Fase | Actie | Datum | Jaarnummer |
Adviezen | Digitale bevraging - Bewoners | 21 mei 2021 | |
Coördinatieoverleg Openbaar Domein | 21 maart 2022 | ||
Projectdefinitie en concept | Goedkeuring districtscollege Borgerhout | 28 juni 2022 | 153 |
Ambitie
Het creëren van een aangename, leesbare woonstraat in combinatie met een kwalitatieve groene verblijfsruimte waarbij de verhoogde verkeersveiligheid, het comfort en de beleving van gebruikers centraal staan. Er wordt verder ingezet op nieuwe (toekomst)bomen en het maximaal opwaarderen van bestaande bomen.
Op 28 juni 2022 (jaarnummer 153) keurde het districtscollege Borgerhout de projectdefinitie goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.
Analyse:
Mobiliteit:
Het eerste deel van de straat is beperkt éénrichtingsverkeer. Het begin en het einde ervan is niet fysiek afgebakend wat tot een onduidelijke situatie leidt. Aan huisnummer 16 is een in-en uitrit naar garageboxen waar conflict tussen wagens die in- en uitrijden mogelijk is. Er is ook een in- en uitrit naar de toegangsweg in de Alfred Oststraat, maar deze is slecht zichtbaar, erg smal en 30m lang. Het is moeilijk om aankomend verkeer tijdig op te merken. Er wordt onderzocht of de toegangsweg op privé domein, in één richting kan georganiseerd worden. Een voetpaduitstulping beveiligt de inrit in de Alfred Oststraat en er is alleen een uitrit aan het plein, richting Luchtvaartlaan. Er zijn in totaal 16 parkeerplaatsen, waarvan er 6 zich in de opstelzone voor de brandweer bevinden.
Water, bodem & riolering:
Bij een klimaatscenario met projectie voor T20 in het jaar 2050 zal in de onmiddellijke omgeving de wateroverlast toenemen. Het projectgebied bevindt zich volgens het Waterplan in de Stedelijke gordel Extra Muros. Dit betekent dat er zoveel als mogelijk water ter plaatse gehouden moet worden. Dit kan door middel van verdiepte plantvakken, het reduceren van de hoeveelheid verharding et cetera. De riolering wordt niet vernieuwd.
Hitte & koelte:
Er is een tekort aan koelteplekken en de straat heeft te maken met hittestress. De hoge temperatuur in de straat wordt beperkt door grote bomen die zorgen voor een maximale beschaduwing.
Groen & biodiversiteit:
De straat behoort tot een tekortzone gebruiks- en belevingsgroen op bouwblokniveau. De bomentoets werd opgemaakt: code rood (te verwijderen) 3 stuks, code bruin (mogelijk te behouden) 22 stuks, code blauw (maximaal te behouden) 5 stuks, 1 kandidaat toekomstboom en er is een zoekzone voor toekomstbomen. De laanbomen staan in kleine vakken, in de zone met de nutsleidingen. Ze worden maximaal behouden; ook omdat nieuwe bomen niet meer mogelijk zijn op dezelfde locatie.
Gebruik:
Er is één zitbank aanwezig. De wens is om een kwalitatieve groene verblijfsruimte met natuurlijke speelaanleiding te creëren.
Concept
Het Kardinaal Cardijnplein wordt omgevormd tot een woonstraat met beperkt éénrichtingsverkeer met een duidelijke leesbare verkeerssituatie. Hierdoor zal er ruimte ontstaan voor een groen plein. Om de bereikbaarheid van de brandweer te garanderen, komt er een obstakelvrije zone naast de rooilijn.
Er zijn 14 nieuwe parkeerplaatsen waarbij rekening is gehouden met de vrij te houden opstelzone voor de brandweer.
De huidige laanbeplanting blijft zoveel als mogelijk behouden en wordt versterkt door nieuwe bomen aan de pare zijde.
De reeds aanwezige bomen krijgen meer groeiruimte door ontharding en bodemverbetering. Door één groot plantvak op het plein kan de kandidaat toekomstboom uitgroeien tot een toekomstboom en de medium boom tot een grote boom. Daarnaast is er ruimte voor 2 nieuwe toekomstbomen en 1 large boom.
Een infiltratiekom zorgt voor de buffering en infiltratie van het regenwater. Onder of in de nabijheid van de bomen komt er voldoende zitgelegenheid. De natuurlijke speelaanleiding, fietsenbeugels en verlichting worden in de volgende fase uitgewerkt.
Mobiliteitsvoorwaarden
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 16 plaatsen in de bestaande toestand naar 14 plaatsen in de nieuwe toestand omwille van de opstelstrook voor de brandweer.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
Het totaal aantal bomen binnen projectgebied is:
Er komen 11 nieuwe bomen bij in de straat. Dit brengt het totaal op 25 bomen.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Het Kardinaal Cardijnplein ligt in een zone met een gemengd rioleringsstelsel. De riolering wordt niet vernieuwd. Wel zal er voor deze zone maximale waterinfiltratie en buffering worden voorgesteld.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
Het Kardinaal Cardijnplein is een lokale straat/plein.
Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.
Er werd een digitale bevraging voorzien tussen 1 mei 2021 en 1 juni 2021. Wegens corona was een fysiek bewonersmoment niet mogelijk.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/5032500000/224/2BOR010301M01248 /2BO090200/2300/2400.
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie op voorwaarden dat:
Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (21 maart 2022) voor de heraanleg van het Kardinaal Cardijnplein.
Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.