In het Valaarpark, district Wilrijk moeten veertien bomen vervangen worden. Deze bomen staan in een bosgebied.
Het betreft veertien Acer pseudoplatanus (gewone esdoorns - stamomtrekken tussen 47 cm en 130 cm). De bomen zijn allemaal aangetast door Cryptostroma. Dit Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door een zwam (schimmel, Cryptostroma corticale). De schimmel wordt voornamelijk in esdoorns aangetroffen, de boom verzwakt en sterft af. De roetschorsziekte is niet enkel nefast voor de bomen, maar ook voor de volksgezondheid. Het is reeds lang bekend dat het inademen van de sporen van de schimmel kan leiden tot allergische reacties en long- en blaasinfecties. Deze bomen moeten om veiligheidsredenen geveld worden.
De bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door vijf Rhamnus frangula (sporkehout - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en bosgoed van vijf Alnus glutinosa (gewone els - plantmaat 100/125 cm), vijf Carpinus betulus (gewone haagbeuk - plantmaat 100/125 cm), vijf Corulus avellana (hazelaar - plantmaat 80/100 cm), vijf Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn - plantmaat 80/100 cm) en vijf Prunus spinosa (sleedoorn - plantmaat 100/125 cm). De bomen en het bosgoed worden in de onmiddellijke omgeving aangeplant.
De kapping gebeurt uit veiligheidsoverwegingen en moet enkel gemeld worden aan Agentschap voor Natuur en Bos. In navolging van het soortenbesluit worden de bomen nagekeken op vleermuizen en broedende vogels. Ook de schoontijd van 1 april tot en met 30 juni wordt gerespecteerd.
Het wijkoverleg van het district Wilrijk dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Sinds 13 juni 1990 is het Bosdecreet de wettelijke basis voor het Vlaamse bosbeleid en -beheer. Het Bosdecreet is van toepassing op zowel openbare bossen als bossen in privébezit. De nadruk van dit decreet ligt op de bescherming en het duurzaam gebruik van het bos. Eveneens worden de meervoudige functies die bossen vervullen formeel erkend.
Hoofdstuk VI Bijzondere bepalingen voor de openbare bossen.
Artikel 50 van het bosdecreet van 13 juni 1990.
Met uitzondering van de kappingen nodig voor sanitaire of veiligheidsredenen, een kapping in andere dan domeinbossen die niet is opgenomen in het beheerplan slechts kan worden uitgevoerd met de machtiging van het Agentschap voor natuur en bos.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgelegd.
Het Valaarpark is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het districtscollege keurt goed dat veertien Acer pseudoplatanus (gewone esdoorns - stamomtrekken tussen 47 cm en 130 cm) worden geveld in het Valaarpark, district Wilrijk. De bomen worden in het eerstvolgende plantseizoen vervangen door vijf Rhamnus frangula (sporkehout - plantmaat stamomtrek 18/20 cm) en bosgoed van vijf Alnus glutinosa (gewone els - plantmaat 100/125 cm), vijf Carpinus betulus (gewone haagbeuk - plantmaat 100/125 cm), vijf Corulus avellana (hazelaar - plantmaat 80/100 cm), vijf Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn - plantmaat 80/100 cm) en vijf Prunus spinosa (sleedoorn - plantmaat 100/125 cm). De bomen en het bosgoed worden in de onmiddellijke omgeving aangeplant.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SB/GB | district Wilrijk inlichten over het tijdstip van het vellen van de bomen |
WI-SL/WO/SWO | in onderling overleg met SB/GB de buurtbewoners inlichten over de geplande ingreep |