Terug
Gepubliceerd op 11/01/2023

2022_CBS_09967 - Veilig en Leefbaar - Ontwikkeling rol stadsmariniers - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 09/12/2022 - 09:30 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_09967 - Veilig en Leefbaar - Ontwikkeling rol stadsmariniers - Kennisneming 2022_CBS_09967 - Veilig en Leefbaar - Ontwikkeling rol stadsmariniers - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op 1 maart 2019 (jaarnummer 1830) verleende het college principieel goedkeuring aan de inzet van stadsmariniers in Antwerpen. 

Met de inzet van drie stadsmariniers wordt uitvoering gegeven aan het bestuursakkoord dat stelt: "We voeren Stadsmariniers in die net als in Rotterdam veiligheidsproblemen en veiligheidsrisico's opsporen en oplossen. De stadsmariniers hebben de bevoegdheid en de middelen om oplossingen door te duwen. Zij brengen mensen en diensten samen om leefbaarheids- en veiligheidsproblemen structureel op te lossen. Ze worden rechtstreeks aangestuurd door de burgemeester." Bovendien vermeldt het bestuursakkoord ook: "Het stadsbestuur heeft twee duidelijke ambities: van Antwerpen de meest leefbare stad van het land maken en onze wijken versterken." Een stadsmarinier draagt aan beide ambities rechtstreeks bij. 

November 2019 startten drie stadsmariniers bij de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid. Op basis van een doorgedreven onderzoek, een analyse, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse werden drie wijken bepaald voor een stadsmarinier. De definitieve keuze hield rekening met inzichten uit de literatuur waarbij niet enkel aandachtswijken, maar ook early warningswijken gebaat zijn bij een dergelijke wijkaanpak.  

Februari 2020 werd een stadsmarinier aan een specifieke wijk gekoppeld.

Argumentatie

Eind 2022 zijn de stadsmariniers over de helft van hun mandaat. Er werden in de drie wijken heel wat samenwerkingsverbanden opgezet met het oog op het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid in de gebieden. Daarnaast zijn er, ondanks een vertraagde start omwille van de Covid-pandemie, in elke stadsmarinierswijk ook een aantal realisaties zichtbaar. 

Vermits stadsmarinier een nieuwe rol is binnen de stedelijke organisatie, gebeurt deze evaluatie om bij te sturen waar nodig. Op basis van de eerste jaren stadsmarinier, het gezamenlijke leer- en ontwikkeltraject met de Rotterdamse stadsmariniers en de blik op de toekomst, werd een evaluatie opgemaakt. 

De belangrijkste realisaties, bevindingen en aanbevelingen voor de toekomst (korte en lange termijn) worden hierin opgenomen.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
1 - Wijkgericht werken in de stad
2WWS01 - Wijkwerking

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de evaluatie en aanbevelingen van de eerste jaren stadsmariniers in Antwerpen. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.