Op 17 december 2021 (jaarnummer 10085) keurde het college de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum goed.
De Vlaamse Regering voorziet voor de realisatie van het Vlaams Culinair Centrum 38 miljoen euro. De toewijzing van deze middelen gebeurt binnen het kader van de beleidsnota 2019 -2024 Toerisme en het relanceplan voor de toeristische sector 'Reizen naar Morgen, Mijn beleid, Onze relance' van de Vlaamse minister van Toerisme .
Voor de toekenning van de middelen sluit Toerisme Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse Regering met de stad Antwerpen een subsidieovereenkomst met basisvoorwaarden voor de subsidie af. De overeenkomst bevat de bestemming van de subsidie, de bepaling van het concept, het bouwheerschap en de modaliteiten voor uitbetaling van de subsidie. De stad Antwerpen is bouwheer maar kan als primaire begunstigde AG Vespa als secundaire begunstigde aanduiden. De stad Antwerpen verleent aan Toerisme Vlaanderen een passend gebruiksrecht voor de gebouwen het Loodswezen en het Boeienmagazijn voor de exploitatie van het Vlaams Culinair Centrum. De definitieve subsidieovereenkomst zal voor 30 april 2023 voorgelegd worden aan het college.
Deze overeenkomst bevat enkel de basisvoorwaarden voor subsidie. De financiële gevolgen maken deel uit van de uitgebreide en definitieve overeenkomst die uiterlijk 30 april 2023 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het college van Burgemeester en Schepenen.
Het college keurt de subsidieovereenkomst met de basisvoorwaarden voor de subsidie aan de stad Antwerpen tot financiering van de werkzaamheden voor de realisatie van het relanceproject 'Vlaams Culinair Centrum' goed.