Terug
Gepubliceerd op 28/02/2022

2022_DRAN_00027 - Burgerbegroting - Spelregels thema's kiezen en geld verdelen - Kennisneming

districtsraad Antwerpen
ma 21/02/2022 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Christophe Wuyts, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Annelies Thoelen, districtsraadslid; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Babette Dehaen, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Herald Claeys, districtssecretaris; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Amber Paris, districtsraadslid

Verontschuldigd

Jan Braeckmans, districtsraadslid

Secretaris

Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2022_DRAN_00027 - Burgerbegroting - Spelregels thema's kiezen en geld verdelen - Kennisneming 2022_DRAN_00027 - Burgerbegroting - Spelregels thema's kiezen en geld verdelen - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) bepaalt dat het district bevoegd is voor aanvullende regels voor inspraak en participatie over het lokaal beleid.  

Aanleiding en context

Op 20 januari 2014 (jaarnummer 13) keurde de districtsraad het principe van de Burgerbegroting goed. De Burgerbegroting is een participatietraject waarbij de inwoners van district Antwerpen ieder jaar beslissen over de besteding van 10% van het districtsbudget. Burgers kunnen zelf projecten indienen en uitvoeren of ze kunnen het district vragen een project uit te voeren.

Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen voor de legislatuur van 2019-2024 goed. In artikel 14 tot en met 17 wordt ingegaan op de organisatie van de Burgerbegroting. 

Op 20 december 2021 (jaarnummer 728) keurde de districtsraad het afsprakenkader voor de Burgerbegroting goed. Daarin wordt onder meer vastgelegd dat de concrete richtlijnen en data voor elke stap door het districtscollege worden vastgelegd en ter kennisneming worden voorgelegd aan de districtsraad.

Argumentatie

Burgerbegroting jaarplanning 2022-2023

Thema’s kiezen en budget verdelen: 

  • online: van 24 februari tot 26 maart 2022;
  • fysiek in wijken: van 24 februari tot 26 maart 2022;
  • Kick-off: zondagnamiddag 27 maart 2022.

Projecten indienen:

  • vrijdag 1 april tot zondag 15 mei 2022 (online).

Projecten kiezen:

  • online van 1 tot 24 september 2022;
  • festival zondag 25 september 2022.

 Concrete spelregels voor de eerste stap  (thema’s kiezen en geld verdelen)

 Algemeen: 

  • De Burgerbegroting is een project van district Antwerpen. Enkel bewoners van dit gebied kunnen deelnemen, vanaf 13 jaar. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van het rijksregisternummer. 
  • Bewoners kunnen op twee verschillende manieren deelnemen. Ze mogen de beide combineren, maar telkens maar één keer.  
    1. individueel: mensen kunnen individueel keuzes maken op de website burgerbegroting.be. In sommige gevallen is er ook een papieren alternatief.
    2. in groep: mensen komen fysiek samen op de Kick-off (27 maart) en maken keuzes in groep (deliberatie). De Burgerbegroting zet hier sterk op in. 
  • Elke bewoner die deelneemt, krijgt informatie over de bevoegdheden van het district, de werkwijze van de Burgerbegroting, de stappen tijdens het jaar, et cetera.
  • Vanaf 2022 worden de oude stappen 1 en 2 samengevoegd. Bewoners kiezen vanaf nu thema’s én verdelen het geld tijdens de Kick-off. Dit is een bijsturing die voortkomt uit het evaluatietraject van 2021. 
  • Er zijn 30 thema’s: dit zijn de bevoegdheden van district Antwerpen (zie lijst in bijlage). Hieruit kiezen bewoners er vijf (vroeger 12), waar het budget van 2023 naartoe zal gaan. Bewoners mogen 1.4 miljoen over hun 5 gekozen thema’s verdelen. 
  • Restmiddelen: elk jaar zijn er projecten die goedkoper uitgevoerd worden, of die niet kunnen doorgaan. Dit geld komt in één grote pot, waarmee district Antwerpen investeringen realiseert binnen een thema van de Burgerbegroting. Bewoners mogen kiezen welk investeringsthema volgend jaar de restmiddelen krijgt. 
  • Dit jaar wordt extra ingezet op deelname uit de wijk Luchtbal. Onderzoek toonde immers aan dat deze bewoners het minst participeren aan de Burgerbegroting. Hiervoor wordt samengewerkt met de buurtcoach, het verenigingsleven, scholen et cetera. 
  • Resultaat: omdat deliberatie belangrijk is, weegt een keuze in groep dubbel zo zwaar als een individuele keuze. Als twee of meer thema’s even veel stemmen kregen, krijgt het thema met de meeste groepsstemmen voorrang. Het district of het bestuur kunnen de keuzes van bewoners niet veranderen. 

 Spelregels thema’s kiezen en geld verdelen in fysieke groep

  • Via een speeddate-methodiek kiezen bewoners samen de thema’s. Bewoners gaan in kleine groepjes met elkaar in gesprek over telkens 2 thema’s. Ze verdelen 7 punten over deze 2 themakaarten. Na 5 rondes worden de stemmen voor de thema's over de verschillende momenten heen geteld en samengevoegd met de online stemmen. Op die manier worden de 5 meest gekozen thema's vastgelegd. 
  • Het geld wordt verdeeld met pokerchips. Bewoners zitten met 6 aan tafel. Iedereen krijgt 10 pokerchips van dezelfde kleur, die elk 20.000 euro voorstellen. In verschillende rondes worden de chips ingezet op de 5 thema’s. Het resultaat is definitief als er minstens 6 chips op een thema liggen, van minstens 4 deelnemers aan tafel. De score van verschillende tafels wordt opgeteld en verrekend tot een verdeling van 1.4 miljoen euro over de 5 thema’s. Nadien kiezen bewoners nog het thema voor de restmiddelen.
  • Team Participatie gaat in maart zo veel mogelijk naar de wijken, op bezoek bij bestaande groepen, om daar thema’s te kiezen en geld te verdelen. Daarbij wordt vooral gekozen voor kwetsbare groepen, die minder gemakkelijk de weg naar het event van eind maart vinden. Luchtbal krijgt dit jaar bijzondere aandacht.
  • Op 27 maart vindt de Kick-off van de Burgerbegroting plaats. In een aangenaam kader, met muziek en een hapje, komen bewoners samen om thema’s te kiezen en geld te verdelen. Die avond worden zowel de 5 gekozen thema’s als de budgetten bekend gemaakt. 

 Spelregels thema’s kiezen en geld verdelen individueel

  • Bewoners kunnen op de website burgerbegroting.be de 30 thema’s bekijken en hun keuze van 5 thema’s doorgeven. Nadien kan er ook geld verdeeld worden over deze thema’s (maximaal 600.000,00 euro op één thema). Tot slot wordt er uit de investeringsthema’s nog één thema aangeduid waar de restmiddelen naartoe gaan. Op de website zijn heel concrete handleidingen hiervoor te vinden, net als een FAQ. Via e-mail of telefoon biedt team participatie van district Antwerpen ondersteuning bij het stemmen. Als een keuze werd bevestigd, kan deze niet meer veranderd worden. Er kan ook maar één keer deelgenomen worden. 
  • In Luchtbal is er mogelijkheid om op papier een keuze te maken en in een stembus te steken. Hiervoor is team participatie fysiek aanwezig op plekken waar veel mensen samen komen. 
  • Deelnemers kunnen alleen in eigen naam stemmen. Ze mogen enkel iemand helpen stemmen in aanwezigheid van die persoon. Rijksregisternummers of codes opvragen om te stemmen voor anderen is verboden. Stemmen afkopen in ruil voor voordelen mag niet. Projectindieners die moedwillig deze regels met de voeten treden kunnen uitgesloten worden.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0108 - Strategisch Programma: Burgerbegroting
2ANT010801 - Burgerbegroting

Besluit

De districtsraad Antwerpen neemt kennis van het volgende besluit.
De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad neemt kennis van de spelregels voor de Burgerbegroting, eerste stap, thema's kiezen en geld verdelen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.