Terug
Gepubliceerd op 12/09/2022

2022_CBS_07329 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2000 Antwerpen - Aanvraag FoCi middelen. Sectorale prioriteit. Veiligheid - Bekrachtiging

college van burgemeester en schepenen
vr 09/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07329 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2000 Antwerpen - Aanvraag FoCi middelen. Sectorale prioriteit. Veiligheid - Bekrachtiging 2022_CBS_07329 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2000 Antwerpen - Aanvraag FoCi middelen. Sectorale prioriteit. Veiligheid - Bekrachtiging

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op zitting van 1 juli 2022 (jaarnummer 5440) keurde het college het Masterplan Droogdokkensite, Maritieme belevingssite, Herontwikkeling goed. Het masterplan is een concrete toekomstvisie voor de gehele site, waarin de ambities worden vastgelegd. Het masterplan is afgestemd op de ruimtelijke ontwikkelingen in de directe omgeving en schetst een eindbeeld voor de gefaseerde ontwikkeling van de site. De komende jaren werken de opdrachtgevers en het ontwerpteam samen aan het ontwerp en de gefaseerde realisatie van de site. 

Op 29 april 2022 werd door de Vlaamse Regering een projectoproep gepubliceerd voor investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang (FoCI). De sectorale prioriteiten van 2022 tot en met 2026 zijn duurzaamheid, veiligheid en integrale toegankelijkheid. Het aangevraagde subsidiebedrag moet maximaal 500.000,00 euro bedragen en minimaal 10.000,00 euro (jeugd) of 30.000,00 euro (cultuur). Dit is het bedrag zonder eigen inbreng en kan maximaal 60% van het project bedragen. 

De uiterste indiendatum voor projecten in 2022 was 1 september 2022.

Argumentatie

De Droogdokkensite wordt herbestemd als maritieme belevingssite. Het wordt een ontmoetingsplek voor beleving, kennisoverdracht en behoud van maritiem, haven- en industrieel erfgoed met een blik op de toekomstige (duurzame) haven. De twee gebouwenclusters in het zuiden van de site, het AWN1 en AWN2 gebouw, worden hiervoor gerenoveerd en toegankelijk gemaakt. De maritieme erfgoedcollectie van de stad krijgt hier een plek in de vorm van een kijkdepot. Daarnaast zijn er ateliers voor het behoud en beheer van deze collectie en workshopruimtes waarin jeugdwerking de site als inspiratiebron gebruikt.  Bijbehorende voorzieningen (ontmoetingsruimte, kantoor, onthaal,..) ondersteunen de werking. De buitenruimte wordt ingezet als actieve scheepswerf voor erfgoedschepen en belevingssite voor bezoekers. De subsidieaanvraag behelst de veiligheid van twee verschillende gebouwen: AWN1 en AWN2.

Functioneel vormgegeven als introvert industriegebouw kenmerkt het huidige AWN1 gebouw zich momenteel door een grotendeels gesloten plint en hoge, diepe ruimtes. Bij de reconversie worden in de basis twee nieuwe publiek toegankelijke voorzieningenclusters opgericht: één direct gelegen aan de Droogdokkenweg (“cluster A”) en één aan de zijde van de Droogdokken (“cluster B”). Door de bestaande binnenstraat aanvullend als publieke ruimte opnieuw in te richten krijgt deze een openbaar karakter: via riante doorkijken richting depot en ateliers kunnen bezoekers de maritieme collectie zien. Op regelmatige termijn zal daarnaast het depot opengesteld worden voor publiek.

Bij de renovatie van het AWN2 gebouw wordt het bestaande, geklasseerde pomphuis als publiek toegankelijke, polyvalente zaal in de schijnwerpers geplaatst. De voormalige ketelmakerij zal studio’s en workshopruimtes voor jeugd herbergen.

Organisaties in de cultuur- en jeugdsector met eigen infrastructuur kunnen in aanmerking komen voor één of meerdere van de thematische investeringssubsidies die vastgelegd werden als “sectorale prioriteiten” door de ministers van Cultuur en Jeugd. Eén van de sectorale prioriteiten voor de periode 2022-2026 is veiligheid, een basisvoorwaarde voor de toekomstige ontwikkeling van de site.

Om de financiële middelen van deze werken te verzekeren, dient de stad een subsidieaanvraag in voor de sectorale prioriteit veiligheid. 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 1° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de daden van beheer over gemeentelijke inrichtingen en eigendommen binnen de gemeenteraad vastgestelde algemene regels dient uit te voeren.

Algemene financiële opmerkingen

Gezien dit een kandidaatstelling betreft voor een toekomstige subsidieaanvraag, zullen de financiële gegevens aangevuld worden na de selectie waarbij de eventuele ontvangsten en uitgaven die met het project gepaard gaan, gekoppeld worden aan een subsidiefiche.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed
2BRS0201 - Onroerend erfgoed
2BRS020101 - Toegankelijkheid en functionele (her)bestemming
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college bekrachtigt dat een subsidieaanvraag voor FoCI middelen wordt ingediend bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor werken in het kader van de veiligheid van de Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2000 Antwerpen.

Artikel 2

Het college bekrachtigt dat een medewerker van Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving gemachtigd wordt om de subsidieaanvraag voor FoCI middelen in te dienen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.