Terug
Gepubliceerd op 08/06/2022

2022_DCAN_00283 - Regentstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen breekt uit. SWOU12811 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
di 07/06/2022 - 14:00 Districtshuis Antwerpen | Zaal Christy
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2022_DCAN_00283 - Regentstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen breekt uit. SWOU12811 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring 2022_DCAN_00283 - Regentstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen breekt uit. SWOU12811 - Projectdefinitie en concept - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

faseactiedatumjaarnummer

Antwerpen breekt uit
Selectie projecten

Goedkeuring college18 december 202010682
AdviezenInspraakmoment bewoners
Coördinatieoverleg Openbaar Domein
31 januari 2022
21 maart 2022
---
---

Op 18 december 2020 (jaarnummer 10682) keurde het college de weerhouden projectvoorstellen voor tuinstraat, voor woonstraat breekt uit en de verdeling van de dotatie per project goed.

Het districtscollege wenst, binnen het kader van 'Antwerpen Breekt Uit', de Regentstraat aan te leggen als tuinstraat.

Ambitie
In het kader van Antwerpen Breekt Uit werd de Regentstraat geselecteerd om als tuinstraat te worden ingericht. De straat ontharden en vergroenen tot een aangename en klimaatrobuuste straat wordt in samenspraak met de bewoners gerealiseerd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.

Argumentatie

De Regentstraat is een woonstraat met een lengte van 100m met tweerichtingsverkeer. Ze verbindt de Constitutiestraat met de Wetstraat. Het project kadert binnen het overkoepelde project Antwerpen Breekt Uit (ABU), waarbij in nauw overleg met de bewoners aan een ontwerp wordt gewerkt voor de straat. De focus ligt op het creëren van een groenblauwe ontmoetingsplaats die de algemene woon- en leefkwaliteit moet verhogen en een samenwerking nastreven waarbij privaat en stedelijk groen elkaar aanvullen. Dit alles gekoppeld aan een sterk onderbouwd waterverhaal.

Tijdens een eerste online bevraging werd gepeild naar de wensen van de straatbewoners en bewoners van omliggende straten. Daarop volgde een inspraakmoment. De bewoners gaven aan voorstander te zijn van een enkelrichting straat zodat de tuinstraat maximaal benut kan worden. 

Een ontwerp met enkelrichting, groenvakken langs de gevels en een centraal karrespoor ligt voor. Waar mogelijk worden ook bomen en groenslingers voorzien. In het concept worden vier fietsbeugels voorzien, vier parkeerplaatsen waarvan één andersvalidenplaats, een speelaanleiding met water en negen nieuwe bomen.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • woonerf: 20km/u, asverschuiving om de 50m (tuinstraat);
  • in een woonerf zijn er geen zebrapaden;
  • gemengd verkeer;
  • parkeerorganisatie: in afgebakende vakken met P waar mogelijk;
  • rijrichting: enkelrichting (uitgezonderd voor fietsers) van Wetstraat naar Constitutiestraat.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans met acht plaatsen in de bestaande toestand naar vier plaatsen in de nieuwe toestand.

De bewoners gaven tijdens het inspraakmoment aan veel belang te hechten aan een kwaliteitsvolle groene inrichting waarbij het aantal parkeerplaatsen in de straat ondergeschikt is.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
Er worden negen nieuwe bomen voorzien in het concept, wat het totaal op 12 bomen brengt.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Regentstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel optimaal gemengd aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gemengd systeem in combinatie met doorgedreven bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld.
In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Regentstraat is een lokale straat.

Inspraak

Het infomoment voor de bewoners ging door op 31 januari 2022.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2400/5002500000/224/2ANT010502M01977/2AN090610.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein Gunstig onder voorwaarden

21 maart 2022

Het Coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie en het concept op voorwaarde dat:

  • binnen het woonerf de berijdbare zone verbreed wordt naar 4.10 m, in functie van het fietscomfort tegen de rijrichting, en de verharde zones binnen het karrespoor, in functie van het voetgangers- en fietscomfort min 1.50 m breed worden voorzien;
    Dit werd verwerkt conceptplan.
  • de centrale loper in grasdalles op enkele strategische plaatsen onderbroken wordt, zodat een centrale verblijfsruimte kan ontstaan en meer comfort gerealiseerd wordt voor voetgangers en fietsers. Hierbij dient wel voldoende aandacht besteed te worden aan het verhinderen van foutparkeren;
    Dit werd verwerkt in het conceptplan.
  • onderzocht wordt op welke manier de aansluiting op de wetstraat verbeterd kan worden, zodat er  geen conflict optreedt tussen voetgangers en fietsers, met het inrijdend autoverkeer;
    Dit werd verwerkt in het conceptplan, het plantvak werd verkleind zodat voetgangers conflictvrij langs de gevel de straat in kunnen wandelen.
  • het verkeersplateau in de Constitutiestraat ingekort wordt;
    De plateau werd ingekort, maar de uitstulping is gebleven omwille van een kunstwerk dat reeds in een ander project opgenomen werd.
  • de verkeersplateau in de Wetstraat behouden blijft tot aan de boom ter hoogte van huisnummer 47;
    Dit werd aangepast in het conceptplan.
  • de maximaal inzet op gevelgroen tijdens het volgende participatiemoment verder opgenomen wordt met de bewoners;
  • de boomsoort en -grootte in overleg met SB/Groen verder afgestemd wordt;
  • waar nodig de ligging en of verplaatsing van de nutsleidingen in fase voorontwerp wordt opgenomen met de diverse nutsbedrijven;
  • onderzocht wordt of er bijkomend structurele vergroening (groenvakken of grasdallen) in de Wetstraat en Constitutiestraat gerealiseerd kan worden;
  • onderzocht wordt waar de voorziene bank/kunstwerk van “De Regent” binnen het projectgebied kan opgenomen worden; 
    Deze werd, samen met de uitstulping, opgenomen in de Constitutiestraat.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010502 - Publiek domein
2ANT010502M01977 - SWOU12811 Regentstraat (tuinstraat_ABU)

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (11 mei 2022) voor wegeniswerken in de Regentstraat, district Antwerpen, goed.

Artikel 2

Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

DienstTaak
SW/PR/ONT
  • Na de inspraakprocedure:
    • concept uitwerken tot een voorontwerp
SW/PR/ADMmobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college

Bestuurscoördinator districtcommunicatie en participatietraject organiseren