Terug
Gepubliceerd op 21/06/2022

2022_DRAN_00092 - Burgerbegroting - Spelregels projecten kiezen (stap 3) - Kennisneming

districtsraad Antwerpen
ma 20/06/2022 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Christophe Wuyts, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Annelies Thoelen, districtsraadslid; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Jan Braeckmans, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Amber Paris, districtsraadslid

Verontschuldigd

Babette Dehaen, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2022_DRAN_00092 - Burgerbegroting - Spelregels projecten kiezen (stap 3) - Kennisneming 2022_DRAN_00092 - Burgerbegroting - Spelregels projecten kiezen (stap 3) - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op 20 januari 2014 (jaarnummer 13) keurde de districtsraad het principe van de Burgerbegroting goed. De Burgerbegroting is een participatietraject waarbij de inwoners van district Antwerpen ieder jaar beslissen over de besteding van 10% van het districtsbudget. Burgers kunnen zelf projecten indienen en uitvoeren of ze kunnen het district vragen een project uit te voeren.

Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen voor de legislatuur van 2019-2024 goed. In artikel 14 tot en met 17 wordt ingegaan op de organisatie van de Burgerbegroting. 

Op 20 december 2021 (jaarnummer 197) keurde de districtsraad het afsprakenkader voor de Burgerbegroting goed. Daarin wordt onder meer vastgelegd dat de concrete richtlijnen en data voor elke stap door het districtscollege worden vastgelegd en ter kennisneming worden voorgelegd aan de districtsraad.

Argumentatie

Burgerbegroting jaarplanning 2022-2023

Projecten kiezen:

  • online van begin september tot en met 24 september 2022;
  • festival zondag 25 september 2022.

Algemene spelregels: 

Wie mag mee projecten kiezen?

Alle inwoners van district Antwerpen (postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060) die 13 jaar of ouder zijn. Dat controleren we via het rijksregisternummer.

Hoe kan ik projecten kiezen? 

Er zijn twee manieren om projecten te kiezen, en je mag ze combineren. 

  • Je kan online individueel stemmen 
  • Je kan in een groepsgesprek samen met anderen beslissen (live op het Burgerbegrotingsfestival, eventueel ook online). 

Mag ik meedoen aan groepsgesprekken én individueel online stemmen?

Ja. Je mag individueel stemmen, en je mag aan een groepsgesprek deelnemen (online of live). Je mag niet voor hetzelfde thema aan twee groepsgesprekken meedoen (live én online).

Mag ik projecten kiezen als ik niet meegedaan heb aan vorige stappen?

Zeker! Je mag dat helemaal zelf kiezen. Je mag aan één stap deelnemen, of aan drie, of aan alle stappen... in het begin van het jaar, of pas op het eind, online of live, of allebei. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan een stap verplicht je verder tot niets. Wij waarderen elke deelname, hoe klein of groot ook.

Wat als er voldoende geld is voor alle projecten in een thema? 

De projecten binnen dat thema nemen deel aan de online stemming. Daar moeten ze minstens 20 stemmen halen. Als dat lukt, wordt het project sowieso uitgevoerd (zonder deelname aan het festival). Indien niet, gaat het project niet door. 

Hoe werkt de stemmentelling?

De Burgerbegroting focust op beslissingen in dialoog met andere bewoners. Daarom beperken we in de regel het gewicht van de individuele stemmen tot 50% van het geheel. De mensen die samen met anderen beslissen, online of live, krijgen ook 50% van het gewicht. In uitzonderlijke omstandigheden kan dit aangepast worden (bv: als het festival niet kan doorgaan, tellen de online stemmen voor 100%).  

Wanneer kennen we het resultaat?

Op het festival tellen we de resultaten van alle (live en online) tafels op, samen met de online stemmen. We maken de gekozen projecten meteen bekend aan het eind van elke ronde.  

Spelregels projecten kiezen in groepsgesprek 

Hoe kies ik projecten samen met anderen?

  • Je zit samen met vijf andere inwoners, en je beslist samen over de projecten van twee thema's (tenzij een thema heel veel projecten bevat). De projectomschrijvingen staan op kleine kaartjes.
  • Elke tafel kiest vijf projecten, in overleg en consensus. Om dat makkelijker te maken werken we met pokerchips.
  • Een ronde duurt zo'n anderhalf uur.
  • Je kan meedoen aan meerdere rondes.  

Spelregels projecten kiezen in groepsgesprek 

Wanneer kan ik online projecten kiezen?

  • Je kan stemmen van begin september tot zaterdag 25 september (middernacht).

Hoe kan ik online projecten kiezen?

Meld je aan met je rijksregisternummer en/of een andere unieke code, en je kan stemmen.

Je móet op minstens 3 projecten stemmen, maar er is geen maximum. Elke inwoner kan dus stemmen op al zijn/haar favoriete projecten. Je kan wel maar één keer stemmen op één project. 

Je kan ook in meerdere keren je stem uitbrengen, tot de deadline. 

Kan ik in iemand anders zijn plaats stemmen?

Neen, je kan enkel je eigen stemmen uitbrengen. Je kan wel iemand anders helpen om met zijn of haar rijksregisternummer te stemmen, online of op papier.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) bepaalt dat het district bevoegd is voor aanvullende regels voor inspraak en participatie over het lokaal beleid.  

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0108 - Strategisch Programma: Burgerbegroting
2ANT010801 - Burgerbegroting

Besluit

De districtsraad Antwerpen neemt kennis van het volgende besluit.
De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad neemt kennis van de spelregels voor de Burgerbegroting, derde stap, projecten kiezen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.