Verloop zitting
Er wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van oud-raadslid en -schepen, Marc Wellens.
Notulen
De notulen van de fysieke zitting van 30 mei 2022 zijn digitaal beschikbaar in eBv.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende mededelingen:
De stad Antwerpen is in de bestuursorganen van de vzw’s Lokaal Cultuurbeleid vertegenwoordigd.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 (jaarnummer 164) werd Tamara Heynen afgevaardigd in het bestuursorgaan van vzw Lokaal Cultuurbeleid Ekeren.
Op 24 januari 2022 (jaarnummer 5) besliste de districtsraad van Ekeren om Jeroen Van den Bergh aan te stellen als opvolger in de districtsraad na het ontslag van districtsraadslid Tamara Heynen.
Wat betreft het bestuursorgaan vermeldt artikel 24 van de statuten dat de stad Antwerpen in het bestuursorgaan
wordt vertegenwoordigd door minstens één afgevaardigd districtsraadslid per fractie uit de districtsraad,
aangevuld met een zodanig aantal bijkomende districtsraadsleden/bestuurders namens de meerderheidsfracties
van het district, opdat de meerderheidsfracties minstens één bestuurder meer hebben dan de oppositiefracties.
Ten hoogste twee derde van de voorgedragen districtsraadsleden/bestuurders is van hetzelfde geslacht.
Naar aanleiding van het ontslag van raadslid Tamara Heynen moet er een nieuwe afvaardiging voorgedragen
worden.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Met het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districten bepaald. Artikel 2 bepaalt dat het district bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.
Artikel 24 van de statuten bepaalt dat de districtsraadsleden/bestuurders worden aangeduid door de gemeenteraad, op advies van de districtsraad van het district Ekeren. Dit advies werd uitgebracht op 25 april 2022 (jaarnummer 28).
De gemeenteraad keurt eenparig artikel 2 goed.
De gemeenteraad neemt kennis van artikel 3.
Bij artikel 1 wordt er geheim gestemd.
De gemeenteraad beslist - met 38 stemmen, er zijn 4 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit - om ter vervanging van mevrouw Tamara Heynen de heer Jeroen Van den Bergh tot het einde van de legislatuur af te vaardigen namens de stad Antwerpen in het bestuursorgaan van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Ekeren.
De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
Stad Antwerpen is in de bestuursorganen van verschillende externe entiteiten vertegenwoordigd.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 (jaarnummer 200) werd mevrouw Jinnih Beels afgevaardigd in het bestuursorgaan van Artesis Plantijn Hogeschool.
Het kabinet van schepen Jinnih Beels stelt voor om Jinnih Beels te vervangen door Fabienne Fell in het bestuursorgaan van Artesis Plantijn Hogeschool.
Artikel 386 van het Decreet Lokaal Bestuur schrijft voor dat gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk kunnen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad beslist - met 36 stemmen tegen 1, er zijn 5 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit - om mevrouw Fabienne Fell ter vervanging van mevrouw Jinnih Beels af te vaardigen namens de namens stad Antwerpen in het bestuursorgaan van de externe entiteit Artesis Plantijn Hogeschool tot het einde van de legislatuur.
De gemeenteraad beslist dat afgevaardigde bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
Bij gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 (jaarnummer 184) werd de heer Johan Klaps aangeduid als afgevaardigde namens de stad Antwerpen in de algemene vergadering van EthiasCo.
Er dient een vervanger namens de stad Antwerpen aangeduid te worden voor de heer Johan Klaps, in de algemene vergadering van EthiasCo.
Artikel 386 van het Decreet over het Lokaal Bestuur schrijft voor dat gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk kunnen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad keurt goed - met 36 stemmen tegen 2, er zijn 4 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit - om de heer Johan Klaps tot het einde van de legislatuur te vervangen door Nathalie van Baren als afgevaardigde namens de stad Antwerpen in de algemene vergadering van de externe entiteit EthiasCo.
De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
Bij gemeenteraadsbesluit van 27 mei 2019 (jaarnummer 108) werden de heren Anthony Pierards en Jan Van der Vloet en mevrouwen Saskia Cuyvers, Karen Van Alsenoy en Hanneleen Broeckx aangeduid als afgevaardigde namens de stad Antwerpen in het bestuursorgaan van HETPALEIS.
Bij gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2020 (jaarnummer 81) werd de heer Simon Bellens aangeduid als afgevaardigde namens de stad Antwerpen in het bestuursorgaan van HETPALEIS.
Bij gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 (jaarnummer 754) werd mevrouw Rebecca Diependaele aangeduid als afgevaardigde namens de stad Antwerpen in het bestuursorgaan van HETPALEIS.
Het mandaat van Simon Bellens, Saskia Cuyvers, Jan van der Vloet, Karen Van Alsenoy, Anthony Pierards en Hanneleen Broeckx eindigde op 26 mei 2022. Deze mandaten dienen te worden vernieuwd of er dient een vervanger aangesteld te worden.
Het mandaat van Rebecca Diependaele eindigt pas op 14 december 2023, maar wordt nu reeds vernieuwd tot het einde van de legislatuur.
Artikel 386 van het Decreet over het Lokaal Bestuur schrijft voor dat gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk kunnen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad keurt goed om tot het einde van de legislatuur
volgende personen af te vaardigen, namens stad Antwerpen in het bestuursorgaan van de externe entiteit HETPALEIS:
Afgevaardigde | Stemming |
de heer Simon Bellens | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
mevrouw Rebecca Diependaele | met 38 stemmen tegen 1, er zijn 3 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
de heer Anthony Pierards | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
mevrouw Hanneleen Broeckx | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
de heer Jan van der Vloet | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
de heer Dirk Vermeiren | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
mevrouw Eline Muyters | met 35 stemmen tegen 1, er zijn 6 onthoudingen en 5 raadsleden brachten geen stem uit |
De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moet nemen en waar nodig dient te overleggen met het college.
Op 29 juni 2020 (jaarnummer 361) besliste de gemeenteraad tot de oprichting van het AG Digipolis Antwerpen als kostendelende vereniging en werden tevens de statuten goedgekeurd.
De raad van bestuur van AG Digipolis stelde op 18 mei 2022 de jaarrekening 2021 vast.
Het college nam op 10 juni 2022 kennis van de jaarrekening 2021 (jaarnummer 4880).
AG Digipolis sloot het boekjaar 2021 af op 31 december 2021 met een balanstotaal van 15.211.587 euro.
AG Digipolis realiseerde in 2021 een tekort van het boekjaar van 3.566.071 euro. Dit tekort wordt overgedragen.
De commissaris-revisor heeft bij de jaarrekening een verslag afgeleverd:
Artikel 243 § 1 van het decreet lokaal bestuur voorziet dat de raad van bestuur zich uitspreekt over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
Artikel 243 §2 voorziet dat de gemeenteraad vervolgens advies uitbrengt over de jaarrekening. Stuurt de gemeenteraad geen advies aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.
Ingevolge artikel 243 § 3 van het decreet lokaal bestuur wordt de toezichthoudende overheid geacht de jaarrekening goed te keuren als ze geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen.
Artikel 235 §4, 3e lid van het decreet lokaal bestuur voorziet dat de gemeenteraad jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen, beslist.
De gemeenteraad adviseert om de jaarrekening 2021 van AG Digipolis Antwerpen goed te keuren.
Op 29 juni 2020 (jaarnummer 361) besliste de gemeenteraad tot de oprichting van het AG Digipolis Antwerpen als kostendelende vereniging en werden tevens de statuten goedgekeurd.
Het AG Digipolis Antwerpen geeft mee uitvoering aan het Antwerps bestuursakkoord “De Grote Verbinding” dat vertaald is in het stedelijk meerjarenplan 2020-2025. Het agentschap draagt mee bij aan de realisatie van de strategische doelstelling van de stad Antwerpen: “Innovatie/digitalisering” (2LWS06), inhoudelijk geconcretiseerd in drie inhoudelijke actieplannen plus een actieplan voor de personeelsuitgaven.
De raad van bestuur van AG Digipolis Antwerpen stelde op 21 oktober 2020 het meerjarenplan 2021-2025 vast.
De gemeenteraad van stad Antwerpen keurde op 24 november 2020 (jaarnummer 662) het meerjarenplan 2021-2025 goed.
De raad van bestuur van AG Digipolis Antwerpen stelde op 21 april 2021 de eerste aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 vast. De gemeenteraad van stad Antwerpen keurde op 31 mei 2021 (jaarnummer 326) de eerste aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 goed.
De raad van bestuur van AG Digipolis Antwerpen stelde op 25 augustus 2021 de tweede aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 vast. De gemeenteraad van stad Antwerpen keurde op 20 september 2021 (jaarnummer 539) de tweede aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 goed.
De raad van bestuur van AG Digipolis Antwerpen stelde op 17 november 2021 de derde aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 vast. De gemeenteraad van stad Antwerpen keurde op 20 december 2021 (jaarnummer 752) de derde aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 goed.
De raad van bestuur van AG Digipolis stelde op 18 mei 2022 de vierde aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 vast.
Het college keurde op 10 juni 2022 (jaarnummer 4881) de vierde aanpassing aan het meerjarenplan 2021-2025 goed.
Het aangepaste meerjarenplan 2021-2025 is opgemaakt zodat de vooropgestelde doelstellingen (actieplan en acties) maximaal gerealiseerd kunnen worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.
De budgetaanpassing betreft volgende punten.
Conform artikel 41, lid 2, 21° van het Decreet Lokaal Bestuur keurt de gemeenteraad het meerjarenplan van een autonoom gemeentebedrijf goed.
Het aangepaste meerjarenplan 2021-2025 is in evenwicht. Het geraamd beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul en de geraamde autofinancieringsmarge is positief in 2025.
De gemeenteraad keurt het aangepast meerjarenplan 2021-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Digipolis Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 (jaarnummer 758) de beheersovereenkomst tussen de stad en AG Energiebesparingsfonds goed.
De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 (jaarnummer 412) de jaarrekening 2020 van het AG Energiebesparingsfonds goed.
De gemeenteraad keurde op 30 november 2021 (jaarnummer 672) de vierde aanpassing van het meerjarenplan van het AG Energiebesparingsfonds goed.
De raad van bestuur van AG Energiebesparingsfonds stelde in de zitting van 17 mei 2022 de jaarrekening volgens het Decreet lokaal bestuur (BBC jaarrekening) vast.
De commissaris-revisor heeft bij de jaarrekening een verslag afgeleverd over:
De BBC jaarrekening 2021 en het verslag van de commissaris-revisor worden ter advies aan de gemeenteraad voorgelegd.
Artikel 243 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Artikel 235 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Het verschil tussen het gebudgetteerde en het gerealiseerde exploitatieresultaat voor 2021 bedraagt 41.059,82 EUR. Conform de afspraken met betrekking tot de stedelijke restmiddelen wordt een terugstorting aan de stad gedaan van 20.529,91 EUR.
De gemeenteraad adviseert de toezichthoudende overheid om de BBC jaarrekening 2021 van het AG Energiebesparingsfonds Antwerpen overeenkomstig het Decreet lokaal bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het AG Energiebesparingsfonds, onder voorbehoud van goedkeuring van de jaarrekening 2021 door de toezichthoudende overheid.
Op 29 maart 2010 (jaarnummer 409) keurde de gemeenteraad de oprichting en statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf (AG) Energiebesparingsfonds Antwerpen goed. Op 16 december 2019 (jaarummer 757) keurde de gemeenteraad de aangepaste statuten goed. Op 16 december 2019 (jaarnummer 758) keurde de gemeenteraad de vernieuwde beheersovereenkomst tussen het AG Energiebesparingsfonds en de stad Antwerpen goed.
De beheersovereenkomst en statuten schrijven voor dat het budget tijdig ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
De gemeenteraad keurde op 30 november 2021 (jaarnummer 672) de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 van het AG Energiebesparingsfonds Antwerpen goed.
De raad van bestuur stelde op 15 mei 2022 de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 vast.
Het meerjarenplan 2020-2025 werd opgemaakt op basis van de doelstellingen en van de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gewest betreffende het takenpakket van het AG Energiebesparingsfonds als Energiehuis. De inhoudelijke en budgettaire aanpassingen zijn gedaan om de kans te maximaliseren dat de vooropgezette doelstellingen gehaald worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.
Artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de bepalingen van titel 4 van het decreet met betrekking tot de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten en de bepalingen over het opmaken en aanpassen van het meerjarenplan ook van toepassing zijn op autonome gemeentebedrijven.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 12 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Conform artikel 41, tweede lid, 21° van het Decreet Lokaal Bestuur keurt de gemeenteraad het meerjarenplan van een autonoom gemeentebedrijf goed en kan dit niet gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen.
De decretaal verplichte evenwichten voor beschikbaar budgettair resultaat en autofinancieringsmarge worden op totaliteit van het meerjarenplan bereikt.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang.
De gemeenteraad keurt de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 van het AG Energiebesparingsfonds Antwerpen goed.
Op 26 oktober 2009 (jaarnummer 1660) keurde de gemeenteraad de oprichting van het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen (AG SO) goed. Op 1 juli 2010 werden de gewone gemeentebedrijven omgevormd tot het AG SO.
Op 13 maart 2015 (jaarnummer 2125) keurde het college het principe van de stedelijke restmiddelen goed.
Op 29 mei 2015 (jaarnummer 4453) keurde het college de verdere uitwerking en principes goed voor het algemeen en de specifieke stedelijke restmiddelen. Het college keurde goed dat de autonome gemeentebedrijven en EVA-vzw's 50% van de restmiddelen kunnen inzetten voor nieuw beleid, mits goedkeuring van de herbestemming door het college. De overige 50% wordt teruggestort aan de stad Antwerpen.
Op 8 januari 2016 (jaarnummer 10593) keurde het college de aanpak, werkwijze en planning goed zoals beschreven in de nota van inspectie financiën met betrekking tot de stedelijke restmiddelen.
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 8817) besliste het college tot een verderzetting van de werkwijze waarbij de entiteiten 50% van de stedelijke restmiddelen aan de stad terugstorten.
Op 16 december 2019 (jaarnummer 766) keurde de gemeenteraad de statuten van het AG SO goed. Op 16 december 2019 (jaarnummer 767) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2020-2025 tussen de stad en het AG SO goed.
Op 1 april 2022 (jaarnummer 2709) besliste het college dat de de vraag tot compensatie van AG Stedelijk Onderwijs voor de stijgende energiekosten dient verrekend te worden met de stedelijke restmiddelen jaarrekening 2021.
Op 20 mei 2022 stelde de raad van bestuur van AG SO de jaarrekening 2021 vast.
De commissaris-revisor heeft bij de jaarrekening een verslag afgeleverd:
Artikel 243 § 1 van het decreet lokaal bestuur voorziet dat de raad van bestuur zich uit spreekt over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
Artikel 243 §2 en artikel 11 van de beheersovereenkomst voorzien dat de gemeenteraad vervolgens advies uitbrengt over de jaarrekening. Stuurt de gemeenteraad geen advies aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.
Ingevolge artikel 243 § 3 van het decreet lokaal bestuur wordt de toezichthoudende overheid geacht de jaarrekening goed te keuren als ze geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen.
Artikel 235 §4, 3e lid van het decreet lokaal bestuur voorziet dat de gemeenteraad jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen, beslist.
De budgettaire verwerking van het budgettaire resultaat en het resultaat op kasbasis van 2021 gebeurt bij de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning 2020 - 2025 van het AG SO.
De gemeenteraad adviseert om de jaarrekening 2021 van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen goed te keuren.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen en de commissaris-revisor met betrekking tot het boekjaar 2021, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende overheid.
Jaarlijks stelt de raad van bestuur van AG Vespa enerzijds de NBB jaarrekening (volgens de vennootschapswetgeving) en anderzijds de BBC jaarrekening (volgens het decreet lokaal bestuur) vast. De commissaris-revisor BDO heeft beide jaarrekeningen geaudit. De raad van bestuur legt de NBB jaarrekening 2021 ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad en vraagt aan de gemeenteraad het advies over de BBC jaarrekening 2021.
De activiteiten 2021 van AG Vespa zijn gebundeld in een activiteitenverslag dat digitaal raadpleegbaar is.
De statutaire jaarrekening 2021
De totale activa en passiva van de statutaire jaarrekening 2021 bedraagt 413.026.475,11 euro. De bedrijfsopbrengsten van het jaar 2021 bedragen 65.350.493,14 euro en de bedrijfskosten bedragen 68.987.180,52 euro. Het netto verlies van het boekjaar 2021 bedraagt 3.267.371,30 euro.
De BBC jaarrekening 2021
Het budgettair resultaat van het boekjaar 2021 in de BBC jaarrekening bedraagt -21.329.342 euro. Dit brengt het gecumuleerd budgettair resultaat van AG Vespa op het einde van het boekjaar 2021 op 24.832.829. De autofinancieringsmarge eind 2021 bedraagt 11.124.490 euro.
Beide jaarrekeningen, NBB en BBC, zijn door de commissaris-revisor BDO geaudit. Op basis van deze rekeningen zal BDO, na de raad van bestuur die de rekeningen vaststelt, voor beide een commissaris-verslag zonder voorbehoud opmaken.
Bij de controle van de BBC-jaarrekening van 2020 van AG Vespa door de toezichthoudende overheid is het duidelijk geworden na verschillende afstemmingsmomenten dat er aanpassingen nodig zijn aan de schema's van 2020 om afstemming te bekomen tussen de algemene en budgettaire boekhouding. Concreet werden er aanpassingen gedaan aan de toewijzing van de subsidies van het rollend fonds en de boekingen via de overlopende rekeningen. Het beschikbaar budgettair resultaat van 2020 komt na deze aanpassing op 46.162.171,00 EUR. In de schema's van de jaarrekening 2021 werden deze aanpassingen verwerkt.
Activiteitenverslag
Aanvullend op de financiële jaarrapporten is een activiteitenverslag 2021 van AG Vespa opgemaakt. Dit digitaal rapport bevat de hoogtepunten uit het werkjaar 2021, die via beeldmateriaal en korte toelichtingen linken naar de gerealiseerde projecten op de website van AG Vespa voor bijkomende informatie. Het digitaal activiteitenverslag is vrij raadpleegbaar via de link www.agvespa.be/jaarverslag-2021.
NBB Jaarrekening
Het wetboek van vennootschappen van 23 maart 2019:
BBC Jaarrekening
Artikel 243 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Volgens artikel 16§5 van de beheersovereenkomst, stelt de raad van bestuur, overeenkomstig artikel 243 Decreet Lokaal Bestuur, de jaarrekening vast voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de jaarrekening betrekking heeft.
De gemeenteraad keurt de NBB jaarrekening 2021 van AG Vespa overeenkomstig het wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV) goed.
De gemeenteraad adviseert de toezichthoudende overheid om de BBC jaarrekening 2021 van AG Vespa overeenkomstig het Decreet Lokaal Bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van AG Vespa voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de goedgekeurde NBB jaarrekening 2021.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van AG Vespa voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de BBC jaarrekening 2021, onder voorbehoud van goedkeuring van de BBC jaarrekening 2021 door de hogere overheid.
Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoedbeheer en Stadsprojecten Antwerpen (AG Vespa) brengt de voor de volgende jaren verwachte opbrengsten en uitgaven samen in een meerjarenplan en stelt deze op met inachtneming van de evolutie van de activiteiten van de onderneming.
De aanpassingen aan het meerjarenplan worden door AG Vespa ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed.
Op 29 november 2019 stelde de raad van bestuur van AG Vespa het meerjarenplan van AG Vespa 2020-2025 van AG Vespa vast.
Op 17 december 2019 (jaarnummer 736) keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa goed.
Op 23 oktober 2020 stelde de raad van bestuur van AG Vespa de aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa vast.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 651) keurde de gemeenteraad de aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa goed.
Op 28 mei 2021 stelde de raad van bestuur van AG Vespa de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa vast.
Op 28 juni 2021 (jaarnummer 386) keurde de gemeenteraad de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa goed.
Op 29 oktober 2021 stelde de raad van bestuur van AG Vespa de aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa vast.
Op 30 november 2021 (jaarnummer 674) keurde de gemeenteraad de aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa goed.
Op 20 mei 2022 stelde de raad van bestuur van AG Vespa de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa vast.
AG Vespa stelde de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 op, overeenkomstig de richtlijnen van het Decreet Lokaal Bestuur betreffende de beleids- en beheercyclus van de gemeenten, de provincies, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de autonome gemeentebedrijven, beslist door de Vlaamse regering op 22 december 2017.
AG Vespa stelde de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 op overeenkomstig de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen.
Artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de bepalingen van titel 4 van het decreet met betrekking tot de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten en de bepalingen over het opmaken en aanpassen van het meerjarenplan ook van toepassing zijn op autonome gemeentebedrijven .
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 12 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Conform artikel 41, lid 2, 21° van het Decreet Lokaal Bestuur keurt de gemeenteraad het meerjarenplan van een autonoom gemeentebedrijf goed en kan dit niet gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad keurt de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Vespa goed.
Op 25 juni 2018 (jaarnummer 496) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok tussen de stad Antwerpen, AG Vespa, NV Urban Living Project – I en NV Triple Living goed.
Door de definitieve sluiting van het stedelijk slachthuis in de Damwijk in 2006 was de toenmalige bestemming van de Slachthuissite achterhaald. Om voor de gehele site de noodzakelijke opwaardering te kunnen realiseren en de toegankelijkheid en de leefbaarheid ervan te verhogen, is een gefaseerde geïntegreerde herontwikkeling van de Slachthuissite en omgeving noodzakelijk. De stad Antwerpen sloot samen met ULP-I, AG Vespa en URBAN LIVING op 20 augustus 2018 een samenwerkingsovereenkomst om deze herontwikkeling te realiseren.
Bij de aanvang van de samenwerkingsovereenkomst waren de stad Antwerpen, ULP-I en AG Vespa eigenaars van de projectsite. De stad Antwerpen heeft er nadien voor gekozen om haar gronden op de projectsite over te dragen aan AG Vespa om zo de ontwikkeling van het gebied mogelijk te maken. De overdracht van de gronden naar AG Vespa is een logisch gevolg van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa, die op 25 november 2019 door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Artikel 6 §3.2 van de beheersovereenkomst bepaalt immers dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
Het college besliste op 27 november 2020 (jaarnummer 9886) om de overdracht van de gronden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen, waarop de gemeenteraad de overdracht op van 14 december 2020 (jaarnummer 778) goedkeurde. Vervolgens heeft de stad Antwerpen haar gronden aan AG Vespa overgedragen, met een notariële akte verleden voor notaris Erik Celis te Antwerpen op 21 mei 2021.
Nu de stad Antwerpen haar gronden op de projectsite aan AG Vespa heeft overgedragen, is zij niet langer grondeigenaar op de projectsite binnen deze samenwerkingsovereenkomst. Stad Antwerpen zal uit de samenwerkingsovereenkomst treden waarna AG Vespa als vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen deze overeenkomst verder zal uitvoeren.
Het gaat hier immers over een samenwerkingsovereenkomst tussen grondeigenaars en een projectontwikkelaar-opstalhouder.
De stad blijft vanuit haar regelgevende - beleidsmatige en administratieve rol het project verder aansturen via verschillende wegen, onder meer:
De gemeenteraad keurt het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst Slachthuissite-Noordschippersdok-Lobroekdok in bijlage goed.
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Datum | Orgaan | Jaarnummer | Omschrijving |
3 juni 2005 | college | 6149 | Het college beslist in alle overeenkomsten voor de terbeschikkingstelling van tuingebieden aan de beherende vzw’s een opzegtermijn op te nemen van 12 maanden en een opzegtermijn van 6 maanden te behouden wanneer in het kader van door het college gewenste ontwikkelingen slechts enkele tuinen moeten worden geherlocaliseerd; daarbij wordt rekening gehouden met het plantseizoen en met het feit dat alle nieuwe voorziene percelen voor de volkstuinen gebruiksklaarzijn. Het college beslist deze uitbreiding van de opzegtermijn tot 12 maanden ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. Het college beslist de tuingebieden van het district Deurne ter beschikking te stellen van het de beherende vzw op basis van de algemene voorwaarden goedgekeurd door het college op 8 oktober 2004. |
21 februari 2020
|
college | 1754 |
Het college keurt de projectdefinitie en het bestek voor de deelopdrachten 'Ringpark Noordkasteel, Ringpark Groenendaal, Ringpark Lobroekdok en Ringpark Het Schijn' goed. |
26 maart 2021
|
college | 2453
|
Het college keurt goed dat de 75 formele volkstuinen die onder beheer en toezicht vallen van de vzw Volkstuinen Deurne volledig gecompenseerd worden met kleinere percelen (dit wil zeggen ongeveer 60 m² per volkstuin beschikbaar in Ringpark Het Schijn), of gedeeltelijk gecompenseerd worden met grotere percelen. De verhuisbeweging van de formele volkstuinen naar een definitieve locatie in Ringpark Het Schijn zal stapsgewijs en gefaseerd verlopen, gekoppeld aan het gradueel vrijkomen van parkgedeeltes en ontwikkelingen in de parkrand. De informele volkstuinen die niet onder beheer en toezicht vallen van de vzw Volkstuinen Deurne zullen niet gecompenseerd worden in Ringpark Het Schijn. |
19 november 2021
| college | 9149
| Het college keurt het voorontwerp voor Ringpark Het Schijn in district Deurne en district Borgerhout goed als synthese van het co-creatief proces. |
8 april 2022
| college | 2873
| Het college keurt principieel goed om de volkstuinen, die geraakt worden door de werken van Lantis, te compenseren op een site buiten het Ringpark Het Schijn. Het college keurt principieel goed om hiervoor onderhandelingen op te starten met de eigenaar met het oog op de aankoop van twee percelen aan de Katteweg te Deurne. Het college keurt principieel goed om een samenwerkingsovereenkomst met Lantis af te sluiten, waarbij Lantis instaat voor de kosten. |
In het kader van de realisatie van de werken van de Oosterweelverbinding zal Lantis een tijdelijke autosnelweg (Bypass) aanleggen naast de bestaande R1, tussen het knooppunt E313/E34 en de Masurebrug Merksem. Door de aanleg van deze Bypass en de werken van de Oosterweelverbinding dient het Groot Schijn gehermeanderd te worden. Ingevolge deze hermeandering zal het Groot Schijn een deel van de volkstuinsite Papenhof innemen. Om die reden is het noodzakelijk om de getroffen volkstuinen te herlokaliseren. De verlegging van het Schijn voor de Bypass R1 en de daaraan verbonden verhuis van volkstuinen zijn geen vooruitgeschoven deel van de aanleg openbaar domein van Ringpark Het Schijn.
Met de samenwerkingsovereenkomst wensen de stad Antwerpen en Lantis afspraken te treffen met betrekking tot de herlokalisatie van de geïmpacteerde volkstuinen. De stad Antwerpen verbindt zich tot:
Lantis verbindt zich tot betaling van een schadevergoeding ten bedrage van 400.000 euro aan de stad Antwerpen uit hoofde van de aankoop van de percelen voor de nieuwe volkstuinsite door de stad Antwerpen.
De aankoop van de percelen wordt ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad van 27 juni 2022.
Artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
Lantis verbindt zich tot de betaling van een schadevergoeding ten bedrage van 400.000,00 euro aan de stad Antwerpen voor de aankoop van de percelen voor de nieuwe volkstuinsite. Het krediet zal met de volgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen worden ingeschreven.
Bij de 6e aanpassing van het meerjarenplan zullen de kosten voor de inrichting en verhuis van de nieuwe volkstuinsite verwerkt worden. Op basis van een ruwe raming bedragen de kosten voor ontwerp, technische studies (zoals een bodemonderzoek) en de inrichting 110.000 - 140.000 euro (incl. btw), afhankelijk van het aantal aan te leggen tuinen, de gewenste afwerkingsgraad en eventuele extra programmavragen. Hiervan zullen de kosten voor ontwerp en technische studies eerder gemaakt worden dan de 6e aanpassing van het meerjarenplan. Ze worden geraamd op 25.000 euro (incl. btw) en zullen gefinancierd worden vanuit budgetadres SUB_NR/INTERN/2200/5403520000/220-221/2HMS060101A00000/2SA040380.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang en PVDA.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst stad Antwerpen - Lantis, over de herlokalisatie van volkstuinen Papenhof te Deurne ten behoeve van de werken Oosterweelverbinding, goed.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Schadevergoeding Lantis aankopen percelen nieuwe volkstuinsite | 400.000,00 euro | budgetplaats: 5291630000 budgetpositie: 150600 functiegebied: 2LMS010102PA3716 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA020200 budgetperiode: 2200 * in te schrijven bij AMJP6 | n.v.t. |
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang en PVDA.
Beheer stedelijk patrimonium
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de Stad."
Samenwerking tussen AG Vespa en AG SO
Het college keurde op 9 maart 2018 (jaarnummer 2234) de blauwdruk goed zoals beschreven in dat besluit, op basis waarvan AG SO deel zal uitmaken van het geïntegreerd vastgoedbeleid dat wordt uitgevoerd door AG Vespa.
Op 16 december 2019 (jaarnummer 767) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG SO goed. De beheersovereenkomst bepaalt dat het patrimonium ingezet voor onderwijs maximaal in handen van de stad Antwerpen blijft, die het ter beschikking stelt van AG SO. Conform de beheersovereenkomst geeft de stad Antwerpen een erfpacht op al de gebouwen en de percelen die AG SO als enige of grootste gebruiker voor onderwijsdoeleinden gebruikt, tenzij het locaties betreft met een mogelijk ontwikkelingspotentieel.
Op 28 mei 2021 keurden de raden van bestuur van AG SO (jaarnummer 70) en AG Vespa (jaarnummer 47) de samenwerkingsovereenkomst tussen AG SO en AG Vespa goed. De samenwerkingsovereenkomst bepaalt onder meer dat de stad Antwerpen een recht van erfpacht toekent op de gebouwen en percelen die AG SO rechtstreeks of onrechtstreeks als enige of grootste gebruiker voor onderwijsdoeleinden gebruikt. De duur van de erfpacht bedraagt 50 jaar.
Op 22 oktober 2021 (jaarnummer 8456) keurde het college een plan van aanpak goed voor de herschikking van de vastgoedportefeuille van AG SO.
Eigendomssituatie Van Amstelstraat 63-85, 2100 Deurne
Op 20 september 2010 (jaarnummer 1225) keurde de gemeenteraad een lijst van onroerende goederen goed waarop door de stad Antwerpen aan AG SO een erfpachtrecht werd toegekend. In uitvoering daarvan werd op 3 februari 2012 een notariële akte verleden waarin een erfpacht werd gevestigd op het schoolgebouw aan de Albert Bevernagelei 65, 2100 Deurne, waar de stedelijke basisschool De Bever is gevestigd. In navolging van de toen geldende beheersovereenkomst werd de erfpacht toegekend voor 99 jaar, om te eindigen op 2 februari 2111.
De gemeenteraad keurde op 31 mei 2021 (jaarnummer 276) de aankoop goed door de stad Antwerpen van het binnengebied gelegen aan de Van Amstelstraat 63-85, 2100 Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen, 27ste afdeling, sectie A nummers 11L9, 21T3, 21S3 en deel 11K9, met een oppervlakte van circa 1.885 m².
Voor de perceelnummers 11L9, 21T3 en 21S3 werd de aankoopakte verleden op 5 juli 2021. Perceel 11K9 maakt deel uit van een mede-eigendom. Voor het over te dragen gedeelte van dat perceel kan de aankoopakte pas worden verleden nadat de basisakte is aangepast. De algemene vergadering van de Vereniging van mede-eigenaars heeft de aanpassing goedgekeurd op 22 april 2022. Deze dient enkel nog notarieel te worden verleden.
Het binnengebied aan de Van Amstelstraat 63-85, 2100 Deurne, ligt midden in de wijk Kronenburg in Deurne-Noord en biedt onder andere de volgende opportuniteiten:
In overeenstemming met de beheersovereenkomst van AG SO kan aan AG SO een recht van erfpacht worden toegekend onder de voorwaarden die gebruikelijk worden gehanteerd in erfpachtovereenkomsten tussen de stad Antwerpen en AG SO, binnen het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen AG SO en AG Vespa, goedgekeurd door de raden van bestuur van AG SO en AG Vespa op 28 mei 2021:
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
AG SO (ondernemingsnummer BE0824.037.071), Frankrijklei 71-73, 2000 Antwerpen is geen erfpachtvergoeding verschuldigd.
Alle kosten verbonden aan de mede-eigendom (deel perceel 11K9) zijn ten laste van AG SO.
De kosten van de notariële akte zijn ten laste van AG SO.
De gemeenteraad keurt goed om een erfpachtovereenkomst af te sluiten met AG SO voor het binnengebied gelegen aan de Van Amstelstraat 63-85, 2100 Deurne onder de volgende voorwaarden:
Beheer stedelijk patrimonium
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de Stad."
Samenwerking tussen AG Vespa en AG Stedelijk Onderwijs (AG SO)
Het college keurde op 9 maart 2018 (jaarnummer 2234) de blauwdruk goed zoals beschreven in dat besluit, op basis waarvan AG SO deel zal uitmaken van het geïntegreerd vastgoedbeleid dat wordt uitgevoerd door AG Vespa.
Op 16 december 2019 (jaarnummer 767) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG SO goed. De beheersovereenkomst bepaalt dat het patrimonium ingezet voor onderwijs maximaal in handen van de stad Antwerpen blijft, die het ter beschikking stelt van AG SO. Conform de beheersovereenkomst geeft de stad Antwerpen een erfpacht op al de gebouwen en de percelen die AG SO als enige of grootste gebruiker voor onderwijsdoeleinden gebruikt, tenzij het locaties betreft met een mogelijk ontwikkelingspotentieel.
Op 28 mei 2021 keurden de raden van bestuur van AG SO (jaarnummer 70) en AG Vespa (jaarnummer 47) de samenwerkingsovereenkomst tussen AG SO en AG Vespa goed. De samenwerkingsovereenkomst bepaalt onder meer dat de stad Antwerpen een recht van erfpacht toekent op de gebouwen en percelen die AG SO rechtstreeks of onrechtstreeks als enige of grootste gebruiker voor onderwijsdoeleinden gebruikt. De duur van de erfpacht bedraagt 50 jaar.
Op 22 oktober 2021 (jaarnummer 8456) keurde het college een plan van aanpak goed voor de herschikking van de vastgoedportefeuille van AG SO.
Eigendomssituatie Fabioladorp, Bosuil 138/138+ - Kerkeveldlaan z/n, 2100 Deurne
Op 21 oktober 2019 (jaarnummer 636) keurde de gemeenteraad de aankoop goed van de site "Fabioladorp", omvattende de onroerende goederen:
gelegen op de percelen met nummer 204 H (deel), 205 E3 (deel), 203 X, 203 N en 205 V2 (deel), zoals aangeduid in roze kleur op het aankoopplan (gehecht als bijlage aan dit besluit). Na prekadastratie zijn deze onroerende goederen kadastraal gekend als Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceelnummers 352 A en 352 B, met een oppervlakte van respectievelijk 3.769 m² en 4.070 m².
Gelet op de vastgestelde bodemverontreiniging keurde het college op 5 maart 2021 (jaarnummer 1790) principieel goed om bij OVAM een verzoek in te dienen tot toepassing van de procedure van versnelde overdracht.
Op 2 juli 2021 keurde het college (jaarnummer 5517) de projectdefinitie goed voor het bouwen van een dubbele basisschool ‘De Groene Egel’, een secundaire school ‘Stedelijk Lyceum Waterbaan’ en een sporthal ‘Gallifort’.
Met het oog op het vastgoedproject dient aan AG SO een erfpachtrecht te worden toegekend, in overeenstemming met de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG SO. Het erfpachtrecht kan worden toegekend onder de voorwaarden die gebruikelijk worden gehanteerd in erfpachtovereenkomsten tussen de stad Antwerpen en AG SO, binnen het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen AG SO en AG Vespa, goedgekeurd door de raden van bestuur van AG SO en AG Vespa op 28 mei 2021:
Voor de bovenvermelde onroerende goederen gelden bovendien de volgende, specifieke voorwaarden:
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
AG SO (ondernemingsnummer BE0824.037.071), Frankrijklei 71-73, 2000 Antwerpen is geen erfpachtvergoeding verschuldigd.
De kosten van de notariële akte zijn ten laste van AG SO.
De gemeenteraad keurt goed om een erfpachtovereenkomst af te sluiten met AG SO voor de locatie "Fabioladorp", kadastraal gekend als Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceelnummers 352 A en 352 B, met een oppervlakte van respectievelijk 3.769 m² en 4.070 m², omvattende de volgende onroerende goederen:
tegen de volgende voorwaarden:
Beheer stedelijk patrimonium
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed .
Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium."
Samenwoonproject kasteel Boekenberg
Op 18 september 2020 (jaarnummer 7688) besliste het college aan Symbiosis stichting voor openbaar nut (verder "Symbiosis son" of "de erfpachter") een omgevingsvergunning te verlenen om het kasteel Boekenberg om te vormen tot een samenwoonproject met negen wooneenheden voor medioren en senioren vanaf 50 jaar. Daarbij worden een groot aandeel gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetkeuken, een ontmoetings- en leefruimte, gasten- en zorgkamers voorzien.
Symbiosis son sloot hiervoor een erfpacht af met het Zorgbedrijf, eigenaar van het kasteel.
De bouwcode van de stad Antwerpen voorziet in voorwaarden rond:
* een minimale buitenruimte, gekoppeld aan het aantal slaapkamers;
* een minimum aantal fietsplaatsen, gekoppeld aan het aantal slaapkamers;
* een minimum aantal autostal-/plaatsen.
Deze verplichtingen kunnen collectief worden voorzien doch steeds op eigen eigendom. Kasteel Boekenberg beschikt echter niet over buitenruimte binnen het perceel/eigendom zodat Symbiosis son geen van de opgelegde voorwaarden op eigen terrein kan realiseren.
De stad Antwerpen is eigenaar van de grond, grenzend aan het kasteel Boekenberg, kadastraal gekend als Antwerpen, 32ste afdeling, sectie B, perceel nummer 569D3/deel .
Om aan de voorwaarden van de bouwcode te kunnen voldoen vraagt Symbiosis son een recht van erfpacht te verkrijgen op een gedeelte van dit perceel met een oppervlakte van ongeveer 215 m².
Na overleg bereikte de dienst AG Vespa/Vastgoed een akkoord met Symbiosis son over het verlenen van een recht van erfpacht op een gedeelte van het perceel gelegen Gouverneur Holvoetlaan 28+, 2100 Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen, 32ste afdeling, sectie B, perceel nummer 569D3/deel met een oppervlakte van ongeveer 215 m² voor een periode van 35 jaar aan een jaarlijks indexeerbare vergoeding van 1.836,27 euro conform het schattingsverslag opgemaakt door de afdeling landmeters en schatters van AG Vespa .
De dienst Stads- en Buurtonderhoud/Groen adviseert de terbeschikkingstelling van het stuk grond positief. De bestaande toestand wordt niet fundamenteel gewijzigd maar wordt wel overzichtelijker gemaakt. De zone kende nauwelijks een publiek gebruik. De terbeschikkingstelling is ook compatibel met het beheerplan.
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
Aanrekening jaarlijkse erfpachtvergoeding aan Symbiosis son, Onderheide 36, 2930 Brasschaat (BE 0700 620 409).
De aktekosten zijn ten laste van Symbiosis son.
De gemeenteraad keurt goed om een recht van erfpacht te verlenen aan Symbiosis son, Onderheide 36, 2930 Brasschaat (BE 0700 620 409) op een gedeelte van het perceel gelegen Gouverneur Holvoetlaan 28+, 2100 Deurne, kadastraal gekend als Antwerpen, 32ste afdeling, sectie B, perceel nummer 569D3/deel op basis van volgende voorwaarden:
Bestemming
De erfpacht wordt verleend voor de op- en inrichting van een berging voor fietsen en vuilnis en een tuin- en terraszone.
Het is de erfpachter toegestaan de aanwezige constructie (garagebox) en betegeling te (laten) verwijderen, een hemelwaterput te installeren en de nodige acties uit te voeren in het kader van het opwekken van duurzame energie uit de bodem of lucht.
De erfpachter staat zelf in voor het verkrijgen van de vereiste toelatingen en vergunningen.
Vergoeding
De erfpachter is een jaarlijkse vergoeding verschuldigd van 1836,27 euro. De vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd.
Duur
De erfpacht wordt verleend voor een termijn van 35 jaar met ingang van de eerste van de maand volgend op de maand waarin de onderhandse overeenkomst van erfpacht wordt ondertekend.
De erfpacht eindigt alleszins bij het einde van de erfpacht, om welke reden ook, afgesloten met het Zorgbedrijf voor het kasteel Boekenberg.
Belastingen, lasten en kosten
Alle belastingen, lasten en kosten in verband met het goed en de daarop opgerichte constructies zijn ten laste van de erfpachter. Alle kosten in verband met het verlijden van de authentieke akte zijn ook ten laste van de erfpachter.
Oprichting constructies, onderhoud en herstellingen
De erfpachter mag, op zijn kosten en risico, het goed geschikt maken voor zijn activiteiten, voor zover hij de bestemming waarvoor de erfpacht wordt verleend, respecteert.
De erfpachter staat in voor alle onderhouds- en herstellingswerken aan de door hem opgerichte constructies, met inbegrip van de eigenaarsherstellingen en met inbegrip van kosten veroorzaakt door ouderdom, slijtage, overmacht en feitelijkheden door derden.
Verzekeringen
De erfpachter verzekert de door hem opgerichte constructies vanaf de voorlopige oplevering, op zijn kosten, voor de volledige waarde tegen brand en aanverwante gevaren (type polis ‘alle risico’s behalve’).
Einde erfpacht
Op het einde van het recht van erfpacht, heeft de stad Antwerpen de keuze om ofwel de door de erfpachter opgerichte constructies kosteloos over te nemen ofwel de door de erfpachter opgerichte constructies te laten afbreken.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Met ingang van de eerste van de maand volgend op de maand waarin de onderhandse overeenkomst van erfpacht wordt ondertekend: aanrekening jaarlijkse erfpachtvergoeding aan Symbiosis son, Onderheide 36, 2930 Brasschaat (BE 0700 620 409) | 1.836,27 euro/ jaar | budgetplaats:: 5321000000
budgetpositie: 746 functiegebied:2SBS070202A00000 subsidie: SUB_NR fonds: intern begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode:2200-5700 | n.v.t. |
Op 10 juli 2020 (jaarnummer 6026) keurde het college het Stadshavenplan 2020-2030 goed. Het Stadshavenplan is opgesteld om de ontwikkeling van activiteiten met betrekking tot de watervlakken te bepalen. Het Bonapartedok wordt in het Stadshavenplan onder meer voorzien voor watergebonden evenementen en recreatie.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 774) keurde de gemeenteraad de kosteloze overdracht goed van het Havenbedrijf naar de stad Antwerpen van de watervlakken van het Kattendijkdok, Houtdok, Kempisch Dok, Asiadok en Bonapartedok, alsook de opstallen van de Nassau- en Willembrug. De notariële akte werd verleden op 8 juli 2021.
Het politiereglement voor de Stadshaven werd initieel goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2015 (jaarnummer 598) en trad in werking op 1 januari 2016. Het politiereglement werd een laatste keer gewijzigd door de gemeenteraad op 26 april 2021 (jaarnummer 214).
Op 24 februari 2022 (jaarnummer 1619) keurde het college principieel goed om een marktoproep te lanceren voor het Bonapartedok waarbij waterrecreatie- en beleving centraal staan. AG Vespa en de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling en Maatschappelijke Veiligheid/Stadshavendienst kregen in hetzelfde besluit op basis van de beheersovereenkomst 2019-2024, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), de opdracht om de marktoproep voor te bereiden en de voorwaarden en principes voor te leggen aan het bevoegde orgaan.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 337) de principes en voorwaarden goed voor het uitschrijven van een concessie voor werken voor de bouw en exploitatie van een drijvend ponton met het oog op waterrecreatie in het Bonapartedok.
In het kader van de gunningsprocedure wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG Vespa voorgelegd aan de gemeenteraad.
De opdracht voor de bouw en uitbating van een drijvende constructie met het oog op waterrecreatie op het Bonapartedok, laat zich kwalificeren als een concessie voor werken in de zin van artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten.
De concessiehouder staat in voor zowel het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de financiering en de exploitatie rekening houdend met de nautische en technische veiligheidsvoorwaarden die door de Stadshaven worden opgelegd. Daarbij draagt de concessiehouder het exploitatierisico.
Er wordt geopteerd voor een onderhandelingsprocedure met bekendmaking, in twee fasen.
In de eerste fase wordt de oproep tot mededinging gepubliceerd. Kandidaat- inschrijvers kunnen een aanvraag tot deelneming indienen. Om in aanmerking te komen voor selectie, dienen de kandidaten te voldoen aan de selectiecriteria inzake:
Indien het aantal kandidaten hoger is dan vijf, dan behoudt de aanbestedende overheid zich het recht voor (zonder ertoe verplicht te zijn) om het aantal geselecteerde kandidaten te beperken tot vijf. De selectiebeperking zal desgevallend doorgevoerd worden aan de hand van de door de kandidaat voorgestelde referenties.
De selectieleidraad is vatbaar voor niet-essentiële wijzigingen.
In de tweede fase zal het bestek bezorgd worden aan de geselecteerde kandidaten. Het bestek zal de gunningscriteria, de technische specificaties en het voorwerp van de concessie nader bepalen. Het bestek zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Overeenkomstig artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten definieert de concessie voor werken als een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel waarbij een of meer aanbesteders werken laten uitvoeren door een of meer ondernemers, waarvoor de tegenprestatie bestaat hetzij uitsluitend in het recht het werk dat het voorwerp van de overeenkomst vormt te exploiteren, hetzij in dit recht en een betaling.
Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessies organiseert de aanbesteder vrij de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt, naar eigen goeddunken, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd. Dit betreft ook de regels opgenomen in het Koninklijk Besluit van 25 juni 2017 betreffende de plaatsing en de algemene uitvoeringsregels van de concessieovereenkomsten.
Artikel 41, tweede lid, 10° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdracht.
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad voor 'de bouw en uitbating van een drijvende constructie voor waterrecreatie op het Bonapartedok' in bijlage goed.
Op 24 februari 2022 (jaarnummer 1619) keurde het college principieel goed om een marktoproep te lanceren voor het Bonapartedok waarbij waterrecreatie- en beleving centraal staan. AG Vespa en de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling en Maatschappelijke Veiligheid/Stadshavendienst kregen in hetzelfde besluit de opdracht om een marktoproep voor te bereiden en de voorwaarden en principes voor te leggen aan het bevoegde orgaan.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 337) de principes en voorwaarden goed voor het uitschrijven van een concessie voor werken voor de bouw en exploitatie van een drijvende constructie met zwemgelegenheid in het Bonapartedok.
In het kader van artikel 6.7.3 van titel 2 van de beheersovereenkomst dienen de stad Antwerpen en AG Vespa een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan om de afspraken inzake de gunningsprocedure voor 'de bouw en uitbating van een drijvende constructie op het Bonapartedok met het oog op waterrecreatie' vast te leggen.
De samenwerkingsovereenkomst gaat uit van de volgende principes:
De samenwerkingsovereenkomst wordt eveneens ter goedkeuring aan de raad van bestuur van AG Vespa van juni 2022 voorgelegd.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed.
Het toewijzen en organiseren van een concessie op het water kwalificeert zich als een bijzonder vastgoed/bouwproject uit artikel 6.7. van titel 2 van de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG Vespa.
Artikel 6.7.3 van titel 2 van de beheersovereenkomst bepaalt dat iedere opdrachtverlening voor een bijzondere opdracht schriftelijk in een samenwerkingsovereenkomst wordt vastgelegd met vermelding van het doel, de taakstelling van de betrokken partijen, de inspannings- of resultaatsverbintenissen die de betrokken partijen op zich nemen, de beschikbare middelen om de opdracht te kunnen uitvoeren en een kader voor de financiële verrekening voor de door AG Vespa geleverde prestaties.
Overeenkomstig artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247 en voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG Vespa in het kader van de gunningsprocedure voor het Bonapartedok goed.
Sinds enkele jaren heeft de stad Antwerpen interesse in het verwerven van de restgronden langs de ring die eigendom zijn gebleven van de Belgische staat na aanleg van deze ring.
Het onderhoud van de meeste van deze gronden wordt al gedaan door de stad Antwerpen ingevolge de voorlopige gebruiksovereenkomsten die met betrekking tot deze gronden werden afgesloten.
De stad Antwerpen wenst deze gronden te verwerven vanuit de gewenste ruimtelijke ontwikkeling zoals voorzien in het ontwerpproces “Over de Ring” maar ook vanuit de beoogde ontwikkeling en/of instandhouding van verschillende parken waaronder Park Brialmont die de ontwikkeling van de groenstructuur en de woonkwaliteit van de wijken rondom aanzienlijk verbeteren.
De aankoop van de gronden zal ook de realisatie van het natuurhuis in het Brialmontpark mogelijk maken evenals de instandhouding van het natuurgebied Wolvenberg.
Bij besluit van het college van 20 april 2018 (jaarnummer 3546) werd de onteigening van de ringgronden goedgekeurd.
Ondertussen werden met de Belgische Staat verder minnelijke gesprekken gevoerd, die nu tot een akkoord over de overdracht hebben geleid.
De aankoop betreft volgende gronden:
1/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/W voor een oppervlakte van 33.730 m² tegen de prijs van 151.785,00 euro;
2/ Binnensingel, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/M/5 voor een oppervlakte van 12.937 m² tegen de prijs van 96.638,00 euro;
3/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/X/4 voor een oppervlakte van 8.257 m² tegen de prijs van 24.771,00 euro;
4/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 95/F/2 voor een oppervlakte van 85.000 m² tegen de prijs van 382.500,00 euro;
5/ Brusselstraat, Antwerpen, bij het kadaster bekend Antwerpen 9de afdeling wijk A nummer 1952/A/5 voor een oppervlakte van 249 m² tegen de prijs van 9.960,00 euro;
6/ Uitbreidingsstraat, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/F voor een oppervlakte van 13 m² tegen de prijs van 58,50 euro;
7/ Brusselstraat, Antwerpen, bij het kadaster bekend Antwerpen 9de afdeling wijk I nummer 1952/Y/4 voor een oppervlakte van 19.972 m² tegen de prijs van 798.880,00 euro;
8/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/T/4 voor een oppervlakte van 3.766 m² tegen de prijs van 11.298,00 euro;
9/ Wapenstilstandlaan, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/A/5 voor een oppervlakte van 9.104 m² tegen de prijs van 91.040,00 euro;
10/ Schijnpoortweg, Merksem, bij het kadaster bekend Antwerpen 40ste afdeling wijk D nummer 13/F/2 voor een oppervlakte van 19 m² tegen de prijs van 313,50 euro;
11/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/D/2 voor een oppervlakte van 9.124 m² tegen de prijs van 27.372,00 euro;
12/ Papenhof, Deurne, bij het kadaster bekend Antwerpen 29ste afdeling wijk A nummer 599/H/26 voor een oppervlakte van 298 m² tegen de prijs van 44.700,00 euro;
13/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/B/2 voor een oppervlakte van 29.530 m² tegen de prijs van 132.885,00 euro;
14/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/W/4 voor een oppervlakte van 647 m² tegen de prijs van 1.941,00 euro;
15/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/M/2 voor een oppervlakte van 32.214 m² tegen de prijs van 144.963,00 euro;
16/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/Z voor een oppervlakte van 13.500 m² tegen de prijs van 135.000,00 euro;
17/ Binnensingel, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/X/4 voor een oppervlakte van 2.089 m² tegen de prijs van 6.267,00 euro;
voor bijgevolg een totaal bedrag van 2.060.372,00 euro.
Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b).
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in - en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
De gemeenteraad keurt de aankoop van de Belgische Staat van volgende gronden, allen gelegen in de ringzone, voor een totaal bedrag van 2.060.372,00 euro, goed.
1/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/W voor een oppervlakte van 33.730 m² tegen de prijs van 151.785,00 euro;
2/ Binnensingel, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/M/5 voor een oppervlakte van 12.937 m² tegen de prijs van 96.638,00 euro;
3/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/X/4 voor een oppervlakte van 8.257 m² tegen de prijs van 24.771,00 euro;
4/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 95/F/2 voor een oppervlakte van 85.000 m² tegen de prijs van 382.500,00 euro;
5/ Brusselstraat, Antwerpen, bij het kadaster bekend Antwerpen 9de afdeling wijk A nummer 1952/A/5 voor een oppervlakte van 249 m² tegen de prijs van 9.960,00 euro;
6/ Uitbreidingsstraat, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/F voor een oppervlakte van 13 m² tegen de prijs van 58,50 euro;
7/ Brusselstraat, Antwerpen, bij het kadaster bekend Antwerpen 9de afdeling wijk I nummer 1952/Y/4 voor een oppervlakte van 19.972 m² tegen de prijs van 798.880,00 euro;
8/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/T/4 voor een oppervlakte van 3.766 m² tegen de prijs van 11.298,00 euro;
9/ Wapenstilstandlaan, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/A/5 voor een oppervlakte van 9.104 m² tegen de prijs van 91.040,00 euro;
10/ Schijnpoortweg, Merksem, bij het kadaster bekend Antwerpen 40ste afdeling wijk D nummer 13/F/2 voor een oppervlakte van 19 m² tegen de prijs van 313,50 euro;
11/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/D/2 voor een oppervlakte van 9.124 m² tegen de prijs van 27.372,00 euro;
12/ Papenhof, Deurne, bij het kadaster bekend Antwerpen 29ste afdeling wijk A nummer 599/H/26 voor een oppervlakte van 298 m² tegen de prijs van 44.700,00 euro;
13/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/B/2 voor een oppervlakte van 29.530 m² tegen de prijs van 132.885,00 euro;
14/ Buurt Spoorweglei, Borgerhout, bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling wijk A nummer 260/W/4 voor een oppervlakte van 647 m² tegen de prijs van 1.941,00 euro;
15/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 160/M/2 voor een oppervlakte van 32.214 m² tegen de prijs van 144.963,00 euro;
16/ De Veldekens, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 21ste afdeling wijk A nummer 159/Z voor een oppervlakte van 13.500 m² tegen de prijs van 135.000,00 euro;
17/ Binnensingel, Berchem, bij het kadaster bekend Antwerpen 22ste afdeling wijk A nummer 95/X/4 voor een oppervlakte van 2.089 m² tegen de prijs van 6.267,00 euro;
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoopprijs 17 Ringgronden Uit te betalen aan : De Federale Overheidsdienst Financiën, Koning Albert II laan 33-1/10, 1030 Schaarbeek, ondernemingsnummer BE0308357159 op rekeningnummer BE98 6792 0044 0493. | 2.060.372,00 euro | budgetplaats: 5291630000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2LMS010102PA3716 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA020200 budgetperiode: 2200 | 4005510267 |
Provisie aktekosten commissaris FOD Financiën Uit te betalen aan : De Federale Overheidsdienst Financiën, Koning Albert II laan 33-1/10, 1030 Schaarbeek, ondernemingsnummer BE0308357159 op rekeningnummer BE98 6792 0044 0493. | 1.000,00 euro | budgetplaats: 5291630000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2LMS010102PA3716 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA020200 budgetperiode: 2200 | 4505139228 |
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW Antwerpen goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 mei 2022 aangepast in functie van nieuwe noden.
Het college beslist op 10 juni 2022 dat voor de ondersteuning opvang De Tol door Zorgbedrijf Antwerpen 1.260.000 euro wordt toegewezen op het Oekraïnefonds.
Sinds 7 maart 2022 vangt de stad vluchtelingen uit Oekraïne collectief op in het oud Woonzorgcentrum De Tol te Deurne (Burgemeester De Boeylaan 2). Om de vluchtelingen residentieel op te vangen zal de stad met het Zorgbedrijf een samenwerkingsovereenkomst afsluiten. Dit om de vluchtelingen te laten overnachten, maaltijden aan te bieden en voldoende antwoorden te bieden op de meest dringende noden.
Aangezien er een snelle instroom plaats heeft gevonden van veel Oekraïense vluchtelingen die geen dak boven hun hoofd hadden, heeft de stad beslist om specifiek voor deze doelgroep een residentiële crisisopvangplaats te voorzien. De Tol in Deurne functioneert als crisisopvangpunt voor tijdelijke opvang. Voor duurzame opvang worden de vluchtelingen doorverwezen naar het nooddorp op Linkeroever of andere collectieve opvanglocaties.
De inzet van de dienstverlening van het Zorgbedrijf is noodzakelijk om de crisisopvang te kunnen blijven realiseren in De Tol. Er wordt een ondersteuning voorzien van 1.260.000,00 EUR voor crisisopvang in De Tol op het budget van het Oekraïnefonds.
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Functiegebied | Project | Uitvoerder | Budget |
2SBS040108PA6664 | Collectieve opvang Oekraïense vluchtelingen WZC De Tol | Zorgbedrijf Antwerpen | 1.260.000,00 EUR |
Voor deze toewijzing wordt met ika-light 1.260.000,00 EUR verschoven van boekingsadres : 5170100000/6141/2SBS040108PA6616/SUB_NR/2200 naar 517455000/6496450/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2200
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan | Jaar |
5170100000 | 2SBS040108PA6616 | 6141 | NVT | 4.540.897,63 EUR | - 1.260.000,00 EUR | 3.280.897,63 EUR | Niet van toepassing | 2022 |
5174555000 | 2SBS040108PA6664 | 6496450 | Zorgbedrijf Antwerpen | 0,00 EUR | +1.260.000,00 EUR | 1.260.000 EUR | Zorgbedrijf Antwerpen | 2022 |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing. Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten.
Voor deze toewijzing wordt met ika-light 1.260.000,00 EUR verschoven van boekingsadres : 5170100000/6141/2SBS040108PA6616/SUB_NR/2SA080111/2200 naar 517455000/6496450/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2SA080111/2200.
De gemeenteraad keurt, voor het project crisisopvang Oekraïne, volgende wijziging aan de nominatieve verdeling voor 2022 goed: toewijzing van de ondersteuning aan Zorgbedrijf Antwerpen, Ballaarstraat 35, 2018 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0809.699.184, met een bedrag van 1.260.000,00 EUR.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW Antwerpen goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkingsen investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 mei 2022 aangepast in functie van nieuwe noden.
Sinds 7 maart 2022 vangt de stad Oekraïnse vluchtelingen op in De Tol te Deurne. Deze locatie fungeert als crisisopvangpunt waarna de vluchtelingen doorstromen naar het nooddorp of een andere stabiele woonst. De stad doet beroep op heel wat vrijwilligers om de organisatie van deze crisisopvang mogelijk te maken. Het vrijwilligerswerk dat plaatsvindt in de Tol gaat over volgende taken: begeleiding maaltijden, uitbaten winkeltje, tolken en chauffeurs voor verhuis naar nooddorp.
Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw zal zorgen voor de uitbetaling van deze vrijwilligers vanaf 1 mei 2022 op basis van de geleverde prestaties. Hiervoor doet Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw beroep op prestatielijsten uit het planningsprogramma Beeple.
Het voorgestelde bedrag is voorzien voor de periode mei 2022 tot en met december 2022 (8 maanden).
Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw zal zorgen voor de uitbetaling van de vrijwilligers op basis van prestatielijsten uit het planningsprogramma Beeple. Eerstelijnszone Antwerpen vzw zal deze opdracht realiseren voor 8 maanden i.f.v. het functioneren van crisisopvang De Tol te Deurne. Na deze periode wordt bekeken op welke optimale manier de vrijwilligers zal vergoeden.
Er wordt een ondersteuning voorzien aan Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw van 55.410,00 EUR voor 8 maanden op het budget van het Oekraïnefonds.
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Functiegebied | Project | Uitvoerder | Budget |
2SBS040108PA6664 | Opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen | Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw | 55.410,00 EUR |
Voor deze toewijzing wordt met ika-light 55.410 EUR verschoven van boekingsadres : 5170100000/61418/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2200 naar 5170100000/6496800/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2200
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan | Jaar |
5170100000 | 2SBS040108PA6664 | 61418 | NVT | 55.410,00 EUR | -55.410,00 EUR | 0,00 EUR | Niet van toepassing | 2022 |
5170100000 | 2SBS040108PA6664 | 6496800 | Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw | 0,00 EUR | +55.410,00 EUR | 55.410,00 EUR | Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw | 2022 |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing. Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De financiële gevolgen worden geregeld in een afzonderlijk collegebesluit.
Voor deze toewijzing wordt met ika-light 55.410 EUR verschoven van boekingsadres : 5170100000/61418/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2SA080111/2200 naar 5170100000/6496800/2SBS040108PA6664/SUB_NR/2SA080111/2200.
De gemeenteraad keurt, voor de uitbetaling van vrijwilligers die zich inzetten voor crisisopvang, volgende wijziging aan de nominatieve verdeling voor 2022 goed: toewijzing van de ondersteuning aan Eerstelijnszone Antwerpen Centrum vzw, Lange Leemstraat 187 te 2018 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0737.803.081, met een bedrag van 55.410,00 EUR.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed.
Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 mei 2022, aangepast in functie van nieuwe noden.
De stad organiseert noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne leidt tot een massale instroom van Oekraïense vluchtelingen in de diverse Europese landen en hun steden. Ook Antwerpen wordt hiermee geconfronteerd.
De stad Antwerpen wil een menswaardige oplossing aanreiken aan de vluchtelingen door ze te ondersteunen met huisvesting en een aantal basisbehoeften. Voor de huisvesting stelt zij container-woonunits ter beschikking aan de vluchtelingen. CAW Antwerpen zal ter plaatse instaan voor de begeleiding en ondersteuning van de vluchtelingen bij de huisvesting. Voor de hulpverlening zet CAW Antwerpen een tijdelijk CAW-huis op de locatie Middenvijver op. Daarnaast zal CAW Antwerpen ook de doorstroom van Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in ‘de Tol’ op zich nemen en organiseren. Deze samenwerking op het terrein wordt verder uitgewerkt in een ondersteuningsopdracht Noodopvang Middenvijver met collegebesluit.
Met dit besluit wordt de financiële ondersteuning van 189.000,00 EUR aan CAW Antwerpen voor het project Noodopvang Middenvijver met een looptijd van 1 mei 2022 tot 30 april 2023 nominatief toegekend.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten. De middelen voor ondersteuning aan CAW Antwerpen zullen met een IKA-light verschoven worden vanuit het Oekraïnefonds (2SBS040108PA6616, budgetplaats 5170100000, budgetpositie 6141, begrotingsprogramma 2SA080111, SUB_NR, budgetperiode 2200) naar 2SBS040108PA6662, budgetplaats 5170100000, budgetpositie 6496800, begrotingsprogramma 2SA080111, SUB_NR, budgetperiode 2200.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van 189.000,00 EUR voor het project Noodopvang Middenvijver door CAW Antwerpen met ondernemingsnummer 0455 608 604 goed.
Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.
Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 mei 2022 (jaarnummer 349).
Op de gemeenteraad van 30 mei 2022 werden de nieuwe artikelen 190 en verder van de code van politiereglementen goedgekeurd. Deze artikelen voorzien in een verbod om dranken in glazen recipiënten met het oog op onmiddellijke consumptie aan te bieden en/of te verkopen voor onder meer de standplaatshouders op de bovenlokale zaterdag- en zondagsmarkt Oudevaartplaats en omgeving. Standplaatshouders op de bovenlokale zaterdag- en zondagsmarkt Oudevaartplaats en omgeving zijn overeenkomstig artikel 190bis verplicht om deze dranken aan te bieden en/of te verkopen in herbruikbare bekers.
De verplichting opgenomen in artikel 190bis heeft enkel betrekking op de dranken die verpakt zijn in glazen recipiënten en die omwille van het verbod op glazen recipiënten niet in hun origineel recipiënt kunnen worden aangeboden. Dranken verpakt op een andere wijze, zoals dranken in blik of in brik, mogen nog steeds op deze manier aangeboden en verkocht worden. Deze dranken hoeven niet verplicht in een herbruikbare beker geschonken te worden. Een afzonderlijke lezing van het huidige artikel 190bis zou voor verwarring kunnen zorgen, nu de verplichting om herbruikbare bekers te gebruiken op dit ogenblik algemeen geformuleerd wordt.
Ten einde iedere verwarring en onduidelijkheid te vermijden wordt de tekst van artikel 190bis verfijnd en wordt uitdrukkelijk toegevoegd dat dranken voor onmiddellijke consumptie die niet verpakt zijn in glazen recipiënten, zoals blikjes of brikjes, als dusdanig aangeboden en/of verkocht mogen worden.
Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed.
Op 28 februari 2022 werd door de heer Yves Van Damme, advocaat, met kantoor aan de Rijselstraat 274 te 8200 Brugge, een aanvraag gedaan om een convenant af te sluiten met de BV CIRAK (RPR 0817.047.925), met maatschappelijke zetel aan de Bredastraat 112, bus 11 te 2060 Antwerpen, voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg 1148 te 2660 Hoboken.
De BV CIRAK heeft op hogervermeld adres een vestigingseenheid voor een wedkantoor klasse IV sedert 17 december 2013. De BV CIRAK beschikt over een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres. De BV CIRAK wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikel 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Kansspelwet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de BV CIRAK en de stad Antwerpen.
De BV CIRAK baat sinds 17 december 2013 de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg 1148 te 2660 Hoboken uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019.
De voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente zijn discretionaire bevoegdheid te beslissen of en onder welke voorwaarden er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat ‘de aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.’
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: ‘Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden onderzocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen.’ De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en de spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: ‘Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken.’ (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare school jongeren een regelmatiger speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38) Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
Het wedkantoor ‘CIRAK’ is gevestigd sedert 17 december 2013 aan de Sint-Bernardsesteenweg 1148 te 2660 Hoboken.
Concreet onderzoek toont aan dat het wedkantoor ‘CIRAK’ zich in de nabijheid van diverse onderwijsinstellingen bevindt.
De Freinet Middenschool ‘De Pluim’ is gelegen aan de Distelvinklaan 22 te 2660 Hoboken. Dit is een vestiging van ‘GO!’ Koninklijk Atheneum Hoboken. Deze middenschool biedt secundair onderwijs aan aan leerlingen van de eerste graad. Deze school ligt op een wandelafstand van 280 meter, een drietal minuten wandelen, van het wedkantoor. De scholieren nemen het openbaar vervoer aan de dichtstbijzijnde halte, ‘P&R Schoonselhof’, die gelegen is quasi voor de deur van het wedkantoor (62 meter wandelafstand).
De middelbare school ‘Don Bosco Hoboken’ is gelegen aan de Salesianenlaan 1 te 2660 Hoboken. Dit is een secundaire school met een lesaanbod voor leerlingen van de eerste tot en met de derde graad, en biedt zowel technisch als beroeps secundair onderwijs aan. Deze school ligt op een wandelafstand van 550 meter van het wedkantoor. Op weg naar de dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer, ‘P&R Schoonselhof’, die gelegen is quasi voor de deur van het wedkantoor (62 meter wandelafstand), passeren deze leerlingen het wedkantoor.
De Karel de Grote Campus ‘Wetenschappen en technologie’ en het Karel de Grote ‘Fab Lab’ zijn gelegen aan de Salesianenlaan 90 te 2660 Hoboken. Op deze campus wordt les gegeven aan verschillende groepen bachelorstudenten, terwijl het ‘Fab Lab’ een maakplaats is dewelke toegankelijk is voor iedereen en diverse ateliers aanbiedt. Beiden zijn gelegen op een wandelafstand van 800 meter, welke te voet op 10 minuten kan afgelegd worden.
Het wedkantoor is gelegen nabij diverse onderwijsinstellingen voor middelbaar en hoger onderwijs, wat op zich volstaat om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden. (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).”
Verder dient er op toegezien te worden dat de vooropgestelde locatie niet in de nabijheid gelegen is van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht.
Verder onderzoek toont aan dat het wedkantoor ‘CIRAK’ gelegen is in de nabijheid van het grote Hobokense park ‘Sorghvliedt’ waar een atletiekpiste en voetbalveld gelegen zijn. Naast een grote vijver met fontein vinden de bezoekers in het park ook een grote speeltuin. In het park worden ook bossafari's georganiseerd voor gezinnen met kleine en grotere kinderen. Een ingang van het park bevindt zich op 700 meter wandelafstand (een achttal minuten wandelen) van het wedkantoor. Ook het aan het park gelegen zwembad ‘Sorghvliedt’, met een 25-meterbad, een instructiebad met massagejets, een peuter- en kleuterbad met fonteinen, jacuzzi's en een grote glijbaan, waar ook regelmatig zwemlessen worden georganiseerd, bevindt zich op minder dan een kilometer van het wedkantoor. Dit zwembad is een populaire trekpleister voor kinderen en jongeren.
De speeltuin met buurtpark aan het Majoor Malfaitplein ligt op 500 meter wandelafstand van het wedkantoor. Hier ligt ook een voetbalveldje met kunstgras, wat jongeren aantrekt.
Aan de aanwezigheid van hogervermelde parken en het zwembad kan dus niet voorbijgegaan worden. De nabijheid van elk van deze plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat om het sluiten van het convenant te weigeren.
Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de aangevraagde vestigingsplaats aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:
“Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009)
De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
In dit verband dient ook gewezen te worden op eerdere bekommernissen van de Bestendige Deputatie (PSTV-2018- 00) inzake de geografische ligging van het wedkantoor in het licht van de doelstellingen van de Kansspelwet. In deze beslissing werd ook verwezen naar de aanwezigheid van verschillende scholen en de deontologische bezwaren inzake de inplanting van een wedkantoor in een buurt waar veel kwetsbare mensen verblijven.
Het feit dat de tramterminus ‘Schoonselhof’ quasi voor de deur van het wedkantoor gelegen is, maakt dat de verleiding van scholieren, studenten en andere kwetsbare groepen die op de tram staan te wachten om het wedkantoor te frequenteren alleen maar toeneemt.
De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt. Zij zullen meer geld uitgeven aan gokspelen, alsook de prevalentie van problematisch gokgedrag neemt toe. (Vasiliadis, Jackson, Christensen & Francis, 2013; St-Pierre, Walker, Derevensky & Gupta, 2014). De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met BV CIRAK (RPR 0817.047.925, met maatschappelijke zetel aan de Bredastraat 112, bus 11 te 2060 Antwerpen, voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg 1148 te 2660 Hoboken, te weigeren.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4 §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).De gemeenteraad weigert om met de BV CIRAK (RPR 0817.047.925), met maatschappelijke zetel aan de Bredastraat 112, bus 11 te 2060 Antwerpen, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg 1148 te 2660 Hoboken.
Op 21 maart 2022 werd namens de heer Sidney Van Nieuwenhove, Legal & Compliance Manager van de NV BETCENTER GROUP, een aanvraag gedaan om een convenant af te sluiten met NV BETCENTER GROUP (RPR 0877.184.856), met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen. Namens NV BETCENTER GROUP werd aangegeven dat het zou gaan om een verhuis van het wedkantoor gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen naar de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen.
De NV BETCENTER GROUP heeft op hogervermeld adres een vestigingseenheid sedert 9 mei 2018. Het wedkantoor wordt echter nog niet geëxploiteerd en staat voorlopig nog leeg. De NV BETCENTER GROUP beschikt nog niet over een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres. De NV BETCENTER GROUP beschikt wel over een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen. De NV BETCENTER GROUP wenst de kansspelinrichting aan de Franckenstraat 20 tet 2000 Antwerpen evenwel te verplaatsen naar de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen. De NV BETCENTER GROUP wenst een F2-vergunning te bekomen voor de uitbating van een kansspelinrichting klasse IV aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikel 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Kansspelwet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet diende aan deze voorwaarden bij de aanvragen om hernieuwing voldaan te zijn. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om een F2-vergunning dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens een met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te bekomen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV BETCENTER GROUP en de stad Antwerpen.
De NV BETCENTER GROUP baat sinds 18 november 2013 de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2. Thans geeft de NV BETCENTER GROUP aan dat zij de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen zal verhuizen naar de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen. Hiervoor dient zij een kansspelvergunning F2 te bekomen. Voorafgaandelijk moet thans een convenant afgesloten worden zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019. De aanvrager dient daarbij te voldoen aan de voorwaarden conform artikel 43/5 van de Kansspelwet. De gemeente behoudt daarbij haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of en onder welke voorwaarden er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat ‘de aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.’
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: ‘Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden onderzocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen.’ De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten kunnen verantwoorden, zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en de spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: ‘Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken.’ (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015)
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare school jongeren een regelmatiger speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38) Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
Het aantal uitsluitingen bij de Kansspelcommissie is bovendien al jaren in stijgende lijn aan het verlopen. (Kansspelcommissie, 2021) Dit duidt op een toenemend aantal mensen die aangeven (of door bewindvoerders, belanghebbenden, enzovoort) problemen te ervaren met hun gokgedrag. Als er bovendien geweten is dat het gros van de opbrengsten van sportweddenschappen offline wordt gegenereerd (Kansspelcommissie, 2021), is het noodzakelijk tegenwoordig extra alert te zijn voor de risico’s indien wedkantoren gesitueerd zijn in een buurt waarin veel kwetsbare personen, zoals jongeren, aanwezig zijn.
Het door de NV BETCENTER GROUP voorgestelde vestigingsadres bevindt zich aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen. Deze vestigingsplaats bevindt zich in de nabijheid van tal van kwetsbare inrichtingen.
De kansspelinrichting klasse IV zou immers gevestigd worden aan de Nationalestraat te 2000 Antwerpen hetgeen een drukke verbindingsweg uitmaakt tussen het historisch-toeristisch centrum van de stad (Groenplaats, Grote Markt) en de (uitgaans-)buurt ‘Zuid’ met tal van horecagelegenheden. Op de Nationalestraat zijn ook heel wat winkels en snackgelegenheden aanwezig. Deze elementen maken dat er dagelijks veel passanten, onder wie ook tal van jongeren, zich door de Nationalestraat begeven.
Er zijn in de onmiddellijke nabijheid van het vooropgestelde vestigingsadres ook diverse middelbare en hogescholen, alsook plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, gesitueerd.
Op 210 meter wandelafstand, op de hoek van de Nationalestraat met de Kronenburgstraat, is de campus van het Instituut voor Tropische Geneeskunde gevestigd. Ook de Artesis Hogeschool heeft een campus voor hoger onderwijs in de Kronenburgstraat 47 (350 meter wandelafstand) en in de Nationalestraat 28 (500 meter wandelafstand). Op 450 meter wandelafstand is het Sint-Lievenscollege gevestigd (Kasteelpleinstraat 31), dat secundair onderwijs aanbiedt voor leerlingen van de eerste tot en met de derde graad. Ook de scoutsgroep ‘9&10 Sint-Andries en Sint-Lievens’ is in deze straat gelegen. Deze scoutsgroep voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een leidingsploeg van meer dan 50 jongeren is erg actief in het weekend.
Op 300 meter wandelafstand is de Academie Muziek-Woord (Volksstraat 41) gevestigd.
Achter de hoek, op 350 meter wandelafstand, is de Vrije Basisschool Sint-Lutgardis (Maarschalk Gérardstraat 18), alsook de basketbalclub Olicsa (in de sportzaal van de school met ingang Begijnenstraat 53/67) gevestigd. De basketploeg ‘Olicsa’ heeft 16 kinder- en jongerenploegen en trainingen op verschillende weekdagen. Er vinden in de sporthal ook basketwedstrijden plaats tijdens het weekend.
Dagelijks brengt de aanwezigheid van deze inrichtingen tal van studenten en jongeren in de omgeving op de been, die op weg naar de middelbare en hogescholen, horecagelegenheden of winkels in ieder geval het wedkantoor passeren.
De nabijheid van voormelde onderwijsinstellingen volstaat op zich reeds om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden.” (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).
Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de aangevraagde vestigingsplaats aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:
Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009)
De ligging in een drukke en trendy straat tussen het toeristisch centrum en de hippe buurt ‘Zuid’ verhoogt de aantrekkelijkheid en de bereikbaarheid. Het is in dat verband ook extra te benadrukken dat er recht voor de voorgenomen inrichting een tramhalte is gesitueerd.
Ten overvloede moet worden opgemerkt dat ook het arresthuis van Antwerpen (Begijnenstraat 44) in de nabije omgeving gelegen is.
De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met de NV BETCENTER GROUP (RPR 0877.184.856), met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen, te weigeren.
Naast voormeld onderzoek inzake de nabijheid van kwetsbare inrichtingen worden ten overvloede ook de bevindingen aangaande een bouwcontrole en een brandcontrole van het pand gelegen aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen op 7 juni 2022 meegenomen in de beoordeling van de voorliggende aanvraag.
Bij de bouwcontrole die plaatsvond in het pand gelegen aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen op 7 juni 2022 stelde de bouwtoezichter vast dat er nog werken in uitvoering zijn en het pand vooralsnog niet in uitbating is. Het is bijgevolg niet mogelijk om vast te stellen of er al dan niet stedenbouwkundige inbreuken rusten op het pand.
De brandcontrole van 7 juni 2022 resulteerde in een negatief brandverslag waarbij meerdere zaken niet in orde werden bevonden. Er werd vastgesteld dat er geen zichtbaar bord werd aangebracht met daarop het maximum aantal toegelaten personen vermeld, hetgeen een inbreuk uitmaakt op artikel 299 van de code van politiereglementen stad Antwerpen. Daarnaast is het conform artikel 325 van de code van politiereglementen stad Antwerpen verplichtend voorgeschreven dat glazen wanden en de vleugels van glazen deuren op ooghoogte een opvallend merkteken dragen. Hieraan is niet voldaan. Tevens dient een afwezigheidsattest van de gasinstallatie (controleorganisme) voorgebracht te worden. Een gedegen brandcontrole kan plaatsvinden zodra de inrichting met het oog op uitbating volledig werd ingericht en uitgerust, hetgeen thans nog niet het geval is. Er kan bijgevolg geen garantie geboden worden dat de brandvoorschriften in orde zijn.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers:
Artikel 43/4 van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
De gemeenteraad weigert om met de NV BETCENTER GROUP (RPR 0877.184.856), met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Nationalestraat 143 te 2000 Antwerpen.
Het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019, en meer bepaald artikel 3. § 1 bepaalt dat de bevoegde overheden verantwoordelijk zijn voor de noodplanning op hun respectievelijk grondgebied. § 2. van datzelfde artikel specifieert dat de noodplanning zoals bedoeld in § 1 van dit artikel onder andere de volgende taken omvat:
Naar aanleiding van de actualisatie van het Koninklijk Besluit werd er ook een nieuw sjabloon voor het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) ontwikkeld.
Op 17 mei 2021 verstuurde de federale diensten van de gouverneur van Antwerpen, dienst Noodplanning, de nieuwe sjablonen aan alle Antwerpse gemeenten. Er werd gevraagd om het gemeentelijk ANIP tegen midden 2022 te actualiseren en op te maken in de nieuwe sjablonen.
Op de gemeentelijke veiligheidscel (GEMVC) van september 2021 en januari 2022 is het vernieuwde ANIP aan bod gekomen, waarna alle leden van de GEMVC ook de mogelijkheid kregen om hun aanvullingen en opmerkingen over het ANIP te bezorgen. De definitieve bespreking van het ANIP op de GEMVC vond plaats in mei 2022.
Een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) bevat de algemene richtlijnen en de informatie die nodig zijn om het beheer van om het even welke noodsituatie te garanderen en legt de organisatie van de beleidscoördinatie en de hoofdbeginselen van de multidisciplinaire interventie vast. Het doel is dat het gemeentelijk ANIP kan ingezet worden voor een brede waaier aan noodsituaties. Voor sommige risico’s is het echter nodig specifieke ongevallenscenario’s op te stellen onder vorm van een (multidisciplinair) bijzonder nood- en interventieplan (BNIP), bijvoorbeeld voor Sevesobedrijven of voor terugkerende massamanifestaties, of van een plaats- of infofiche (eigen ontwerp van dienst noodplanning stad Antwerpen in afstemming met de gemeentelijke veiligheidscel).
Artikel 5 §1 (Koninklijk Besluit van 22 mei 2019) somt de minimale inhoud van het algemeen nood- en interventieplan op. De ANIP bevatten minimaal:
1° de algemene inlichtingen betreffende de betrokken provincie of gemeente, namelijk:
a) de contactgegevens van de operationele en beleidsdiensten, de betrokken overheden, de gespecialiseerde diensten, de informatiecentra en alle andere personen waarop de bevoegde overheid denkt beroep te moeten kunnen doen in het kader van het beheer van een noodsituatie omwille van zijn of haar kennis of expertise als deskundige;
b) de identificatie van de risico’s;
2° de methodologie en de frequentie van de actualisering van de NIP;
3° de organisatie van de operationele en beleidscoördinatie, namelijk:
a) de modaliteiten van de afkondiging en de opheffing van de fases;
b) de alarmeringsprocedures van de bevoegde actoren;
c) de aan te wenden communicatiemiddelen en de informatiestroomtussen de verschillen de actoren, alsook de manier waarop een voortdurende telecommunicatie wordt gegarandeerd;
d) de organisatie van de informatie aan de bevolking en de getroffen personen door, indien nodig, te verwijzen naar de betrokken monodisciplinaire plannen;
e) de modaliteiten en middelen met betrekking tot de maatregelen ter bescherming van de bevolking en goederen, onder meer het vervoer en de onthaal- en huisvestingscentra;
f) de documenten die nuttig zijn voor het beheer van noodsituaties;
g) de procedures voor de terugkeer naar de normale situatie en/of het herstel.
De nood- en interventieplannen worden bijgehouden op de beperkt toegankelijke veiligheidswebsite ICMS (onder beheer van het nationaal crisiscentrum of NCCN). Om alle nood- en interventieplannen van alle gemeenten en provincies van België gemakkelijker te raadplegen en te vergelijken, werd er door het NCCN ook een canvas ontwikkeld voor de structuur van alle ANIP's. Alvorens dit canvas (met bijhorende fiches) te bezorgen aan alle gemeenten van de provincie Antwerpen, heeft de dienst noodplanning van de federale diensten van de gouverneur van de provincie Antwerpen een aantal fiches van dit canvas reeds opgemaakt, zodat de tekst identiek is voor alle gemeenten in de provincie Antwerpen.
Als onderdeel van het algemeen nood- en interventieplan moet elke gemeente ook een inventarisatie en analyse maken van de risico's op het eigen grondgebied. Zo moet er bepaald worden op welke plaatsen (= risico-objecten, bijvoorbeeld hotels, Sevesobedrijven, onderwijsinstellingen, tunnels of luchthaven) bepaalde risicohoudende gebeurtenissen of ongevalscenario's (= risicotypes, bijvoorbeeld ziektegolf, extreme weersomstandigheid, terrorisme of brand in gebouw) kunnen voorvallen.
Voor een grootstad als Antwerpen is het onmogelijk om de lijst van risico-objecten steeds helemaal actueel en volledig ingevuld te houden (in bijvoorbeeld ICMS). Er is bovendien veel recente en correcte informatie beschikbaar via andere kanalen, bijvoorbeeld gegevens bijgehouden door andere diensten binnen de stad, andere websites, applicaties en databanken. De gemeentelijke veiligheidscel van de stad Antwerpen heeft er dan ook voor gekozen om een extra risicotabel op te maken waarin een overzicht gegeven wordt van alle risico-objecten in Antwerpen en waarbij duidelijk beschreven staat waar de informatie kan teruggevonden worden. Deze tabel zal als een afzonderlijke bijlage bij het algemeen nood- en interventieplan van de stad Antwerpen toegevoegd worden.
Het canvas van de risicotabel werd goedgekeurd door de gemeentelijke veiligheidscel. Deze tabel zal continu aangevuld en geactualiseerd worden met de nodige verwijzingen naar andere moederbestanden en basisdatabestanden. De huidige versie (versie mei 2022) van de risicotabel wordt als bijlage bij dit besluit toegevoegd. Deze tabel moet als een dynamisch, voortdurend veranderend document gezien worden.
Wet van 28 maart 2003 tot wijziging van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming, meer bepaald artikel 2ter waarin staat dat in elke gemeente de burgemeester een algemeen rampenplan voor hulpverlening opstelt dat de te treffen maatregelen en de organisatie van hulpverlening bevat in geval van rampspoedige gebeurtenissen, catastrofen of schadegevallen.
Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaalniveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
Artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de gemeenten ook tot taak hebben het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald worden volgende zaken aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
[...]
5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, en meer bepaald artikel 9 §4 dat stelt dat in elke gemeente de burgemeester een algemeen nood- en interventieplan opstelt dat de algemene richtlijnen en de noodzakelijke informatie bevat om het beheer van de noodsituatie te verzorgen, hierin inbegrepen de te treffen maatregelen en de organisatie van de hulpverlening. De in het eerste lid bedoelde nood- en interventieplannen worden, na aanneming door de gemeenteraad, ter goedkeuring voorgelegd aan de gouverneur.
Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk- en provinciaalniveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
De gemeenteraad keurt het algemeen nood- en interventieplan van stad Antwerpen goed.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW Antwerpen goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 mei 2022 aangepast in functie van nieuwe noden.
Samen op Straat - wijk Kiel
Het project Samen op Straat zoekt in de Antwerpse wijken Borgerhout-Noord, het Kiel en Antwerpen-Noord outreachend contact met jongeren in een kwetsbare positie die niet (meer) bereikt worden door het georganiseerde jeugdwerk. Specifieke aandacht gaat uit naar jongeren tussen 15 en 25 jaar.
Samen op Straat zet hiertoe in op:
De inzet van buurtvrijwilligers in de wijk Kiel betekent een grote meerwaarde voor deze wijk. Er wordt een bijkomende ondersteuning van 15.000,00 EUR voorzien op het budget van de Stadsmariniers.
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Functiegebied | Project | Uitvoerder | Budget |
2VGS010601A00000 |
Samen op Straat - wijk Kiel |
Samenlevingsopbouw Antwerpen vzw |
15.000,00 EUR |
De toekenning aan Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw kan uitgevoerd worden door werkingsmiddelen, op budgetadres 5363000000/6141/2VGS010601A00000/SUB_NR/2200, met een IKA_Light te verschuiven naar budgetadres 5363000000/6496800/2VGS010601A00000/SUB_NR/2200 en toe te wijzen.
Functiegebied | Uitvoerder | Vorig bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag |
2VGS010601A00000 | Samenlevingsopbouw Antwerpen vzw | 0,00 EUR | 15.000,00 EUR | 15.000,00 EUR |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten.
De gemeenteraad keurt, voor het project Samen op Straat - wijk Kiel, volgende wijziging aan de nominatieve verdeling voor 2022 goed: verhoging van de ondersteuning aan Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw, Gasstraat 12 - 14 te 2060 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0425.500.396, met een bedrag van 15.000,00 EUR.
De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 (jaarnummer 738) de beheersovereenkomst tussen de stad en Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG goed.
De raad van bestuur van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG stelde in de zitting van 24 mei 2021 (jaarnummer 18) de jaarrekening en het jaarverslag 2021 vast.
Er worden een jaarrekening volgens het Wetboek Vennootschappen van 23 maart 2019 (NBB jaarrekening) en een jaarrekening volgens het Decreet lokaal bestuur (BBC jaarrekening) voorgelegd.
De NBB jaarrekening 2021, het jaarverslag 2021 en het verslag van de commissaris-revisor worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Aan de gemeenteraad wordt tevens kwijting gevraagd voor de bestuurders en de commissaris-revisor zoals bepaald in het Wetboek van vennootschappen van 23 maart 2019.
De BBC jaarrekening 2021 wordt ter advies voorgelegd, waarna de goedkeuring aan de gouverneur als toezichthoudende overheid gevraagd zal worden.
De commissaris-revisor heeft bij de BBC-jaarrekening een verslag afgeleverd over:
BBC jaarrekening
Artikel 243 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
NBB jaarrekening
Het wetboek van vennootschappen van 23 maart 2019:
De besteding van de stedelijke restmiddelen van het boekjaar 2021 werd in een apart besluit voorgelegd aan het college van 10 juni 2022 waarbij voorzien werd in de betaling van een dividend aan de stad over het boekjaar 2021 van 1.137.594,71 euro.
De gemeenteraad keurt de NBB jaarrekening 2021 van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG overeenkomstig het wetboek vennootschappen goed.
De gemeenteraad adviseert de toezichthoudende overheid om de BBC jaarrekening 2021 van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG overeenkomstig het Decreet lokaal bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2021 van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG goed.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de goedgekeurde NBB jaarrekening 2021.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de BBC jaarrekening 2021, onder voorbehoud van goedkeuring van de BBC jaarrekening 2021 door de hogere overheid.
De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 (jaarnummer 738) de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG goed voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2025.
De gemeenteraad keurde op 31 januari 2022 (jaarnummer 34) aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG goed.
De raad van bestuur stelde op 24 mei 2022 (jaarnummer 19) aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 vast.
De inhoudelijke en budgettaire aanpassingen zijn gedaan om de kans te maximaliseren dat de vooropgezette doelstellingen gehaald worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.
Conform artikel 41, tweede lid, 21° van het Decreet Lokaal Bestuur keurt de gemeenteraad het meerjarenplan en de aanpassingen ervan van een autonoom gemeentebedrijf goed en kan dit niet gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen.
Het meerjarenplan 2020-2025 is in evenwicht.
Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge is positief in 2025.
De gemeenteraad keurt aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG goed.
Op 1 september 2003 trad de convenant 'Diamantbewerking BSO' in werking. Deze convenant was een samenwerking tussen: het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement onderwijs; het college van burgemeester en schepen van de stad Antwerpen; het Vlaams secretariaat van het katholieke onderwijs; het onderwijssecretariaat van steden en gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw; de Hoge Raad voor Diamant vzw en het technicum Noord-Antwerpen vzw.
De stad Antwerpen nam in haar bestuursakkoord 2013-2018 de opdracht op om deze samenwerking te actualiseren: de opleidingen diamantbewerking, juweelontwerp en edelsmeedkunst worden afgestemd op de behoeften van de diamant- en juwelensector. Deze opdracht werd ingeschreven in de externe doelstelling 'Antwerpen handhaaft zich als wereldcentrum van de diamanthandel en versterkt zich als juwelierscentrum'.
In 2014 werd een vernieuwde versie van het opleidingsconvenant opgesteld. Dit werd in op 18 juli 2014 goedgekeurd op het college (jaarnummer 7474 ) en op 22 september 2014 in de gemeenteraad (jaarnummer 629). Ook in de daaropvolgende beleidsperiode werd het opleidingsconvenant geactualiseerd met goedkeuringen op het college op 3 juli 2020 (jaarnummer 5752) en op de gemeenteraad op 28 september 2020 (jaarnummer 466).
Dit convenant is een samenwerking tussen de ondertekenende partners:
Daarnaast werd ook het Syndicaat voor de Belgische Diamantnijverheid (SBD) betrokken voor het laatste geactualiseerde opleidingsconvenant.
Anno 2022 is de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen en zijn de technologische vereisten veranderd. Het aantal openstaande vacatures in de diamantsector de laatste jaren gestegen waardoor de instroom vanuit de opleidingen niet langer volstaat. Dit maakt de onderlinge concurrentie tussen sectoren om geschikte kandidaten te vinden bijzonder hoog. Om hieraan tegemoet te komen, stelden SBD en de Antwerpsche diamantkring, beiden geen partij van de opleidingsconvenant, een addendum met voorstellen voor. Deze voorstellen vormen geen addendum in de juridische zin van het woord. Deze voorstellen werden intussen door de stakeholders van het opleidingsconvenant gevalideerd in gezamenlijk overleg. Dit zijn 1) nieuwe acties en nuanceringen van bestaande acties gebaseerd op de voorstellen van SBD en de Antwerpsche diamantkring en 2) acties die reeds gedekt zijn door het opleidingsconvenant.
Actie | Actor | Timing |
doe-stage
| Het Fonds voor de Diamantnijverheid o.b.v.: bevragingsronde bij bedrijven en opgevraagde aanbevelingen | 30 juni 2022 |
hybride lesgeven | Het Fonds voor de Diamantnijverheid o.b.v.: bevragingsronde bij bedrijven en opgevraagde aanbevelingen | 30 juni 2022 |
actuele toestellen en materiaal | AG SO en Het Fonds voor de Diamantnijverheid o.b.v.: bevragingsronde bij bedrijven en opgevraagde aanbevelingen | 30 juni 2022 |
promotie opleiding | AG SO met steun van partners in het opleidingsconvenant | doorlopend, afhankelijk events e.a. |
invulling diamantbad | AG SO contacteert AWDC | 30 juni 2022 |
aanvraag steun VDAB basiscursus 2022 | Het Fonds voor de Diamantnijverheid met steun van de stad Antwerpen en AWDC via politieke weg, referentiebrief en onderzoeken samenwerkingsovereenkomst stad - VDAB | 30 juni 2022 |
benchmarking arbeidsvoorwaarden | Het Fonds voor de Diamantnijverheid engageert het Syndikaat voor de Diamantnijverheid (SBD) | 30 juni 2022 |
contact JINC, jongeren warm maken voor opleiding en beroep | De stad Antwerpen faciliteert contact met het Fonds voor de Diamantnijverheid, AWDC en AG SO. | 30 juni 2022 |
2. De overige voorstellen zijn gedekt in de bestaande convenant, en betreffen: ‘opleiding EOS snijmachine, Avalon en Morgana’; ‘Train the trainer’; rapportage van leraren aan Fonds; oefengoederen; definitie nieuwe technologie; ter beschikking stellen technologisch hoogwaardige apparatuur; inventarisatie capaciteit en benuttingsgraad werkposten alle aanbieders; organiseren van een 12-weken basiscursus; school als rekruteringskanaal; bijdrage DIVA in opleiding; gespecialiseerde opleiding planning, grading en sorting; assessment mogelijkheden voor opleiding Geautomatiseerde Diamantbewerking en Kwaliteitsanalyse; vaardigheid plannen; vaardigheid slijpen; opstart nieuw BKD diamantsorteerder; actualiseren van het beroepskwalificatiedossier diamantbewerker en definitie nieuwe technologie.
Verder is beslist dat de instrumenten die reeds bestaan, ook zullen worden benut om de evaluatie te doen van het STEM-label dat vanaf schooljaar 2022-2023 ingaat.
Sommige voorstellen in het addendum passen niet binnen het kader waarbinnen de opleiding wordt ingericht. Zo is bijvoorbeeld de hervorming van de tweede graad reeds ingericht; hierop terugkomen is niet mogelijk.
De gemeenteraad keurt de nuanceringen en nieuwe acties uiteengezet in de bijlage ‘het addendum’ volgend op het convenant 'opleidingen diamantbewerking' tussen de stad Antwerpen, AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen, AWDC en het Fonds voor de Diamantnijverheid goed.
De stad Antwerpen is lid van vzw Integratie & Inburgering Antwerpen.
Bij gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2019 (jaarnummer 585) werd Karim Bachar aangeduid als afgevaardigde namens de stad in de algemene vergadering.
Met het bericht van 25 mei 2022 meldt vzw Integratie & Inburgering Antwerpen dat op 30 juni 2022 een digitale algemene vergadering zal plaatsvinden met de volgende agendapunten:
Volgens de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en vzw Integratie & Inburgering Antwerpen dient de jaarrekening en de begrotingswijziging ter goedkeuring aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.
Het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de stadsafgevaardigde in de algemene vergadering van vzw Integratie & Inburgering Antwerpen handelt overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad kennis moet nemen van de agenda van deze algemene vergadering en aan de stadsafgevaardigde of diens plaatsvervanger, steminstructies moet geven.
Volgens artikel 246 van het Decreet lokaal bestuur handelen de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen in de algemene vergadering van een EVA-vzw overeenkomstig de steminstructies van de gemeenteraad.
In de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en vzw Integratie & Inburgering Antwerpen is overeengekomen dat in het gemeenteraadsbesluit dat wordt opgemaakt ter goedkeuring van de jaarrekening en de begrotingswijziging de steminstructies dienen te worden opgenomen voor de algemene vergadering waarop de jaarrekening en de begrotingswijziging zal worden goedgekeurd.
Volgens artikel 246 van het Decreet lokaal bestuur handelen de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen in de algemene vergadering van een EVA-vzw overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering van vzw Integratie & Inburgering Antwerpen van 30 juni 2022.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 en begrotingswijziging 2022 van vzw Integratie & Inburgering Antwerpen goed.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de algemene vergadering van vzw Integratie & Inburgering Antwerpen alle agendapunten goed te keuren.
Op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) keurde het college de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De stad Antwerpen bindt de strijd aan tegen racisme en discriminatie op grond van gender, leeftijd, seksuele voorkeur of identiteit, etnisch-culturele achtergrond of andere discriminatiegronden zodat iedereen volwaardig aan de samenleving kan participeren. In het kader van deze doelstelling wil de stad initiatieven ondersteunen die zich inzetten om de toegankelijkheid van de stad te verbeteren en/of te werken aan de inclusie van personen met een beperking. Senzo vzw wil bijdragen aan een meer inclusieve toekomst waarin alle gezinnen, met of zonder beperking, volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving en waarin elk individu zich ten volle kan ontplooien volgens de eigen individuele mogelijkheden.
Via het project "Ondersteuning handicap en migratieachtergrond" van Senzo vzw zal een inloopwerking worden uitgebouwd voor ouders met kinderen met een beperking en migratieachtergrond. Daarnaast zal er tevens een zelfzorgprogramma worden georganiseerd voor ouders van kinderen met een beperking /mantelzorgers.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota. Deze afsprakennota bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Senzo vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5403520000 | 2HMS070201A00000 | 6496800 | Ondersteuning handicap en migratieachtergrond | Senzo vzw Turnhoutsebaan 139A 2140 Borgerhout OND 0691.719.767 IBAN BE95 9731 9181 0258 | 10.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats
| Functiegebied
| Budgetpositie
| Uitvoerder
| Oorspronkelijk bedrag
| Wijziging
| Nieuw bedrag
| Toewijzing aan uitvoerder - partner
|
5403520000
| 2HMS070201A00000
| 6141
| werkingsmiddelen | 496.899,44 EUR
| - 10.000,00 EUR
| 486.899,44 EUR
| |
5403520000 | 2HMS070201A00000
| 6496800 | Senzo vzw Turnhoutsebaan 139A 2140 Borgerhout | 0,00 EUR | +10.000,00 EUR | 10.000,00 EUR | Senzo vzw Turnhoutsebaan 139A 2140 Borgerhout OND 0691.719.767 IBAN BE95 9731 9181 0258 |
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Indien het een uitgave op exploitatiebudget betreft, is de procedure voor het uitbetalen van toelagekredieten op het exploitatiebudget zoals goedgekeurd door het college van toepassing.
Een geldelijke ondersteuning zal enkel uitbetaald worden indien er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Jaar | Budgetplaats | Uitvoerder - Project | Bedrag |
2022 | 5403520000 | Senzo vzw - Ondersteuning handicap en migratieachtergrond | 10.000,00 EUR |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 10.000,00 EUR aan Senzo vzw, Turnhoutsebaan 139A, 2140 Borgerhout (ondernemingsnummer: 0691.719.767) voor het project 'Ondersteuning handicap en migratieachtergrond'.
Op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) keurde het college de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
Op 22 januari 2022 (jaarnummer 740) keurde het college de projectoproep brugfunctie gezinszorg goed.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Stad Antwerpen zet al jaren sterk in op toegankelijke gezondheids- en welzijnszorg en de samenwerking tussen de beide sectoren. De stad neemt dan ook een actieve rol op in de vertegenwoordiging binnen de Zorgraad van de Antwerpse eerstelijnszones.
De stad schreef een projectoproep uit waarbij de focus ligt op de ondersteuning van kwetsbare groepen in de stad door gezinszorg op een innovatieve manier buurtgericht, cliëntgericht en doelgericht aan te bieden in nauwe samenwerking met andere zorgactoren in de eerste lijn en als brugfiguur naar welzijnsactoren.
Op deze oproep kwam een positieve reactie van 6 organisaties gezinszorg, die zich in een feitelijke vereniging laten vertegenwoordigen door Familiehulp vzw. De concrete aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Familiehulp vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS040401A00000 | 6496800 | Brugfunctie gezinszorg - welzijn | Familiehulp vzw | 150.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS040401A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 150.000 EUR | -150.000 EUR | 0,00 EUR | Familiehulp vzw - Brugfunctie gezinszorg welzijn
|
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 150.000,00 EUR aan Familiehulp vzw, Koningsstraat 294 te 1210 Brussel met ondernemingsnummer 0409 533 604 voor het project 'Brugfunctie gezinszorg'.
Op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) keurde het college de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 4894) keurde het college de 3-jarige afsprakennota met Solentra vzw goed waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een toelage van 802.750,00 EUR.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Omwille van de toestroom vluchtelingen uit Oekraïne in Antwerpen als gevolg van de oorlog, wordt een toename aan nood aan gespecialiseerde traumabehandeling verwacht. Het gaat over een doelgroep die mogelijks schokkende gebeurtenissen heeft meegemaakt in Oekraïne of tijdens de vlucht, die familieleden verloren heeft in de oorlog of waarbij hertraumatisatie plaatsgevonden heeft na een eerdere traumatische gebeurtenis. Bij een aantal van deze Oekraïners zal zich een post-traumatische stress-stoornis ontwikkelen die gepast behandeld moet worden om hun psychisch welzijn en optimale integratie in de maatschappij te ondersteunen. Er worden daarom extra middelen voorzien voor een tijdelijke uitbreiding van de begeleidingscapaciteit van Solentra.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een addendum aan de bestaande afsprakennota. Dit addendum bevat bepalingen over ondermeer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Solentra vzw:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5402500000 | 2HMS040401PA6616 | 6496800 | Traumabehandeling | Solentra vzw | 100.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5402500000 | 2HMS040401PA6616 | 6496800 | NVT | 100.000,00 EUR | -100.000,00 EUR | 0,00 EUR | Solentra vzw - Traumabehandeling
|
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 100.000,00 EUR aan Solentra vzw, Saincteletteplein 17, 1000 Brussel, ondernemingsnummer: 0475 836 567 voor het project 'Traumabehandeling'.
Het college keurde op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
De gemeenteraad keurde op 20 december 2021 (jaarnummer 756) de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 400.000,00 EUR aan Het Werk der Daklozen vzw, Blindestraat 6, 2000 Antwerpen, met ondernemingsnummer BE 0411.015.229 voor het project renovatie in functie van daginloop.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De lokale overheid zet structureel in op de uitbouw van een doelgericht dak- en thuislozenbeleid. Dit vertaalt zich onder meer in volgende doelstelling: 'De stad voorziet, in samenwerking met externe partners, in permanente opvang voor dak- en thuislozen door de organisatie van dag- en nachtopvang alsook door uitgebreide hulpverlening, teneinde dakloosheid te voorkomen.
Voor de opvang van dak- en thuislozen overdag is er nood aan een nieuwe locatie gezien de huidige daginloop op een tijdelijke locatie werd ondergebracht.
Het pand gelegen aan Blindestraat 6 te 2000 Antwerpen dat eigendom is van Het Werk der Daklozen vzw en waarin reeds sinds 1924 onderdak wordt geboden aan thuislozen, sinds 1999 onder de naam ‘De Plataan’, leent zich voor het onderbrengen van dergelijke daginloop.
Dit gebouw zal worden gerenoveerd om vanaf 2022 dienst te doen als nieuw daginloopcentrum voor dak- en thuislozen. De stad Antwerpen voorziet een ondersteuning voor deze renovatiewerken in het gedeelte van de locatie dat ingezet zal worden voor de daginloop voor daklozen.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota. Deze afsprakennota bevat bepalingen over onder meer: het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Investeringstoelage aan Het Werk der Daklozen vzw voor 2022:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 664800 | Renovatie Blindestraat | Het Werk der Daklozen vzw | 400.000,00 EUR |
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Voor deze toewijzing zal met ika-light 400.000 EUR verschoven worden naar budgetadres 5401500000/664800/2HMS040301A00000/SUB_NR/2200. Deze ika-light wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 400.000,00 EUR aan Het Werk der Daklozen vzw, Blindestraat 6, 2000 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0411 015 229 voor het project renovatie in functie van daginloop.
Het college keurde op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) de principes voor het uitbetalen van de toelagekredieten op het exploitatiebudget aan derden goed.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad de nominatieve toekenning van 1.088.549,06 EUR voor leefbaarheid binnen sociale huisvesting en 154.040,00 EUR voor fraudebestrijding aan Woonhaven Antwerpen cvba.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
Voor de projecten leefbaarheidswerking en de aanpak sluikstort bij grote verhuisbewegingen is in het meerjarenplan respectievelijk 1.025.372,06 EUR en 63.177,00 EUR nominatief toegekend aan Woonhaven Antwerpen cvba. Voor het project leefbaarheidswerking voor huisvestingsmaatschappij ABC cvba is een bedrag van 204.441,72 EUR nominatief ingeschreven..
Tegen 1 januari 2023 moeten de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. In het kader van deze eenmaking fusioneerden Woonhaven Antwerpen cvba en huisvestingsmaatschappij ABC cvba reeds tot één woonactor.
Sinds 1 januari 2022 maakt ABC cvba deel uit van Woonhaven Antwerpen cvba en verhuurt Woonhaven Antwerpen cvba het voltallige patrimonium van ABC cvba in Antwerpen. Voor 2022 waren dit aparte woonmaatschappijen met een aparte afsprakennota voor leefbaarheid. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning van 204.441,72 EUR verschoven van ABC cvba naar Woonhaven Antwerpen cvba. Het totaalbedrag voor de afsprakennota Woonhaven leefbaarheid - inclusief deelproject aanpak sluikstort bij grote verhuisbewegingen is dan 1.292.990,78 euro.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het college worden opgenomen in een afsprakennota. Deze afsprakennota bevat bepalingen over het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelage aan Woonhaven voor 2022:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5401505000 | 2WNS010303A00000 | 6496600 | Leefbaarheid | Woonhaven Antwerpen cvba | 204.441,72 EUR |
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - project |
5401505000 | 2WNS010303A00000 | 6496600 | ABC cvba | 204.441,72 EUR | - 204.441,72 EUR | 0 EUR | Woonhaven Antwerpen cvba |
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een ondersteuning van 204.441,72 EUR aan Woonhaven Antwerpen cvba, Jan Denucéstraat 23, 2020 Antwerpen met ondernemingsnummer 0403.795.657 voor het project Leefbaarheid.
Collega's,
De Groen fractie wenst onderstaand amendement in te dienen, toe te voegen aan artikel 1 van het besluit.
"
De raad benadrukt dat de ISVAG oven in Wilrijk geen rol van betekenis speelt in de nog te ontwikkelen 'bron- en netstrategie van het zuiden'.
De raad geeft het college de opdracht de roadmap doorwerking te laten vinden in het ruimtelijk beleid, nl. de beslisboom dient als instrument gebruikt te worden binnen de procedures voor de beoordeling van vergunningsaanvragen, bij het uittekenen van RUPs en masterplannen, en bij het opstellen van projectdefinities van stadsontwikkelingsprojecten en van het openbaar domein. M.b.t. dit laatste gebeurt dit in samenspraak met de districten.
De raad dringt aan op snelle duidelijkheid voor bewoners, of zij gelegen zullen zijn in zones die voor de warmtebevoorrading afhankelijk zijn van warmtenetten, dan wel van warmtepompen. Dit om van het gas af te raken voor verwarming.
"
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen en PVDA.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Op 29 mei 2017 (jaarnummer 307) besliste de gemeenteraad om beheersoverdracht aan IMEA te doen voor de activiteit warmte.
Op 27 november 2017 (jaarnummer 708) werd een analoge beheersoverdracht aan IVEG gedaan. Het uitgangsprincipe is telkens dat beide maatschappijen binnen hun toenmalige gasdistributiegebied in Antwerpen ook de beoogde partijen vormen voor de uitbouw van de warmtedistributie. Sinds de fusie van IMEA en IVEG op 1 juli 2018 neemt Fluvius de rol op van warmtenetbeheerder voor Stad Antwerpen. Op dit moment nam Fluvius ook de door IMEA en IVEG aangegane engagementen met betrekking tot de activiteit warmte over.
Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6376) keurde het college de resultaten van het voortraject van de actualisatie klimaatplan 2030 (luik mitigatie) goed. Hierin wordt de rol van warmtenetten gevoed met restwarmte ook voor de periode 2020-2030 benadrukt als strategische doelstelling.
Op 27 april 2020 (jaarnummer 2485) keurde het college de warmtezoneringskaart goed. Dit is een ruimtelijk analysemodel dat een kader wil bieden voor het lange termijn energiebeleid van de stad wat betreft de warmtevoorziening, met oog op klimaatneutraliteit in 2050. De analyse toont aan dat warmtenetten een belangrijke rol kunnen spelen in de verduurzaming van de warmtevraag voor grote delen van de stad. Ze laten toe om duurzame warmtebronnen te koppelen aan de aanwezige warmtevraag van de bebouwde omgeving.
Op 18 mei 2020 (jaarnummer 295) keurde de gemeenteraad het Plan van Aanpak warmtenetten goed. Dit plan legt vast welke rollen en prioritaire opdrachten nodig zijn om te komen tot investeringsbeslissingen in pilootzones voor warmtenetten, verdeelt deze over de deelnemende partijen en maakt concrete afspraken naar timing.
Op 14 december 2020 (jaarnummer 775) keurde de gemeenteraad het geactualiseerde klimaatplan 2030 van de stad Antwerpen goed. Warmtenetten worden hierin genoemd als belangrijke netwerkinfrastructuur om de beoogde klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 (CO2-neutrale stad) te bereiken.
Op 1 oktober 2021 (jaarnummer 7976) nam het college kennis van het ontwerp van de Roadmap 2030 voor de uitrol van een stadsbreed warmtenet en valideerde de vervolgstappen. Deze Roadmap legt de basis voor de efficiënte inzet en organisatie van middelen om het stadsbreed warmtenet en de bijhorende strategische doelstellingen te realiseren. De roadmap bouwt daarbij voort op het Klimaatplan 2030 en het Plan van Aanpak Warmtenetten, welke samen de kern vormen van het strategisch energiebeleid van de stad Antwerpen aangaande warmtenetten. Het succesvol uitvoeren van de stappen in de roadmap zorgt ervoor dat de investeringsbesluiten voor de grote investeringen in backbones en uitkoppeling van warmtebronnen kunnen genomen worden.
In vervolg op het Plan van Aanpak warmtenetten heeft de stad samen met de strategische partners Fluvius, het Havenbedrijf, de Provincie Antwerpen, POM en Fineg het ontwerp van “Roadmap 2030 | Stadsbreed warmtenet Antwerpen” met bijhorende masterplanning opgesteld.
Het college nam op 1 oktober 2021 kennis van het ontwerp van deze roadmap. Daarbij nam ze de beslissing om alvast uitvoering te geven aan de aanbeveling om een consultatie van stakeholders op te zetten. De uitkomst van deze bevraging werden verwerkt in een definitieve versie van de "Roadmap 2030 | Stadsbreed warmtenet Antwerpen".
Op 21 april 2022 vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) twee aan ISVAG verleende omgevingsvergunningen. Daardoor is de beschikbaarheid van de grootste restwarmtebron in het zuidelijk deel van Antwerpen onzeker geworden op (middel)lange termijn. Er werd voor gekozen om de ontwikkelingsstrategie van het warmtenet en de bronnen voor dit zuidelijk deel voorlopig uit de roadmap te lichten en nader te evalueren. De bron- en netstrategie voor het Zuiden zal opnieuw bij de roadmap worden gevoegd van zodra de resultaten gekend zijn. Ook de strategie voor sommige andere zones werd aangepast, onder meer op vlak van temperatuurniveaus.
In deze versie van de roadmap werd ook rekening gehouden met de recente bekendmaking van de Europese Commissie dat de stad Antwerpen - voor wat betreft het deel van de stad gelegen op de linker Scheldeoever - in het kader van de "Climate-Neutral and Smart Cities Mission" werd geselecteerd bij de 100 Europese steden die tegen 2040 reeds klimaatneutraal willen worden. Deze selectie opent de deuren naar bijkomende begeleiding en ondersteuning vanuit de Europese Commissie maar vereist ook een verhoogd ambitieniveau in het fossielvrij maken van de gebouwen op Linkeroever.
De opbouw van de roadmap blijft, behoudens het hoofdstuk "VI. Contingency plan", grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp zoals uiteengezet in de collegebeslissing van 1 oktober 2021. Er werden naar aanleiding van de consultatierondes, de arresten rond ISVAG en de bekendmaking van de Europese Commissie wel aanpassingen en verduidelijkingen in de tekst doorgevoerd. Ook werden 10 bijkomende beleidsaanbevelingen geformuleerd.
Resultaten consultatieronde stakeholders
De consultatiesessies werden eind 2021 georganiseerd in 4 verschillende focusgroepen (Patrimonium, Restwarmtebedrijven, Warmtesector en Nutsbedrijven). In deze groepen werd de roadmap besproken en werd de deelnemers gevraagd hun bevindingen te delen met de stad Antwerpen. In een nota in bijlage van dit besluit Hierbij geven we een beknopt overzicht van de resultaten van deze consultatie, het advies van de klimaatraad en de resulterende wijzigingen in het document.
Consultatie VEKA
In dialoog met VEKA, als beheerder van het voornaamste steunkanaal voor warmtetransitieprojecten, de Call Groene Warmte (CGW), worden oplossingen gezocht om de benodigde steun te structureren op maat van de noden in de roadmap 2030. Deze gesprekken zijn nog niet afgerond maar moeten leiden tot een engagement tussen het Vlaamse Gewest, Stad Antwerpen en Fluvius over een gepast subsidiekader waarbinnen het instrument van de CGW aangevuld wordt met elementen die ondersteunend werken voor de “programmatorische” aanpak van de roadmap 2030. Daarvoor worden principes zoals terugvorderingsmechanismen, als bescherming tegen oversubsidiëring, en overkoepelende overeenkomsten, ter bevordering van de investeringszekerheid over langere termijn, onderzocht.
Financiering
Waar het ontwerp van de roadmap 2030 nog zeer summier de financiële haalbaarheid van het project beschreef werd op basis van meer gedetailleerde businessmodellen, opgemaakt door Fluvius, meer inzicht verkregen in financiële haalbaarheid en de benodigde overheidssteun. De resulterende investeringskosten werden overeenkomstig aangepast in de definitieve versie van de roadmap 2030. Volgende tabel geeft de totale (voorlopige en indicatieve) investeringsomvang, inclusief de investeringen voor de verdere volloop van de vraaggebieden na 2030 en gedragen door de netbeheerder, van de roadmap 2030 weer.
| Partij | Investeringsbedrag [M€] |
Incl verdere volloop vraaggebieden na 2030 (middel en grootverbruik) | ||
Backbones | Fluvius | 188 |
Distributienetten | Fluvius / andere leverancier | 200 |
Aansluitingen gebouwen excl. bijdrage eindgebruiker | Fluvius / andere leverancier | 62 |
WOS’en | Fluvius | 37 |
Piekinstallaties | Te contracteren door Fluvius | 22 |
Uitkoppeling basislast bronnen | Warmteproducenten | p.m. |
Aansluitbijdrage eindgebruikers | Eindgebruikers | p.m. |
Transitiekosten eindgebruikers | Eindgebruikers | p.m. |
TOTAAL |
| 510 + p.m. |
Hierin wordt nog rekening gehouden met de onzekerheden die eigen zijn aan deze fase van het project. Met deze ramingen wordt geen voorafname gedaan over de effectieve structurering van concrete projecten.
Bijkomende inzichten
Het projectteam warmtenetten kwam in de voorbije periode ook tot een aantal inzichten die niet rechtstreeks voortvloeiden uit de consultatie van stakeholders. Deze inzichten werden waar relevant verwerkt in de finale versie van de roadmap. Zo werden volgende passages toegevoegd aan het einddocument:
Beleidsaanbevelingen
De definitieve versie van de roadmap 2030 bevat 18 beleidsaanbevelingen die terug te vinden zijn in de managementsamenvatting. Ze bieden het college een houvast bij de verdere uitvoering van het warmtebeleid. De uitvoering ervan wordt opgedragen aan SW/K&L, de partners van het Plan van Aanpak en de betrokken stadsdiensten.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de ‘Roadmap 2030 – Stadsbreed warmtenet Antwerpen’ goed.
De gemeenteraad keurde op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) het bestuursakkoord voor de legislatuur 2019 - 2024 goed.
De gemeenteraad keurde op 18 oktober 2021 (jaarnummer 618) de laatste wijziging van het retributiereglement met betrekking tot parkeren op de openbare weg goed.
Sinds het najaar van 2021 treedt een versnelling op van de inflatie-evolutie. Stijgende energieprijzen drijven de inflatie in de eerste plaats op, maar sijpelen intussen door naar andere uitgaven. Om die reden wordt voorzien in een eenmalige inhaalbeweging van de tariefzetting van het betalend parkeren op de openbare weg.
De vorige aanpassing aan de retributietarieven dateert van 1 januari 2020. Met ingang van 1 juli 2020 werd een week en vier-wekentarief voorzien in de stratenzones B, C en F. Op basis van de prognoses van het Federale Planbureau zal de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen tussen 2020 en september 2022 met 12,76% geëvolueerd zijn. De aanpassing aan de retributietarieven wordt hierop gebaseerd.
Overzicht van de geactualiseerde parkeertarieven:
Tarieven | Huidige tarieven | Geactualiseerde tarieven |
ROOD (Stratenzone A) | ||
1e uur | 2,00 | 2,30 |
2e uur | 3,00 | 3,40 |
3e uur | 5,00 | 5,70 |
LICHTGROEN (Stratenzone B) | ||
1e uur | 1,00 | 1,20 |
Volgende uren | 1,40 | 1,60 |
Weektarief | 68,00 | 77,00 |
Vier-wekentarief | 272,00 | 308,00 |
DONKERGROEN (Stratenzone C) | ||
1e uur | 1,00 | 1,20 |
Volgende uren | 1,40 | 1,60 |
Dagtarief | 5,00 | 5,70 |
Weektarief | 25,00 | 28,50 |
Vier-wekentarief | 100,00 | 114,00 |
GEEL (Stratenzone D) | ||
1e uur en volgende uren | 0,70 | 0,80 |
ROZE (Stratenzone F) | ||
1e uur | 0,00 | 0,00 |
2e uur | 0,00 | 0,00 |
Volgende uren | 0,70 | 0,80 |
Dagtarief | 3,50 | 4,00 |
Weektarief | 17,50 | 20,00 |
Vier-wekentarief | 70,00 | 80,00 |
Het bedrag van de forfaitaire retributie (gebruik parkeerschijf cf. artikel 5) en het tarief 1/forfaitair tarief (betalend parkeren cf. artikel 7) wordt eveneens geactualiseerd van 39,00 EUR naar 44,00 EUR.
Naast de actualisering van de parkeertarieven worden nog de volgende aanpassingen gedaan:
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens, zoals bijgewerkt tot op heden.
De gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162/2e, 170/paragraaf 4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
Artikel 40 §3 van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke belastingen en retributies.
De tariefaanpassingen hebben betrekking op de tarieven die in naam en voor rekening van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) worden geïnd en de ontvangsten worden geboekt in de boekhouding van MPA.
De aanpassingen met betrekking tot de forfaitaire retributie (gebruik parkeerschijf cf. artikel 5) en het tarief 1/forfaitair tarief (betalend parkeren cf. artikel 7) worden door MPA geïnd voor naam en rekening van de stad Antwerpen. Deze ontvangsten worden geboekt in de boekhouding van de stad.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, Vlaams Belang, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: PVDA en CD&V.
De gemeenteraad keurt de wijziging van het retributiereglement met betrekking tot het parkeren op de openbare weg goed en beslist dat deze wijzigingen vanaf 1 oktober 2022 in werking treden.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het retributiereglement met betrekking tot het parkeren op de openbare weg.
Op 16 december 2013 (jaarnummer 810) keurde de gemeenteraad het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning goed. Dit reglement beschrijft de voorwaarden voor het uitreiken van een gemeentelijke parkeervergunning (bijvoorbeeld bewonersvergunning).
Op 28 maart 2022 (jaarnummer 178) keurde de gemeenteraad de laatste wijzigingen aan het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning goed.
De stad Antwerpen wil voor bepaalde categorieën van ondernemingen (in functie van de specifieke aard van hun werkzaamheden met betrekking tot onderhoud en herstelling) het parkeren tijdens de uitvoering van werkzaamheden vergemakkelijken, door hen toe te laten voorafgaand een parkeervergunning aan te schaffen. Bij uitvoering van werkzaamheden, niet in een werfzone, is het niet altijd mogelijk om op voorhand de duurtijd van werkzaamheden in te schatten of binnen het tijdsregime te blijven van de zone waarin geparkeerd wordt. Hierdoor moet men per dag of per werk soms verschillende parkeersessies na elkaar aangaan en soms zelfs het voertuig verplaatsen. Er is niet altijd een mogelijkheid om het voertuig off-street te stallen. Parkings zijn vaak qua hoogte niet geschikt voor bestelwagens en het is evenmin efficiënt wanneer het voertuig geladen is met materiaal dat nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Als antwoord op deze problematiek wil de stad Antwerpen in het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning een (betalende) parkeervergunning voor ondernemingen voorzien.
Toevoeging parkeervergunning voor ondernemingen
Er wordt een nieuwe hoofdstuk toegevoegd aan het huidige algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning, namelijk ‘Hoofdstuk 4: Gemeentelijke parkeervergunning voor ondernemingen’.
Ondernemingen die ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en behoren tot één van onderstaande beroepscategorieën (gekoppeld aan de NACE-code) komen in aanmerking voor het aanvragen van ‘een parkeervergunning voor ondernemingen’:
Code 33.1xx Reparatie van producten van metaal, machines en apparaten
Code 33.2xx Installatie van industriële machines, toestellen en werktuigen
Code 43.2xx Elektrische installatie, loodgieterswerk en overige bouwinstallatie
Code 43.3xx Afwerking van gebouwen
Code 95.1xx Reparatie van computers en communicatieapparatuur
Code 95.2xx Reparatie van consumentenartikelen
De parkeervergunning voor ondernemingen is een betalende parkeervergunning en kan aangekocht worden in de vorm van een dagvergunning (enkel in de rode tariefzone) of een jaarvergunning en dit afhankelijk van de gekozen zonale geldigheid van de parkeervergunning. Er kan nooit een parkeervergunning met retroactieve werking worden aangekocht.
De retributie die gekoppeld is aan de parkeervergunning voor ondernemingen wordt vastgesteld in een nieuw retributiereglement ‘betalende gemeentelijke parkeervergunningen’. De goedkeuring van dit nieuwe retributiereglement maakt deel van afzonderlijke besluitvorming en wordt ook ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Aanpassingen in de algemene bepalingen van hoofdstuk 1
Gelet op het toevoegen van de nieuwe parkeervergunning voor ondernemingen, dienen ter verduidelijking enkele algemene bepalingen onder hoofdstuk 1 te worden herschreven zodat het onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds de bewonersvergunning en de parkeervergunning voor inwoners van een buurgemeente en anderzijds de parkeervergunning voor ondernemingen. Verder wordt volledigheidshalve uitdrukkelijk opgenomen dat een gemeentelijke parkeervergunning nooit toelating geeft tot ‘foutparkeren’ en evenmin toegang geeft tot de lage-emissiezone Antwerpen. Tot slot worden enkele specifieke definities in functie van de parkeervergunning voor ondernemingen toegevoegd aan de lijst met voorafgaande definities.
Inwerkingtreding en overige bemerkingen
De wijzigingen aan het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning treden in werking op 1 oktober 2022. Alle wijzigingen (toevoegingen/schrappingen) zijn in het grijs gemarkeerd weergegeven.
Er wordt een gecoördineerde versie van het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning (inclusief bijlagen) ter kennisneming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Het Ministerieel Besluit betreffende de gemeentelijke parkeerkaart van 9 januari 2007.
Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur: “De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast”.
Overeenkomstig artikel 2, §2 en §3 van het ministerieel besluit betreffende de gemeentelijke parkeerkaart van 9 januari 2007 is de gemeenteraad bevoegd voor het vaststellen van de toepasselijke modaliteiten van de gemeentelijke parkeervergunning. De gemeenteraad is eveneens bevoegd voor het vaststellen van de erkenningsvoorwaarden en -procedure voor verenigingen voor autodelen.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning goed en beslist dat deze wijzigingen vanaf 1 oktober 2022 in werking treden.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning (inclusief bijlagen).
Op 16 december 2013 (jaarnummer 810) keurde de gemeenteraad het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning goed. Dit reglement beschrijft de voorwaarden voor het uitreiken van een gemeentelijke parkeervergunning. Op 28 maart 2022 (jaarnummer 178) keurde de gemeenteraad de laatste wijzigingen aan het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning goed.
De stad Antwerpen wil voor bepaalde categorieën van ondernemingen (in functie van de specifieke aard van hun werkzaamheden met betrekking tot onderhoud en herstelling) het parkeren tijdens de uitvoering van werkzaamheden vergemakkelijken, door hen toe te laten voorafgaand een parkeervergunning aan te schaffen. Om die reden wordt er in het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning, onder specifieke voorwaarden, voorzien in een betalende gemeentelijke parkeervergunning voor ondernemingen.
Het voorliggende besluit voorziet in de vaststelling van een nieuw retributiereglement, waarin de tarieven van de gemeentelijke parkeervergunning voor ondernemingen worden bepaald.
Met de wijzigingen aan het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning wordt een nieuwe parkeervergunning voor ondernemingen ingevoerd (maakt deel uit van afzonderlijke besluitvorming dat tegelijkertijd aan de gemeenteraad wordt voorgelegd). De stad Antwerpen rekent voor deze parkeervergunning een retributie aan.
Het bedrag van de verschuldigde retributie wordt vastgesteld in het voorliggende (nieuwe) retributiereglement ‘betalende gemeentelijke parkeervergunningen’.
De parkeervergunning voor ondernemingen wordt ingedeeld in 3 tariefsoorten: (1) een tarief voor de rode tariefzone (parkeerzone A), (2) een tarief voor alle tariefzones exclusief de rode tariefzone en (3) een tarief voor alle tariefzones inclusief de rode tariefzone. De dagvergunning kan uitsluitend aangekocht worden in de rode tariefzone. Voor de overige tariefsoorten kan enkel een jaarvergunning worden bekomen.
De tarieven van deze parkeervergunning voor ondernemingen zijn gebaseerd op de diensten en tarieven die gelden voor parkeren op de openbare weg (zoals opgenomen in het retributiereglement parkeren op de openbare weg), waarbij rekening wordt gehouden met een te verwachten reëel gebruik van het parkeerrecht. Dit heeft geleid tot volgende tarifering (exclusief btw):
Tariefsoort | Tarief dagvergunning | Tarief jaarvergunning |
Rode tariefzone | € 36,36 (€ 44,00 incl. 21% btw) | € 5 360,00 (€ 6 485,60 incl. 21% btw) |
Alle tariefzones exclusief rode tariefzone | Niet van toepassing. | € 1 140,00 (€ 1 379,40 incl. 21% btw) |
Alle tariefzones inclusief rode tariefzone | Niet van toepassing. | € 6 500,00 (€ 7 865,00 incl. 21% btw) |
De betaling van de verschuldigde retributie dient (online) onmiddellijk bij het afronden van de aanvraag te gebeuren. De retributie is verschuldigd door de aanvrager en de begunstigde van de parkeervergunning, die hoofdelijk gehouden zijn tot betaling ervan.
De gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162/2°, 170/§4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
Artikels 285 en volgende van het Decreet Lokaal Bestuur bepalen de wijze van bekendmaking van de reglementen.
Artikel 40 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke belastingen en retributies.
Artikel 41 §14 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwd worden.
In de beheersovereenkomst tussen stad Antwerpen en AG Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2019 (jaarnummer 738)), afgesloten voor de periode 2020-2025, is in artikel 4, §2 voorzien dat het AG in eigen naam en voor eigen rekening instaat voor de organisatie en het beheer van de diensten die ook in voorliggend retributiereglement worden beoogd. Bijgevolg heeft de vaststelling van het nieuwe retributiereglement geen directe financiële gevolgen voor het meerjarenplan van de stad. AG Mobiliteit en Parkeren Antwerpen zal de retributies die betrekking hebben op de betalende gemeentelijke parkeervergunningen aldus in eigen naam en voor eigen rekening innen.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt het nieuwe retributiereglement ‘betalende gemeentelijke parkeervergunningen’, voor de periode van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2025, goed.
De gemeenteraad keurt goed dat het nieuwe retributiereglement in werking treedt op 1 oktober 2022.
Er werd bij het college van burgemeester en schepenen een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2021187813 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als contactadres Paradeplein 25 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | Zandvlietse Dorpstraat te 2040 Berendrecht (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 19 sectie C nrs. 14Y en 546A |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | aanleggen van een voetpad en groenstrook |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde/vergund geachte toestand
Huidige toestand
Gewenste toestand
Inhoud van de aanvraag
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
AQUAFIN NV | 4 februari 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen | 4 februari 2022 | 9 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Fluvius System Operator/ Fluvius | 4 februari 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Provincie Antwerpen/ Dienst Integraal Waterbeleid | 4 februari 2022 | 24 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
PROXIMUS/ Proximus | 4 februari 2022 | 31 maart 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Water-link | 4 februari 2022 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsbeheer/ Groen en Begraafplaatsen | 4 februari 2022 | 7 februari 2022 |
stadsontwikkeling/ vergunningen/ milieuvergunningen) | 4 februari 2022 | 1 maart 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Algemene bouwverordeningen
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag betreft het verbreden en heraanleggen van een deel van een gemeenteweg. Het gaat om de Zandvlietse Dorpstraat tussen de Ruytermansweg en Zandvlietse Dorpstraat nr. 300.
Op die plaats ligt er aan de noordzijde een rijweg met een breedte van circa 4,21 m aangelegd met straatkeien, aan de zuidwestzijde een verharding in steenslag en een grasstrook met bomen en aan de zuidoostzijde een grasstrook onderbroken door verhardingen als toegang tot de woningen.
Tussen de bestaande rijweg en de gebouwen aan de zuidzijde wordt een voetpad en groenstrook aangelegd, met parkeervoorzieningen in de groenstrook. De bestaande rijweg blijft ongewijzigd.
Het voetpad wordt aangelegd met betonstraatstenen en heeft een breedte van 1,86 m. Tussen het nieuwe voetpad en de bestaande rijbaan komen groenstroken (gras) met bomen. Tussen de groenstroken worden grasbetontegels gelegd om de inritten van de woningen toegankelijk te houden. In de groenstrook worden 14 nieuwe parkeerplaatsen aangelegd met straatkeien met waterdoorlatende voeg.
De gemeenteweg is in de Atlas der buurtwegen gekend met een breedte van 4,60 meter. De rooilijn zal worden verlegd waardoor de straat verbreedt overeenkomstig de huidige toestand op het terrein. Het bij de aanvraag gevoegd rooilijnplan ‘BA1_STRAAT_ROOILIJNPLAN’ geeft de huidige en de toekomstige situatie weer.
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Zowel de verlegging van de rooilijn als de heraanleg brengen een verduidelijking van de plaatselijke toestand. Een ontbrekend stuk voetpad wordt aangelegd met voldoende breedte. Het ontwerp heeft voldoende aandacht voor groen en er worden voldoende parkeerplaatsen aangelegd. De duidelijk afgelijnde inrichting van het openbaar domein komt de verkeersveiligheid ten goede.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 9 januari 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 4 februari 2022 |
Start 1e openbaar onderzoek | 14 februari 2022 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 15 maart 2022 |
Beslissing toepassing administratieve lus | 5 april 2022 |
Start laatste openbaar onderzoek | 14 april 2022 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 13 mei 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 27 juni 2022 |
Uiterste beslissingsdatum | 19 juli 2022 |
Verslag GOA | 1 juni 2022 |
naam GOA | Brenda Dierckx |
Administratieve lus
Op de aanvraag werd een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):
het openbaar onderzoek moet opnieuw gedaan worden. De bekendmaking van het eerste openbare onderzoek werd niet correct uitgevoerd, noch genoteerd in het omgevingsloket.
De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn, werden opnieuw uitgevoerd, om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
14 februari 2022 | 15 maart 2022 | 0 | 0 | 0 | 1 |
14 april 2022 | 13 mei 2022 | 2 | 0 | 0 | 0 |
Bespreking van de bezwaren
Bezwaren uit vorige openbare onderzoeken over de aanvraag, die nog relevant zijn, worden hier ook besproken.
In de looptijd van beide openbare onderzoeken werden 3 bezwaren ingediend handelend over volgende aspecten:
hooiwagens, mestvervoer, enz. op de achterliggende landbouwgronden geraken. Bezwaarindiener maakt zich zorgen of de huidige toegang van ongeveer 5 meter breed makkelijk bereikbeer zal blijven. Sommige voertuigen hebben een grote draaicirkel. Staan de kruinen van de bomen niet te dicht bij deze toegang?
Beoordeling
Het is niet duidelijk over welke toegang bezwaarindiener het heeft. Uitgaande van de plannen gaat het hier om de toegang naast het pand met huisnummer 210. In dat geval bedraagt de breedte van de verharding voor deze inrit, zoals gemeten op de plannen slechts +/- 4,88 meter. Deze nieuwe verharding zal afgelijnd moeten worden op de bestaande inrit en tevens een minimale breedte hebben van 5 meter om de toegangsweg naar de achterliggende gronden te garanderen. Ook dienen de bomen naast deze inrit zodanig ingeplant te worden dat de doorgang vlot bereikbaar blijft. Deze opmerkingen zullen als voorwaarde bij een vergunning opgenomen worden.
Het bezwaar is gegrond.
Beoordeling
Voorliggende aanvraag omvat geen snelheidsremmers aangezien de rijweg zelf niet heraangelegd wordt. Het handhaven van het verkeer is geen ruimtelijk aspect en kan derhalve niet opgenomen worden in een omgevingsvergunning.
Het bezwaar is ongegrond.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De gemeenteraad beslist de ongegronde bezwaren over de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’ te verwerpen en voor de gegronde bezwaren over de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’ milderende maatregelen op te leggen.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan bijgevoegd rooilijnplan ‘BA1_STRAAT_ROOILIJNPLAN’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, de breedte en de uitrusting van de Zandvlietse Dorpstraat ten oosten van de Ruytermansweg onder volgende voorwaarden:
Voorwaarden
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
Projectnummer: | OMV_2021176386 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Gegevens van de exploitant: | Stad Antwerpen (0207500123) met als contactadres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Kielsbroek 32 te 2020 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 9 sectie I nrs. 2651M en 2651N |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | het wijzigen van het reliëf, ontbossen, aanleg van verharding voor voertuigencentrum + werkplaats: verandering door uitbreiding |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde/vergund geachte toestand
Huidige toestand
Gewenste toestand
Inhoud van de aanvraag
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Er werden geen adviezen uitgebracht met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
Tot voor kort huurde de stad voor de dienst Stadsbeheer/Stadsreiniging een terrein met een oppervlakte van 5.000 m² gelegen in de noordoostelijke hoek van de Groothandelsmarkt. De gehuurde zone omvatte 64 parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen. Door het wegvallen van de gehuurde parking is er nood aan stallen van voertuigen in de nabijheid van het voertuigencentrum. Daarom wordt een nieuwe parking aangelegd met 80 parkeerplaatsen. De parking zal ontsluiten via de bestaande ingang van Kielsbroek 32 en zal voorzien worden van een voetpad langs de westzijde dat doorloopt tot aan de ingang van het gebouw.
De aanvraag bevat twee grafische plannen tot opheffing van een gemeenteweg met de naam ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_rooilijnplan’ en ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_buurtweg’. Daarop staat aangeduid:
De waardevermeerdering wordt geacht nihil te zijn.
Gedeeltelijke opheffing van een gemeentelijk rooilijnplan
In de wijk Kiel is een gemeentelijk rooilijnplan ‘Onteigening bij gordel – Aanleg van een nieuw Kwartier op het Kiel’ geldig, goedgekeurd bij koninklijk besluit op 27 januari 1913. Het project valt binnen dit plan. Het rooilijnplan wordt gedeeltelijk opgeheven, namelijk binnen de contour van de aanvraag. De weg die door de rooilijn wordt afgebakend, is niet zichtbaar op het terrein. Rondom zijn tal van andere verbindingswegen aangelegd die aansluiten op mekaar en die afgestemd zijn op de ontwikkeling van de omgeving in de loop der jaren. Het plan werd nooit gerealiseerd ter hoogte van het project. Er bestaat geen intentie het rooilijnplan in de toekomst uit te voeren. Daarom wordt het gedeeltelijk opheffen ervan aanvaard.
Gedeeltelijke opheffing van buurtweg 1
Buurtweg 1, zoals gekend in de Atlas der buurtwegen, loopt van noord naar zuid van het op- en afrittencomplex ter hoogte van de Bolivarplaats naar het kruispunt Lageweg – Emiel Vloorsstraat. Deze buurtweg kruist de nieuwe parking en ligt dus gedeeltelijk binnen het project. Op de luchtfoto van 1971 is nog een deel van deze weg zichtbaar binnen de projectzone, terwijl er op de luchtfoto van 1979 geen spoor meer is van de weg binnen de projectzone. De buurtweg wordt gedeeltelijk opgeheven, namelijk binnen de contour van de aanvraag. De buurtweg is in zijn geheel niet meer zichtbaar op het terrein. Rondom zijn tal van andere verbindingswegen aangelegd die aansluiten op mekaar en die afgestemd zijn op de ontwikkeling van de omgeving in de loop der jaren. Daarom wordt de gedeeltelijke opheffing aanvaard.
Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Start eerste openbaar onderzoek | 12 februari 2022 |
Einde eerste openbaar onderzoek | 13 maart 2022 |
Start laatste openbaar onderzoek | 8 april 2022 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 7 mei 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 27 juni 2022 |
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaarschriften | Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften | Petitielijsten | Digitale bezwaarschriften |
12 februari 2022 | 13 maart 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
8 april 2022 | 7 mei 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de bijgevoegde grafische plannen tot opheffing van een gemeenteweg ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_rooilijnplan’ en ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_buurtweg’.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de gedeeltelijke opheffing van beide gemeentewegen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
Projectnummer: | OMV_2021176386 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Gegevens van de exploitant: | Stad Antwerpen (0207500123) met als contactadres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Kielsbroek 32 te 2020 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 9 sectie I nrs. 2651M en 2651N |
Vergunningsplichten:
| Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | het wijzigen van het reliëf, ontbossen, aanleg van verharding voor voertuigencentrum + werkplaats: verandering door uitbreiding |
De aanvraag omvat voor het perceel ten zuiden van de voertuigenstelplaats:
De aanvraag bevat een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg met de naam ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_rooilijnplan’. Als de beoogde aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de gedeeltelijke opheffing van het bestaande gemeentelijk rooilijnplan.
Tot voor kort huurde de stad voor de dienst Stadsbeheer/Stadsreiniging een terrein met een oppervlakte van 5.000 m² gelegen in de noordoostelijke hoek van de Groothandelsmarkt. De gehuurde zone omvatte 64 parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen. Door het wegvallen van de gehuurde parking is er nood aan stallen van voertuigen in de nabijheid van het voertuigencentrum. Daarom wordt een nieuwe parking aangelegd met 80 parkeerplaatsen. De parking zal ontsluiten via de bestaande ingang van Kielsbroek 32 en zal voorzien worden van een voetpad langs de westzijde dat doorloopt tot aan de ingang van het gebouw.
In de wijk Kiel is een gemeentelijk rooilijnplan ‘Onteigening bij gordel – Aanleg van een nieuw Kwartier op het Kiel’ geldig, goedgekeurd bij koninklijk besluit op 27 januari 1913. Het project valt binnen dit plan. Het rooilijnplan wordt gedeeltelijk opgeheven, namelijk binnen de contour van de aanvraag. De weg die door de rooilijn wordt afgebakend, is niet zichtbaar op het terrein. Rondom zijn tal van andere verbindingswegen aangelegd die aansluiten op mekaar en die afgestemd zijn op de ontwikkeling van de omgeving in de loop der jaren. Het plan werd nooit gerealiseerd ter hoogte van het project. Er bestaat geen intentie het rooilijnplan in de toekomst uit te voeren. Daarom wordt het gedeeltelijk opheffen ervan aanvaard.
Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaarschriften | Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften | Petitielijsten | Digitale bezwaarschriften |
12 februari 2022 | 13 maart 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
8 april 2022 | 7 mei 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de gedeeltelijke opheffing van het gemeentelijk rooilijnplan ‘Onteigening bij gordel – Aanleg van een nieuw Kwartier op het Kiel’ goedgekeurd bij koninklijk besluit op 27 januari 1913, zoals voorgesteld op het bijgevoegd plan ‘BA_Parking-dienstvoertuigen_I_N_01_rooilijnplan’.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022027544 |
Gegevens van de aanvrager: | BVBA Luc Van De Wiel met als adres Antwerpsesteenweg 219 te 2950 Kapellen |
Eigenaars: | BVBA Luc Van De Wiel met als adres Antwerpsesteenweg 219 te 2950 Kapellen |
Ligging van het project: | Boterlaarbaan 243 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: | afdeling 31 sectie B nrs. 236L4, 236B4 en 236F5 |
Vergunningsplichten: | Verkavelen van gronden |
Voorwerp van de aanvraag: | verkavelen van een terrein in 1 lot voor woningbouw, een bebouwd restperceel en een deel grond af te staan aan de stad |
Omschrijving aanvraag
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde/vergund geachte toestand
Huidige toestand
Gewenste toestand
Inhoud van de aanvraag
Verkavelen van een terrein in:
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Agentschap Wegen en Verkeer/ AWV - District Antwerpen Vergunningen | 14 april 2022 | 30 mei 2022 | Gunstig |
Fluvius System Operator/ Fluvius | 14 april 2022 | Geen datum | Advies niet tijdig gegeven |
PROXIMUS/ Proximus | 14 april 2022 | Geen datum | Advies niet tijdig gegeven |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Stadsontwikkeling/ Publieke Ruimte | 14 april 2022 | 31 mei 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag gaat gepaard met de wijziging van een gemeenteweg, namelijk Esdoorndreef. Er werd dan ook een rooilijnplan ‘O-20-1283-3 Rooilijnplan ’ ingediend. Er wordt voorgesteld de rooilijn te verplaatsen ter verbreding van de gemeenteweg. Hierbij wordt een strook grond overgedragen aan de stad om te voegen bij het openbaar domein.
De over te dragen strook grond, geel ingekleurd op het rooilijnplan, is ongeveer 12 m breed en ongeveer 6 m diep. Het gaat om een oppervlakte van 74 m². De strook grond is een groenstrook met gras, een boom en twee kleine bloembakken.
De Esdoorndreef verbindt de Boterlaarbaan met de Vaartweg. Ter hoogte van het te verkavelen terrein is de Esdoorndreef aangelegd met betonstraatstenen. De weg maakt er een knik omdat de strook over te dragen grond verhindert de weg rechtdoor leggen. Verder door ligt er van west naar oost een voetpad, een groenstrook, een rijbaan en een groenstrook. Parkeren kan op de rijbaan aan de westkant. Voor autoverkeer loopt de straat dood ter hoogte van huisnummer 13. Voetgangers en fietsers kunnen via een pad doorsteken naar de Vaartweg.
Er is geen gemeentelijk rooilijnplan geldig in Esdoorndreef. Artikel 2 van het Gemeentewegendecreet stelt onder punt 9 dat als een rooilijnplan ontbreekt, de rooilijn de huidige grens is tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. In dit geval betekent dat dat de rooilijn samenvalt met de grens van de wegverharding. Het verleggen van de rooilijn zal ervoor zorgen dat de straat vervolmaakt kan worden tot een volwaardige straat wat zal bijdragen tot de vrijwaring van de publieke doorgang van de weg.
De bouwheer zal voor de werken contact opnemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, Postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 22 februari 2022 |
Volledig- en ontvankelijk | 14 april 2022 |
Start openbaar onderzoek | 25 april 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 24 mei 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 27 juni 2022 |
Uiterste beslissingsdatum | 26 september 2022 |
Verslag GOA | 2 juni 2022 |
naam GOA | Brenda Dierckx |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
25 april 2022 | 24 mei 2022 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend dat handelt over de volgende aspecten:
- Hinder van toenemend verkeer: De doorgang van de Esdoorndreef naar het garagecomplex is een privéweg en is nu al een drukke doorgang die als binnenweg wordt gebruikt.
Beoordeling: De voorliggende verkaveling heeft geen invloed op het statuut of de aard van de Esdoorndreef. Deze dreef kan als binnenweg blijven functioneren. De verkaveling heeft naar alle redelijkheid geen invloed op de frequentie van het gebruik van de binnenweg. Het bezwaar is ongegrond.
- Geen toelating van gebruik perceel: Het perceel 236/d/5 nr 40 achter de garage mag volgens de bezwaarindiener niet gebruikt worden.
Beoordeling: Uit het bezwaar valt niet af te leiden welk perceel in concreto wordt bedoeld. De reeks garages bevinden zich op een apart perceel. De verkaveling op zich heeft geen invloed op het gebruik van de garages. Iedere omgevingsvergunning wordt immers afgeleverd onder voorbehoud van alle burgerlijke rechten. Het bezwaar is ongegrond.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De gemeenteraad beslist de ongegronde bezwaren over de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’ te verwerpen.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegde rooilijnplan ‘O-20-1283-3 Rooilijnplan’ onder volgende voorwaarden:
Voorwaarden
De raden van bestuur stelden op 19 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 3) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/kunsten (jaarnummer 7) vast.
De gemeenteraad keurde deze meerjarenplannen goed op 28 januari 2020 (jaarnummer 88).
De gemeenteraad keurde op 28 januari 2020 (jaarnummer 89) de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2025 goed.
De raden van bestuur stelden op 18 november 2020 aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 22) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 16) vast.
De gemeenteraad keurde deze aanpassing 2 goed op 14 december 2020 (jaarnummer 736).
De raden van bestuur stelden op 9 november 2021 aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 41) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 16) vast.
De gemeenteraad keurde deze aanpassing 3 goed op 30 november 2021 (jaarnummer 710).
De raad van bestuur keurde op 2 februari 2022 (jaarnummer 3) goed welke restkredieten met betrekking tot de investeringsontvangsten, alsook welk gedeelte van de restkredieten voor de investeringsuitgaven worden overgedragen van 2021 naar 2022.
De jaarrekening 2021 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed is opgemaakt en gereviseerd door de bedrijfsrevisor. In dit besluit wordt de afgewerkte jaarrekening voorgelegd.
De raden van bestuur stelden op 7 juni 2022 de jaarrekeningen 2021 van AG Culturele Instellingen
Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten vast.
Voor AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed wordt enkel een jaarrekening volgens het Decreet lokaal
bestuur (BBC jaarrekening) voorgelegd.
Voor AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten worden er een
jaarrekening volgens het Wetboek Vennootschappen van 23 maart 2019 (NBB jaarrekening) en een
jaarrekening volgens het Decreet lokaal bestuur (BBC jaarrekening) voorgelegd.
Voor AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten worden de BBC jaarrekeningen 2021 ter advies voorgelegd.
Voor AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten worden tevens de NBB jaarrekening 2021 en het verslag van de commissaris-revisor ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De commissaris-revisor heeft bij de BBC-jaarrekeningen van beide AG's een verslag afgeleverd over:
Ook voor de NBB-jaarrekening van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten werd door de commissaris-revisor een verslag afgeleverd: oordeel zonder voorbehoud.
Aan de gemeenteraad wordt kwijting gevraagd voor de bestuurders en de commissaris-revisor zoals bepaald in het Decreet lokaal bestuur en het Wetboek van vennootschappen.
Jaarrekening BBC
Artikel 243 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Artikel 235 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Artikel 243 §2 van het Decreet lokaal bestuur voorziet dat de gemeenteraad advies uitbrengt bij de jaarrekening van een autonoom gemeentebedrijf.
Artikel 235 §4, 3e lid van het Decreet lokaal bestuur voorziet dat de gemeenteraad jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting beslist, na goedkeuring van de rekeningen.
De gemeenteraad adviseert de toezichthoudende overheid om de BBC jaarrekening 2021 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed overeenkomstig het Decreet lokaal bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de BBC jaarrekening 2021, onder voorbehoud van goedkeuring van de BBC jaarrekening 2021 door de hogere overheid.
De gemeenteraad adviseert de toezichthoudende overheid om de BBC jaarrekening 2021 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten overeenkomstig het Decreet lokaal bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten en de commissaris-revisor met betrekking tot het boekjaar 2021, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende overheid.
De gemeenteraad keurt de NBB jaarrekening 2021 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten overeenkomstig het Wetboek van vennootschappen goed.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten voor de uitoefening van hun mandaat betreffende de goedgekeurde NBB jaarrekening 2021.
Op 30 april 2021 (jaarnummer 3517) keurde het college goed dat er een nieuwe hoofdgebruiker geselecteerd zou worden voor het Jeugdcentrum Kiel, aan de hand van een open oproep. Deze organisatie moet een laagdrempelig aanbod organiseren waarin kinderen en jongeren de kans krijgen om kennis te maken met verschillende disciplines in de urban culture, en waarin in functie van ontplooiing de link gelegd wordt met verschillende levensdomeinen.
Op 10 september 2021 (jaarnummer 7276) keurde het college de oproep 'Kwalitatief vrijetijdsaanbod in Jeugdcentrum Kiel' goed. Met de oproep ging de stad Antwerpen op zoek naar een organisatie of een samenwerkingsverband van meerdere organisaties om in het Jeugdcentrum Kiel een laagdrempelig vrijetijdsaanbod te creëren dat kinderen en jongeren de kans biedt om kennis te maken met verschillende disciplines in de urban culture.
Op 10 december 2021 (jaarnummer 9802) besliste het college om de oproep 'Kwalitatief vrijetijdsaanbod in Jeugdcentrum Kiel' stop te zetten zonder resultaat.
Battle Droids Factory vzw en Habbekrats vzw hebben een projectvoorstel ingediend voor een jeugdwerking in Jeugdcentrum Kiel. Het voorstel komt tegemoet aan volgende inhoudelijke en formele verwachtingen van de stad Antwerpen, zoals geformuleerd in het collegebesluit "Continuïteit jeugdaanbod feestzaal Kielpark" van 30 april 2021 (jaarnummer: 3517).
Op basis van dit voorstel beslist de gemeenteraad om het samenwerkingsverband van Battle Droids Factory vzw en Habbekrats vzw te ondersteunen voor de organisatie van een jeugdwerking in het Jeugdcentrum Kiel voor de periode van 1 juli 2022 tot 31 december 2023.
De ondersteuning bedraagt 494.000,00 EUR en wordt als volgt verdeeld:
Het college zal de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Daarin worden bepalingen opgenomen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Artikel 41 tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Het budget voor de ondersteuning van professioneel jeugdwerk op het onderstaande boekingsadres.
Budgetplaats: 5112500000
Budgetpositie: 6496800
Functiegebied: 2BRS040104A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: Intern
Begrotingsprogramma: 2SA070750
Budgetperiode: 2200 en 2300
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, Vooruit, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Vlaams Belang.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning goed van het samenwerkingsverband Battle Droids Factory vzw (ondernemingsnummer 0553.620.867) en Habbekrats vzw (ondernemingsnummer 0445.495.561) voor een vrijetijdsaanbod in Jeugdcentrum Kiel voor de periode 1 juli 2022 tot 31 december 2023.
De ondersteuning bedraagt 494.000,00 EUR en wordt als volgt verdeeld:
Op 25 maart 2022 (jaarnummer 2490) keurde het college de oprichting van het Oekraïnefonds goed voor de financiering van de collectieve opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en de daaraan verbonden kosten.
Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis die door het conflict in Oekraïne is ontstaan organiseert de stad Antwerpen noodopvang. Die groepsopvang vindt plaats in het nooddorp dat is opgericht op het terrein Middenvijver te Linkeroever. In dit nooddorp op Linkeroever kunnen minimaal 600 personen wonen. De woonunits zijn voorzien op gezinnen, de verwachting is dat een derde tot de helft van de inwoners kinderen en jongeren zullen zijn. Deze kinderen en jongeren hebben recht op vrije tijd en ontspanning. Met de zomervakantie in aantocht is het noodzakelijk om hen toe te leiden naar het bestaande vrijetijdsaanbod en dit aanbod uit te breiden of extra aanbod te voorzien indien hier nood aan is. Daarnaast wil de stad Antwerpen jeugd- en vrijetijdspartners inhoudelijk ondersteunen via vorming, coaching en intervisie om met deze doelgroep aan de slag te gaan.
Formaat vzw is een jeugdwerkpartner van de stad Antwerpen en heeft kennis van de context en partners op Linkeroever via haar jeugdhuiswerking Jeugdhuis 2050 en deelname aan het netwerk 'Jong in 2050'.
Op basis van deze expertise en dit netwerk geeft de stad Antwerpen de opdracht aan Formaat vzw om een vrijetijdsaanbod voor Oekraïense kinderen en jongeren op Linkeroever te coördineren en organiseren. De opdracht loopt van 15 juni 2022 tot 15 september 2022 en zet in op vijf pijlers:
Voor deze opdracht wordt vanuit het Oekraïnefonds een ondersteuning van 99.773,90 EUR voorzien, waarvan 55.000,00 EUR voor de uitbreiding van het bestaande aanbod of het opzetten van een specifiek aanbod en 44.773,90 EUR voor de coördinerende rol, het outreachend werken en de ondersteuning via vorming, coaching en intervisie van jeugd- en vrijetijdsorganisaties.
De voorwaarden van de ondersteuning worden vastgelegd in een afsprakennota met Formaat vzw.
De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983 en het kaderbesluit met de basisprincipes voor het ondersteuningsbeleid (gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2020, jaarnummer 595) zijn van toepassing.
Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
In het meerjarenplan 2020-2025 werd het budget op volgend boekingsadres voorzien:
budgetplaats
| 5112500000
|
budgetpositie
| 6496800
|
functiegebied
| 2BRS040104PA6662 |
subsidie
| SUB_NR |
begrotingsprogramma | 2SA070750
|
budgetperiode
| 2200
|
Het nodige budget zal met IKA-Light worden verschoven van boekingsadres 5170100000 – 6141 - 2SBS040108PA6616 - 2SA080111 naar boekingsadres 5112500000 – 6496800 - 2BRS040104PA6662 - 2SA070750.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 99.773,90 EUR aan Formaat vzw (0410.935.352) voor het coördineren en organiseren van een vrijetijdsaanbod voor de Oekraïense kinderen en jongeren in het nooddorp op Linkeroever voor de periode van 15 juni 2022 tot 15 september 2022 goed.
Het college keurde op 18 juni 2021 (jaarnummer 4988) het A'REA UP-programma en de eerste actienota goed. In het domein ‘De stad is een open leerlab’ wordt gestreefd naar een kwalitatieve, gevarieerde en toegankelijke vrijetijdsinvulling die kinderen en jongeren kansen biedt om te spelen en te genieten van hun vrije tijd.
Op 3 mei 2019 keurde het Vlaams parlement het 'Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten' goed. Het opzet van het decreet is een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse activiteiten voor álle kinderen en gezinnen.
Het decreet legt de regie voor dit geïntegreerde aanbod in handen van het lokaal bestuur, waarvan verwacht wordt dat het met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uitstippelt.
Het decreet trad in werking op 1 januari 2021. Vanaf 2026 kent de Vlaamse overheid de subsidies voor de realisatie van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) rechtstreeks toe aan het lokaal bestuur, waarbij het lokaal bestuur verantwoordelijk wordt voor de besteding van de beschikbare financiële, personele en infrastructurele middelen. Het decreet legt een aantal voorwaarden op voor de besteding van deze subsidies en vraagt bijzondere aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.
Op 30 juli 2021 (jaarnummer 6220) besliste het college om als stad de lokale regierol op te nemen over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren binnen het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten. Het college keurde de acht doelstellingen in functie van de regie over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren goed en de aanvraag van de subsidie voor de overgangstermijn bij het Agentschap Opgroeien. De stad Antwerpen zal de overgangsfase en de bijhorende subsidie gebruiken om via pilootprojecten een vrijetijdsbeleid op maat van alle kinderen en jongeren uit te werken, voor- en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties.
Op 4 oktober 2021 kende het Agentschap Opgroeien een jaarlijkse subsidie van 1.635.277,81 EUR toe aan de stad Antwerpen voor de periode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2025.
Op 11 februari 2022 (jaarnummer 1132) keurde het college drie oproepen (een kwalitatieve voor- en naschoolse opvang, een toegankelijke voor- en naschoolse opvang en een toegankelijk vrijetijdsaanbod) goed.
Op 13 mei 2022 (jaarnummer 3865) keurde het college het resultaat van de oproep 'Een toegankelijk vrijetijdsaanbod' in het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten in Antwerpen goed.
Met het pilootproject 'een toegankelijk vrijetijdsaanbod' ging de stad Antwerpen op zoek naar organisaties die drempels willen wegnemen die de toegang tot hun aanbod bemoeilijken. Dit houdt onder andere de invoering of verhoging van een kansentarief in, waarbij de stad vanuit het principe van de solidaire kostendeling de helft van de inkomstenderving draagt. Op basis van de beoordeling van de dossiers worden de volgende organisaties ondersteund:
Het pilootproject loopt tot en met het kalenderjaar 2024, waarbij het project jaarlijks geëvalueerd wordt. De ondersteuning wordt berekend op basis van een inschatting van de inkomstenderving. De uitbetaling gebeurt telkens na de vakantieperiode op basis van effectief gebruik.
Met de begunstigden zal een afsprakennota worden afgesloten die de voorwaarden van de ondersteuning zal bepalen.
Artikel 41 tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Het budget voor de oproep toegankelijk vrijetijdsaanbod is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op het onderstaande boekingsadres.
Budgetplaats | 5112500000
|
Budgetpositie | 6496800 |
Functiegebied | 2BRS040202A00000
|
Subsidie | SBT11259
|
Fonds | INTERN |
Begrotingsprogramma | 2SA070750
|
Budgetperiode | 2200 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 1.200,00 EUR voor 2022 in het kader van de oproep 'Een toegankelijk vrijetijdsaanbod' aan das Kunst vzw (0469.492.668) goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 300,00 EUR voor 2022 in het kader van de oproep 'Een toegankelijk vrijetijdsaanbod' aan Rekker vzw (0719.662.695) goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 1.000,00 EUR voor 2022 in het kader van de oproep 'Een toegankelijk vrijetijdsaanbod' aan Karel de Grote Hogeschool vzw (Kamp Zuid, 0458.402.105) goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 3.500,00 EUR voor 2022 in het kader van de oproep 'Een toegankelijk vrijetijdsaanbod' aan De Speelvogels vzw (0589.953.802) goed.
De stad Antwerpen nam in het bestuursakkoord ‘De grote verbinding’ de doelstelling op dat ieder kind in Antwerpen kan rekenen op kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang: ‘De stad ondersteunt de verschillende onderwijsnetten bij het realiseren van kwaliteitsvolle opvang in de scholen. Deze bestuursperiode wordt extra ingezet op een gevarieerd spel- en activiteitenaanbod in de opvang, onder andere door samenwerking met vrijetijdspartners.’
Het college keurde op 18 juni 2021 (jaarnummer 4988) het A'REA UP-programma en de eerste actienota goed. In het domein ‘De stad is een open leerlab’ wordt gestreefd naar een kwalitatieve, gevarieerde en toegankelijke vrijetijdsinvulling die kinderen en jongeren kansen biedt om te spelen en te genieten van hun vrije tijd.
Op 3 mei 2019 keurde het Vlaams parlement het 'Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten' goed. Het opzet van het decreet is een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse activiteiten voor álle kinderen en gezinnen.
Het decreet legt de regie voor dit geïntegreerde aanbod in handen van het lokaal bestuur, waarvan verwacht wordt dat het met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uitstippelt.
Het decreet trad in werking op 1 januari 2021. Vanaf 2026 kent de Vlaamse overheid de subsidies voor de realisatie van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) rechtstreeks toe aan het lokaal bestuur, waarbij het lokaal bestuur verantwoordelijk wordt voor de besteding van de beschikbare financiële, personele en infrastructurele middelen. Het decreet legt een aantal voorwaarden op voor de besteding van deze subsidies en vraagt bijzondere aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.
Op 30 juli 2021 (jaarnummer 6220) besliste het college om als stad de lokale regierol op te nemen over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren binnen het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten. Het college keurde de acht doelstellingen in functie van de regie over de vrijetijdsactiviteiten van kinderen en jongeren goed en de aanvraag van de subsidie voor de overgangstermijn bij het Agentschap Opgroeien. De stad Antwerpen zal de overgangsfase en de bijhorende subsidie gebruiken om via pilootprojecten een vrijetijdsbeleid op maat van alle kinderen en jongeren uit te werken, voor en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties.
Op 4 oktober 2021 kende het Agentschap Opgroeien een jaarlijkse subsidie van 1.635.277,81 EUR toe aan de stad Antwerpen voor de periode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2025.
Op 11 februari 2022 (jaarnummer 1132) keurde het college drie oproepen (een kwalitatieve voor- en naschoolse opvang, een toegankelijke voor- en naschoolse opvang en een toegankelijk vrijetijdsaanbod) goed.
Op 20 mei 2022 (jaarnummer 4063) keurde het college het resultaat van oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' in het kader van de uitrol van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten in Antwerpen goed.
Met het pilootproject 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' ging de stad Antwerpen op zoek naar scholen, individueel of in een samenwerkingsverband, die willen werken aan de toegankelijkheid van hun voor- en naschoolse opvang. Dit houdt onder andere de invoering van een kansentarief van 0,20 EUR per begonnen halfuur in. De stad ondersteunt de invoering van dit kansentarief via het principe van de solidaire kostendeling door de helft van de inkomstenderving te dragen.
Drie scholen en een schoolbestuur (met vier scholen) werden goedgekeurd:
De pilootprojecten lopen gedurende twee schooljaren. De pilootprojecten worden na één jaar geëvalueerd en bijgestuurd en kunnen verlengd worden.
De ondersteuning wordt berekend op basis van een inschatting van de inkomstenderving. De uitbetaling gebeurt op basis van effectief gebruik.
Met de begunstigden zal een afsprakennota worden afgesloten die de voorwaarden van de ondersteuning zal bepalen.
Artikel 41 tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De pilootprojecten toegankelijke voor- en naschoolse opvang worden op hetzelfde functiegebied verrekend als de pilootprojecten kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang. Zo worden alle projecten rond binnenschoolse opvang (de pilootprojecten voor- en naschoolse opvang en het reglement binnenschoolse opvang) op dezelfde budgetpost verrekenend.
Het budget voor de oproep toegankelijk vrijetijdsaanbod is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op het onderstaande boekingsadres.
Budgetplaats | 5117000000
|
Budgetpositie | 6496800
|
Functiegebied | 2LWS020202A00000
|
Subsidie | SUB_NR
|
Fonds | INTERN |
Begrotingsprogramma | 2SA060879
|
Budgetperiode | 2200 en 2300 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 3.000,00 EUR voor schooljaar 2022-2023 in het kader van de oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' aan Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs, stedelijke basisschool Musica (0824.037.071) goed: 1.200,00 EUR in 2022 en 1.800,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 1.200,00 EUR voor schooljaar 2022-2023 in het kader van de oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' aan Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs, stedelijke basisschool Alberreke (0824.037.071) goed: 500,00 EUR in 2022 en 700,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 5.200,00 EUR voor schooljaar 2022-2023 in het kader van de oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' aan Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs, stedelijke basisschool De Wereldreiziger (0824.037.071) goed: 2.000,00 EUR in 2022 en 3.200,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning van 15.500,00 EUR voor schooljaar 2022-2023 in het kader van de oproep 'Een toegankelijke voor- en naschoolse opvang' aan Ankerwijs vzw (0537.633.683) goed: 6.000,00 EUR in 2022 en 9.500,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 (jaarnummer 398) het toelagereglement Kleutermenu goed. Dit was geldig voor het schooljaar 2021-2022.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De stad organiseert sinds 2011 het Kleutermenu/Buitengewoonmenu. Het Kleutermenu/Buitengewoonmenu is een netoverschrijdend aanbod voor de derde kleuterklassen (of gelijkaardige klassen buitengewoon onderwijs) op het grondgebied van de stad Antwerpen.
Het doel van het Kleutermenu is enerzijds de kleuters de kans geven om te proeven van het rijke aanbod in de stad en anderzijds de leerkrachten te laten kennismaken met het beschikbare kleuteraanbod in de buurt of op school, om zo de leeromgeving uit te breiden. Na tien jaar werd het reglement herbekeken en enkele doelen gewijzigd.
Kleuters kunnen nog steeds proeven van het rijke aanbod in de stad en de leerkrachten maken nog steeds kennis met het rijke aanbod in de buurt of op school maar de focus wordt gelegd op taal- en motorische ontwikkeling.
Het samenstellen van het aanbod van activiteiten verloopt via een open oproep, met als doel een zo groot mogelijke pool met kwaliteitsvol aanbod aan te leggen waaruit scholen kunnen kiezen.
Scholen/klassen die intekenen op het Kleutermenu kiezen twee of vier activiteiten uit het aanbod en ontvangen na afloop bij indiening van de factuur een gedeeltelijke terugbetaling van de kostprijs.
Scholen kunnen kiezen uit één of twee activiteiten uit de rubriek sport en één of twee activiteiten uit de thema's van de rubriek cultuur en co (cultuur, wetenschap en techniek, mediawijsheid, actief burgerschap, ...). Nieuw vanaf schooljaar 2022-2023 is dat de sportactiviteiten bestaan uit een activiteitenreeks van minimum vijf en maximum tien activiteiten. Voor het sportgedeelte kunnen ook eerste en tweede kleuterklassen deelnemen.
De school betaalt rechtstreeks aan de organisator waarna de stad een percentage van dit bedrag terugbetaalt aan de school in de vorm van een ondersteuning. Het reglement voorziet een verschillend percentage/bedrag naargelang welk menu gekozen wordt (Kleutermenu of Buitengewoonmenu).De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983.
Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het Lokaal bestuur Bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van ondersteuningsreglementen.
De middelen voor het reglement Kleutermenu/Buitengewoonmenu zijn voorzien op volgend boekingsadres: 5117000000 / 2LWS020103A00000 / 6496800 / SUB_NR.
De gemeenteraad keurt het ondersteuningsreglement Kleutermenu/Buitengewoonmenu voor de looptijd van 15 augustus 2022 tot 31 december 2024 goed.
De gemeenteraad beslist het reglement 'Kleutermenu' zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2021 (jaarnummer 398) op te heffen met ingang van 15 augustus 2022.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed, inclusief de lijst met nominatief toegestane subsidies per beleidsdoelstelling.
Voor beleidsdomein Onderwijs werd ondertussen een aanpassing aan de werkingssubsidies gedaan waarbij onder andere nieuwe begunstigden werden aangeduid.
Bij de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werden niet alle te voorziene werkingssubsidies op beleidsdomein Onderwijs in de nominatieve lijst opgenomen.
Volgende werkingssubsidies worden bijkomend voorzien:
ontvanger | bedrag | waarvoor |
GO! Scholengroep | 26.052,87 EUR | project Individueel Aangepast Curriculum |
Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen vzw | 26.052,87 EUR | project Individueel Aangepast Curriculum |
Onze-Lieve-Vrouwinstituut vzw | 26.052,87 EUR | project Individueel Aangepast Curriculum |
Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs | 120.007,02 EUR | Zomerscholen |
Positive Education Psychology vzw | 7.630,00 EUR | Zomerscholen |
Rising You cvba | 12.000,00 EUR | Zomerscholen |
Teach For Belgium vzw | 20.000,00 EUR | Zomerscholen |
YouthStart Belgium vzw | 10.000,00 EUR | Zomerscholen |
Erdena vzw | 47.394,00 EUR | Zomerscholen |
Wereldhelden vzw | 89.000,00 EUR | Zomerscholen |
Piazza Dell’arte vzw (Man Overboord) | 50.000,00 EUR | Zomerscholen |
Sportpret vzw | 4.350,00 EUR | Zomerscholen |
De herziening aan de nominatief toegestane werkingssubsidies moet door de gemeenteraad goedgekeurd worden om de uitbetaling te kunnen doen.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De middelen voor deze werkingssubsidies zijn voorzien op volgende boekingsadressen:
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
De middelen voor deze werkingssubsidies zijn, door middel van IKA-light, voorzien op volgende boekingsadressen:
De gemeenteraad keurt de herzieningen aan de nominatief toegestane werkingssubsidies voor beleidsdomein Onderwijs goed:
profit-center | begunstigde | functiegebied | budget in 2022 in EUR | herziening in EUR | Budget 2022 na herziening in EUR |
511 | GO! Scholengroep Thonetlaan 106a, 2050 Antwerpen ondernemingsnummer: 0267.374.857 | 2LWS020101A00000 | 10.000,00 EUR | 26.052,87 EUR | 36.052,87 EUR |
511 | Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen vzw Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen ondernemingsnummer: 0406.726.146 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 26.052,87 EUR | 26.052,87 EUR |
511 | Onze-Lieve-Vrouwinstituut vzw Grotesteenweg 489, 2600 Antwerpen ondernemingsnummer: 0413.776.660 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 26.052,87 EUR | 26.052,87 EUR |
511 | Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Frankrijklei 71-73, 2000 Antwerpen ondernemingsnummer: 0824.037.071 | 2LWS020101A00000 | 69.045,81 EUR | 120.007,02 EUR | 189.052,83 EUR |
511 | Positive Education Psychology vzw Du Chastellei 92, 2170 Antwerpen ondernemingsnummer: 0669.921.887 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 7.630,00 EUR | 7.630,00 EUR |
511 | Rising You cvba Louizalaan 54, 1050 Elsene ondernemingsnummer: 0680.584.167 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 12.000,00 EUR | 12.000,00 EUR |
511 | Teach For Belgium vzw Tumulidreef 16, 1170 Watermaal-Bosvoorde ondernemingsnummer: 0524.830.871 | 2LWS020101A00000 | 63.000,00 EUR | 20.000,00 EUR | 83.000,00 EUR |
511 | YouthStart Belgium vzw Hertogsstraat 47-49, 1000 Brussel ondernemingsnummer: 0464.880.517 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 10.000,00 EUR | 10.000,00 EUR |
511 | Erdena vzw Italiëlei 171, 2000 Antwerpen ondernemingsnummer: 0838.032.983 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 47.394,00 EUR | 47.394,00 EUR |
511 | Wereldhelden vzw Korte Dijkstraat 39 (bus 201), 2060 Antwerpen ondernemingsnummer: 0464.819.149 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 89.000,00 EUR | 89.000,00 EUR |
511 | Piazza Dell’arte vzw (Man Overboord) Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen ondernemingsnummer: 0476.616.131 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 50.000,00 EUR | 50.000,00 EUR |
511 | Sportpret vzw Helmstraat 93, 2140 Borgerhout ondernemingsnummer: 0646.825.197 | 2LWS020101A00000 | 0,00 EUR | 4.350,00 EUR | 4.350,00 EUR |
Op 23 augustus 2019 (jaarnummer 6830) keurde het college de overeenkomst van de 'Deelname pilootproject leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs' goed.
Het pilootproject leerlingenvervoer wordt uitgewerkt in samenwerking met alle betrokken partners van het netwerk. De missie van het project is: 'Samen ervoor zorgen dat elke leerling met specifieke onderwijsbehoeften binnen een zo beperkt mogelijke tijd, rekening houdend met de mogelijkheden en context, veilig en comfortabel van en naar school geraakt zodat leer- en ontwikkelingskansen stijgen'.
Op 29 januari 2021 keurde de Antwerpse stuurgroep van het pilootproject het 'meersporenmodel' voor inzet op alternatieve vervoersmogelijkheden goed. Er wordt ingezet op de volgende sporen:
Op 28 juni 2021 (jaarnummer 397) keurde de gemeenteraad de nominatieve toekenning voor de onkosten van een extra begeleider voor één school voor het project 'Alternatieve vormen van vervoer: minibussen' goed. Dit project werd positief geëvalueerd.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) keurde de gemeenteraad de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Tussen 7 juni 2022 en 30 juni 2022 wordt de volgende actie geconcretiseerd:
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van deze toelage voorhanden. Het beschikbare budget op onderstaand boekingsadres van 'nog te bepalen' wordt benut om 663,12 EUR nominatief toe te kennen:
Budgetplaats | 5117000000 |
Budgetpositie | 6496800 |
Functiegebied | 2LWS020204A00000 |
Subsidie | SBT11133 |
Fonds | Intern |
Begrotingsprogramma | 2SA060889
|
Budgetperiode | 2200 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 663,12 EUR voor INVENTO GO scholengroep! medisch pedagogisch instituut Zonnebos 's-Gravenwezel (ondernemingsnummer 0267.375.649) voor het project 'Alternatieve vormen van vervoer: vergoeding busbegeleider' goed.
Op 23 augustus 2019 aanvaardde de stad Antwerpen de opdracht om te werken aan de uitvoering van de conceptnota 'Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs'. Het college keurde de overeenkomst van de 'Deelname pilootproject leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs' goed op 23 augustus 2019 (jaarnummer 6830). Het pilootproject is officieel van start gegaan op 1 september 2019 in regio Antwerpen.
Raket, het pilootproject leerlingenvervoer wordt uitgewerkt in samenwerking met alle betrokken partners van het netwerk. Opvang is één van de centrale principes die deel uitmaken van de fundamentele andere visie op leerlingenvervoer. Extra kinderopvang voor deze doelgroep is nodig om alternatieve vervoersmogelijkheden en andere optimalisaties in het leerlingenvervoer mogelijk te maken. Wanneer de ritduur van de kinderen van het collectief leerlingenvervoer verlaagt, zal er voor meer gezinnen nood aan opvang ontstaan. Er is nood aan opvang in (de buurt van) de school én in de buurt van de woon- of verblijfplaats van de kinderen. De extra opvang die gecreëerd wordt, is bedoeld voor kinderen die naar school gaan in één van de scholen van buitengewoon onderwijs in de pilootregio (Antwerpen, Brasschaat, Schilde en Schoten).
Op 15 maart 2019 (jaarnummer 2263) keurde het college de kandidaatstelling voor het pilootproject 'leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs' goed.
De gemeenteraad keurde op 30 mei 2022 (jaarnummer 281) de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed, inclusief de lijst met nominatief toegestane subsidies per beleidsdoelstelling.
Voor schooljaar 2021-2022 kregen volgende organisaties de nodige ondersteuning in het kader van deze inclusieve opvang.
De nominatieve toekenning hiervoor werd op 28 juni 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad (jaarnummer 433) voor volgende organisaties:
De nominatieve toekenning hiervoor werd op 20 september 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad (jaarnummer 516) voor volgende organisaties:
Op 28 maart 2022 (jaarnummer 193) keurde de gemeenteraad een bijkomende ondersteuning voor de periode van 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022 goed voor Ferm Kinderopvang vzw voor acht opvanglocaties.
De Vlaamse Regering heeft beslist om de problematiek rond leerlingenvervoer verder aan te pakken in samenwerking door de Vlaamse kabinetten Onderwijs, Mobiliteit en Openbare Werken, Binnenlands Bestuur en Welzijn. Op korte en middellange termijn worden enkele richtinggevende teksten opgemaakt en adviezen geformuleerd voor Vlaanderen, en wordt een duurzame verandering voor het leerlingenvervoer in de steigers gezet.
In afwachting van een voor Vlaanderen brede uitrol van een nieuw systeem, wordt er voor de scholen die deelnamen aan het pilootproject in de regio gezorgd voor een overgangsregeling. Ze werken binnen de pilootregio verder zoals tijdens de pilootfase. Het decreet waar de overgangsperiode in wordt geregeld, zit vervat in het “Verzameldecreet maatregelen onderwijs”. De Vlaamse Regering gaf hiervoor haar definitieve goedkeuring op 13 mei 2022.
Raket wil daarom in schooljaar 2022-2023 de volgende organisaties verder ondersteunen in het kader van deze inclusieve opvang:
De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van deze toelage voorhanden voor 2022. Het beschikbare budget op onderstaand boekingsadres van 'nog te bepalen' wordt benut om 110.350,00 EUR nominatief toe te wijzen. Voor 2023 zal dit budget via een IKA-Light (vanuit budgetpositie 6141) worden aangevuld zodat er 110.350,00 EUR beschikbaar is voor de nominatieve toewijzing.
Budgetplaats | 5117000000 |
Budgetpositie | 6496800 |
Functiegebied | 2LWS020204A00000 |
Subsidie | SBT11133 |
Fonds | Intern |
Begrotingsprogramma | 2SA060889 |
Budgetperiode | 2200; 2300 |
In afwijking op de procedure voor de uitbetaling van de toelagekredieten op het exploitatiebudget van het besluit 2015_CBS_09823 worden de bedragen voor alle organisaties in meerdere schijven uitbetaald. Dit is noodzakelijk om een goede opvolging en verantwoording te vragen die de Vlaamse overheid verwacht voor deze subsidies van het pilootproject leerlingenvervoer. Ook de Vlaamse overheid betaalt het subsidiegeld aan de stad Antwerpen uit in schijven. Deze afspraken zullen zo worden opgenomen in de afsprakennota's.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 24.000,00 EUR voor Ferm Kinderopvang vzw (ondernemingsnummer BE0416.117.627) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Schilde' goed: 12.000,00 EUR in 2022 en 12.000,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 21.000,00 EUR voor OLO vzw (ondernemingsnummer BE0406.677.745) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Brasschaat' goed: 10.500,00 EUR in 2022 en 10.500,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 54.000,00 EUR voor Ferm Kinderopvang vzw (ondernemingsnummer BE0416.117.627) voor het project 'Inclusieve opvang Raket noordrand pilootregio' goed: 27.000,00 EUR in 2022 en 27.000,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 18.000,00 EUR voor Ankerwijs vzw (ondernemingsnummer BE0537.633.683) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Antwerpen en Mortsel' goed: 9.000,00 EUR in 2022 en 9.000,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 36.000,00 EUR voor Komma vzw (ondernemingsnummer BE0477.558.120) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Antwerpen' goed: 18.000,00 EUR in 2022 en 18.000,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 3.000,00 EUR voor IBO De Nerviër vzw (ondernemingsnummer BE0475.195.674) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Antwerpen' goed: 1.500,00 EUR in 2022 en 1.500,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 9.700,00 EUR voor School voor Buitengewoon Basisonderwijs Burchtse Weel van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen (ondernemingsnummer BE0824.037.071) voor het project 'Inclusieve opvang Raket' goed: 4.850,00 EUR in 2022 en 4.850,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 36.000,00 EUR voor Koraal vzw (ondernemingsnummer BE0408.499.464) voor het project 'Inclusieve opvang Raket Antwerpen' goed: 18.000,00 EUR in 2022 en 18.000,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 9.500,00 EUR voor OLO-Rotonde vzw (ondernemingsnummer BE0406.677.745) voor het project 'Inclusiecoaching' goed: 4.750,00 EUR in 2022 en 4.750,00 EUR in 2023.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 9.500,00 EUR voor Heder vzw (ondernemingsnummer BE0538.767.692) voor het project 'Inclusiecoaching' goed: 4.750,00 EUR in 2022 en 4.750,00 EUR in 2023.
Op 5 mei 2017 keurde het college (jaarnummer 4173) de financiële kaders voor de realisatie van een dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid goed, aan de Jos Smolderenstraat 45, 2000 Antwerpen. Het betreft een project dat gerealiseerd wordt door AG Vespa als opdrachtgever. Het gebouw zou leerlingen van zowel AG Stedelijk Onderwijs als GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap huisvesten. De stad Antwerpen is eigenaar van de grond waarop het gebouw gerealiseerd wordt. AG Vespa kreeg van de stad Antwerpen gratis zakelijke rechten op de grond. AG Vespa zou vanaf 1 september 2021 aan de inrichtende machten (AG SO en GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) en de stedelijke sportdienst verhuren gedurende een periode van 18 jaar.
De opening van het geplande schoolgebouw was voorzien op 1 september 2021. Op 18 juni 2021 in de namiddag stortte een gedeelte van het in aanbouw zijnde schoolgebouw in, met dramatische gevolgen. Vijf mensen lieten hierbij het leven en minstens negen raakten ernstig verwond. Alle werken werden stil gelegd. De ouders van beide scholen werden voor de start van de zomervakantie geïnformeerd over de alternatieve locatie van de school op 1 september.
De basisschool van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap kan op de huidige locatie, Schildersstraat 41, 2000 Antwerpen blijven wanneer aan volgende voorwaarde kan worden voldaan: het gebouw heeft geen speelplaats op eigen terrein, voor de onderwijsinspectie een voorwaarde in de erkenning van een school.
Samen met de Vlaamse overheid werd overeengekomen dat een deel van de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone kunsten Antwerpen mag ingezet worden voor tijdelijk gebruik. De aanleg van de tuin als speelplaats en de heraanleg bij beëindiging van het gebruik door de school worden geprefinancierd door de stad Antwerpen via een ondersteuning aan de Vlaamse overheid.
Op vraag van de hoofdaannemer van het project werd door de rechtbank een gerechtsdeskundige aangesteld. De taak bestaat erin de door de partijen geleden directe en indirecte schade te begroten, met inbegrip van de heropbouw- dan wel herstellingskost, stilligschade, schade aan materiaal, doch niet beperkt hiertoe. De stad zal de gemaakte kosten verbonden aan de tijdelijke huisvesting van de scholen prefinancieren. De school zal deze kosten opnemen in haar schadedossier. Indien deze kosten niet worden aanvaard als geleden schade zal het GO! Onderwijs deze kosten aan de stad terugbetalen. Dit maakt deel uit van verdere besluitvorming.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen. Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De bijkomende middelen worden voorzien via IKA-light van boekingsadres 2LWS020302A00000 / 5117000000 / 664800 / SUB_NR / 2200 naar boekingsadres 2LWS020301A00000 / 5117000000 / 664300 / SUB_NR / 2200.
Het bedrag van 240.000,00 euro wordt voorzien als nominatieve ondersteuning aan de Vlaamse overheid. Hiervoor wordt in de nominatieve lijst het bedrag op 'nog te bepalen' verminderd met 240.000,00 euro.
Er zal een afsprakennota opgemaakt worden waarin staat wat de Stad Antwerpen verwacht van de Vlaamse overheid voor deze ondersteuning. Deze nota zal worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad keurt de nominatieve ondersteuning aan de Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap, met maatschappelijke zetel te Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel en ondernemingsnummer 0316.380.841, met een bedrag van 240.000,00 euro in 2022, voor de prefinanciering van de inrichting van een deel van de KMSKA museumtuin als speelplaats en de heraanleg bij beëindiging van het gebruik door de school, goed.
Op 22 juni 2012 (jaarnummer 6561) keurde het college het masterplan Rozemaai goed.
Op 14 september 2018 (jaarnummer 8313) besliste het college dat, naast de zorgcampus, een aanvullend stedelijk programma op de site gerealiseerd moet worden. Door dubbelgebruik van infrastructuur kan een optimalisatie van het patrimonium worden bekomen en kan het campusmodel worden versterkt.
Op 16 december 2019 (jaarnummer 779) besliste de gemeenteraad om met het schoolbestuur CKSA een nieuwe erfpachtovereenkomst af te sluiten op Rozemaai, perceel 599D voor de uitbouw van de nieuwe zorgcampus Sint Jozef, en de nog lopende erfpacht aan de Galjoenstraat voor de bestaande zorgcampus te beëindigen.
Op 29 juni 2020 (jaarnummer 381) besliste de gemeenteraad tot een uitbreiding van de erfpacht voor zorgcampus Sint Jozef. Artikel 1 van de erfpacht bepaalt dat de erfpacht in overleg tussen partijen kan worden uitgebreid met een driehoekige zone die deel uitmaakt van perceel 599D met het oog op de inrichting van een ontmoetingsruimte met sanitair en berging voor gedeeld gebruik door verschillende verenigingen zoals opgenomen in artikel 4 van de erfpacht. De erfpachter vroeg de erfpacht uit te breiden met de driehoekige zone.
Op 23 november 2020 (jaarnummer 666) besliste de gemeenteraad om een nominatieve toewijzing van 800.000,00 euro aan het schoolbestuur Centraal Katholiek Schoolcomité Antwerpen (CKSA) vzw goed te keuren voor de bouw van een paviljoen voor deelgebruik. CKSA zet zich in voor kinderen met buitengewone noden. In het masterplan Rozemaai, dat voorziet in de bouw van de nieuwe zorgcampus met school, is een extra stedelijk programma voorzien voor sportieve en recreatieve buurtwerking. De bouw van deze ruimte voor deelgebruik stelt de zorgcampus in staat om haar leerlingen in een veilige en gekende omgeving ervaring te laten opdoen in de dagelijkse werking van lokale verenigingen.
De planning en uitvoering van dit paviljoen komt duurder uit dan geraamd door de gestegen grondstofprijzen. De afsprakennota zoals goedgekeurd door het college van 10 juni 2022 zal worden aangevuld met een addendum waarbij de verhoging van de ondersteuning zal worden opgenomen.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen. Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De bijkomende middelen werden voorzien via IKA-light van boekingsadres 2LWS020301A00000 / 5117000000 / 220 / SUB_NR / 2200 naar boekingsadres 2LWS020302A00000 / 5117000000 / 664800 / SUB_NR / 2200.
De gemeenteraad keurt de verhoging van de nominatieve ondersteuning aan Centraal Katholiek Schoolcomité Antwerpen vzw, met maatschappelijke zetel te Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen en ondernemingsnummer 0406.726.146, met een bedrag van 240.000,00 euro in 2022, voor de bouw van een ontmoetingsruimte voor deelgebruik, goed.
De afdeling Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving / Regie kinderopvang wenst private ondernemers te ondersteunen bij het opstarten van een kinderopvang. Eén van de struikelblokken om een nieuwe kinderopvang te starten, is het vinden van geschikte infrastructuur. De stad heeft daarom in het bestuursakkoord opgenomen dat stadspanden in concessie worden gegeven aan private ondernemers in functie van een private kinderopvang.
Het college keurde op 1 april 2022 (jaarnummer 02620) goed om concessies voor de uitbating van kinderdagverblijven in diverse stedelijke panden in de markt te plaatsen teneinde geschikte concessiehouders te vinden die bereid zijn om deze panden te exploiteren als kinderdagverblijven.
Met het besluit 2022_CBS_04563 keurde het college tevens goed om de kinderopvangsector te ondersteunen door een afstand van verhaal voor private kinderdagverblijven ten voordeel van de concessiehouders in de brandverzekeringen van de stad (momenteel bij Ethias nv), waar mogelijk, te voorzien, zonder de bijpremie voor deze clausule door te rekenen aan de concessiehouders.
Een deel van deze stedelijke panden, die ter beschikking worden gesteld, zijn instapklaar (categorie 1), een deel vraagt nog voorafgaande beperkte renovatiewerken die door de concessiehouders moeten uitgevoerd worden (categorie 2). De concessievoorwaarden (principes) voor deze twee categorieën van panden zijn bijgevolg verschillend.
Er is tevens een pand, namelijk in Pastoor Campenstraat 4, 2170 Merksem, waarvoor grondige renovatiewerken nodig zijn (categorie 3). Voor deze laatste categorie zullen de concessievoorwaarden nog later via een aparte besluit voorgelegd worden.
Een eerste categorie van de stedelijke panden, die ter beschikking worden gesteld voor de uitbating van kinderdagverblijven, betreft panden die instapklaar zijn en die aldus geen (voorafgaande) renovatiewerken vereisen (categorie 1). Het gaat namelijk over de volgende locaties:
Met het besluit 2014_GR_00978 werd een algemene concessieovereenkomst goedgekeurd voor de ter beschikking stelling van stedelijk vastgoed voor private kinderopvang. Deze omvat de rechten en plichten van de concessionaris. Voor de bovenvermelde panden blijven de principes van deze algemene concessieovereenkomst van toepassing, met uitzondering van de volgende aanpassingen:
De concessies voor de uitbating van kinderdagopvang bij deze vier stedelijke panden zullen gegund worden aan de inschrijver die de offerte heeft ingediend met het grootste algeheel economisch voordeel voor de aanbestedende overheid, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
1. Projectvoorstelling en pedagogisch beleid waarbij de stad Antwerpen het beleid toetst aan de hand van de 6 dimensies van MeMoQ. | 30 punten |
2. Toewijzings- en opnamebeleid en de samenwerking met het contactpunt kinderopvang. | 10 punten |
3. Organisatieplan: Hoe zal u uw opvanginitiatief concreet organiseren? | 20 punten |
4. Omgevingsanalyse: hoe ziet de markt en uw omgeving eruit? Wat/wie zijn de andere marktspelers? Met welke partners wordt er een samenwerking opgezet? | 5 punten |
5. Commercieel plan: Hoe maakt u uw initiatief bekend en langs welke wegen zal u klanten bereiken? | 5 punten |
6. Financieel luik: Welke investeringen, en hoe worden deze gefinancierd? Wat zijn de jaarlijks/maandelijks terugkerende vaste kosten? Welke winstmarge blijft over? Bij welke omzet is er winst noch verlies? Welke dagprijs zal u hanteren? Kasplan: kunnen de inkomsten maandelijks de uitgaven dekken? | 20 punten |
7. Aantal nieuwe kindplaatsen die gecreëerd kunnen worden (een verhuisbeweging resulteert in een kleinere netto capaciteitsuitbreiding). | 10 punten |
Voor de uitbating van de panden gelegen te Schoenstraat 79-81, 2140 Borgerhout en te Keizerstraat 71, 2000 Antwerpen (categorie 1) startte de Gemeenschappelijke Aankoopcentrale respectievelijk het dossier GAC_2022_02331 en het dossier GAC_2022_02335 op. De concessiedocumenten (zowel het bestek als de concessieovereenkomst) voor de uitbating van de kinderdagverblijven in deze panden zijn als bijlage van dit besluit terug te vinden. De concessies voor de uitbating van de andere twee locaties van deze categorie van panden (categorie 1), zijnde Houthulststraat 24, 2170 Merksem en Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne, zullen op basis van dezelfde voorwaarden in de markt geplaatst worden, waardoor het bestek en de concessieovereenkomst voor de resterende twee panden enkel nog aan het college zullen voorgelegd worden.
Een tweede categorie van de stedelijke panden, die ter beschikking worden gesteld voor de uitbating van kinderdagverblijven, betreft daarentegen panden waarvoor voorafgaande beperkte renovatiewerken nodig zijn (categorie 2). Het gaat namelijk over de volgende locaties:
Voor deze panden, zal de stad Antwerpen op voorhand per locatie een niet limitatieve lijst van de renovatiewerken bezorgen. Bij hun kandidatuur maken de inschrijvers een concreet en gemotiveerd voorstel van de werken die ze voorafgaand aan de uitbating graag zouden uitvoeren. De kandidaten dienen bij de offerte de uit te voeren werken te bepalen in functie van de uitbating van een vergunbare kwalitatieve opvang gedurende de volledig mogelijke looptijd van de concessie. De kandidaten worden onder andere op basis hiervan beoordeeld (zie infra bij gunningscriteria). Na gunning zal de stad Antwerpen de goedgekeurde renovatiewerken betoelagen. Het toelagebedrag is maximaal het door de concessiehouder geraamde bedrag + 10% onvoorziene kosten.
De concessiehouder staat in voor de kosten en de uitvoering van het eigenaarsonderhoud en de eigenaarsherstellingen aan de gebouwonderdelen die hij heeft aangepast en installaties die hij heeft geplaatst bij aanvang van de overeenkomst. Voor het overige wordt het eigenaarsonderhoud nog steeds opgenomen door AG Vespa. De concessiehouder mag enkel bij aanvang van de concessie werken uitvoeren die ingrijpen op het eigenaarsonderhoud van het pand.
De concessies voor de uitbating van kinderdagopvang bij deze categorie van stedelijke panden (categorie 2) zullen gegund worden aan de inschrijver die de offerte heeft ingediend met het grootste algeheel economisch voordeel voor de aanbestedende overheid, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
1. Voorstel van werken. Waarbij de stad bij de quotering rekening houdt met
| 15 punten |
2. Projectvoorstelling en pedagogisch beleid waarbij de stad Antwerpen het beleid toetst aan de hand van de 6 dimensies van MeMoQ. | 20 punten |
3. Toewijzings- en opnamebeleid en de samenwerking met het contactpunt kinderopvang. | 10 punten |
4. Organisatieplan: Hoe zal u uw opvanginitiatief concreet organiseren? | 15 punten |
5. Omgevingsanalyse: hoe ziet de markt en uw omgeving eruit? Wat/wie zijn de andere marktspelers? Met welke partners wordt er een samenwerking opgezet? | 5 punten |
6. Commercieel plan: Hoe maakt u uw initiatief bekend en langs welke wegen zal u klanten bereiken? | 5 punten |
7. Financieel luik: Welke investeringen, en hoe worden deze gefinancierd? Wat zijn de jaarlijks/maandelijks terugkerende vaste kosten? Welke winstmarge blijft over? Bij welke omzet is er winst noch verlies? Welke dagprijs zal u hanteren? Kasplan: kunnen de inkomsten maandelijks de uitgaven dekken?. | 20 punten |
8. Aantal nieuwe kindplaatsen die gecreëerd kunnen worden (een verhuisbeweging resulteert in een kleinere netto capaciteitsuitbreiding). | 10 punten |
De principes van de algemene concessieovereenkomst, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad met het besluit 2014_GR_00978, blijven van toepassing ook voor deze tweede categorie van panden, met uitzondering van de aanpassingen zoals vermeld bij de eerste categorie van panden én met uitzondering van de volgende bepalingen:
Voor deze tweede categorie van panden zullen de concessies in de markt geplaatst worden conform "het sjabloon van bestek voor categorie 2 van stedelijke panden met beperkte renovatiewerken" en "het sjabloon van concessieovereenkomst voor categorie 2 van stedelijke panden met beperkte renovatiewerken", zoals toegevoegd als bijlage van dit besluit, waardoor het bestek en de concessieovereenkomst voor de verschillende panden enkel nog aan het college zullen voorgelegd worden.
In toepassing van artikel 34, § 1 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, is de plaatsing van concessies voor sociale en andere specifieke diensten (zoals opgesomd in bijlage V) uitsluitend onderworpen aan de verplichtingen inzake de bekendmaking van een vooraankondiging en een aankondiging van gegunde concessie, doch niet aan de bekendmaking van een aankondiging van concessie.
In toepassing van artikel 34, § 2 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten kan de aanbestedende overheid met één of meerdere inschrijvers onderhandelingen voeren.
In toepassing van artikel 55 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, worden concessies gegund op basis van objectieve criteria die in de concessiedocumenten worden vermeld en die ervoor zorgen dat de offertes onder voorwaarden van daadwerkelijke mededinging worden beoordeeld, waardoor een algeheel economisch voordeel voor de aanbesteder kan worden vastgesteld.
In toepassing van artikel 28 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, kan de concessie gepaard gaan met de betaling van een vergoeding vanwege de concessiehouder.
Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b). Dit laatste artikel stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor o.m. het vaststellen van de contractvoorwaarden van dergelijke concessies van meer dan negen jaar.
Voor de categorie 2 panden zullen per pand werken goedgekeurd worden die nadien via een investeringstoelage ten gunste van de concessionaris gefinancierd worden. De financiële gegevens hieromtrent zullen vastgelegd worden op het moment dat de bestekken en concessieovereenkomsten van de categorie 2 panden aan het college worden voorgelegd.
Daarnaast, is de concessionaris, zowel voor de categorie 1 panden als de categorie 2 panden, een concessievergoeding verschuldigd.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: PVDA.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt de concessie GAC_2022_02335 voor de uitbating van kinderopvang in het pand gelegen in de Keizerstraat 71, 2000 Antwerpen en de bijhorende bijlagen goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een onderhandelingsprocedure sui generis wordt uitgeschreven.
De gemeenteraad keurt de concessie GAC_2022_02331 voor de uitbating van kinderopvang in het pand gelegen in de Schoenstraat 79-81, 2140 Borgerhout en de bijhorende bijlagen goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een onderhandelingsprocedure sui generis wordt uitgeschreven.
De gemeenteraad keurt goed dat de panden gelegen in de Houthulststraat 24, 2170 Merksem en Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne volgens dezelfde concessievoorwaarden zoals deze voorzien voor de panden gelegen in Keizerstraat en Schoenstraat in de markt worden gezet.
De gemeenteraad keurt dat de panden gelegen in de Waasdonk 138+155, 2100 Deurne, Belegstraat 62, 2018 Antwerpen en Drossaardstraat 19, 2140 Borgerhout volgens de voorwaarden zoals voorzien in de sjablonen van bestek en concessieovereenkomst voor de tweede categorie van stedelijke panden met beperkte renovatiewerken, zoals toegevoegd als bijlage van dit besluit, in de markt geplaatst worden.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Investeringstoelage concessie categorie 2 kinderdagverblijven |
budgetplaats: 5112600000 |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Concessievergoedingen concessies private kinderdagverblijven |
budgetplaats: 5321000000 |
|
Fase | Bestuursorgaan | Datum | Jaarnummer |
Aquafin nv. Bestek. Goedkeuring | 24 mei 2022 | ||
De Lijn. Bestek. Goedkeuring | 24 mei 2022 |
De stadslus bestaande uit Kipdorp, Korte Koepoortstraat, Korte Nieuwstraat, Lange Nieuwstraat, Melkmarkt, Sint-Jacobsmarkt, Wijngaardbrug, Wolstraat en Apostelstraat is aan vernieuwing toe. De riolering is in slechte staat, en de ruimtelijke inrichting voldoet niet meer aan de huidige verwachtingen. Dit biedt de opportuniteit om over te gaan tot de volledige vernieuwing van deze straten, waardoor de algemene beeldkwaliteit alsook de verblijfs- en belevingswaarde worden geoptimaliseerd. Het groene karakter wordt versterkt. Het comfort en de veiligheid van alle weggebruikers worden gemaximaliseerd.
Het college keurde in zitting van 9 juli 2021 (jaarnummer 05748) het definitief ontwerp goed.
Het districtscollege keurde in zitting van 12 juli 2021 (jaarnummer 00428) het definitief ontwerp goed.
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
In toepassing van artikel 35, eerste lid, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij openbare procedure.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kunnen bepaalde specifieke opdrachten voor werken door twee of meerdere aanbestedende overheden gezamenlijk worden geplaatst. De betrokken aanbestedende overheden kunnen één aanbestedende overheid onder hen aanduiden die de plaatsingsprocedure beheert en die optreedt voor rekening van zichzelf en voor rekening van de andere betrokken aanbestedende overheden. De stad Antwerpen treedt voor deze opdracht op als aanbestedende overheid. De rioleringswerken zijn ten laste van Aquafin nv.
Het aandeel van de stad Antwerpen en het district Antwerpen in de projectkost verhoudt zich in grootorde als volgt tot het aandeel van de overige aanbestedende overheden:
Aanbestedende overheid | Aandeel in de projectkost (afgerond) |
Het district Antwerpen | 20% |
De stad Antwerpen | 3% |
Aquafin nv | 34% |
De Lijn | 43% |
Het toepasselijk bestek voorziet in een afzonderlijke betaling voor elk van de betrokken aanbestedende overheden. Er worden per aanbestedende overheid gescheiden schuldvorderingen (vergezeld door de gedetailleerde staat van de gerealiseerde werken waarop deze vorderingen steunen) en facturen opgemaakt.
De gemeenteraad keurt bestek GAC_2022_02166 voor "Wegeniswerken Stadslus, Antwerpen" goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een openbare procedure wordt uitgeschreven.
De gemeenteraad keurt goed dat het districtscollege van Antwerpen in haar naam de plaatsingsprocedure voert en de opdracht sluit en laat uitvoeren.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Wegeniswerken Stadslus - aandeel district Antwerpen | budgetplaats: 5002500000 | volgt later | |
Wegeniswerken Stadslus - aandeel stad | budgetplaats: 5153000000 budgetpositie: 224 functiegebied: 2LMS010104M01720 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA020200 budgetperiode: 2300, 2400 en 2500 |
De gegunde raamovereenkomst voor de wapengordels en toebehoren (webbing) liep af op 8 april 2022 (jaarnummers 04345).
De gegunde raamovereenkomst voor de handboeien zal aflopen op 23 oktober 2022 (jaarnummers 08790).
De gegunde raamovereenkomst voor de handboeihouders zal aflopen op 16 december 2023 (jaarnummers 09459).
Daarom wenst Politiezone Antwerpen opnieuw een raamovereenkomst te sluiten voor het leveren van wapengordels en toebehoren voor een periode van maximaal 48 maanden.
De opdracht wordt opgedeeld in vijf percelen:
Politiezone Antwerpen zal overeenkomstig artikel 2 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor prestaties die het voorwerp van deze opdracht uitmaken tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor de lokale politiezones (grondgebied België).
Hiertoe wordt een mededingingsprocedure met onderhandeling met Europese bekendmaking uitgeschreven met referentie PZA/2022/443.
De mededingingsprocedure met onderhandeling is een tweefasige procedure. In de eerste fase wordt de oproep tot mededinging gepubliceerd. Kandidaat-inschrijvers kunnen een aanvraag tot deelneming indienen.
De kandidaat-inschrijvers zullen beoordeeld worden als volgt:
De juridische situatie van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (uitsluitingsgronden):
Door in te schrijven op deze opdracht verklaart de inschrijver zich niet in een toestand van uitsluiting te bevinden, zoals bedoeld in artikels 67 tot en met 69 van de wet van 17 juni 2016 betreffende overheidsopdrachten.
Het UEA, waarmee de inschrijver verklaart dat hij zich niet bevindt in een van de uitsluitingssituaties als bedoeld in de artikelen 67 tot 69 van de wet van 17 juni 2016.
De economische en financiële draagkracht van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (selectiecriteria):
Nr. | Selectiecriteria | Minimumvereisten |
1 | Een verklaring betreffende de totale omzet over de laatste drie beschikbare boekjaren, afhankelijk van de oprichtingsdatum of van de datum waarop de ondernemer met zijn bedrijvigheid is begonnen, voor zover de betrokken omzetcijfers beschikbaar zijn. |
|
2 | Het bewijs van een geldige verzekering tegen beroepsrisico's: • beroepsaansprakelijkheid; • arbeidsongevallen. | Attest verzekeringsmakelaar/ -maatschappij |
De technische bekwaamheid van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (selectiecriteria):
Nr. | Selectiecriteria | Minimumvereisten |
1 | Een lijst van de voornaamste leveringen per perceel die gedurende de laatste drie jaar werden verricht, met vermelding van het bedrag, de datum en de publiek- of privaatrechtelijke instanties waarvoor zij bestemd waren. | De kandidaat zal drie referenties voorleggen van leveringen per perceel bij private en/of publieke organisaties De kandidaat zal per referentie volgende zaken verplicht vermelden:
Elke referentie dient te worden vergezeld door een attest van goede uitvoering. Gebruik hiervoor het sjabloon van bijlage “Sjabloon referenties”. |
Er is geen beperking voor de selectie van kandidaten.
In de tweede fase zal het bestek bezorgd worden aan de geselecteerde kandidaten en worden de gunningscriteria meegedeeld. Hiervoor zal opnieuw goedkeuring gevraagd worden aan het college.
De totale uitgave kan verrekend worden op de buitengewone en de gewone politiebegroting als volgt:
De gemeenteraad keurt goed dat een raamovereenkomst wordt gesloten voor de aankoop van de wapengordels en toebehoren voor Politiezone Antwerpen voor een periode van 48 maanden en dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling met Europese bekendmaking wordt uitgeschreven met referentie PZA/2022/443.
De gemeenteraad keurt goed dat de gunning door het college mag geschieden.
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop wapengordels en toebehoren perceel 1: webbing en toebehoren |
budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_12402 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 Voor de dienstjaren 2023 tot en met 2027 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. |
Nog niet van toepassing | |
Aankoop wapengordels en toebehoren perceel 2: comfortbelt | budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_12402 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 Voor de dienstjaren 2023 tot en met 2027 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing | |
Aankoop wapengordels en toebehoren perceel 3: handboeihouders | budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_12402 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 Voor de dienstjaren 2023 tot en met 2027 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing | |
Aankoop wapengordels en toebehoren perceel 4: handboeien | budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_74451 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 Voor de dienstjaren 2023 tot en met 2027 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing | |
Aankoop wapengordels en toebehoren perceel 5: OWB holster met Streamlight TRL2 | budgetplaats: 60051 budgetpositie: 33000_12402 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2300 - 2400 - 2500 - 2600 - 2700 Voor de dienstjaren 2023 tot en met 2027 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing |
Firma | Adres |
Matthys BVBA | Oudenaardestraat 108 te 8570 Vichte |
METALCED NV | Mechelsesteenweg 307 te 2550 Kontich |
Autovak nv | Villermontstraat 32 te 2550 Kontich; |
Proveq Belux SA | Vorstsesteenweg 110 te 1601 Ruisbroek |
Techno Automotive Equipment nv | Z1 Research Park 250, te 1731 Zellik |
DCM Tools nv | Mechelsesteenweg 307 te 2550 Kontich |
1 | Prijs | 45 punten |
2 | Kwaliteit en technische waarden | 55 punten |
De gemeenteraad keurt goed dat een mobiele hefbrug voor het Mastergebouw wordt aangekocht en dat hiervoor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wordt uitgeschreven met referentie PZA/2022/442.
De gemeenteraad keurt goed dat de gunning door het college mag geschieden.
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop mobiele hefbrug Mastergebouw
| budgetplaats: 60030 budgetpositie: 33000_74451 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2200 | Nog niet van toepassing | |
Onderhoud mobiele hefbrug Mastergebouw | budgetplaats: 60030 budgetpositie: 33000_12412 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2400 - 2500 - 2600 Voor de dienstjaren 2024 tot en met 2026 zal voldoende krediet voorzien worden onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door college, gemeenteraad en hogere overheid. | Nog niet van toepassing |
Op 21 oktober 2019 (jaarnummer 602) keurde de gemeenteraad de meerjarenplannen 2020-2025 van de eredienstbesturen goed.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 610) keurde de gemeenteraad de budgetten 2021 van de eredienstbesturen goed.
Op 18 oktober 2021 (jaarnummer 637) keurde de gemeenteraad de budgetswijzigingen 2021 van de eredienstbesturen goed.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten (decreet erediensten) stelt dat de eredienstbesturen jaarlijks de rekening van het vorige boekjaar moeten opmaken. Een boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. De jaarrekeningen van de erkende eredienstbesturen van de rooms-katholieke, protestants-evangelische, Anglicaanse en Israëlitische geloofsgemeenschappen zijn onderworpen aan een advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.
De resultaten van de jaarrekeningen hebben een invloed op tussenkomst van de stad in de exploitatie- en investeringkosten van de eredienst.
Na het overhandigen van de jaarrekeningen heeft de gemeenteraad een termijn van 50 dagen om haar advies naar het Agentschap Binnenlands Bestuur te sturen. Binnen tweehonderd dagen na ontvangst van de jaarrekeningen spreekt de provinciegouverneur zich uit over de goedkeuring van de rekening en stelt hij de bedragen vast.
Op 16 mei 2022 ontving het stadsbestuur de jaarrekening van het eredienstbestuur Israëlitische Orthodoxe Gemeente Machsike Hadass te Antwerpen.
Een gunstig advies wordt voorgesteld indien de jaarrekening voldoet aan de vier volgende criteria:
De ingediende jaarrekening 2021 van de Israëlitische Orthodoxe Gemeente Machsike Hadass geeft aanleiding tot een ongunstig advies omwille van de volgende opmerkingen:
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstbesturen.
De gemeenteraad beslist om aan de provinciegouverneur een ongunstig advies uit te brengen over de jaarrekening 2021 van de Israëlitische Orthodoxe Gemeente Machsike Hadass.
De gemeenteraad keurt eenparig artikel 2 goed.
De gemeenteraad neemt kennis van artikel 3.
Bij artikel 1 wordt er geheim gestemd.
Burgemeester, Schepen,
Klachten over laagvliegende en lawaaimakende vliegtuigen in woonbuurten rond de luchthaven van Deurne, zijn schering en inslag. Afgelopen vrijdagavond zorgde zo'n laagvliegend vliegtuig voor meer dan lawaaihinder: de dakpannen van de school het Hinkelpad vlogen weg. Op vrijdagavond geen school meer, dus geen lichamelijke schade. Toch doet dit voorval wenkbrauwen fronsen: het had echt verkeerd kunnen aflopen als dit tijdens schooluren was gebeurd.
We hebben hierover de volgende vragen:
- welke rol speelde de brandweer? wordt de brandweer vergoed door de luchtvaartmaatschappij voor zijn interventie?
- welke garanties heeft de stad gekregen van de luchthavenauthoriteit dat dit niet meer zal gebeuren?
- hoe wordt de stad of het AGSO vergoed voor de schade en alle ongemakken?
Dank voor de antwoorden.
Geachte Burgemeester,
Afgelopen week konden we via de pers vernemen dat het graf van de ter dood veroordeelde collaborateur August Borms gevandaliseerd werd door onbekenden. Hieromtrent heb ik enkele vragen:
Bij aanvang van deze legislatuur liet burgemeester Bart De Wever weten dat hij van Antwerpen een propere of alleszins properdere stad wilde maken. Er zou in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil een versnelling hoger worden geschakeld. Ik heb echter niet de indruk dat er na drie jaar sprake is van een “schonere stad”. Zowel mijn fractiegenoten Peggy Pooters, Anke Van dermeersch, Filip Dewinter als mezelf, evenals verschillende van onze districtsraadsleden, klaagden het laatste jaar immers (gevallen van) zwerfvuil en sluikstort aan.
Het is duidelijk dat de aanpak van onze stad onvoldoende kordaat is en dat camerabewaking niet altijd soelaas kan bieden. Bijgevolg zou ik het voorstel willen lanceren om anonieme controleurs in te schakelen die sluikstorters en verspreiders van zwerfvuil op heterdaad kunnen betrappen en beboeten: een methode die in verschillende andere steden wordt gehanteerd. Voedselverpakking, blikjes, sigarettenpeuken en hondenpoep: al wie eender wat zomaar op straat wil achterlaten, moet bevreesd zijn om gepakt te worden.
Daarom deze motie, waarin het stadsbestuur wordt gevraagd anonieme controleurs in te zetten op alle plaatsen en evenementen waar veel sluikstort dan wel zwerfvuil wordt achtergelaten.
Raadslid Van Rooy licht zijn voorstel tot motie toe.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Van Rooy houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Vlaams Belang.
Stemden tegen de motie: N-VA, Groen, Vooruit, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Recent publiceerde de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de nieuwe cijfers voor sociaal wonen in alle Vlaamse steden en gemeenten. Waar er in Vlaanderen een heel bescheiden vooruitgang is kleuren de Antwerpse cijfers bloedrood. Er waren in december 2021 317 sociale huurwoningen minder dan in december 2020. Als we een tijdspanne nemen van 10 jaar daalt het aantal sociale huurwoningen met 479 eenheden.
De sterkste daling is terug te vinden bij Woonhaven, de huisvestingsmaatschappij waarvan u de voorzitter bent. -381 woningen ten opzichte van december 2020. Op tien jaar tijd verminderde het aantal met 705 woningen.
Het aantal kandidaat huurders met voorkeurgemeente Antwerpen steeg op tien jaar tijd van 13.059 in 2011 naar 36.843 in 2020.
Vragen:
Wat zijn oorzaken de voor deze daling het laatste jaar?
Wat is uw standpunt over de stelselmatige achteruitgang van het aantal sociale woningen in Antwerpen? Vind u dit een probleem?
Wat is uw standpunt over de steeds langer wordende wachtlijst? Wenst u deze nog weg te werken?
Erkent u het probleem van de betaalbaarheid en de gebrekkige kwaliteit van de Antwerpse woonmarkt? Welke ambitie hebt u om dit te keren?
Wat vindt u van een versnelde investeringsgolf om zo snel mogelijk te gaan naar 9% sociale woningen per district?
Volgende interpellaties worden tezamen behandeld.
Raadsleden Branders en Staes houden hun interpellaties.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Branders en Staes
houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Half mei maakte de VMSW nieuwe cijfers rond sociale woningen per gemeente bekend. Daaruit blijkt dat het aantal sociale woningen in de stad daalt.
In het bestuursakkoord nam u volgende actie op "Mits behoud van het Vlaamse financieringssysteem leveren we deze legislatuur 5.000 nieuwe of grondig vernieuwde sociale woningen op".
Daarom heb ik volgende vragen:
Volgende interpellaties worden tezamen behandeld.
Raadsleden Branders en Staes houden hun interpellaties.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Branders en Staes houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Geachte schepenen,
Veel bewoners van Deurne, Borgerhout en Antwerpen-Noord bezoeken graag de Sinksenfoor. Helaas gaat de combinatie Sportpaleis, Lotto Arena en Sinksenfoor ook gepaard met buitensporige overlast, zoals verkeerschaos, foutparkeerders, lawaai, zwerfvuil, wildplassen. Die overlast dreigt het draagvlak in de buurt onderuit te halen,
In de volledige Sinksenfoorperiode staan er op de site van het Sportpaleis 26 evenementen gepland. Met op donderdag 16 juni zelfs een concert zowel in de Lotto Arena als in het Sportpaleis. Inclusief mooi weer en dus veel volk op de Sinksenfoor.
Hartelijk dank,
Ilse van Dienderen
Vorig jaar stortte de school in aanbouw op het Nieuw Zuid in. Een vreselijke ramp met vijf dodelijke slachtoffers en vele gewonden. De stad Antwerpen was opdrachtgever van het project dat met een Design and Build-overeenkomst uitbesteed werd aan bouwbedrijf Democo.
Een jaar later blijkt de stad niet op de hoogte over communicatie tussen de aannemers over de stabiliteit van het gebouw en heeft de stad geen zicht op de volledige keten van onderaannemingen die aanwezig waren op de werf.
Er is sprake van sociale dumping op de werf, waarbij arbeiders ingeschakeld werden als schijnzelfstandige, waardoor ze de sociale bescherming van het werknemersstatuut mislopen.
Vragen:
Zijn er lessen die u vandaag al trekt met betrekking tot de opvolging van stedelijke bouwwerven?
Hoe wil de stad Antwerpen in de toekomst omgaan met de keten van onderaannemingen?
Hoe wil de stad Antwerpen in de toekomst omgaan met controle op schijnzelfstandigheid?
Welke verantwoordelijkheid neemt de stad Antwerpen voor gewonde arbeiders die bovenop blijvende gezondheidsschade in financiële problemen zijn terechtkomen, door het slechte statuut?
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden hun interpellaties.
Raadslid Mertens licht ook zijn voorstel tot motie toe.
Schepen De Ridder en de burgemeester geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy
houden nog een wederwoord.
Intussen is het een jaar geleden dat de school in opbouw op het Nieuw Zuid ingestort is. Op dit moment loopt het onderzoek naar de precieze oorzaken nog. Zit het in de keten van aanneming/onderaanneming en onderlinge miscommunicatie? Zit het in een berekeningsfout? Daarover loopt het onderzoek.
Wel kunnen we stilstaan bij de manier waarom de stad/AG Vespa dergelijke opdrachten organiseert. AG Vespa heeft gewerkt met een zogenaamde design-and-build-formule, een volledige uitbesteding van de bouw van de school.
In afwachting van de resultaten van het onderzoek, kan de stad een eigen evaluatie maken. En lessen trekken uit dit zeer treurige voorval.
Daarom hebben wij de volgende vragen:
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden hun interpellaties.
Raadslid Mertens licht ook zijn voorstel tot motie toe.
Schepen De Ridder en de burgemeester geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden nog een wederwoord.
Ongeveer een jaar geleden is de in aanbouw zijnde nieuwe Antwerpse school in Nieuw Zuid ingestort. Deze verschrikkelijke ramp had vijf dodelijke slachtoffers (drie Portugezen en twee Moldaviërs) en heel wat gewonden tot gevolg.
Hoofdaannemer Democo, die werkte in opdracht van de stad, werd door studiebureau Establis herhaaldelijk gewezen op mogelijke constructiefouten en stabiliteitsproblemen, tot zelfs twee dagen voor de dodelijke ramp zich uiteindelijk heeft voltrokken. De stad zegt nooit van deze communicatie op de hoogte te zijn geweest. Wat de uiteindelijke hoofdoorzaak is van deze verschrikkelijke ramp, zal het gerechtelijk onderzoek hopelijk uitwijzen.
Wat we wel zeker weten, is dat op de werf sprake was van schijnzelfstandigheid en zwartwerk. De werf was, zoals helaas allicht de meeste werven in Vlaanderen en Antwerpen, een kluwen van onderaannemers met al dan niet geregistreerde buitenlandse arbeidskrachten. Sociale dumping en oneerlijke concurrentie dus, een vorm van postmoderne slavenarbeid die ons doet denken aan de zogeheten gastarbeiders die in de tweede helft van de vorige eeuw door overheid en werkgevers naar hier werden gehaald.
Dit is een onverantwoord en onmenselijk systeem, waarbij goedkope loonslaven hier het vuile werk komen doen, en dit doorgaans zonder kennis van onze taal, regelgeving en veiligheidsvoorschriften, met alle risico’s van dien. Deze sociale dumping is het gevolg van het door de opeenvolgende Belgische en Vlaamse regeringen gesteunde globalistische EU-beleid van open (binnen)grenzen. Dat maakt niet alleen sociale slachtoffers, maar houdt ook een verhoogd veiligheidsrisico in.
Twee vragen dienen te worden beantwoord:
1) In hoeverre was de stad op de hoogte van de sociale wantoestanden op de werf in kwestie? Kón de stad hier überhaupt van op de hoogte zijn en zo neen, waarom niet?
2) Welk systeem kan en wil de stad op poten zetten om zulke sociale wantoestanden op Antwerpse werven te vermijden?
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden hun interpellaties.
Raadslid Mertens licht ook zijn voorstel tot motie toe.
Schepen De Ridder en de burgemeester geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden nog een wederwoord.
Overwegende dat we allemaal bekommerd zijn om de veiligheid op stedelijke bouwwerven en de werkomstandigheden van de aanwezige bouwvakkers.
Overwegende dat het ontegensprekelijk duidelijk is geworden dat er op de stedelijke werf KUUB sprake was van een cascade van onderaannemingen met aanwezigheid van schijnzelfstandigen die onvoldoende sociale bescherming genoten.
Keuren we als gemeenteraad het charter, toegevoegd aan deze motie, goed om de sociale dumping bij de overheidsopdrachten uitgeschreven door het stadsbestuur van Antwerpen en bij uitbreiding door onze andere lokale entiteiten, zoals de Antwerpse Autonome gemeentebedrijven (dochters van de stad Antwerpen), te bestrijden.
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden hun interpellaties.
Raadslid Mertens licht ook zijn voorstel tot motie toe.
Schepen De Ridder en de burgemeester geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Vanbesien en Van Rooy houden nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen en PVDA.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang en CD&V.
Vorige maand kregen alle gemeenteraadsleden een brief van de afdelingshoofden van ZNA Joostens die zich verzetten tegen de opname van hun woonzorgcentrum in de woonzorgvereniging Zorgbedrijf Antwerpen. Ze geven aan uit de lucht te vallen en niet betrokken te zijn geweest bij deze beslissing. Ze geven aan schrik te hebben dat hun eigenheid en de dienstverlening in het gedrang zal komen.
De vakbonden van ZNA beslisten om de fusiegesprekken tussen GZA en ZNA op te schorten naar aanleiding van de situatie van ZNA Joostens. Het personeel krijgt te horen dat zij de overgang naar het Zorgbedrijf moeten accepteren, want dat anders de nodige renovatie van het gebouw van Joostens niet kan doorgaan.
Vragen:
Waren de vakbonden en het personeel van ZNA Joostens betrokken?
Begrijpt u de grieven van het personeel van ZNA Joostens? Waarom wil u hen tegen hun wil in onderbrengen onder het Zorgbedrijf? Waarom kan er geen rekening gehouden worden met hun wens onder ZNA te blijven werken.
Hoe zit het met de renovatie van het gebouw? Wat is de kostprijs en de timing hiervan? Waarom zou de renovatie wel door het Zorgbedrijf én niet door ZNA kunnen gedragen worden?
Feiten en context
Omwille van versleten tramsporen op de Antwerpse Steenweg, tussen de Steynstraat en de Sint-Bernardsesteenweg, mogen trams er nog maar aan een sukkeldrafje van tien kilometer per uur rijden. De tram doet er daardoor zeven minuten langer over. De Lijn besliste daarom om vanaf 13 juni tram 2 in te korten tot de Zwaantjes. Tram 4 rijdt in de spits nog maar om de 10 minuten, in plaats van om de 8 minuten.
De Lijn wenst in samenspraak met de stad zo spoedig mogelijk de sporen te vervangen.
Voor de pendelaars is de huidige situatie absoluut onhoudbaar: lange wachttijden, vertragingen, vele overstappen, vele afgeschafte trams, overvolle trams, trams waar je zelfs niet meer op geraakt,... Er moet snel iets aan deze situatie gedaan worden.
Vragen:
Hebt u al samengezeten met De Lijn over de vervanging van de sporen. Welke werken dienen er te gebeuren en welke timing wordt er naar voren geschoven? Het is belangrijk dat de reizigers zo snel mogelijk perspectief hebben.
De reizigers vragen ons een pendelbus in te leggen die de passagiers van tram 2 kan opvangen. Gaat u dit bepleiten bij De Lijn?
Reizigers zeggen ons dat deze situatie De Lijn en de vervoerregio niet slecht uitkomen. Ze planden immers al tot tweemaal toe om nog maar 1 tramlijn naar Hoboken centrum te laten rijden. Gaat u zich inspannen om tram 2 en de directe verbinding met oa. het centraal station terug te krijgen in Hoboken?
Deze slijtage is een blamage voor de stad, een toonbeeld van onderinvesteringen. Was u op de hoogte van de verouderde staat van de sporen? Hebt u een lijst van zwakke punten in de infrastructuur van De Lijn die moeten vervangen worden? Hoe wil u in de toekomst een dergelijk scenario vermijden?
Deze interpellatie wordt samen besproken met volgende informatieve vraag: 2022_IV_00266 - Informatieve vraag van raadslid Franky Loveniers: De dienstverlening van het openbaar vervoer in Hoboken.
Raadslid Loveniers stelt zijn vraag en raadslid Branders houdt haar interpellatie.
Schepen Kennis geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Loveniers en Branders houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Beste schepen,
in April van dit jaar werden de resultaten van de sensibiliserende metingen van disciriminatie op de woonmarkt gepubliceerd (document in bijlage). U hebt ondertussen de tijd gehad om u daarin te verdiepen.
Welke maatregelen gaat u nemen naar aanleiding van dit verslag?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
In de pers verschenen de plannen van het stadsbestuur voor de invulling van de site aan het Moorkensplein.
Enkele jaren geleden werden daar huizen aangekocht (met zicht op onteigening) met de intentie en motivatie om er open en groene ruimte voor Borgerhout van te maken.
Nu blijkt dat er toch een heel stuk zal ingevuld worden met bebouwing.
Vragen voor de schepen:
- Waarom is er van idee veranderd?
- Welk advies heeft de stadsbouwmeester hierrond gegeven?
- Beseft de schepen dat dit het vertrouwen in de overheid zeer beschaamd?
- Waarom is dit niet besproken met de omwonenden en het district?
- Zijn er ook andere scenario's bekeken met wel de realisatie van de voorziene groene ruimte, en zo ja, waarom zijn die niet gekozen?
Antwerpen is de meest verharde en gebetonneerde stad van Vlaanderen. Bij hitteperiodes voelen we steeds meer het verschil in temperatuur tussen stad en rand. Mensen gaan op zoek naar plekken om te verkoelen. Ondertussen verdwijnt er groen op verschillende plaatsen. Gezien de klimaatopwarming en de stijgende, terechte vraag naar verkoeling in de stad, vraagt de gemeenteraad aan het stadsbestuur om werk te maken van "Antwerpen Hittebestendig". De gemeentaad vraagt om volgende doelstellingen ernstig te nemen:
Raadslid Saidi Mazarou licht zijn voorstel tot motie toe.
Schepen Meeuws geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Saidi Mazarou
houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt bij hoofdelijke stemming de voorliggende motie.
Stemden voor de motie (7): Vanbesien Wouter, Branders Mie, Saidi Mazarou Nordine, Voeten Sam, Nawabi Mohammad, Vandecasteele Lise en Staes Niel.
Stemden tegen de motie (27): Gantman André, De Wever Bart, Bachar Karim, Homans Liesbeth, Kennis Koen, Ait Daoud Nabilla, Klaps Johan, Meirsman Danielle, Vrints Martine, Loveniers Franky, Vereecken Kevin, De Ridder Annick, Beels Jinnih, Meeuws Tom, Somers Kristel, Tijsmans Mark, Altintas Sevilay, Descamps Sanne, van Doesburg Elisabeth, Van Werde Manuëla, van Baren Nathalie, Van den Abbeele Patrick, Wouters Peter, El Mzairh Hicham, Scheck Tatjana, Jochems Wim en Mintjens Lotte.
Brachten geen stem uit (14): Marinower Claude, Dewinter Philip, Annemans Gerolf, Penris Jan, Van dermeersch Anke, Turan Güler, Mertens Peter, Bastiaens Caroline, Laenens Koen, Pooters Peggy, Van Dienderen Ilse, Chennouf Khadija, Van Rooy Sam en De Vylder Koenraad.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Er werden geen opmerkingen gemaakt over de notulen van de zitting van 30 mei 2022, bijgevolg worden zij als goedgekeurd beschouwd.