Terug
Gepubliceerd op 05/12/2022

2022_CBS_09601 - Veiligheid. Personen met een gevaarrisico - Samenwerkingskader ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 02/12/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_09601 - Veiligheid. Personen met een gevaarrisico - Samenwerkingskader ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad. Ondertekening - Goedkeuring 2022_CBS_09601 - Veiligheid. Personen met een gevaarrisico - Samenwerkingskader ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Antwerpen wordt geconfronteerd met een (kleine) groep van personen die (veelvuldig) strafbare feiten en administratieve inbreuken plegen, die volharden in hun (problematisch) gedrag en hierdoor in aanraking komen met politie en justitie. Het gaat om mensen met een (ernstige) psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en/of mentale beperking, die te maken hebben met complexe problemen op individueel vlak (psychosociale, financiële en huisvestingsproblemen, enzovoort) en voor de samenleving (criminaliteit, geweldpleging, bedreiging fysieke integriteit van anderen, overlastgevend gedrag, enzovoort). Vaak hebben deze personen diverse contacten met verschillende organisaties ((drug)hulpverlening, politie, justitie, sociale dienstverlening, woonbegeleiding, psychiatrische ziekenhuizen, enzovoort), maar er is niet altijd contact tussen die organisaties.

De stad heeft ervaring in het opzetten en coördineren van ketenaanpak door projecten zoals CO3 voor intrafamiliaal geweld, KADANS voor dak- en thuislozen met een multiproblematiek die overlast veroorzaken en KOMPAS+ voor jonge veelplegers. De doelgroep van personen met gevaarrisico vindt geen aansluiting bij deze projecten omdat ze niet aan alle criteria voldoet, bij aanmelding geen toestemming (kan) geven om informatie te delen en/of niet meewerkt.

Het college van 22 oktober 2021 (jaarnummer 8521) keurde het samenwerkingskader 'ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad' goed en ondertekende het protocol.

Argumentatie

Om recidive of verhoogd risicogedrag bij deze specifieke doelgroep te voorkomen of verminderen moet er op de verschillende leefdomeinen worden ingezet. Samenwerking, doorgedreven afstemming en vlotte en transparante informatiedeling tussen veiligheidsactoren, stad(sbestuur), welzijnspartners en hulpverleningsvoorzieningen is hierbij noodzakelijk en cruciaal. Daarom startte de stad, Politiezone Antwerpen en het parket midden 2019 een referentieteam op dat samen bekijkt hoe het meest gepaste gevolg gegeven kan worden aan incidenten veroorzaakt door deze doelgroep. De werking van het referentieteam werd in januari 2020 voorgelegd aan een stuurgroep met de meest relevante partners. Deze stuurgroep gaf een werkgroep de opdracht om een samenwerkingsprotocol op te stellen zodat de samenwerking efficiënter kan verlopen, onder de projectnaam ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad. Dit protocol werd op 21 september 2021 goedgekeurd door de stuurgroep en op 29 september 2021 gaf ook het Parket-Generaal haar fiat. Het protocol voorziet in de oprichting van een samenwerkingsverband met vaste contactpersonen voor een pilootperiode van zes maanden, zodat het protocol in de praktijk getest kan worden met opzet daarna een structurele samenwerking op te zetten. De hoofddoelstelling is een escalatie van het verhoogde risicogedrag te voorkomen en de levenskwaliteit van de doelgroep te verbeteren door een gecoördineerde, intersectorale aanpak. 

Na het doorlopen van de pilootfase wordt nu een definitief samenwerkingsprotocol voorgelegd.

Het voorgelegde protocol verwijst naar artikel 458 ter van het Strafwetboek als wettelijk kader voor de uitwisseling van informatie over de betrokkenen, met als doel fysieke en psychische integriteit van de betrokkene of derden te beschermen: de procureur des Konings geeft toestemming aan de partners van het casusoverleg van het project ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad om relevante informatie over de doelgroep met elkaar te delen zonder schending van het beroepsgeheim, conform de bepalingen van artikel 458 ter van het Strafwetboek. De procureur des Konings bepaalt wie aan het overleg kan deelnemen, met welke finaliteit en volgens welke modaliteiten het overleg zal plaatsvinden.

Het protocol inzake artikel 458 ter voor de ketengerichte samenwerking wordt door het parket ter ondertekening aangeboden aan alle samenwerkingspartners, waaronder de stad Antwerpen.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 279 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010310 - Minderjarige veelplegers/familiaal geweld/loverboys/mensenhandel/dakloosheid met multiproblematiek

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het definitieve samenwerkingsakkoord 'ketengerichte aanpak beveiliging en behandeling Antwerpen stad' goed en ondertekent het protocol.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.