Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een verzoek tot bijstelling van vergunningsvoorwaarden ingediend. Het verzoek wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2021181214 |
Gegevens van de aanvrager: | zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: | Departement Mobiliteit en Openbare Werken met als adres Thonetlaan 102 bus 2 te 2050 Antwerpen |
Ligging van het project: | Poldervlietweg 2 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 16 sectie B nrs. 138K, 138D, sectie C nrs. 4B, 32B, afdeling 18 sectie D nrs. 28C, 79B, 80B, 191D, 191E, 191F, sectie E nrs. 180/2 D en 180/2 B |
waarvan: |
|
- 20170720-0002 | afdeling 18 sectie E nrs. 180/2 D, sectie D nrs. 80B, 79B, sectie E nrs. 180/2 B, sectie D nrs. 28C, afdeling 16 sectie B nrs. 138K, 138D, sectie C nrs. 4B, 32B, afdeling 18 sectie D nrs. 191D, 191E en 191F (Sereant) |
Vergunningsplichten: | Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van het verzoek: | Amoras: bijstelling bijzondere voorwaarde acceptatie baggerspecie |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Op 24 mei 2007 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit voor de opslag en behandeling van baggerspecie, voor een termijn verstrijkend op 23 april 2028. Er werden nadien nog diverse vergunningen voor veranderingen verleend.
Inhoud van de aanvraag
Het verzoek tot bijstelling betreft de vraag tot schrapping van een bijzondere milieuvoorwaarde.
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu | 23 mei 2022 | 21 juni 2022 | Gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is deels gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd GRUP bestemd als Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage.
Het gebied is bestemd voor regionale bedrijven met afvalverwerkende en recyclerende activiteiten. Daarnaast zijn de volgende activiteiten toegelaten:
- verwerking en bewerking van mest of slib;
- grondopslag en grondbewerking en –verwerking.
Installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie, energierecuperatie of warmtekrachtkoppeling zijn toegelaten.
Het goed is volgens voornoemd GRUP bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
Ten noorden van het goed loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.
Het perceel afdeling 16 sectie sectie C nr. 32B is begrepen binnen de afbakeningslijn volgens het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen. Het perceel is volgens het GRUP Zeehaven Antwerpen rechteroever “Bietenveld” bestemd als Zone voor Zeehaven- en Watergebonden Bedrijven met een overdruk met als aanduiding Bestaande Hoogspanningsleiding.
Binnen de afbakeningslijn is volgens het GRUP Afbakening zeehavengebied Antwerpen tevens het GRUP Liefkenshoek spoortunnel van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 9 mei 2008). Volgens dit GRUP geldt voor enkele spoorwegen het bestemmingsvoorschrift Gebied voor spoorinfrastructuur.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van de ruimtelijk uitvoeringsplannen.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van de gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplannen.
Omgevingstoets
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Maritieme Toegang baat een mechanische ontwateringsinstallatie voor onderhoudsbaggerspecie met een bijbehorende bergingsplaats voor baggerspecie uit. Het project is gekend onder de naam AMORAS (Antwerpse Mechanische Ontwatering, Recyclage en Applicatie van Slib) en bestaat uit 3 delen:
- de zandafscheidingsinstallatie gelegen op het terreindeel gekend als site Lillobrug;
- de ontwateringsinstallatie en nutsvoorzieningen gelegen op het terreindeel gekend als het Bietenveld;
- de bergingslocatie voor de filterkoeken gekend als de Zandwinningsput.
In de vergunning van 10 april 2019 werd volgende bijzondere milieuvoorwaarde opgelegd: ‘De aangevoerde baggerspecie mag afkomstig zijn van het Vlaamse grondgebied tot 1 juli 2022’. Het betrof toen een verlenging van dezelfde voorwaarde die eerder was opgelegd met einddatum 1 juli 2019. Met onderhavig verzoek tot bijstelling wenst de exploitant de voorwaarde te laten schrappen.
De taak van Maritieme Toegang is het vrijwaren van de nautische toegang tot de Vlaamse havens. Soms dienen er op zeer korte termijn partijen onderhoudsbaggerspecie, afkomstig van buiten het Antwerpse havengebied, verwijderd en afgevoerd te worden voor externe verwerking omwille van bv. een onverwachte ophoping van specie in een vaargeul. Men wenst de mogelijkheid te hebben om specie afkomstig van baggerwerken uit hoofdzakelijk het eigen ambtsgebied af te voeren naar AMORAS, voor zover dit voor het betreffende baggerproject de beste oplossing blijkt.
Men engageert zich om de specie van buiten het Antwerpse havengebied zo in de planning op te nemen dat de verwerking van zowel de reguliere onderhoudsbaggerspecie als de met TBT vervuilde specie uit het Antwerpse havengebied niet in het gedrang komt. De planning voor verwerking van TBT-rijke specie en externe specie wordt opgemaakt in samenwerking met Port of Antwerp-Bruges, zoals dit tot heden ook steeds gebeurde.
In het aanvraagdossier wordt gesteld dat door de aanvoer van specie van buiten het Antwerpse havengebied mogelijk te maken, de publieke investering geoptimaliseerd en ten volle benut wordt. Bovendien is de verwerking van baggerspecie binnen de eigen installaties van AMORAS in bepaalde scenario’s voordeliger, resulterend in een meer kostenefficiënte inzet van publieke middelen volgens de exploitant.
Men geeft verder nog aan dat de acceptatie van de externe specie van het Lobroekdok in 2017 (18.221 TDS), 2018 (19.600 TDS) en 2019 (9.419 TDS) en van het Kanaal Gent-Terneuzen in 2018 (13.682 TDS) geen invloed had op de verwerking van de reguliere aangeleverde Antwerpse specie. Gedurende het ganse verwerkingstraject werd de vooropgestelde monitoring nageleefd en konden geen overschrijdingen ten gevolge van de acceptatie en verwerking van externe specie worden vastgesteld.
Te allen tijde zullen de normeringen die van toepassing zijn op de volledige exploitatie bij AMORAS gehaald worden. Door middel van gerichte monitoring van kwaliteiten van specie- en waterstromen en van het Kanaaldokwater buiten de onderwatercel worden alle risico’s ondervangen volgens het aanvraagdossier.
Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 24 mei 2022 |
Start openbaar onderzoek | 28 mei 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 26 juni 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 13 juli 2022 |
Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
28 mei 2022 | 26 juni 2022 | 0 | 0 | 0 | 2 |
Bespreking van de bezwaren
Tijdens het openbaar onderzoek werd een digitaal bezwaarschrift ontvangen van NMBS. Met dit bezwaarschrift reageert NMBS op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. NMBS stelt dat ze niet betrokken zijn bij dit terrein maar Infrabel nv wel en dat deze geconsulteerd dient te worden.
Infrabel nv reageerde hierop door middel van een digitaal bezwaarschrift dat het geen bezwaar heeft tegen de omgevingsvergunning van Departement Mobiliteit en Openbare Werken voor het aanvragen tot bijstelling lozingsnormen AMORAS.
Tijdens het openbaar onderzoek werd 2 maal hetzelfde digitaal bezwaarschrift ontvangen van PPS-Pipelines. Met dit schrijven reageert PPS-Pipelines op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Men heeft geen bezwaar tegen de bijstelling van de lozingsnormen aangaande OMV_2021181214 maar er wordt gevraagd om voor alle werkzaamheden in de nabijheid van de leidingen, conform Wet- en Regelgeving, de Fetrapi-voorschriften te volgen.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.