Terug
Gepubliceerd op 18/07/2022

2022_CBS_05871 - Omgevingsvergunning - OMV_2022062715. Ekersesteenweg 4. Distict Ekeren - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 15/07/2022 - 09:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_05871 - Omgevingsvergunning - OMV_2022062715. Ekersesteenweg 4. Distict Ekeren - Weigering 2022_CBS_05871 - Omgevingsvergunning - OMV_2022062715. Ekersesteenweg 4. Distict Ekeren - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2022062715

Gegevens van de aanvrager:

NV LUKOIL BELGIUM met als adres Medialaan 50 te 1800 Vilvoorde

Ligging van het project:

Ekersesteenweg 4 te 2180 Ekeren (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 17 sectie F nr. 589G

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

plaatsen van een pizza automaat

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          19/05/2011: milieuvergunning klasse 1 (290589) van tankstation met shop;

-          22/04/2011: vergunning (2011121) voor het verbouwen van een bestaand benzinestation.

Vergunde en huidige toestand

-          functie/bouwvolume/inrichting:

  • tankstation met shop;
  • op de locatie van de pizza automaat is in de huidige toestand een groenzone aanwezig.

Gewenste toestand

-          functie/bouwvolume:

  • pizza automaat naast de winkel;
  • het volume is opgebouwd uit een afgesloten dienstruimte waarin de automaat staat en een overdekte buitenruimte voor klanten met een diepte van 60cm;
  • het volume heeft een plat dak met een kroonlijsthoogte van 2,55m, een gevelbreedte van 2,43m breedte en diepte van 2,98m;
  • het volume wordt op een betonnen sokkel geplaatst van 2,65m op 4,60m;
  • het volume wordt aan de rechterzijde van de shop geplaatst en houdt een afstand van circa 1,5m tot de rechter gevel van de shop en een afstand van circa 1,3m tot de achterste perceelgrens;

-          gevelafwerking:

  • wit geprofileerde staalplaat met aan de voorzijde van de automaat zwart aluminium;
  • buitenschrijnwerk zwart aluminium;
  • vloer bestaat in aluminium traanplaat;

-          inrichting:

  • door de plaatsing van de automaat met betonplaat verdwijnt er circa 12m² groenzone;
  • het hemelwater infiltreert in de naastgelegen groenzone.

Inhoud van de aanvraag

-          plaatsen van een pizza automaat.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA

31 mei 2022

8 juni 2022

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Ondernemen en Stadsmarketing/ Business en Innovatie

31 mei 2022

10 juni 2022

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied dat op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven bruinomrand en met het Romeinse cijfer II overdrukt is.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:


  • Artikel 6 Harmonie en draagkracht:
    Zowel het hoofdgebouw als de uitsprongen (erkers, zonneweringen, …) en aanbouwen dienen qua vorm, grootte, materiaalkeuze, plaatsing en kleur afgestemd te zijn op de architectuur van de totale constructie als op de omgeving.
    De aard en grootte van de functie, de typologie en schaal van een project worden afgetoetst aan de draagkracht van de omgeving en dit voor alle delen van de constructie. De pizza automaat is niet geïntegreerd in de algemene constellatie van het perceel en zorgt voor een verdere verrommeling waardoor de draagkracht van het perceel wordt overschreden.

     

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project ligt in mogelijks overstromingsgevoelig gebied, echter betreft de aanvraag een beperkte oppervlakte zodat in alle redelijkheid geoordeeld wordt dat er geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
 

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
 

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag is functioneel inpasbaar in de omgeving. De pizza automaat biedt een extra service aan de klanten van het benzinestation. Het aanbieden van snacks vormt een onderdeel van de marketingstrategie van benzinestations. Het benzinestation is vergund en is verenigbaar met het woongebied van Linkeroever.

 

De aanvraag werd ter advies voorgelegd aan de stedelijke dienst voor Ondernemen en Stadsmarketing. Zij hebben geen bezwaar: Het toevoegen van een pizza-automaat aan een reeds bestaand tankstation en bijhorende shop kan gezien worden als aanvullend en ondersteunend aanbod bij de hoofdfunctie tankstation. Aanpalend is ook een HUBO winkel, supermarkt e.d. Er is dus een clustering van commerciële functies op deze site in lijn met de beleidsvisie rond detailhandel 2020.”

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Het plaatsen van vrijstaande automaten werkt een visuele verrommeling in de hand. Het benzinestation wordt reeds bijkomend aangekleed met een reclametotem en vlaggenmasten. Ook bij het aanpalende handelsgeheel zijn tal van kleine constructies en reclamepanelen aanwezig. Het plaatsen van een bijkomend attribuut zorgt voor een verdere overprikkeling. De aanvraag moet geweigerd worden.

 

Er is geen bezwaar tegen een pizza automaat, maar er moet een oplossing uitgedacht worden waarbij de automaat architecturaal geïntegreerd wordt in de bestaande winkel. Dit kan bijvoorbeeld in de gevel van de shop. Een geïntegreerde, duurzame oplossing is noodzakelijk om een verdere verrommeling te vermijden.

 

De aanvraag dient geweigerd te worden. Aanbevolen wordt om de site in zijn geheel te herschikken omdat er doorheen de tijd tal van volumes, opslag, koterijen, … ad hoc zijn geplaatst, wat niet leidt tot een efficiënt en harmonisch ruimtegebruik.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De adhoc plaatsing van tal van constructies op het perceel heeft tot een verrommeling van de site geleid. De verlaagde beeldkwaliteit die dit met zich meebrengt en het verminderde algemene overzicht en leesbaarheid van de plek werken sluikstort in de hand en zorgen voor een onveiligheidsgevoel. Om die reden kan een bijkomende constructie in de vorm van een losstaande pizza-automaat niet gunstig beoordeeld worden.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke omgevingsvergunningsaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de Omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheid met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

2 mei 2022

Volledig en ontvankelijk

31 mei 2022

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

30 juli 2022

Verslag GOA

6 juli 2022

naam GOA

Katrijn Apostel

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.

Artikel 3

De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.