Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2022027655 |
Gegevens van de aanvrager: | BVBA Edegemse Begrafenisonderneming De Backer met als adres Vrijwilligersstraat 59 te 2650 Edegem |
Gegevens van de exploitant: | BVBA Edegemse Begrafenisonderneming De Backer (0425105666) met als adres Vrijwilligersstraat 59 te 2650 Edegem |
Ligging van het project: | Pervijzestraat 37 te 2600 Berchem (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 22 sectie A nr. 299Z6 |
waarvan: |
|
- 20200818-0046 | afdeling 22 sectie A nr. 299Z6 (E.B. De Backer bvba) |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | de regularisatie van uitgevoerde werken en de exploitatie van een begrafenisonderneming |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 03/12/2021: weigering (OMV_2021035340) voor de regularisatie van uitgevoerde werken en de exploitatie van een begrafenisonderneming;
- 16/02/2018: ongegrond, niet rechtsgeldige melding (OMV_2018007805) voor rouwkamers;
- 12/02/1998: vergunning (961#10583) voor het inrichten van een rouwcentrum in een bestaand winkelpand.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie: rouwcentrum met bovenliggende woning;
- bouwvolume: hoekpand in besloten bebouwing van 2 bouwlagen onder plat dak;
- gevelafwerking:
Huidige toestand
- gevelafwerking:
- gewijzigde inrichting:
Gewenste toestand
- gevels:
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- het wijzigen van de circulatieruimtes van de begrafenisonderneming;
- het wijzigen van de gevelafwerking:
- voorzien van een toegangspad in de voortuin.
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
De inrichting beschikte over een vergunning in 1998 verleend door het college aan de bvba Dexco met als vervaldatum 29 januari 2018 (referentie AN97/594). In 2017 werd een vergunningsaanvraag ingediend die evenwel onvolledig werd verklaard (referentie MV2017/749). In 2018 werd een melding ingediend die niet rechtsgeldig werd verklaard (referentie OMV_2018007805) en later dat jaar volgde een aanvraag die onontvankelijk werd verklaard (referentie OMV_2017007076). Op 5 februari 2021 en op 14 december 2021 werden nieuwe vergunningsaanvragen door het college geweigerd (referenties OMV_2020108265 en OMV_2021035340).
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag omvat de exploitatie van een uitvaartcentrum.
Aangevraagde rubriek(en)
Rubriek | Omschrijving | Gevraagd voor |
3.4.1°a) | het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II; | 0,01 m³/uur |
35. | rouwkamers. | 9 overleden personen |
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA | 15 april 2022 | 3 mei 2022 | Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgend(e) punt(en):
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is niet in overeenstemming met volgende bepaling van de bouwcode:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De inrichting van de gelijkvloerse begrafenisonderneming wordt gewijzigd. De voormalige wachtkamer wordt ingericht als nieuwe inkomhal langs de Langemarkstraat. De voormalige inkom blijft enkel behouden als toegang voor de lijkwagen/kisten en toegang tot de eerste verdieping. Hierdoor is echter de aula niet meer toegankelijk vanaf de toegang voor bezoekers, zonder dat deze via de straat moeten omlopen. Indien de aula toegankelijk is voor bezoekers, dan moet deze een rechtstreekse toegang hebben tot de gang naar de inkomhal.
De woonentiteit op de eerste verdieping blijft ongewijzigd behouden.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Met uitzondering van de gevelisolatie blijft het bouwvolume ongewijzigd. Dit wordt gunstig geadviseerd.
Visueel-vormelijke elementen
Gewijzigde en nieuwe deuren
Langs de zijde van de Langemarkstraat wordt een bijkomende toegang voorzien met een dubbele deuropening. De hoogte van de deuropening is gelijk aan de hoogte van de aanpalende ramen. De breedte van de deuropening ligt in lijn met het bovenliggende raam van de eerste verdieping. Dit is in overeenstemming met de overige delen van de voorgevel. Tegen het toevoegen van een tweede inkomdeur voor het rouwcentrum is vanuit visueel-vormelijk standpunt geen bezwaar.
De winkeldeur op de hoek van het pand wordt gewijzigd in hetzelfde materiaal als het overige gevelschrijnwerk. Dit is inpasbaar in het straatbeeld. Vanuit een visueel vormelijk standpunt is hiertegen geen bezwaar.
De gevelopening van de dubbele toegang langs de kant van de Pervijzestraat werd breder uitgevoerd. Dit wordt uitgelijnd op de ramen van de bovenliggende verdieping. Deze deur werd recent van nieuw schrijnwerk voorzien, waardoor de trap van een gevelraam voorzien wordt. Hiertegen is vanuit stedenbouwkundig oogpunt geen bezwaar.
Voorgevelisolatie
De bouwheer wenst de voorgevel te isoleren en te bepleisteren. Door het energiezuinig renoveren van woningen wordt er bijgedragen aan de klimaatambities, wat wordt gestimuleerd. Het na-isoleren van de gevels is vanuit stedenbouwkundig oogpunt aanvaardbaar op voorwaarde dat de afwerking op de isolatie voorzien wordt in een afwerking die inpasbaar is in het straatbeeld.
De omgeving wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door woningen in baksteenarchitectuur met eventueel pleisterwerk om delen van de gevel te accentueren. Gelet op het feit dat dit om een gebouw voor gemengd gebruik gaat, dat gelegen is op de hoek aan een plein, is het accentueren van de volledige eerste verdieping niet vreemd binnen de stedelijke context. Het wijzigen van de baksteenarchitectuur van de verdieping naar een bepleisterde verdieping wordt gunstig geadviseerd.
Een afwijking op artikel 6 van de bouwcode met toepassing van artikel 3 is bijgevolg aanvaardbaar.
Wanneer er pleisterwerk is voorzien als gevelmateriaal, worden de randen van bijvoorbeeld raamopeningen voorzien van hoekprofielen. Dergelijke hoekprofielen moeten onzichtbaar worden uitgevoerd.
De voorgestelde geveluitbreiding met 14 centimeter wordt gunstig geadviseerd. Stad Antwerpen hanteert een afwegingskader op aanvragen voor een vergunning voor buitengevelisolatie. Bij een gunstig advies tot plaatsing van buitengevelisolatie is men verplicht om de werken over de volledige dikte van 14 centimeter uit te voeren. Op die manier wordt er maximale energiebesparing gerealiseerd binnen de bepalingen van het rooilijnendecreet.
De arrière corps is een veel voorkomend detail bij aaneengesloten bebouwing. Ter hoogte van de perceelsgrens springt het gevelvlak terug, en dit over de volledige gevelhoogte. Dit levert een verticale ritmering op die de percelering in het straatbeeld nuanceert. Het is wenselijk om dit detail eigen aan de stedelijke context te behouden. De arrière corps werd ter hoogte van de links aanpalende woning niet behouden. Dit wordt in voorwaarden opgelegd.
Het toepassen van buitengevelisolatie leidt tot een vervlakking van het straatbeeld door een verlies aan detaillering. Om een verarming van het materiaal tegen te gaan, wordt er bij gunstig advies opgelegd dat bestaande elementen in natuursteen (raamdorpel, plint,…) behouden blijven of worden vervangen door nieuwe elementen in natuursteen.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen:
Voorliggende aanvraag wijkt af van artikel 27 van de bouwcode. Deze afwijking is aanvaardbaar daar géén pad palend aan de bebouwing is voorzien.
Wanneer er zich in de bestaande toestand openbare verlichtingsarmaturen (of andere elementen van nutsvoorzieningen) bevinden aan de gevel moeten deze na het uitvoeren van de werken opnieuw gemonteerd worden aan de gevel op een duurzame manier (eventueel met een achterliggende constructie). Deze elementen moeten te allen tijde kunnen hersteld of weggenomen worden. Indien nodig wordt hiervoor contact opgenomen met de dienst Openbaar Domein.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Zoals blijkt uit de vergunningshistoriek heeft de regularisatie van deze inrichting een moeilijk traject afgelegd.
De aanvraag slaat op de regularisatie van de exploitatie van een bestaand uitvaartcentrum gelegen aan de Pervijzestraat in Berchem waarvan de vergunning reeds in januari 2018 is vervallen. Vorige regularisatie-aanvragen werden wat betreft de ingedeelde activiteiten ongunstig geadviseerd omwille van het niet conform zijn aan de sectorale exploitatievoorwaarden vervat in Vlarem titel II. Meer in het bijzonder stelde er zich een probleem met het naleven van artikel 5.35.1.2.§2 van de sectorale voorwaarden. Deze voorwaarde stelt dat de plaats voor het in- en uitladen van de lijken aan het zicht van derden onttrokken moet zijn, wat niet het geval was in de vorige aanvragen.
In de huidige aanvraag werd het concept zodanig gewijzigd dat een lijkwagen de inrichting kan binnenrijden zodat wel voldaan kan worden aan artikel 5.35.1.2.§2 van de sectorale voorwaarden.
De breedte van de toegangsdeur bedraagt slechts 2,1 meter, men zal dus goed dienen te bewaken dat het laden en lossen van de lijken aan het zicht van derden is onttrokken.
Verder is de inrichting bescheiden van omvang, de ganse inrichting inclusief garage, ontvangstruimten, koelcellen en verzorgingsruimte omvatten circa 160 m². Wekelijks worden er 2 à 3 lijken bewaard. Maandelijks vinden er 3 tot 5 plechtigheden plaats die door maximaal 40 personen kunnen worden bijgewoond.
Het bedrijfsafvalwater is afkomstig van het reinigen van het lokaal voor de lijkverzorging en het gaat om een erg klein volume van om en bij 5 m³ per jaar. De opgeslagen gevaarlijke producten en het vermogen van de kleine airco blijven beneden de indelingsgrens.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De nieuwe toegangsdeur langs de Langemarkstraat en de vernieuwde toegangsdeur op de hoek van de Langemarkstraat en de Pervijzestraat moeten voorzien worden conform artikel 22 van de verordening toegankelijkheid. De toegangsdeuren moeten verbreed worden tot een ruwbouwmaat van minimaal 105 centimeter breed, zodat na afwerking een vrije en vlakke doorgangsbreedte van minimaal 90 centimeter gegarandeerd wordt.
2. Wanneer er zich in de bestaande toestand openbare verlichtingsarmaturen (of andere elementen van nutsvoorzieningen) bevinden aan de gevel moeten deze na het uitvoeren van de werken opnieuw gemonteerd worden aan de gevel op een duurzame manier (eventueel met een achterliggende constructie). Deze elementen moeten te allen tijde kunnen hersteld of weggenomen worden. Indien nodig wordt hiervoor contact opgenomen met de dienst Openbaar Domein.
3. De aula moet van een bijkomende deur voorzien worden, zodat deze vanuit de gang naar de inkomhal bereikbaar is.
4. De arrière corps met de links aansluitende woning opnieuw vrijmaken van materiaal en isolatie te herstellen.
5. De hoekprofielen die inherent zijn aan het gevelpleisterwerk, onzichtbaar uit te voeren.
6. De bestaande dorpels in natuursteen te behouden of te vervangen door nieuwe dorpels in natuursteen met eenzelfde hoogte die evenveel uitsteken na het uitvoeren van de werken dan in de oorspronkelijke situatie.
Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt voorgesteld de gevraagde vergunning toe te staan. Op basis van voorliggend dossier kan worden voldaan aan de algemene en sectorale vergunningsvoorwaarden verbonden aan inrichtingen die vallen onder rubriek 35 van de Vlarem-indelingslijst.
Geadviseerde rubriek(en)
Rubriek | Omschrijving | Geadviseerd voor |
3.4.1°a) | het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II; | 0,01 m³/uur |
35. | rouwkamers. | 9 overleden personen |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 21 maart 2022 |
Volledig en ontvankelijk | 15 april 2022 |
Start openbaar onderzoek | 25 april 2022 |
Einde openbaar onderzoek | 24 mei 2022 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 29 juli 2022 |
Verslag GOA | 7 juli 2022 |
naam GOA | Wim Van Roosendael en Bieke Geypens |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
25 april 2022 | 24 mei 2022 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De nieuwe toegangsdeur langs de Langemarkstraat en de vernieuwde toegangsdeur op de hoek van de Langemarkstraat en de Pervijzestraat moeten voorzien worden conform artikel 22 van de verordening toegankelijkheid. De toegangsdeuren moeten verbreed worden tot een ruwbouwmaat van minimaal 105 centimeter breed, zodat na afwerking een vrije en vlakke doorgangsbreedte van minimaal 90 centimeter gegarandeerd wordt.
2. Wanneer er zich in de bestaande toestand openbare verlichtingsarmaturen (of andere elementen van nutsvoorzieningen) bevinden aan de gevel moeten deze na het uitvoeren van de werken opnieuw gemonteerd worden aan de gevel op een duurzame manier (eventueel met een achterliggende constructie). Deze elementen moeten te allen tijde kunnen hersteld of weggenomen worden. Indien nodig wordt hiervoor contact opgenomen met de dienst Openbaar Domein.
3. De aula moet van een bijkomende deur voorzien worden, zodat deze vanuit de gang naar de inkomhal bereikbaar is.
4. De arrière corps met de links aansluitende woning opnieuw vrijmaken van materiaal en isolatie te herstellen.
5. De hoekprofielen die inherent zijn aan het gevelpleisterwerk, onzichtbaar uit te voeren.
6. De bestaande dorpels in natuursteen te behouden of te vervangen door nieuwe dorpels in natuursteen met eenzelfde hoogte die evenveel uitsteken na het uitvoeren van de werken dan in de oorspronkelijke situatie.
Brandweervoorwaarden
De brandweervoorwaarden uit het verslag met referentie BW/DVA/2022/G.01316.BE.0003 zijn van toepassing.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.
De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):
Rubriek | Omschrijving | Gecoördineerd |
3.4.1°a) | het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II; | 0,01 m³/uur |
35. | rouwkamers. | 9 overleden personen |
Het college beslist dat de omgevingsvergunning geldig is voor onbepaalde duur.