Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022006769 |
Gegevens van de aanvrager: | BVBA TIMELESS DEVELOPERS met als adres Vlaamsekaai 5 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Van den Hautelei 177 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 31 sectie B nrs. 407G3 en 407F3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren van de ondergrondse parking, groenaanleg binnenplein en de toegangen (wijzigingen ten opzichte van OMV_2019060791). |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 13/09/2019: voorwaardelijke vergunning (OMV_2019060791) voor het bouwen van een meergezinswoning voor sociale huisvesting.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- functie:
- 20 eenslaapkamerappartementen met een netto-oppervlakte tussen 53,59 m² en 63,78 m²;
- 13 tweeslaapkamerappartementen met een netto-oppervlakte tussen 70,97 m² en 84,71 m²;
- in de nieuwbouw van deze meergezinswoning is de gemiddelde netto-vloeroppervlakte van alle woningen 65 m²;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
Gewenste toestand
- afwijkingen op de opgelegde vergunningsvoorwaarden verbonden aan OMV_2019060791 voor:
- de meterlokalen werden verplaatst naar het gelijkvloers, geïntegreerd in de fietsenberging, aan de Theo Van Den Boschstraat;
- de ruimte van de oorspronkelijke, ondergrondse meterlokalen werd omgevormd tot private bergingen;
- er is ruimte voor 81 fietsen en een zone voor scootmobiels;
- de toegang van de fietsenberging vanuit de Theo Van Den Boschstraat zal vervallen en vervangen worden door een vast raam voorzien van een matte beglazing;
- de gemeenschappelijke afvalberging werd naar achter geschoven en de gemeenschappelijke tuinberging is ook fietsenberging geworden.
Inhoud van de aanvraag
- wijzigingen aan de ondergrondse parking, groenaanleg binnenplein en de toegangen, uit de vergunning OMV_2019060791.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
AQUAFIN NV | 24 mei 2022 | 17 juni 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA | 24 mei 2022 | 15 juni 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Fluvius System Operator/ Fluvius | 24 mei 2022 |
|
|
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 24 mei 2022 | 31 mei 2022 |
Stadsontwikkeling/ Omgeving/ Vergunningen Milieu | 24 mei 2022 | 7 juni 2022 |
Stadsontwikkeling/ Publieke Ruimte | 24 mei 2022 | 31 mei 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woonuitbreidingsgebied. De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gemengd woongebied en industriegebied. De gebieden die als gemengd woon- en industriegebied zijn aangeduid, zijn bestemd voor wonen en voor de andere in artikel 5.1.0. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Bedoelde functies alsmede voor de instandhouding en de gerechtvaardigde uitbreiding van de bedrijven die er gevestigd zijn. Wanneer die bedrijven hun huidige bedrijfsactiviteit niet meer voortzetten en geen andere activiteiten die tot dezelfde bedrijfssector behoren, uitoefenen, krijgt het betrokken gebied uitsluitend en definitief de bestemming van woongebied.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Op 13/09/2019 werd voor het bouwen van een meergezinswoning voor sociale huisvesting een omgevingsvergunning bekomen. De vergunning werd reeds uitgevoerd. Voorliggende aanvraag betreft voornamelijk wijzigingen aan de omgevingsaanleg en de ondergrondse parking om aan de voorwaarden in de verkregen vergunning tegemoet te komen. De hoofdfunctie wonen blijft ongewijzigd, waardoor de functionele inpasbaarheid van het project gerespecteerd blijft.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid – visueel-vormelijke elementen
Inzake schaal en visueel-vormelijke elementen zijn de wijzigingen beperkt, zoals het voorzien van een technische uitsprong op het dak ter hoogte van de lift en trap aan de oostzijde van het project en het verkleinen van een raamopening aan de noordgevel. De aanpassingen hebben geen impact op de omgeving en zijn vanuit stedenbouwkundig oogpunt inpasbaar.
In de ondergrondse parkeergarage omvat de voornaamste wijziging het verschuiven van de kolommen om de hoekplaatsen 2,8 m breed te maken. Dit omwille van de voorwaarde in de vorige vergunning.
Tevens werden volgende voorwaarden opgenomen in de vorige vergunning met betrekking tot de open ruimte:
- Het toegangspad vanuit de Van den Hautelei te voorzien van een verhard pad van 1,50 m breed voor fietsers en voetgangers waarbij de restruimte wordt voorzien van hoge en lage beplanting. De uitwerking hiervan moet doorgetrokken worden tot aan het binnenplein.
- De toegangsweg vanuit de Dascottelei aan te leggen met grindgazon of een gelijkaardig materiaal. Een verharde strook voor fietsers en voetgangers kan voorzien worden zoals in de toegangsweg langs de Van den Hautelei. De uitwerking moet doorgetrokken worden tot aan het binnenplein en ter hoogte van de noordelijke perceelgrens.
- De toegang tussen appartement 0.08 en de fietsenberging, komende van de Theo Van Den Boschstraat mag enkel verhard worden met de noodzakelijke verhardingen van maximaal 1,50 m breed. De uitwerking dient met hetzelfde materiaal te gebeuren als bij de andere toegangswegen.
- Het gemeenschappelijk binnenplein moet verder vergroend worden, rekening houdend met de voorschriften van de brandweer. De groene randen die fungeren als bufferzone tussen het plein en de woningen dienen vergroot te worden. Het aantal plantenbakken met bomen, die als zitbanken dienstdoen, moet uitgebreid worden (van 4 naar 6).
Er werden aanpassingen doorgevoerd om het project meer te vergroenen door het vergroten van de plantbakken. Er werd ook een grondlaag van 1 m voorzien boven de kelder ter hoogte van de plantbakken. Het aandeel groen in het project vermeerdert met 117,60 m², wat het project ten goede komt.
De toegangsweg vanuit de Dascottelei is voorzien van grasdallen met een strook in klinkers voor fietsers en voetgangers. De toegangsweg vanuit Theo Van Den Boschstraat is 1,5 m breed en voorzien in grasdals. Deze voldoen aan de gestelde voorwaarden. Aan de voorwaarde voor de toegangsweg vanuit de Van Den Hautelei is niet voldaan. In de beschrijvende nota wordt als reden meegegeven dat dit niet mogelijk is aangezien er aangelanden gebruik maken van deze weg met gemotoriseerd verkeer. Op de plannen wordt echter niet verduidelijkt wie deze aangelanden zijn en om welke reden het gemotoriseerd verkeer toegang dient te verkrijgen. Vermoedelijk wordt er verwezen naar de parkeerplaatsen achter de woning Van den Hautelei 175, die te zien zijn op de luchtfoto’s. Voor deze parkeerplaatsen is geen vergunning terug te vinden in deze aanvraag en zijn vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet toelaatbaar. Er is bijgevolg onvoldoende reden om van deze voorwaarde af te wijken. Deze vorige voorwaarde wordt opnieuw mee opgenomen. De toegang moet afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer met paaltjes.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Tenslotte zijn er interne wijzigingen doorgevoerd aan de bergingen in de ondergrondse garage en op maaiveldniveau.
Mits voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden, is de aanvraag in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
De parking wordt ontsloten via Dascottalei. De toegangsweg vanaf Dascottalei tot dit project is net breed genoeg om auto’s te laten kruisen. De verdere toegang (voor het nieuwe appartementsgebouw) is slechts 2,9m. Dit is te smal om auto’s die in- en uitrijden te laten kruisen. Er moet gewerkt worden met een verkeerslicht zodat niet tegelijk in- en uitgereden kan worden.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 26 april 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 24 mei 2022 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 23 juli 2022 |
Verslag GOA | 1 juli 2022 |
naam GOA | Katrine Leemans |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
2. De voorwaarden uit het advies van Aquafin strikt na te leven.
3. Met een verkeerslicht te werken zodat niet tegelijk in- en uitgereden kan worden.
4. De toegangsweg vanuit de Van den Hautelei te voorzien van een verhard pad van 1,50 m breed voor fietsers en voetgangers waarbij de restruimte wordt voorzien van hoge en lage beplanting. De uitwerking hiervan door te trekken tot aan het binnenplein. De toegangsweg voor fietsers af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer met paaltjes.
5. De bouwheer zal voor de werken contact opnemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, Postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.
6. Na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.