fase | actie | datum | jaarnummer |
Projectdefinitie
| Goedkeuring districtscollege Antwerpen
| 23 augustus 2021 | 491 |
Projectdefinitie mobiliteitsvoorwaarden | Goedkeuring college
| 24 september 2021 | 7759 |
advies | inspraakmoment bewoners coördinatieoverleg openbaar domein | 10 oktober 2021 2 november 2021 | n.v.t. |
Het districtscollege keurde in de zitting van 23 augustus 2021 (jaarnummer 491) de projectdefinitie voor riolerings- en wegeniswerken in de Van Luppenstraat, district Antwerpen, goed en nam kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het college keurde in de zitting van 24 september 2021 (jaarnummer 7759) de mobiliteitsvoorwaarden goed.
Het studiebureau Sweco heeft de projectdefinitie vertaald in een definitief ontwerp.
Het studiebureau Sweco maakte het definitief ontwerp op. Er werden ten opzichte van de projectdefinitie volgende wijzigingen aangebracht.
Omgevingsvergunning
Voor deze werken is geen omgevingsvergunning vereist.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Van Luppenstraat is een lokale straat.
Het infomoment voor de bewoners ging door op 10 oktober 2021. Er werd een digitale enquête gehouden.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 2ANT010502M01895/5002500000/224/2200.
Het coördinatieoverleg openbaar domein gaf op 2 november 2021 gunstig advies op voorwaarde dat:
Het districtscollege keurt het definitief ontwerp van 2 november 2021 voor de wegeniswerken in de Van Luppenstraat, district Antwerpen, goed.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/PR/ONT |
|
Bestuurscoördinator district | nodige budgetten voorzien |
In 2022 worden de toelagenreglementen van district Antwerpen herschreven. Daarom staat er een inspraaktraject gepland, waarbij ook de vier adviesraden van district Antwerpen om advies worden gevraagd.
Het districtscollege vraagt de vier adviesraden om advies te verlenen op de ontwerpteksten voor de reglementen en nodigt hen uit voor een toelichting bij de teksten.
Artikel 304 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad kan overgaan tot organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Artikel 135 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat dit artikel ook van toepassing is op de districtsraden.
Het collegebesluit van 16 september 2016 (jaarnummer 7985) over de procedure brieven en adviezen.
Het districtscollege keurt de collegiale brief met betrekking tot de adviesvraag 'inspraak reglementen' aan de vier adviesraden goed.
Op 28 februari 2022 ontving de dienst Stadsbeheer/Evenementen, Film, Markten en Foren/Markten en Foren een aanvraag van kermiskramer Sterckx, Marc (ondernemingsnummer 0627.318.004) met de vraag om een attractiewissel op de Frederik Van Eedenplein - Zomerfoor te Antwerpen te mogen doorvoeren.
De onderneming Sterckx, Marc (ondernemingsnummer 0627.318.004) vraagt om de attractie vissenspel te mogen omwisselen naar een ballenspel op de Frederik Van Eedenplein - Zomerfoor te Antwerpen.
Op de Zomerfoor op het Frederik Van Eedenplein hadden volgende attracties in 2021 een abonnement:
Een wisseling van de attractie vissenspel naar een ballenspel betekent, aangezien dit een nieuwe attractie op deze kermis is, een meerwaarde voor de diversiteit in het aanbod van deze kermis.
Op 2 mei 2018 werd door de gemeenteraad (jaarnummer 281) het politiereglement op "openbare kermissen en kermisactiviteiten" goedgekeurd. Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten. Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 9 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale markten en foren.
Artikel 5 van het het politiereglement op "openbare kermissen en kermisactiviteiten", goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 mei 2018 (jaarnummer 281), bepaalt de modaliteiten voor de inrichting van de standplaatsen.
Het districtscollege beslist om de attractiewissel op de Zomerfoor op het Frederik Van Eedenplein, aangevraagd door onderneming Sterckx, Marc (ondernemingsnummer 0627.318.004) goed te keuren.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/markten en foren | om de kermiskramer op de hoogte te brengen van de attractiewijziging
|
SB/markten en foren |
toezicht houden op de correcte inname van de standplaatsen
|
MV/ST
| om toezicht te houden |
Volgens artikel 19 en 126 van het DLB en artikel 6 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter tot bijeenroeping van de districtsraad.
Volgens artikel 14 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen beslist de voorzitter van de raadscommissie tot bijeenroeping van de raadscommissie. De voorzitter van de districtsraad stelt de agenda van de districtsraad op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het districtscollege aan de voorzitter worden meegedeeld.
Het districtscollege neemt kennis van de bijeenroeping van de bijzondere raadscommissies van 29 maart en 30 maart 2022 om 20.00 uur.
De Simonsstraat in district Antwerpen:
Ten gevolge van de werken op het Mediaplein, waardoor de Lange Kievitstraat voor voetgangers moeilijk tot niet bereikbaar is, zullen zwakke weggebruikers de doorgang gebruiken onder de spoorwegen ter hoogte van de Delacenseriestraat.
Om de veiligheid voor voetgangers te verhogen, stelt de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) voor om de oversteeklengte voor voetgangers in te korten ter hoogte van het kruispunt Simonsstraat - Jacob Jacobsstraat. Dit voor een periode van zes maanden met de bedoeling dit te bestendigen indien het gunstig geëvalueerd wordt.
Tussen de Van Leriusstraat en de Plantin en Moretuslei, is de rijbaan verdeeld door een middenberm. De rijbaan richting de Plantin en Moretuslei is verdeeld in twee rijstroken. Het verkeer op de linkerrijstrook wordt naar de rechterrijstrook gebracht, door middel van rijstrookverminderingspijlen. Een verdrijvingsvlak voor en na de voetgangersoversteekplaats wordt aangebracht langs de middenberm, waardoor de oversteektijd voor voetgangers verkort wordt.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling in de Simonsstraat.
Op 18 april 2014 (jaarnummer 3439) besliste het college om vanaf 2015 de Sinksenfoor op de site Spoor Oost te organiseren, onder voorbehoud van het bereiken van een akkoord over het gebruik van de gronden.
Op 20 maart 2015 (jaarnummer 2224) keurde het college het principe goed om het betalend parkeren in de omgeving van Spoor Oost toe te passen tot 22.00 uur en op zondag.
Op 29 april 2016 (jaarnummer 3684) keurde het college de aangepaste proefopstelling goed. De zone werd lichtjes anders afgebakend.
Het college keurde op 9 juli 2021 (jaarnummer 5746) het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer goed voor "Parkeren met beperkte parkeertijd binnen de Singel en in de 20ste-eeuwse gordel" in de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Merksem en Wilrijk.
Wegens de corona-pandemie kon de Sinksenfoor de voorbije twee jaar niet doorgaan.
Het college keurde in zitting van 7 januari 2022 (jaarnummer 157) de data voor verschillende kermissen goed. De Sinksenfoor krijgt een nieuwe editie op Spoor Oost, van zaterdag 4 juni 2022 tot en met zondag 10 juli 2022. Het blijft afwachten hoe het coronavirus verder evolueert.
De zone voor deze editie wordt afgebakend conform de proefopstellingen van de voorbije jaren.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) en Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) leggen nu de proefopstelling voor advies voor.
Op 18 april 2014 besliste het college om de Sinksenfoor vanaf 2015 op de site Spoor Oost te organiseren. Hierover werd met de foorkramers een overeenkomst bereikt. Jaarlijks trekt de Sinksenfoor ongeveer tussen de 800.000 en 1.200.000 bezoekers, met op topdagen 100.000 bezoekers per dag. Het organiseren van een dergelijk groot evenement vraagt daarom de nodige mobiliteitsmaatregelen om al deze bezoekers op een veilige en comfortabele manier naar het evenement te brengen. Daarom maakte stad Antwerpen een evenementenvervoerplan op in functie van de Sinksenfoor.
Eén van de maatregelen in dit evenementenvervoerplan is het toepassen van een flankerend parkeerbeleid in de onmiddellijke omgeving van Spoor Oost. Er worden diverse mobiliteitsmaatregelen genomen gedurende de Sinksenfoor om de verkeersoverlast rond Spoor Oost ten gevolge van de Sinksenfoor zo beperkt mogelijk te houden. Elk jaar wordt er een beschrijvende evaluatie gemaakt van deze maatregelen en voorgelegd aan het college.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) en MPA stellen voor, naar analogie met de vorige edities, om voor deze editie van de Sinksenfoor, het betalend parkeren binnen de Singel voor een deel van het gebied uit te breiden tot 22.00 uur en op zondag specifiek in de zones Dam en Stuivenberg (oostelijk deel van de spoorweg boven Park Spoor Noord tot aan Schijnpoortweg) en een gedeelte in Borgerhout in zone Borgerhout Intra Muros Noord (met als Westgrens de volgende straten die nog inbegrepen zijn: Bothastraat/Drossaardstraat/Potgieterstraat/Pothoekstraat).
De nodige afspraken werden gemaakt voor het gebruik van de parking aan de overzijde Trix.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling en Mobiliteit en Parkeren Antwerpen zullen de nodige signalisatie aanpassen. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Het districtscollege geeft gunstig advies voor de proefopstelling Sinksenfoor (zones Dam, Stuivenberg en Borgerhout Intra Muros Noord) voor de periode van zaterdag 4 juni 2022 tot en met zondag 10 juli 2022.
In de volgende straten wordt het parkeren toegelaten. De parkeertijd wordt er beperkt volgens de gebruiksmodaliteiten van de parkeerautomaten met tekst “Verplicht gebruik van maandag tot zondag van 9.00 tot 22.00 uur”.
Gebied omsloten door volgende (delen van) straten, deze straten niet inbegrepen:
IJzerlaan (tussen Spoor Noord en Slachthuislaan), Spoor Noord, Slachthuislaan en Noordersingel, Turnhoutsebaan (tussen Noordersingel en Bothastraat), Bothastraat (wel inbegrepen), Generaal de Wetstraat (wel inbegrepen), van de Poelstraat (wel inbegrepen), Examenstraat (wel inbegrepen), Borsbeekstraat (van Terlostraat tot Ranststraat), Drossaardstraat, Groeningerplein, Van Montfortstraat, Eggestraat, Pothoekstraat (tussen Eggestraat en Potgieterstraat), Pothoekstraat (van Potgieterstraat tot Schijnpoortweg (wel inbegrepen), Schijnpoortweg (van Lange Lobroekstraat tot Slachthuislaan (wel inbegrepen)).