Terug
Gepubliceerd op 16/09/2022

2022_CBS_07437 - Project Lageweg - Brownfieldconvenant 213, 'Lageweg', district Hoboken. - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07437 - Project Lageweg - Brownfieldconvenant 213, 'Lageweg', district Hoboken. - Goedkeuring 2022_CBS_07437 - Project Lageweg - Brownfieldconvenant 213, 'Lageweg', district Hoboken. - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

In het kader van een brownfieldconvenant sluit de Vlaamse regering zowel met de actoren (projectontwikkelaars, grondeigenaars,…) als met de regisseurs (subsidiërende en vergunningverlenende overheden,…), die betrokken zijn bij een brownfieldproject, een contract af. Deze werkwijze maakt het mogelijk dat tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken worden gemaakt, zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid wordt gegeven over bepaalde temporele en procedurele vereisten en verwachtingen. Zuidpolder heeft als penhouder een dossier laten samenstellen om de onderhandeling tot een brownfieldconvenant voor de omgeving van hun site, te laten opstarten. Enerzijds wil men met dit herwaarderingsproject een oplossing bieden aan de leegstand, watergevoeligheid, de ondoorwaadbaarheid van het terrein en hierdoor de economische en sociale waarde van het terrein en de omgeving vergroten. Door de economische focus te leggen op productie- en maakbedrijvigheid, een locatie voor een tramstelplaats, woningen, stedelijke voorzieningen en groot aaneengesloten park zal men de economische waarde maximaal vergroten en een optimale oplossing bieden aan de verbetering van de buurt. Anderzijds wil men via het convenant een einde stellen aan het jarenlang aanslepen van de leegstand, de perceelsoverschrijdende verontreinigingsproblemen, de wateropgave en komen tot een gemengd gebied met ruimte voor woningen, stedelijke voorzieningen, aaneengesloten groene ruimte en ruimte voor (maak)bedrijventerrein.

Deze site is gelegen binnen de contour van het Labo XX en Labo XX –Werk, plankader en strategie voor de vernieuwing en verdichting van de twintigste-eeuwse gordel rond Antwerpen. Voor de Lageweg, een case van Labo XX en Labo XX-W is in overleg met de eigenaars een kandidatuurstelling Pilootproject Terug in Omloop ingediend waardoor een ontwerpbureau werd gefinancierd door de Vlaamse overheid. Het college keurde op 22 januari 2016, jaarnummer 541 de uitgangspunten goed om de bestaande bedrijven op de Lageweg te behouden en te begeleiden en het project in coalitie met de eigenaars te realiseren en besliste, dat wanneer de projectdefinitie ter voorbereiding van het masterplan goedgekeurd is de kandidatuurstelling voor het brownfieldconvenant verder uitgewerkt kan worden.

Op 24 november 2017 (jaarnummer 9978) keurde het college de projectdefinitie van het masterplan voor de Lageweg goed. De projectdefinitie is de opgave voor het ontwerpbureau dat het masterplan de Lageweg zal opmaken.

Op 12 juni 2020 (jaarnummer 5198) heeft het college het Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘de Lageweg', proces- en startnota goedgekeurd. De visie is gebaseerd op het masterplan. Het gebied dient opnieuw een gemengd gebied te worden met ruimte voor KMO, (maak)bedrijven en wonen, voor een grootstedelijk park, het faciliteren van een tramstelplaats en voor stedelijke voorzieningen voor de buurt. Het masterplan vormt de basis voor de ruimtelijke principes van het RUP. Het RUP de Lageweg omvat verschillende eigendommen. De verschillende eigenaars zijn betrokken in de visievorming via een stakeholdersoverleg dat gebaseerd is op een samenwerkingsovereenkomst.

Op 20 september 2021 (jaarnummer 560) keurde de gemeenteraad het ontwerp-Brownfieldconvenant ‘Lageweg’ goed. 

Argumentatie

Het plangebied (ca 30 ha) is gemengd gebied met voorzieningen, wonen en bedrijven. Een grote oppervlakte van bedrijfsgebouwen staat leeg. De locatie maakt dat deze zone de grootste potentie heeft tot herontwikkeling gericht op maakbedrijvigheid, met in de noordelijke zone het behoud en versterken van KMO en het faciliteren van de tramstelplaats, een tramhalte en keerlus met inbegrip van de wateropgave en in het zuiden gemengd gebied. Vanuit de ambitie van het Labo XX-W kaderplan om in te zetten op het vernieuwen en verdichten van het bestaande weefsel met ruimte voor productie, vormt de Lageweg een potentiële strategische plek. 

Het voorliggende project kan bijdragen tot een daadwerkelijke realisatie van de ambitie Labo XX en Labo XX-W. Daarom heeft het college zich geëngageerd om in dit traject mee te stappen.

In het convenant zijn de doelstellingen omschreven op het vlak van de herontwikkeling met aandacht voor onder andere duurzaamheid, mobiliteit, en bodemverontreiniging. Met de ondertekening van het convenant treedt de stad op als regisseur. Dit houdt in dat de stad een algemene faciliterende rol zal spelen. Het convenant wordt afgesloten voor de duur van het project met een maximum van vijftien jaar.

Naar aanleiding van de ontwerpconvenant werd een informatie- en inspraakvergadering, die liep van 25 januari 2022 tot en met 8 februari 2022, gehouden. Er werd op vraag één perceel uit het projectgebied gehaald. Hetgeen resulteert in deze wijziging van de Brownfieldconvenant nr 213 

In het kader van het decreet van 30 maart 2007 betreffende de Brownfieldconvenanten keurde de Vlaamse Regering op 17 juni 2022 definitief het Brownfieldconvenant 213. Hoboken – Lageweg goed, met het oog op de ondertekening en sluiting ervan door de bevoegde Vlaamse ministers.


Juridische grond

Het Vlaams Parlement heeft op 30 maart 2007 het Decreet betreffende de brownfieldconvenanten (hierna het “Decreet”) goedgekeurd. Dit Decreet trad op 19 juni 2007 in werking. Met dit Decreet wordt een kader gecreëerd voor het afsluiten van brownfieldconvenanten tussen de Vlaamse regering en de actoren en regisseurs bij een brownfieldproject. Het reglement met betrekking tot brownfieldconvenanten (BS 18 april 2013) stelt het volgende: "Bij de aanvraag moet het schriftelijk bewijs gevoegd worden dat de gemeente waarin de onroerende goederen gelegen zijn, kennis heeft genomen van de inhoud van de aanvraag en wenst mee te werken aan de totstandkoming van het brownfieldproject. Het betrokken gemeentebestuur is hierdoor echter geenszins verplicht op te treden als actor of regisseur of het brownfieldconvenant mee te ondertekenen."

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS01 - Wonen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de Brownfieldconvenant 213 'Lageweg', tussen de Vlaamse Regering en de bij het Brownfieldproject 'Lageweg’ betrokken actoren, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • Bijlage 1_213_Hoboken Lageweg_aanvraagformulier.pdf
  • Bijlage 2_213_Hoboken Lageweg_plankaar_S.pdf
  • Bijlage 4a_213_Hoboken Lageweg_raamwerk 7.pdf
  • Bijlage 4b_213 Hoboken Lageweg_bouwblokkentoetsing_S.pdf
  • Bijlage 5_213_Hoboken Lageweg_duurzaamheidsnota.pdf
  • 20220624_213_Hoboken Lageweg_def.doc