Terug
Gepubliceerd op 20/04/2022

2022_DCAN_00203 - Ommeganckstraat. Wegeniswerken. SWOU12182 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
di 19/04/2022 - 13:00 Districtshuis Antwerpen | Zaal Christy
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2022_DCAN_00203 - Ommeganckstraat. Wegeniswerken. SWOU12182 - Definitief ontwerp - Goedkeuring 2022_DCAN_00203 - Ommeganckstraat. Wegeniswerken. SWOU12182 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

voorontwerpgoedkeuring  districtscollege
21 juni 2021395
mobiliteitsvoorwaarden goedkeuring college
9 juli 2021
5757
info bewoners
30 augustus 2021---

adviezen 

Coördinatieoverleg Openbaar Domein

24 januari 2022

---

Het districtscollege keurde in zitting van 21 juni 2021 (jaarnummer 395) het voorontwerp voor de wegeniswerken in de Ommeganckstraat, district Antwerpen, goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft het voorontwerp vertaald in een definitief ontwerp.

Argumentatie

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte een definitief ontwerp op. Er werden ten opzichte van het voorontwerp de volgende wijzigingen aangebracht:

Er werden in de straat verschillende proefsleuven genomen. Hieruit is gebleken dat er in de ondergrond beperkte ruimte is om bomen te voorzien. Er werd daarom in het definitief ontwerp gekozen om bomen te voorzien in de voetpadruimte. Ter hoogte van nummer 21-45 worden de bomen op kortere afstand voorzien. Hier is meer ruimte voor de bomen om uit te groeien richting de Zoo.

Het ontwerp van de verticale groenwand werd verlaten, om er voor te zorgen dat er voldoende ruimte blijft op het voetpad. De combinatie van bomen en de groenwand is niet mogelijk vanwege de beperkte breedte van de straat. Door met bomen te werken wordt er op een natuurlijke manier groenvolume aan de straat toegevoegd. De bomen kunnen wel gecombineerd worden met geveltuintjes om de straat bijkomend te vergroenen.

Ter hoogte van de tramhalte zijn er bijkomend enkele fietsbeugels, een zitbank en een boom ingepland. Centraal in de straat werd tot slot een kasseistrook geïntegreerd in het ontwerp. Deze kasseistrook moet de straat visueel versmallen en ervoor zorgen dat het autoverkeer aan de westzijde van de straat rijdt. Het voorzien van de kasseien werd gedaan met oog op snelheidsremming in de straat. 

Parkeerbalans
In het definitief ontwerp worden geen parkeerplaatsen voorzien in de Ommeganckstraat. Het profiel laat niet toe om op een veilige manier te parkeren, vanwege de beperkte breedte van de straat. Om conflicten met fietsers, openbaar vervoer en voetgangers te vermijden, werd er gekozen om geen parkeerplaatsen te voorzien. Bij verbouwingen, verhuizen, etc. kan er een inname openbaar domein worden aangevraagd op het voetpad. 

Bomenbalans
Het definitief ontwerp resulteert in een positieve bomenbalans. In het nieuwe ontwerp zijn er 24 bomen geïntegreerd. De nieuwe bomen zullen van de soort Prunus serrulata 'Amanogawa' zijn. 

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

Omdat de trambedding wordt behouden, wordt de onderbouw niet veranderd en zijn erg weinig mogelijkheden voor infiltratie. Toch zal het hemelwater zo veel mogelijk naar de boomvakken worden geleid.

Omgevingsvergunning
Voor deze werken is een omgevingsvergunning vereist.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Ommeganckstraat is een lokale straat.

Inspraak

Het infomoment voor bewoners ging door op 30 augustus 2021. 

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2300/5002500000/224/2ANT010204M01242/2AN090610.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein gaf op 24 januari 2022 gunstig advies op voorwaarde dat: 

  • de boomvakken opschuiven tot tegen de boordsteen (naast de rijweg), en onderzocht wordt of ter hoogte van de tramhalte nog bijkomend bomen voorzien kunnen worden, rekening houdend met de ondergrondse infrastructuur, het voetgangerscomfort en de afstappende reizigers.
    • alle boomvakken werden tot tegen de boordsteen voorzien om de ruimte voor voetgangers maximaal te houden. Er werden geen bijkomende bomen voorzien ter hoogte van de tramhalte om voldoende opstelruimte te behouden;
  • de boomkeuze verder afgestemd wordt met SB/GROEN, waarbij wordt gekozen voor een kruintype, dat kan uitgroeien richting de open ruimte van de Zoo, zodat de groenmassa in het straatbeeld gemaximaliseerd kan worden. 
    • er werd samen met de groendienst een boomkeuze gemaakt. Er zal een Prunus serrulata 'Amanogawa' worden geplant. Dit is ook wel Japanse sierkerselaar genoemd. Het is een middelgrote boom met een slanke en smalle opgaande vorm en kolomvormige habitus. De bladeren zijn lancetvormig, scherp getand, bronskleurig bij het uitlopen, donkergroen in de zomer en geel verkleurend in de herfst. De bloemen zijn halfgevuld, licht geurend, kleur is zachtroze en de uitbloei is wit. Hij is zeer goed winterhard, behoeft weinig snoei en produceert kleine eetbare sierkersjes;
  • de kasseistrook tussen de spoorbundels wordt verbreed;  
    • dit werd mee opgenomen in het definitief ontwerp;
  • de detaillering van de kasseistrook en de boomkaders in overleg met SW/PR/structureel onderhoud verder uitgewerkt worden; 
    • dit werd mee opgenomen in het definitief ontwerp;
  • ter hoogte van de haltes (tussen de sporen) fietspictogrammen voorzien worden; 
    • dit werd mee opgenomen in het definitief ontwerp;
  • Voor uitvoering contact wordt opgenomen met straatobjecten@antwerpen.be in functie verwijdering/terugplaatsing van het wachthuisje;
    • straatobjecten zal voor uitvoering gecontacteerd worden;
  • onderzocht wordt of voor het kruispunt met de Turnhoutsebaan een verkeerslicht voor de fietsers kan voorzien worden, en dit verder af te stemmen met AWV; 
    • dit wordt opgenomen met AWV;
  • onderzocht wordt of bijkomend straatmeubilair (o.a. fietsenstalling, zitbank) kan voorzien worden aan de zijde van de Zoo, rekening houdend  met de looplijnen en het comfort van de voetgangers; 
    • er werd bijkomend een bank en fietsenbeugels voorzien. 

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0102 - District innoveert (innovatie)
2ANT010204 - Trappen & stappen
2ANT010204M01242 - SWOU12182 Ommeganckstraat

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt het definitief ontwerp 30 maart 2022 voor wegeniswerken in de Ommeganckstraat, district Antwerpen, goed.

Artikel 2

Het districtscollege keurt goed dat de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de wegeniswerken in de Ommeganckstraat, district Antwerpen, wordt ingediend bij de bevoegde instantie.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/PR/ONT

  • Opdrachtdocumenten opmaken.
  • Opmaken ‘aanvraag omgevingsvergunning’ en indienen bij de bevoegde instanties.

SW/Mobiliteit

definitief signalisatieplan opmaken


Bijlagen

  • 20220330_12182_DO_BT_NT.pdf