Terug
Gepubliceerd op 28/09/2022

2022_CBS_07726 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep City of Things 2022. Indiening projectvoorstellen. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/09/2022 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_07726 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep City of Things 2022. Indiening projectvoorstellen. Ondertekening - Goedkeuring 2022_CBS_07726 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep City of Things 2022. Indiening projectvoorstellen. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) werd in april de oproep City of Things 2022 opengesteld voor Vlaamse steden en gemeenten. Met deze oproep wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier willen aanpakken via Internet of Things (IoT) of met open data.  Projectvoorstellen kunnen ingediend worden voor  maatschappelijke uitdagingen in de domeinen Smart Economy, Smart Government, Smart Living, Smart People, Smart Mobility en Smart Environment. Samenwerking, opschaling, implementatie, disseminatie, interoperabiliteit en herbruikbaarheid zijn daarbij belangrijke elementen.

De steun kan gebruikt worden voor onder andere het inkopen van externe ondersteuning en expertise, een proof of concept, marktverkenning, de voorbereiding van de aanbesteding en implementatie.

Naar het einde van het traject moeten de projecten kunnen overgaan tot aanbesteding en implementatie van gevalideerde oplossingen. Kennisoverdracht naar andere steden en gemeenten en samenwerking met partners is daarbij een belangrijk selectiecriterium. De eigenlijke gunning en aankoop van de slimme oplossing vallen buiten het project en worden dus niet gesubsidieerd. Het is daarnaast ook de bedoeling het hele traject zo te documenteren en de gerealiseerde producten zo te verspreiden dat na afloop van het project andere geïnteresseerde steden en gemeenten later hetzelfde kunnen gaan doen. Overdraagbaarheid is dan ook een van de selectiecriteria.

Belangrijk is dat projecten rekening houden met en aansluiten bij bestaande initiatieven van de Vlaamse overheid: in het kader van Slimme Regio Vlaanderen en de projectoproepen voor lokale besturen is het hergebruik van generieke bouwstenen, de OSLO standaarden (Open Standaarden voor Linkende Organisaties) en VLOCA (Vlaamse Open City Architectuur) een absolute voorwaarde. 

VLAIO voorziet in totaal 10,9 miljoen euro voor deze oproep, met een maximum van 1.000.000,00 euro per project. Er is tot 80% financiering via City of Things mogelijk. Projecten kunnen gedurende maximaal 30 maanden uitgevoerd worden. De deadline voor indiening is 3 oktober 2022.

Argumentatie

Door verschillende bedrijfseenheden werden projecten aangebracht voor indiening binnen deze oproep City of Things. De projectideeën werden in eerste instantie voorgelegd aan de klankbordgroep digitale transformatie van team CDO (Chief Digital Officer) zodat de voorstellen worden afgestemd op de digitale strategie van de stad Antwerpen. 

Het directiecomité van AG Mobiliteit en Parkeren Antwerpen besliste op 13 september 2022 het project Citerra in te dienen.  

De projectideeën werden een eerste keer beknopt voorgesteld aan VLAIO, zoals voorzien is in de aanvraagprocedure. Op basis van de feedback en na verdere afstemming, werden de projectvoorstellen 'Slimme handel met openbare kasten' en 'Hybride Gezondheidskiosk' voor indiening goed bevonden. Het projectvoorstel 'Slimme handel met openbare kasten'  wordt met dit besluit voor akkoord tot indiening aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd. Het projectvoorstel 'Hybride Gezondheidskiosk' wordt nog verder uitgewerkt en de indiening van dit voorstel zal, als het projectbudget en projectconsortium op punt staat, aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring worden voorgelegd  op 30 september 2022.   

 De stad Antwerpen neemt eveneens kennis van een voorstel dat zal ingediend worden door AG Mobiliteit en Parkeren Antwerpen. 

Slimme handel met openbare kasten (Stadsbeheer) - gevraagde subsidie 605.436,78 euro:

Op een markt wordt heel wat energie verbruikt: verlichting, verwarmingselementen, voedselbereiding, muziek, … Deze energie wordt voorzien door de gemeente waar de markt georganiseerd wordt en forfaitair aangerekend aan de marktkramer. De stijgende vraag naar elektriciteit op de markt in combinatie met stijgende energieprijzen zet dit model echter op de helling. De marktkramer heeft bovendien geen zicht op zijn/haar verbruik en wordt dan ook niet aangemoedigd om elektriciteit besparende keuzes te maken; de meerprijs van oververbruik komt immers terecht bij de gemeente, en dus uiteindelijk bij de burger.

Vetrekkende vanuit de principes duurzaamheid,  bewust verbruik en de verbruiker betaalt, wordt binnen het project Slimme handel met openbare kasten (SHOK) gezocht  naar een slimme elektriciteitsoplossing waarvan de implementatie er toe moet leiden dat:

  • de gebruiker van het openbaar domein elektriciteit heeft gedurende de periode dat hij dit nodig heeft;
  • de ge-/verbruiker een correcte prijs voor het verbruik betaalt.

SHOK zal in eerste instantie een proof of concept uitwerken in de context van een openbare markt. Op basis hiervan wordt dan een business model uitgewerkt voor andere gebruikers van elektriciteit op het openbaar domein: (ambulante) handel, evenementen, kermissen, buurtfeesten, aannemers van werven,…

In dit project zal samengewerkt worden de met stad Hasselt.

Citerra (Mobiliteit en Parkeren Antwerpen) - gevraagde subsidie 1.000.000,00 euro:

Op 13 september 2022 keurde het directiecomité van MPA de deelname aan de projectoproep City of Things  2022 met het projectvoorstel Citerra goed (jaarnr. 2022_DCMPA_00305). Citerra staat voor City Environmental Regulations and Rights for Access, of stedelijke milieuvoorschriften en toegangsrechten. Binnen dit project zal MPA, aansluitend en parallel aan de huidige evoluties, onderzoeken hoe nieuwe en slimme toepassingen ontwikkeld kunnen worden ter ondersteuning van een vlottere bereikbare stad binnen het kader van reglementeringen voor bepaalde gebieden.

Het eerste doel van het project is om de informatie rond gebieden binnen een stad waarbinnen speciale reglementeringen gelden te ontsluiten naar een opendata platform zoals bijvoorbeeld lage emissie zones, voetgangersgebieden, vrachtwagen routes, slow speed zones voor micromobiliteit, school-, speel- en/of leefstraten. Bovendien wordt er een gecentraliseerd platform aangeboden via hetwelk burgers en ondernemingen zoals hulpdiensten, assistentieverleners, vrachtvervoerders, zorgverstrekkers,... via een eigen opgebouwd profiel extra rechten kunnen aanvragen voor deze gebieden binnen de diverse steden.

Als tweede doel wordt voorzien om de regels die gelden binnen deze gebieden dynamisch te maken. Door gebruik te maken van data uit Internet of Things-systemen kan de reglementering zoals onder andere voor de voorkeur voor elektrisch rijden en een aanbevolen of verlaagde maximumsnelheid voor bepaalde zones geautomatiseerd en dynamisch gemaakt worden. 

Het project moet resulteren in de ontwikkeling van volgende systemen:

  • een centraal frontoffice platform dat gekoppeld kan worden aan eigen stedelijke frontoffices;
  • een middleware systeem dat de koppeling voorziet met stedelijke back office systemen;
  • een middleware systeem dat informatie over de specifieke regels voor bepaalde zones communiceert naar open data en de dynamische data automatisch kan ophalen en doorsturen.

Gedurende het project zullen ook een aantal technische realisaties uitgevoerd worden als proof of concept.

MPA zal voor het project samenwerken met de stad Antwerpen (Stadsontwikkeling), Digitaal Vlaanderen en Digipolis. De steden Hasselt en Brussel hebben interesse betoond om aan dit project deel te nemen. Op datum van agendering van dit besluit zijn de gesprekken rond een mogelijke deelname nog lopende.

De  deadline voor indiening van de projectvoorstellen is 3 oktober 2022. De handtekeningpagina's van de aanvraagdossiers worden vooraf ter ondertekening voorgelegd.

Mobiliteit en Parkeren Antwerpen zal het project Citerra indienen bij City of Things.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Algemene financiële opmerkingen

  • Het totale budget van het project Slimme Handel met Openbare Kasten bedraagt 756.795,97 euro. Hiervan kan maximaal 80% (605.436,78  euro) gesubsidieerd worden via City of Things, indien de aanvraag wordt goedgekeurd. 20% (151.359,19 euro) dient door de stad Antwerpen zelf gefinancierd te worden. Dit zal gebeuren door de inzet van personeel binnen de bedrijfseenheid SB (116.729,69 euro) en overige werkingskosten (34.629,50 euro). De noodzakelijke eigen financiering is voorzien op volgende boekingsadressen:
    • 2300/5373010000/6141/2LWS080102A00000/SUB_NR/2SA060500;
    • 2400/5373010000/6141/2LWS080102A00000/SUB_NR/2SA060500;
    • 2500/5373010000/6141/2LWS080102A00000/SUB_NR/2SA060500.

Indien het project Slimme Handel met Openbare Kasten wordt goedgekeurd zullen eventuele ontvangsten en uitgaven gekoppeld worden aan een subsidiefiche. 

  • Het totale budget van het project Citerra van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen bedraagt 1.250.000,00 euro. Hiervan kan maximaal 80% (1.000.000,00 euro) gesubsidieerd worden via City of Things, indien de aanvraag wordt goedgekeurd. Het directiecomité van MPA besliste op 13 september 2022 dat de eigen financiering van 20% (250.000,00 euro) zal voorzien worden in het reguliere budget van MPA. 


Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk
6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0402 - Investeren
2LWS040207 - Innovatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Slimme Handel met Openbare Kasten'  in het kader van de oproep City of Things 2022 goed en ondertekent daartoe het aanvraagformulier.

Artikel 2

Het college neemt kennis van de indiening van het projectvoorstel 'Citerra' door Mobiliteit en Parkeren Antwerpen in het kader van de oproep City of Things 2022. 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.