Terug
Gepubliceerd op 27/09/2022

2022_GR_00481 - Stedelijk patrimonium - Afbraak leegstaand stedelijk patrimonium. Principebeslissing - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/09/2022 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid

Verontschuldigd

Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Joris Giebens, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2022_GR_00481 - Stedelijk patrimonium - Afbraak leegstaand stedelijk patrimonium. Principebeslissing - Goedkeuring 2022_GR_00481 - Stedelijk patrimonium - Afbraak leegstaand stedelijk patrimonium. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De voorbije jaren kwamen enkele gebouwen in stedelijk patrimonium leeg te staan. De gebouwen zijn in slechte conditiestaat en voldoen niet meer aan de huidige noden, waardoor een herbestemming van dit patrimonium niet gewenst is.

Door de leegstand zijn deze gebouwen gevoelig aan vandalisme en krakers en gaat de conditie snel achteruit.  In functie van kosten-batenanalyse is het aan te raden om deze gebouwen af te breken.

Enkele gebouwen staan op het projectgebied van enkele toekomstige ontwikkelingen van de stad Antwerpen.  In functie van deze projecten zullen deze gebouwen op termijn worden gesloopt.

Argumentatie

  • Voormalige sportinfrastructuur korfbalclub Ekeren (vastgoednummer 00638):

Stedelijk pand gelegen aan de Bist 59, 2180 Ekeren, werd gebruikt als clublokaal door vzw Ekerse Korfbalclub.  Sinds 10 juni 2021 werd het gebruik van deze sportinfrastructuur stopgezet. Het gebouw ligt in parkgebied en werd het afgelopen jaar reeds gevandaliseerd.

De bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Jeugd had potentieel interesse om het gebouw in te zetten als fuifzaal, maar gezien de ligging in parkgebied en de relatief slechte conditie bleek het pand niet geschikt voor deze invulling.  

  • Voormalige jeugdherberg, garageboxen en containerklassen Eric Sasselaan (vastgoednummers 00802, 27453):

Stedelijk pand gelegen te Eric Sasselaan 2, 2020 Antwerpen werd initieel ontworpen als jeugdherberg. Na de verhuis naar de nieuwe jeugdherberg stond het pand enige tijd leeg. In 2013 werd het gebouw opnieuw tijdelijk in gebruik genomen wegens een acuut tekort aan onderwijsinfrastructuur en in afwachting van een kortelings verwachte duurzame oplossing. In deze periode werd met beperkte middelen curatief onderhoud gegarandeerd door AG Vespa. De site ligt in de nabijheid van de ring, slechte lucht- en geluidskwaliteit hypothekeren toekomstig gebruik voor kwetsbare doelgroepen.

Na het tijdelijk gebruik door de school werd het pand zwaar gevandaliseerd. De verwaarloosde toestand van gebouw heeft negatieve uitstraling aan de buurt. Het pand is intussen geregistreerd in het leegstandsregister. Door het pand te slopen kan de grond desgewenst herbestemd worden voor een andere publiek functie, rekening houdend met toekomstige ontwikkeling van de ring ter hoogte van het parkje.

  • Vorstenhuislaan 120, Wilrijk (vastgoednummer 00470):

Het district Wilrijk wenst het pleintje aan de Vorstenhuislaan en Australiëlaan en een deel van de wegenis aan de Vorstenhuislaan opnieuw aan te leggen en bijgevolg zou het op het plein aanwezige voormalige seniorenlokaal gesloopt moeten worden.  Het gebouw is in relatief slechte conditie en niet langer geschikt om te herbestemmen.

  • Voormalige Flandriakiosk Steenplein (vastgoednummer A1297):

De Vlaamse Waterweg heeft voor de jaren 2023- 2024 de kaaimuurstabilisatie aan het Steenplein en het zuidelijke deel van het Centrale deel van de Scheldekaaien ingepland. De stad Antwerpen heeft de ambitie om van het Steenplein een toplocatie te maken. Naast de stabilisatie gaat er een mobiele waterkering ontwikkeld worden zodat daarna het openbaar domein heraangelegd kan worden. . Het Steenplein zal de komende jaren voorwerp zijn van grote werken.

De voormalige Flandriakiosk interfereert met de geplande werken aan het Steenplein.  Gezien de geplande werken, de slechte conditie en de verstorende beeldvorming dat het gebouw zal geven aan het heraangelegde plein is het dus niet opportuun om op deze locatie nog een langdurige commerciële concessie te laten starten alsook geen grote investeringen meer te doen aan de kiosk. De kiosk heeft geen gebruiker meer en staat bijgevolg leeg.

Dit gebouwtje, direct gelegen aan de kaaimuur op het Steenplein, is niet te verwarren met het Flandriapaviljoen op het midden van het Steenplein, dat recent gerenoveerd is en in gebruik werd genomen door de uitbater van De Waterbus.  Dit paviljoen, opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed, wordt in de heraanleg van het openbaar domein behouden en volwaardig geïntegreerd.

  • Gebouwen Droogdokkensite (vastgoednummers 26289, 26294, 26295, 26297):

De komende jaren wordt de Droogdokkensite herontwikkeld tot maritieme belevingssite en dit onder de regie van TV/Cultuur. Op de site bevinden zich verschillende gebouwen als stille getuigen van de evolutie van de site. Het masterplan zet in op een maximaal behoud van beschermd en niet beschermd erfgoed, waardoor het ruwe en authentieke karakter van de site behouden blijft.  Het uitgangspunt bij elke transformatie van het patrimonium op de site is om de ruimtelijkheid en beeldkwaliteit van de bestaande gebouwen te benadrukken en te herstellen waar nodig. 

Een beperkt aandeel van de huidige gebouwen zal worden gedemonteerd om het publieke gebruik van de site te faciliteren. Om de realisatie van het voorplein tussen de gebouwen AWN1/AWN2 en dok 1 te kunnen realiseren, zullen de gebouwen DD09 en een deel van het niet-historische stuk van DD01 (AWN2) gesloopt worden. De beide kopgevels van pomphuis 1 (AWN2) worden opnieuw vrijgemaakt, waardoor ze opnieuw zichtbaar worden en er optimale lichtinval is in het pomphuis dat als polyvalente ruimte zal worden ingezet. 

De open loods DD06 en het sanitair blok DD07, centraal gelegen op de Droogdokkensite, zullen gesloopt worden  opdat het nieuwe plein haar nieuwe rol als toekomstig evenementenplein optimaal kan vervullen.

  • Desguinlei 33 (vastgoednummer 00498):

De komende jaren wordt voor de exploitatie daklozenwerking een nieuwbouw gerealiseerd met opening in 2027.  Na aanvang van deze nieuwe exploitatie zal het gebouw Desguinlei 33 afgebroken worden omdat AG Vespa de opdracht heeft gekregen van het college om de omgeving rond dit gebouw te herontwikkelen tot Pomppark Zuid.  De huidige positie van het gebouw knipt de parkzone in twee delen en hypothekeert hierdoor een optimale duurzame ontwikkeling en de perceptie als samenhangend parkgeheel.  De heropbouw binnen dezelfde footprint is vanuit die optiek niet wenselijk, waardoor een afbraak van dit gebouw wordt geadviseerd.

  • Voormalige sportinfrastructuur korfbalclub 'Groen-Wit', Deurne (vastgoednummer 00484):

De korfbalclub ‘Groen-wit’, gelegen Borsbeeksesteenweg 65A in Deurne, is gesitueerd in het zuidelijke deel van het BPO Drakenhof.  De korfbalclub zal binnen het plangebied Drakenhof geherlokaliseerd worden. In afwachting van de realisatie van het BPA staat het clublokaal leeg. Door de leegstand is deze locatie onderhevig aan overlast voor de buurt (sluikstort, hangjongeren, vandalisme...).  Gezien het gebouw in functie van het BPA gesloopt zal moeten worden, zal het pand vervroegd afgebroken worden.

Motivatie afbraak bovenstaande infrastructuur: 

Om de sloop van het stedelijk patrimonium te staven, wordt volgende motivatie gegeven:

  • in functie van de exploitatie- en onderhoudskosten is het niet gunstig om deze gebouwen te behouden;
  • de gebouwen zijn in slechte staat en hebben een grote onderhoudsachterstand;
  • door de leegstand zijn de gebouwen inbraak- en vandalismegevoelig;
  • de gebouwen hebben weinig of geen erfgoedwaarde en bieden weinig beeldkwaliteit in de buurt;
  • de gebouwen hebben weinig tot geen herbestemmingspotentieel:
  • de desbetreffende bedrijfseenheden adviseren positief voor de afbraak;
  • enkele gebouwen worden in kader van een groter masterplan afgebroken.

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit handelt enkel over het principe van afbraak van leegstaand stedelijk patrimonium.  De financiële gevolgen zullen op een later moment in aparte besluitvorming per afbraakdossier vermeld worden.

Adviezen

Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Sport Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf. 
Stemden nee: Groen. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de afbraak van volgende gebouwen principieel goed:

  • Sportinfrastructuur korfbalclub Ekeren, gelegen aan Bist 59 te Ekeren (met vastgoednummer 00638);
  • Voormalige jeugdherberg, garageboxen en containerklassen, gelegen aan Eric Sasselaan 2 te Antwerpen (met vastgoednummers 00802, 27453);
  • Voormalig seniorenlokaal, gelegen aan Vorstenhuislaan 120 te Wilrijk (met vastgoednummer 00470);
  • Voormalige ticketkiosk Flandria, gelegen aan Steenplein te Antwerpen (met vastgoednummer A1297);
  • Verschillende gebouwen Droogdokkensite, gelegen Droogdokkenweg te Antwerpen:
    • Gedeelte van Droogdokkenweg DD01 (met vastgoednummer 26289);
    • Droogdokkenweg DD06 (met vastgoednummer 26294);
    • Droogdokkenweg DD07 (met vastgoednummer 26295);
    • Droogdokkenweg DD09 (met vastgoednummer 26297);
  • Dienstgebouw D33, garageboxen en luifels, gelegen Desguinlei 33 te Antwerpen (met vastgoednummer 00498);
  • Voormalige sportinfrastructuur korfbalclub Groen Wit, Deurne (vastgoednummer 00484).

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.