Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2021196082 |
Gegevens van de aanvrager: | BV RETAIL CAPITAL met als contactadres Napoleonkaai 15 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Frankrijklei 22 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 3 sectie C nr. 11H2 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | verbouwen van een appartementsgebouw met uitbreiding van het bouwvolume en het wijzigen van het aantal woongelegenheden |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 15/04/2005: vergunning (197#20040915) voor het plaatsen van een nieuw trapgat + trap en functiewijziging van appartement tot kantoor;
- 25/04/1980: vergunning (18#82736) voor een gevelverbouwing en lichtreclame;
- 11/01/1963: vergunning (18#44660) voor een verbouwing - wijziging;
- 01/06/1962: vergunning (18#43955) voor een kantoor- en winkelgebouw.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
Huidige toestand
- functie: conform de vergunde toestand;
- bouwvolume:
Gewenste toestand
- functie:
- verdieping 1: appartement met 2 slaapkamers van circa 81 m²;
- verdieping 2 t.e.m. 7: appartementen met 2 slaapkamers van circa 82,5 m²
- verdieping 8 en teruggetrokken daklaag: duplexappartement met 3 slaapkamers van circa 118,5 m²;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- bouwen van een teruggetrokken daklaag met ophoging van de linkse scheimuur voor uitbreiding van het bovenste appartement;
- functiewijziging naar wonen op de 1ste verdieping;
- wijzigen van het aantal woongelegenheden van 7 naar 8;
- wijzigen van de voorgevel;
- interne constructieve wijzigingen.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA | 11 april 2022 | 23 mei 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
PROXIMUS/ Proximus | 11 april 2022 | 15 juni 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Ondernemen en Stadsmarketing/ Business en Innovatie | 11 april 2022 | 25 april 2022 |
Ondernemen en Stadsmarketing/ Klantencontacten en Dienstverlening/ Loket Thema Wonen - huisnummering | 11 april 2022 | 5 mei 2022 |
Stadsontwikkeling/ Mobiliteit | 11 april 2022 | 28 april 2022 |
Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg | 11 april 2022 | 14 juni 2022 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: artikel 6: zone voor centrumfuncties - stedelijke functies (ce6) en artikel 8: zone voor publiek domein - (pu).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend(e) punt(en):
- 2.1.8 Vaste uitsprongen boven de openbare weg:
De uitkragende terrassen aan de voorgevel zijn 6 meter breed, dit is breder dan het maximum van 4 meter;
- 2.1.9 Dakvormen en dakkapellen:
De teruggetrokken daklaag ligt minder dan 3 meter van het achtergevelvlak;
- 2.1.11.2 Terrassen op platte daken:
In de zone van het terras voor de teruggetrokken daklaag zou geen volume worden toegestaan. Het terras wordt niet voorzien binnen het maximaal toegelaten bouwvolume;
Het is niet duidelijk waar de borstwering van dit terras zich bevindt.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
er worden geen parkeerplaats voorzien voor de bijkomende woonentiteit;
ter hoogte van de scheimuren wordt niet overal een dakopstand van tenminste 0,30 meter voorzien tegenover het hoogst aangrenzende dakvlak.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijn: art. 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Art. 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Het voorzien van een appartement op de 1ste verdieping sluit aan bij de woonfunctie op de resterende verdiepingen. Wonen is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het RUP Binnenstad. De dienst Ondernemen en Stadsmarketing heeft geen bezwaar tegen de functiewijziging van handelsruimte naar wonen.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het voorzien van een teruggetrokken daklaag is ruimtelijke inpasbaar in de gevelrij langs het Operaplein. Ten behoeve van de lagere gebouwen aan de rechterzijde, die zijn opgenomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed, wordt een afstand gehouden ten opzichte van de rechter perceelgrens. Door deze inplanting van de dakverdieping worden bijkomende blinde scheimuren vermeden.
Hoewel de inplanting van de teruggetrokken daklaag achteraan afwijkt van artikel 2.1.9 ‘Dakvormen en dakkapellen’ van het RUP Binnenstad, kan overeenkomstig artikel 4.4.1 van de VCRO, na het voeren van een openbaar onderzoek beperkte afwijkingen op de voorschriften worden toegestaan. Aangezien de inplanting aansluit bij de linker gebuur kan een afwijking worden toegestaan.
Visueel-vormelijke elementen
Het pand is gelegen op een beeldbepalende locatie aan het Operaplein.
Het voorstel werd ter advies voorgelegd aan de Kwaliteitskamer architectuur.
Hun advies is voorwaardelijk gunstig en luid als volgt:
“ Het project werd reeds besproken. Een aangepast ontwerp met betrekking tot de uitwerking van de voorgevel ligt nu voor ter advies. De aanvraag tot Omgevingsvergunning werd reeds ingediend.
De wijzigingen omvatten het weglaten van de kaders in beton rondom de raam - en terraspartijen en het visueel verbinden van de gelijkvloerse en eerste verdieping. De massieve geveldelen worden afgewerkt met natuursteen, het buitenschrijnwerk in zwart aluminium. De centrale geveluitsprong van circa 50cm (met terras en frans balkon) wordt voorzien van een borstwering in glas. De kwaliteitskamer apprecieert het aangepaste gevelbeeld dat meer tektonische logica heeft. Ook de toepassing van natuursteen wordt sterk gewaardeerd. Als enige aandachtspunt wijst de kwaliteitskamer op een doordachte detaillering van de natuursteen ter hoogte van de dagkanten en hoeken. Hier vraagt de kwaliteitskamer om de onderzijde van de terrassen (plafond) en de dagkanten mee uit werken in natuursteen. De afwerking van de scheimuur rechts is momenteel onduidelijk. De kwaliteitskamer vraagt om de natuursteen ter plaatse van de overgang met de scheimuur rechts om de hoek te trekken en de wachtgevel af te werken in een kleur die aansluit bij die van de natuursteen. Tot slot wordt de suggestie gedaan om een zachtere tint (brons?) voor het schrijnwerk te onderzoeken, die beter aansluit bij de natuursteen en minder contrast vormt.
Conclusie:
- Dagkanten, binnenwand en plafonds terrassen afwerken in natuursteen;
- Scheimuur rechts: natuursteen om de hoek trekken en blinde gevel afwerken in kleur natuursteen;
- Buitenschrijnwerk bij voorkeur in zachte bronstint.”
Bij het verlenen van de vergunning zullen bovenstaande punten worden opgenomen als voorwaarden.
De breedte van de uitkragingen wijkt principieel af van artikel 2.1.8 ‘Vaste uitsprongen boven de openbare weg’ van het RUP Binnenstad. Een afwijking kan worden toegestaan overeenkomstig artikel 4.4.1 van de VCRO, na het voeren van een openbaar onderzoek, aangezien de uitkraging niet vreemd is in de gevelrij langs het Operaplein.
Er wordt opgemerkt dat de plannen niet overeenstemmen met de snede AB voor wat betreft de uitkragende betonnen kroonlijst aan de voorgevel. Aangezien deze luifel niet is opgetekend op de gevelsimulatie en de geveltekening zal in voorwaarden worden opgelegd dat deze moet worden gesloopt.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Hoewel de oppervlakte van de uitkragende terrassen aan de voorgevel niet voldoet aan artikel 28 ‘Minimale oppervlakte buitenruimte’ van de bouwcode, wordt geoordeeld dat deze een verbetering van de woonkwaliteit van de bestaande appartementen betekenen en dat een afwijking bijgevolg kan worden toegestaan. De buitenruimte van het nieuwe appartement op de 1ste verdieping voldoet aan de minimale oppervlakte-eisen.
Het terras, voorzien aan de voorzijde van de teruggetrokken daklaag, hindert door zijn inplanting tot op de perceelsgrens, en de afwezigheid van voldoende hoge scheimuren, de privacy van de linker gebuur. De inplanting van het terras is ook strijdig met artikel 2.1.11.2 ‘Terrassen op platte daken’ van het RUP Binnenstad aangezien in de betreffende zone geen bouwvolume zou worden toegestaan. Mist het terras wordt voorzien binnen een denkbeeldige hoek van 45° ten opzichte van de perceelsgrens, kan een afwijking worden toegestaan na het voeren van een openbaar onderzoek overeenkomstig artikel 4.4.1 van de VCRO. Deze inplanting respecteert ook de privacy bij de gebuur. Dit zal worden opgelegd in voorwaarden.
In voorwaarden zal ook worden opgelegd dat de balustrade rond de terraszone moet worden voorzien en niet ter hoogte van de kroonlijst.
Bij het verlenen van de vergunning zullen voorwaarden worden opgenomen aangezien ter hoogte van de scheimuren niet overal een dakopstand van tenminste 0,30 meter voorzien wordt tegenover het hoogst aangrenzende dakvlak.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een omgevingsvergunningsaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeer- en stallingsnormen uit de tabel van artikel 30 van de bouwcode, herzien op 1 maart 2018, dienen te worden nageleefd bij nieuwbouw, herbouw, verbouwing, functiewijziging, volume-uitbreiding en wijzigen van het aantal wooneenheden. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 1 parkeerplaats.
De parkeerbehoefte wordt bepaald op de uitbreiding en of functiewijziging. In de laatst vergunde toestand is er handel op het gelijkvloers en 1ste verdiep, en 7 bovenliggende wooneenheden. Het handelsgelijkvloers blijft behouden. Op het 1ste verdiep komt een bijkomend appartement.
1 bijkomend appartementen tussen 60m² en 90m² met parkeernorm 1.2 : 1 x 1.2 = 1.2
De werkelijke parkeerbehoefte is 1.
|
De plannen voorzien geen nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0.
‘Voorliggende aanvraag heeft betrekking op een pand met een perceelsbreedte van minder dan of gelijk aan 8 m. Volgens artikel 12, §3, 1° (Levendige plint) van de bouwcode is een toegangspoort voor een autobergplaats niet toegelaten.’
|
Het (bijgestelde) aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 1 – 0 = 1.
Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 1 – 0 = 1. Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement op de Omgevingsvergunning van 17 december 2019. In deze aanvraag is dit dus van toepassing op 1 plaats.
|
Fietsvoorzieningen:
In het advies van de dienst mobiliteit is opgenomen dat voor het bijkomend appartement met 2 slaapkamers, 3 fietsenstallingen voorzien moeten worden.
In de gang op het gelijkvloers wordt een ophangsysteem voor 6 fietsen voorzien.
Deze oplossing is aanvaardbaar.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de Omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 15 maart 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 11 april 2022 |
Start openbaar onderzoek | 21 april 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 20 mei 2022 |
Beslissing aanvaarding wijzigingsaanvraag | 24 juni 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 25 juli 2022 |
Verslag GOA | 5 juli 2022 |
naam GOA | Gerd Cryns |
Wijzigingsverzoeken
De aanvrager heeft één of meerdere verzoeken ingediend om zijn oorspronkelijke dossier te wijzigen.
Minstens één van die verzoeken werd aanvaard, waardoor de aanvaarde wijzigingen mee beoordeeld worden.
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
21 april 2022 | 20 mei 2022 | 1 | 0 | 0 | 0 |
Bespreking van de bezwaren
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend, die zich als volgt laat samenvatten:
Beoordeling:
Het bezwaar is niet stedenbouwkundig van aard.
Hinder omwille van verbouwingswerken kunnen worden gemeld bij de bevoegde diensten.
Het bezwaar is niet gegrond.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.