Terug
Gepubliceerd op 18/01/2022

2022_AM_00002 - Amendement van raadsleden Simon Verreet, Regina Verstraeten: Ringpark Lobroekdok - advies - amendement

districtsraad Antwerpen
ma 17/01/2022 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Christophe Wuyts, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Jan Braeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Annelies Thoelen, districtsraadslid; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Babette Dehaen, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid; Amber Paris, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Nadine Peeters, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2022_AM_00002 - Amendement van raadsleden Simon Verreet, Regina Verstraeten: Ringpark Lobroekdok - advies - amendement 2022_AM_00002 - Amendement van raadsleden Simon Verreet, Regina Verstraeten: Ringpark Lobroekdok - advies - amendement

Motivering

Koppeling aan agendapunt

Indiener(s)

Simon Verreet, Regina Verstraeten

Gericht aan

Marita Wuyts

Tijdstip van indienen

zo 16/01/2022 - 16:01

Toelichting

De districtsraad Antwerpen adviseert het voorontwerp voor Ringpark Lobroekdok, gelegen in district Antwerpen en district Merksem, positief mits voorwaarden:


Bevoegdheden

  • Het districtscollege wordt ten volle betrokken bij de verdere uitwerking. Daar waar het lokaal openbaar domein betreft behoudt het district zijn volle beslissingsbevoegdheid. Op het bovenlokale domein wordt het district zowel ambtelijk als qua besluitvorming betrokken. Bij dit laatste spelen districtscollege en districtsraad hun voorziene rol ten volle. Ook als er financiële keuzes gemaakt moeten worden, wil het districtsbestuur inspraak in de prioritisering.
  • De districtsraad pleit er ook voor om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren over de bevoegdheid van het groenbeheer en –onderhoud van het toekomstige ringpark. Daarbij wordt duidelijk gemaakt welke zones lokaal en welke zones bovenlokaal beheerd zullen worden en welke budgetten en ondersteuning er aan vast hangen.
  • De districtsraad vraagt dat voor het definitieve ontwerp van het openluchtzwembad de toekomstige beheersstructuur helder vastgelegd wordt.

 

Ligging en bereikbaarheid

  • Een vlotte bereikbaarheid van Ringpark Lobroekdok voor de omliggende wijken is essentieel. Slachthuislaan en Schijnpoortweg moeten vlot en veilig oversteekbaar zijn, met veel aandacht voor integrale toegankelijkheid, voor voetgangers en fietsers,  en voor alle leeftijden.
  • Omwille van functies en ligging is de omgeving Schijnpoort een belangrijk knooppunt binnen de Vervoerregio voor verschillende verkeersmodi en met name het openbaar vervoer. Hier wordt in het ontwerp optimaal rekening gehouden.
  • De functies in het park worden in eerste instantie gelinkt aan het openbaar vervoer.
  • Een volwaardige mountainbikeroute uit te werken doorheen alle ringparken. In de route moet gebruik worden gemaakt van onverharde delen met diverse single track, heuvels en natuurlijke hindernissen, maar ook van verharde delen zoals fietspaden en bruggen om zo één aansluitende mountainbikeroute te maken rond Antwerpen. Afstemming tussen de ontwerpen van de diverse ringparken is dan ook cruciaal.
  • De nerven vanuit alle omliggende wijken zijn essentieel om het ringpark tot een succes te maken en worden in één beweging mee ontworpen en uitgevoerd. 
  • Ringparken Lobroekdok en Schijn horen goed op elkaar aan te sluiten voor mens en natuur. Dit is nu onvoldoende uitgewerkt, zeker de zone rond de Schijnpoortweg.
  • Ringparken Lobroekdok en Groenendaal horen goed op elkaar aan te sluiten voor mens en natuur. Zeker ook bij de uitwerking van het reserveproject van de groene brug/ecobrug.
  • De omgeving van de Schijnpoortweg moet voor de bewoners van de omliggende buurten, binnen en buiten de ring, een verbinding worden in plaats van de barrière die het nu is. Oversteekbaarheid is belangrijk maar ook de verbindingen in de langsrichting voor voetgangers en fietsers. De kade aan de Bredastraat moet vlot en veilig bereikbaar zijn langs meerdere kanten. En hier moet in de toekomst een link naar het Mexico-eiland komen. 
  • Neem het reserveproject "kap Kalverwei" in één keer mee bij de uitvoering van de overkapping en zorg ook ineens voor het maximaal overkappen van het resterende gat in de kap ter hoogte van ringpark Lobroekdok.
  • De districtsraad vraagt om verder na te denken over de aansluiting van het park met het sportpaleis, die rekening houdt met het logistiek verkeer van het sportpaleis en de veiligheid van de gebruiker van het park. Zeker als de ingang van het Sportpaleis op termijn verplaatst wordt naar de parkzijde, dit kan ook betere crowdcontrol mogelijk maken en minder conflicten geven met het gemotoriseerd verkeer . 

Verblijfsklimaat

  • De verschillende stukken kap moeten een aangenaam verblijfsklimaat krijgen.
  • De luchtkwaliteit en het geluid moeten van die aard zijn dat langdurig verblijven (sporten, zwemmen, spelen, ...) op een gezonde en aangename manier kan. 
  • Wind en hitte kunnen op vele plekken in dit park een grote impact hebben, zeker de eerste decennia na de aanleg als de aangeplante begroeiing nog verre van volwassen is. Zorg voor een aangenaam verblijfsklimaat vanaf het begin.
  • Zones met volle grond worden maximaal ingezet om een grote hoeveelheid bomen in te plannen die vrij kunnen uitgroeien.
  • Er wordt minimaal verhard.
  • Bij verharding hebben vlakke ondergronden in duurzame en vlot te onderhouden materialen de absolute voorkeur: geen kasseien, geen natuursteen van de andere kant van de wereld, geen brede gecementeerde voegen, ... Daarbij wordt rekening houden met de weersomstandigheden voor de aanleg van de ondergrond van de speelruimte

Andere elementen

  • Bereikbaarheid, doorwaadbaarheid en levendige functies op vele momenten van de dag en de week zijn essentieel om de verschillende onderdelen van het park levendig en veilig te maken.
  • De kade aan de Bredastraat verdient extra aandacht om er ook een veilige plek van te maken.
  • Er dient voldoende te worden ingezet op sociale veiligheid d.m.v. voldoende verlichting (led), eventueel camera’s, zichtbaarheid zonder afgeschermde plekken.
  • Een grondige behoeftenanalyse (sport, spel, jeugd, cultuur, samentuinen, picknicktafels, skate, Urban sports, denksport, petanque, ...) moet gemaakt worden alvorens tot een effectieve invulling van de kap wordt overgegaan. Ontmoeting staat mee als uitgangspunt voorop.
  • Er in de verschillende onderdelen van het park altijd en voor iedereen toegankelijk sanitair wordt voorzien.
  • Integrale toegankelijkheid is essentieel voor voetgangers en fietsers, voor alle leeftijden.
  • Er blijvend ingezet wordt op participatie en informatie voor bewoners én raadsleden.

Initiatiefrecht

De districtsraad Antwerpen keurt eenparig het volgende besluit goed.