiek domein-art. 7.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:
- artikel 1.2.3 Bouwdiepte:
de bouwdiepte op de verdiepingen bedraagt maximaal 14m. Door de uitvoering van de uitpandige terrassen tegen de achtergevel bedraagt de bouwdiepte 15m.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
De vergunde afvalbergingen van de 2 winkels zijn niet meer voorzien in de bestaande of nieuwe toestand;
de vergunde fietslift werd niet uitgevoerd;
de scheidsmuren worden ter hoogte van de achterbouw opgehoogd met metalen borstweringen. Ook ter hoogte van de teruggetrokken daklaag werden de scheidsmuren opgetrokken met metalen borstweringen.
Scheidsmuren moeten steeds uitgevoerd worden in een massief, ongeperforeerd materiaal met een minimale dikte van 0,18m. Dit is niet het geval.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De bestemming van meergezinswoning blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De terrassen op de 2de en de 3de verdieping achteraan bevinden zich strijdig met het RUP voorbij de maximaal toegelaten bouwdiepte. Gezien de terrassen slechts 1 meter diep zijn en deze zich bevinden binnen een hoek van 45° ten opzichte van de kop van de scheidsmuur kan een afwijking worden toegestaan. De geplande werken zijn niet storend voor de omgeving en in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening van de plaats.
Visueel-vormelijke elementen
Hoewel in de vergunning werd opgelegd de balustrade van het terras aan de teruggetrokken daklaag gesloten uit te voeren werd hier een spijlenbalustrade voorzien. Het is niet kenmerkend gesloten gevels te beëindigen met open balustrades in het gevelvlak. Dit is slechts aanvaardbaar indien deze teruggetrokken geplaatst (binnen een hoek van 45° ten opzichte van de bovenzijde ven de gevel).
De overige gevelwijzigingen kunnen gunstig beoordeeld worden.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Hoewel de terrassen achteraan op de tweede en derde verdieping naar volumetrie aanvaardbaar zijn, is er vanop deze terrassen rechtstreekse inkijk mogelijk in de woningen gelegen langsheen de Kribbestraat. Dit is naar privacy niet aanvaardbaar. Het gebruik van deze terrassen als terras zal bijgevolg uitgesloten worden van vergunning. Deze terrassen mogen enkel gebruikt worden i.f.v. evacuatie.
Strijdig met de bouwcode werd de scheidsmuren achteraan en vooraan verhoogd met metalen borstweringen. Dit is niet aanvaardbaar (bouwcode, art. 34), noch kenmerkend en moeten bij een eventuele vergunning verwijderd worden.
Ter hoogte van de teruggetrokken daklaag vooraan is een open balustrade aanvaardbaar indien deze ook zijdelings teruggeplaatst wordt ten opzichte van de perceelgrens.
Achteraan is het niet aanvaardbaar om het dak in te richten als terras. Dit terras bevindt zich voorbij de maximaal toegelaten bouwdiepte. Bovendien is er vanop dit terras rechtstreeks zicht in de aanpalende woningen en percelen, wat naar privacy niet aanvaardbaar is. Bijgevolg is er ook geen reden om een balustrade toe te staan.
Hoewel in vorige vergunning werd opgelegd de afvalberging van winkelruimte 2 te vergroten dient opgemerkt dat de afvalbergingen in de winkelruimtes niet werden uitgevoerd. Dit is niet aanvaardbaar. Bij een eventuele vergunning zal worden opgelegd in elke winkelruimte een afvalberging te voorzien die beantwoord aan de bepalingen van de bouwcode.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Fietsvoorzieningen
De voorwaarden uit de oorspronkelijke vergunning zijn ook hier niet gevolgd.
Zo werd in voorwaarde opgelegd dat de fietsenstalling moet ingericht worden volgens de inrichtingsprincipes uit de bouwcode. Er moeten verschillende systemen voorzien worden zodat alle soorten fietsen gestald kunnen worden. (fietsen met tassen, manden en kinderstoelen, zware (elektrische) fietsen,…). De tussenafstanden en nodige afstanden om de fietsen in- en uit de stallingen te kunnen halen, moeten gerespecteerd worden. De haken volstaan bijgevolg niet.
De fietsenlift, onderdeel van de oorspronkelijke vergunning werd bovendien niet uitgevoerd. Hierdoor is de fietsenstalling onbereikbaar. De personenlift is te klein om met fietsen te gebruiken. Het voorzien van een haak in de lift is niet voldoende om de fietsenstalling op een vlotte en veilige manier te bereiken. Het is onaanvaardbaar een nieuwbouw te realiseren zonder fietsenstalling.
Er moet een voldoende grote fietslift voorzien worden.
Gezien het niet uitvoeren van de opgelegde voorwaarden uit vorige vergunning en gezien de afwijkingen van de aangevraagde handelingen, werken en wijzigingen op de geldende regelgeving en een goede ruimtelijke ordening, wordt geadviseerd om de aanvraag te weigeren.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 16 januari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 1 maart 2022 |
Start openbaar onderzoek | 10 maart 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 8 april 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 14 juni 2022 |
Verslag GOA | 26 mei 2022 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
10 maart 2022 | 8 april 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.